Burek je samo i jedino pita sa mesom
#1
Posted 14 November 2010 - 05:17
U susjednim zemljama slična jela zovu se gibanica i savijača, gdje se druge pite (krompiruša, sirnica, zeljanica, tikvenica, itd.) zovu isto burekom.
#3
Posted 14 November 2010 - 14:24
#4
Posted 14 November 2010 - 14:26
#5
Posted 14 November 2010 - 14:36
Eeee da si ti ikada probao gibanicu ili cak video kako se sprema znao bi da su burek i gibanica dve razlicice stvri. Kod Gibanice se nista ne savija, nego se kore umacu u fil od sira , jaja i kajmaka pa se slazu jedna do druge ( ne kao taj slagani burek - to je druga stvar, jedna je giba). Pita savijaca je isto sto i burek. Tu se kore razviju pa se fil stavi na kore i onda se tako nafilovana kora savije i onda redja u pleh, ili kako vi iz Bosne kazete tepsiju.
Pa, sad. Šta je isto, šta je slično. Može biti isto po sastavu a ne po načinu pripreme, slaganja, može biti isti sistem slaganja, ali različita debljina kora, pa i način priprema kora. Nije isto savijanje kora iz radnje i razvlačenje kora tako da postanu provuidne, na kuhinjskom čaršavu, pa filovanje i savijanje i ređanje u spiralu.
Nema baš nekog pravila kako se gde prave pite, tu bar ima neograničenog prostora za improvizaciju.
#6
Posted 14 November 2010 - 22:36
#7
Posted 14 November 2010 - 23:14
Edited by Treba_da_se_cisti, 14 November 2010 - 23:15.
#8
Posted 14 November 2010 - 23:41
u turskoj je burek (točnije börek) i s mesom i sa sirom, ali bosanci valjda bolje znaju.
Tako je Cile
#9
Posted 15 November 2010 - 08:43
#10
Posted 15 November 2010 - 10:11
#11
Posted 15 November 2010 - 11:45
-shto se kupuje na kiosku
-shto je masno
-shto je umotano u papir
-shto se jede uz jogurt (chasha ili neprezaljeni tetrapak)
-shto izaziva meshani osjecaj zadovoljstva i blage muchnine od unesene masnoce
-shto se jede za doruchak ili nakon povratka iz nocnog provoda
Shta je unutra (osim ulja i testa) je potpuno nebitno i stvar je personal afiniteta.
PS Inache burek se pravilno zove: "Hey Bureche!"
#12
Posted 26 November 2010 - 18:29
Burek je specijalitet bosanske kuhinje preuzet iz turske kuhinje (bur, tur.- savijati).
Pa nije samo bosanske, vec i nishke Mislim da je cak i u Nishu napravljen prvi burek na prostorima ex-Yu (1498.), mada nisam bas 100% siguran u to.
A namerno sam napisao da je specijalitet nishke kuhinje, a ne srpske, jer sam probao burek od Subotice do Leskovca i samo je u Nishu onaj pravi.
Inace, od pre par godina u Nishu se svakog leta odrzava popularna manifestacija "Dani bureka", u narodu prozvana "Buregdzijada"
Dodao bih samo da je slicnost izmedju bureka i gibanice kao recimo izmedju jabuke i kajsije.
#13
Posted 29 November 2010 - 11:19
Gde nadjoše po vrućini da prave Buregdzijadu?Pa nije samo bosanske, vec i nishke Mislim da je cak i u Nishu napravljen prvi burek na prostorima ex-Yu (1498.), mada nisam bas 100% siguran u to.
A namerno sam napisao da je specijalitet nishke kuhinje, a ne srpske, jer sam probao burek od Subotice do Leskovca i samo je u Nishu onaj pravi.
Inace, od pre par godina u Nishu se svakog leta odrzava popularna manifestacija "Dani bureka", u narodu prozvana "Buregdzijada"
Dodao bih samo da je slicnost izmedju bureka i gibanice kao recimo izmedju jabuke i kajsije.
#14
Posted 07 December 2010 - 09:57
mnogo dobar burek pravi se i u ProkupljuPa nije samo bosanske, vec i nishke Mislim da je cak i u Nishu napravljen prvi burek na prostorima ex-Yu (1498.), mada nisam bas 100% siguran u to.
A namerno sam napisao da je specijalitet nishke kuhinje, a ne srpske, jer sam probao burek od Subotice do Leskovca i samo je u Nishu onaj pravi.
Inace, od pre par godina u Nishu se svakog leta odrzava popularna manifestacija "Dani bureka", u narodu prozvana "Buregdzijada"
Dodao bih samo da je slicnost izmedju bureka i gibanice kao recimo izmedju jabuke i kajsije.
#15
Posted 07 December 2010 - 10:19
PS Inache burek se pravilno zove: "Hey Bureche!"
E nije nego RekBu,... jer RekBu daje ti krila