Jump to content


Photo
- - - - -

Telekom Srbija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
51 replies to this topic

#1 AleksandarSRB

AleksandarSRB
  • Members
  • 6,081 posts

Posted 14 October 2010 - 16:03

Srbija prodaje 51 odsto Telekoma
14. oktobar 2010. | 16:01 | Izvor: Blic, Tanjug
Beograd -- Vlada Srbije donela je danas odluku o prodaji akcija Telekoma Srbije koje predstavljaju 51 odsto kapitala tog javnog preduzeća.


Na sednici Vlade prihvaćen je i izveštaj privatizacionog savetnika o proceni 100 odsto kapitala Telekoma Srbije, koja iznosi 2,43 milijardi evra.

Na današnjoj sednici Vlade doneta je odluka i o prenosu besplatnih akcija Telekoma na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj telekomunikacionoj kompaniji.

Zaposleni i bivši zaposleni Telekoma moći će da dobiju akcija u maksimalnom iznosu do 6,52 odsto procenjene vrednosti kompanije. Na sednici je usvojen i predlog prenosa bez naknade akcija na građane od 15 odsto.

Vlada Srbije trenutno poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Prodaja će biti realizovana putem javnog tendera, a Vlada Srbije će odrediti minimalnu cenu akcija. Mediji pišu da će minimalna početna cena za 51 odsto vlasništva biti 1,4 milijarde evra.

Zainteresovani
- Frans telekom
- Telekom Austrija
- Oraskom
- Dojče telekom
Početna minimalna cena od 1,4 milijarde evra niža je od prvobitnih očekivanja Vlade, koja je na osnovu preliminarnih procena privatizacionog savetnika - Sitigrupe, očekivala najmanje 1,6 milijardi evra, piše Blic.

Ipak, nakon okvirne, savetnik je ovih dana završio i konačnu procenu vrednosti Telekoma, koja kaže da nacionalni operater vredi 2,43 milijardi evra, dakle bitno manje od očekivanog. Vlada je ipak rešila da podigne „prag“ za kupce 51 odsto akcija na 1,4 milijardi evra( umesto 1,2 milijardi evra).

Budući kupac Telekoma Srbija dobija i vlasništvo nad Telekomom Srpska i crnogorskim M-telom. Prema ranijim najavama, Vlada Srbije bi trebalo da zadrži tzv. zlatnu akciju, koja će joj omogućavati mešanje(pravo veta) kod donošenja strateški važnih odluka.

Među zainteresovanim kupcima, koji su do sada kontaktirali privatizacionog savetnika su Frans telekom, Telekom Austrija, Oraskom i Dojče telekom. Ukoliko neko od njih bude bio spreman da plati barem 1,4 milijardi evra mogao bi već od Nove godine da postane većinski vlasnik.


Sta mislite o ovom potezu vlade?
Da li je normalno da u trenutku kada je vrednost kompanije na nizem nivou nego za vreme sankcija(u to vreme samo fiksna telefonija) vlada povuce ovaj korak?
Koja je ekonomska opravdanost ove prodaje?
Da li mozemo ocekivati afere slicne onima u Hrvatskoj i Crnoj Gori?
koji je interes gradjana Srbije u svemu ovome i da li ga uopste ima?

Odluka Vlade Srbije da se pristupi prodaji “Telekoma Srbija”, koju ste javno podržali, je strateška odluka od interesa za sve građane Srbije. Smatramo da bi ova odluka trebalo da bude plod sistematskog promišljanja timova stručnjaka i kao takva optimalna za sadašnje i buduće generacije građana Srbije. Međutim, istupi Vladinih i partijskih zvaničnika u javnosti ne izazivaju očekivanu pozitivnu reakciju. Stoga predlažemo da Vlada u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku objavi odgovore na sledeća pitanja:

Koji stručnjaci, navedeni imenom, prezimenom i referencama, su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma?;
Kakvi su rezultati analize posledica prodaje odgovarajućih kompanija u susednim zemljama, sa stanovišta promene obima investicija, kvaliteta i cena usluga, zaposlenosti i razvoja prateće industrije telekomunikacija?;
Zbog svog strateškog značaja, dominantni telekomunikacioni operatori su državni u mnogim zemljama: Luksemburgu, Belgiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Italiji, Sloveniji, Švajcarskoj... Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?;
U kakvoj saglasnosti je odluka o prodaji kompletne telekomunikacione infrastrukture Srbije sa realizacijom strateških državnih ciljeva definisanih u strategijama razvoja Republike Srbije – Strategija privrednog razvoja, Strategija razvoja informacionog društva, Strategija razvoja telekomunikacija, Strategija razvoja E uprave, Strategija integrisanog upravljanja granicom...?;
Kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29 odsto vlasništva od Italijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Telekom Republike Srpske i M:Tel Crne Gore) – da bi sada sve to „prepustila” stranom vlasniku?;
Koji su razlozi za višestruko povećanje pretplate bez obrazloženja, kada je očigledno da će se time, prodajom dominantnog operatora, novac preliti direktno stranom kupcu iz džepova građana, državne uprave, firmi, institucija od javnog značaja?;
Koliko je očekivano smanjenje broja zaposlenih u „Telekomu Srbija”, JP PTT Srbija i telekomunikacionoj industriji?;
Kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama unazad ulagao sredstva u obezbeđenje „tehničkih uslova” za telefonski priključak?;
Tehnički fakulteti univerziteta u Srbiji školuju najbolje kadrove za oblast telekomunikacija. Kako će država, odričući se potpuno uticaja na razvoj telekomunikacija u Srbiji, obezbediti njihov ostanak u zemlji?;
Kako država ima nameru da obezbedi razvoj telekomunikacija i telekomunikacione industrije kao industrije budućnosti nakon što otuđi telekomunikacionu infrastrukturu, nacionalni resurs neprocenjive vrednosti i telekomunikaciono tržište, koje obuhvata gotovo sve građane Srbije, preduzeća, državnu upravu, vojsku, policiju, institucije od javnog značaja?;
Kako država namerava da spreči obezvređivanje vrednosti akcija malih akcionara (građana, zaposlenih i bivših zaposlenih) ako kupovinu izvrši Deutsche Telekom, i time, kao većinski vlasnik postane potpuno nezainteresovan za njihovu kupovinu?

U nadi da ćete obratiti pažnju na naša pitanja,

srdačno Vas pozdravljamo,

Dr Aleksandra Smiljanić, prethodna ministarka za telekomunikacije

Dr Vera Vratuša, profesor Beogradskog univerziteta

Dr Nebojša Popov, naučni savetnik

Dr Branko Kovačević, redovni profesor, rektor Beogradskog univerziteta

Dr Borivoje Lazić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Dr Miodrag Popović, redovni profesor, dekan Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta

Dr Vladimir Milačić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Slavoljub Kačarević, glavni urednik Balkanmagazina


Edited by AleksandarSRB, 14 October 2010 - 16:27.


#2 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 14 October 2010 - 18:43

Da li je normalno da u trenutku kada je vrednost kompanije na nizem nivou nego za vreme sankcija(u to vreme samo fiksna telefonija) vlada povuce ovaj korak?
Koja je ekonomska opravdanost ove prodaje?

U ovom trenutku je i odnos prihoda i rashoda u budžetu na nižem nivou nego u vreme sankcija. Ekonomska opravdanost je ako telekom ova vlast sada ne proda prodaće je sledeća i to pre nego je planirano jer je ovo jedina konkretna stavka u planu da se izgura do kraja mandata.

koji je interes gradjana Srbije u svemu ovome i da li ga uopste ima?

zezaš :)
Ipak u interesu je da partokratiji ostane što manje poluga moći u rukama.

#3 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 14 October 2010 - 19:49

Prodaja Telekoma, sada ili bilo kada, koja ukljucuje prodaju kompletne infrastrukture "poslednje milje" je velika greska. Dovoljno je samo pogledati primer Hrvatske gde su se prilicno pokajali zbog toga. Odluka da se Telekom proda a da prethodno nije izvrsena reorganizacija firme i razdvajanje centrala i infrastrukture (parica) koja neposredno povezuje korisnike telekom usluga sa centralama je ocigledan pokazatelj krajnjeg diletantizma kako nadlezne ministarke tako i ministarstva u celini.

Jedini nacin da se obezbedi istinska "deregulacija" trzista (fiksnih) telekomunikacionih usluga je bio izdvajanje centrala i parica iz sastava Telekoma i formiranje novog entiteta koji bi pruzao usluge Telekom operaterima (Telenorova licenca za uslug fiksne telefonije ne znaci bas nista bez mogucnosti pristupa infrastrukturi "poslednje milje") na ravnopravnoj bazi. Tek onda bi prodaja Telekoma bila legitimna.

Dalje, ovo je izuzetno nepovoljan trenutak za prodaju Telekoma. Cene koje se moze dobiti u trenutku kada vlada ekonomska kriza je znacajno niza nego sto bi se mogla postici za par godina po prolasku krize. Ovde se ne radi o gubitasu koji je na teretu drzave pa da je neophodno da ga se sto pre resimo (price o ukidanju "poluga vlasti" i slicno malo vise govore o ideoloskoj zaslepljenosti nego promisljenom zakljucivanju).

Za kupovinu Telekoma Srpske (koji je deo Telekoma Srbije i prodaje se u paketu sa m:tel-om U Crnoj Gori koji je takodje deo Telekoma Srbije) dato je vise od 600 miliona evra. Sada ce neko reci da je ta suma bila preterana i da je bila rezultat politicke odluke, ali druga ponuda na tom tenderu je bila veca od 400 miliona evra. Telekom Srbije je znacajno veci i vredniji tako da bilo koja suma koju mozemo dobiti u ovom trenutku nije dovoljno dobra ponuda.

Ova ponuda samo govori o tome da vlada ima samo kratkorocnu viziju "razvoja Srbije" tipa "dok nam prodje mandat".

#4 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 14 October 2010 - 20:25

Dalje, ovo je izuzetno nepovoljan trenutak za prodaju Telekoma. Cene koje se moze dobiti u trenutku kada vlada ekonomska kriza je znacajno niza nego sto bi se mogla postici za par godina po prolasku krize. Ovde se ne radi o gubitasu koji je na teretu drzave pa da je neophodno da ga se sto pre resimo (price o ukidanju "poluga vlasti" i slicno malo vise govore o ideoloskoj zaslepljenosti nego promisljenom zakljucivanju).

Za par godina izlazimo iz krize? A drugo i nije neki uspeh ne biti gubitaš kao monopolista u oblasti telekomunikacija. Ako se ne prodaju usluge lupiš fiksne namete, plati ili nećeš ni hitnu moći da pozoveš. Parica preko koje sam spojen je plaćena 1500DM ali nek je prodaju, neka stave tačku na to, alal. Baš me briga hoće li dobiti više ili manje, ja moj deo svejedno neću videti.. valjda što sam zaslepljen :)

#5 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 14 October 2010 - 20:26

Prodaja Telekoma, sada ili bilo kada, koja ukljucuje prodaju kompletne infrastrukture "poslednje milje" je velika greska. Dovoljno je samo pogledati primer Hrvatske gde su se prilicno pokajali zbog toga. Odluka da se Telekom proda a da prethodno nije izvrsena reorganizacija firme i razdvajanje centrala i infrastrukture (parica) koja neposredno povezuje korisnike telekom usluga sa centralama je ocigledan pokazatelj krajnjeg diletantizma kako nadlezne ministarke tako i ministarstva u celini.

Jedini nacin da se obezbedi istinska "deregulacija" trzista (fiksnih) telekomunikacionih usluga je bio izdvajanje centrala i parica iz sastava Telekoma i formiranje novog entiteta koji bi pruzao usluge Telekom operaterima (Telenorova licenca za uslug fiksne telefonije ne znaci bas nista bez mogucnosti pristupa infrastrukturi "poslednje milje") na ravnopravnoj bazi. Tek onda bi prodaja Telekoma bila legitimna.

Dalje, ovo je izuzetno nepovoljan trenutak za prodaju Telekoma. Cene koje se moze dobiti u trenutku kada vlada ekonomska kriza je znacajno niza nego sto bi se mogla postici za par godina po prolasku krize. Ovde se ne radi o gubitasu koji je na teretu drzave pa da je neophodno da ga se sto pre resimo (price o ukidanju "poluga vlasti" i slicno malo vise govore o ideoloskoj zaslepljenosti nego promisljenom zakljucivanju).

Za kupovinu Telekoma Srpske (koji je deo Telekoma Srbije i prodaje se u paketu sa m:tel-om U Crnoj Gori koji je takodje deo Telekoma Srbije) dato je vise od 600 miliona evra. Sada ce neko reci da je ta suma bila preterana i da je bila rezultat politicke odluke, ali druga ponuda na tom tenderu je bila veca od 400 miliona evra. Telekom Srbije je znacajno veci i vredniji tako da bilo koja suma koju mozemo dobiti u ovom trenutku nije dovoljno dobra ponuda.

Ova ponuda samo govori o tome da vlada ima samo kratkorocnu viziju "razvoja Srbije" tipa "dok nam prodje mandat".


Delikatno pitanje, mnogo aspekata. Tehnološki, razvojni, ekonomski, socijalni, politički, ideološki. Da pođem od tvoje zadnje rečenice, ona je, verujem, potpuno nesporna. E, sad, da li je bolje jednoj takvoj vladi, nesposobnoj i ograničenoj partijskim interesima, ostaviti da i dalje upravlja, relativno uspešnom kompanijom. Da li je realno očekivati da će partijski kadrovi za par godina uvećati vrednost kompanije, da će unaprediti tehnologiju, povećati produktivnost ili je realnije verovati da će Telekom ostati tu gde je u tehnološkom smislu, da će se iz njega izvlačiti pare za potrebe opstanka na vlasti ili za bogaćenje firmi koje sa Telekomom sarađuju a u vlasništvu su ljudi bliskih partijskim vrhovima. Da li je sada veća vrednost telekoma u znanju i opremi, poverenju kupaca, korisnika usluga, ili u monopolu koji i dalje postoji.
Mislim da je jako loše kad se jedan prelazni period, od društvene imovine, preko državne, do privatne otegne unedogled. Sva ta državna i javna preduzeća su leglo korupcije i nema šanse da to prestane dok se ne privatizuju, ko će se boriti protiv korupcije kad su isti ljudi u vlasti, sudstvu i na izvoru finansija, kad sami sebe kontrolišu, sami sebi treba da sude. Eventualno.
Ima ova vlast talenta da se solobodi imovine a da ostavi monopole, kao u slučaju NISa, pa bolje da su ga poklonili, ali da su novom vlasniku ukinuli poziciju monopola i neodgovornosti po pitanju ekologije, kvaliteta i drugog što je ostalo sporno.
Znači, u stvari ništa nije dobro, ni loše gospodariti ni nepovoljno prodati. Ako bi se pare od prodaje pametno uložile mogla bi korist da bude veća i od manje cene, koja bi se postigla, ali kako verovati u pametno ulaganje. Država nije pametan investitor. Pitanje je hoće li stucati sada ili kasnije, manje ili više para. Šta je bolje. Jebemiga.

#6 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 15 October 2010 - 07:21

Za par godina izlazimo iz krize? A drugo i nije neki uspeh ne biti gubitaš kao monopolista u oblasti telekomunikacija. Ako se ne prodaju usluge lupiš fiksne namete, plati ili nećeš ni hitnu moći da pozoveš. Parica preko koje sam spojen je plaćena 1500DM ali nek je prodaju, neka stave tačku na to, alal. Baš me briga hoće li dobiti više ili manje, ja moj deo svejedno neću videti.. valjda što sam zaslepljen :)

Nije bitno kada ce Srbija izaci iz krize vec kada ce potencijalni kupci izaci iz krize. Telekom jeste monopolista u oblasti fiksne telefonije, ali nije monopolista u oblasti mobilne telefonije, a ni u toj oblasti ne belezi gubitke, naprotiv.

Prodajom Telekoma se nece razbiti monopol na trzistu (fisknih) telekomunikacionih usluga, samo ce drzavni monopol postati monopol novog kupca (namerno ne pisem privatni monopol posto teoretski kupac moze biti i neki od zapadnih telekom operatera u drzavnom vlasnistvu). Nije tu pitanje da li ces ti "videti svoj deo" vec da li ce taj "tvoj deo" moci da koristi i konkurencija odnosno Telenor koji takodje ima fiksnu licencu. Ako se Telekom proda zajedno sa terminalnom opremom i paricama Telenor ili bilo ko drugi nece imati nikakav pristup toj opremi. Samim tim licence drugih operatora fiksne telefonije bice potpuno obesmisljene (za razvoj fiksne infrastrukture Telenoru bi bile potrebne decenije) i sustinski monopol ce biti ucvrscen.

Ocekivanja nekih da ce se kvalitet usluga poboljsati a cene smanjiti su prilicno naivna. Osim kozmetickih promena, eventualnog poboljsanja internet servisa tesko da cemo dobiti nesto posebno. Zasto bi se neko odrekao prednosti monopola?

#7 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 15 October 2010 - 07:29

...
Znači, u stvari ništa nije dobro, ni loše gospodariti ni nepovoljno prodati. Ako bi se pare od prodaje pametno uložile mogla bi korist da bude veća i od manje cene, koja bi se postigla, ali kako verovati u pametno ulaganje. Država nije pametan investitor. Pitanje je hoće li stucati sada ili kasnije, manje ili više para. Šta je bolje. Jebemiga.


Mislim da su tvrdnje "drzava nije pametan investitor" ili "drzava je los upravljac firmama" i slicne takodje odraz izvesne ideoloske zaslepljenosti. Drzava moze da bude dobar investitor ili upravljac, pod uslovom da je korupcija nije potpuno savladala.

Postoje brojni primeri uspesnih drzavnih firmi u zapadnoj i srednjoj Evropi, koje uspesno posluju, npr. francuska Areva (nuklearne i energetske tehnologije), ceski CEZ u oblasti energetike, itd.

Kod Telekoma glavni problem, medjutim, nije u tome sto se privatizuje, vec u tome sto se nestrucno privatizuje. Nijedna ozbiljno i kvalitetno odradjena privatizacija se nije desila a da prethodno nisu telefonske centrale i parice izdvojene u poseban entitet koji pruza usluge svim fiksnim operaterima.

#8 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 15 October 2010 - 08:10

Telekom se prodaje jer država jednostavno više nema para, a nove kredite je teško dobiti zbog prezaduženosti. Kod Telekoma je najbolji odnos cena/šteta. Dobijaju se velike pare, a opet tu ne radi baš puno nestručnih partijskih i rodbinskih kadrova kao u nekim drugim javnim i komunalnim sistemima. To nisu klasične usluge tipa prečišćavanja i pumpanja hladne ili podgrevanja i pumpanja vruće vode ili naplata parkinga, vožnja gradskog autobusa i sl. Tu ipak treba neko znanje i stručnost pa mnogi koji bi se uvalili na državne jasle tu jednostavno ne bi imali šta da rade.

Dalje, od nove godine ukida se monopol na fiksnu telefoniju i mnogi će, makar i u inat, odmah preći kod drugog operatera. Svi znamo kakva su bila reketiranja i ucene kada se uvodi novi tel. priključak ili traži neka druga usluga. Uzimaju nam ogromne pare, pretplatu povećali 400%, a vrlo malo ulažu u infrastrukturu. Ja lično čuo razgovor u banci gde Telekom subvencioniše stambeni kredit za svog radnika u iznosu od 6.000 evra. Zaposleni će dobiti ogromne pare posle privatizacije i zato ćute, samo poneki, uglavnom mlađi, talasaju i bune se jer će mnogi posle te prodaje momentalno leteti sa posla i pasti u bure sa preostalih milion nezaposlenih, bez ikakvih realnih šansi za zaposlenje.

Te pare će biti dovoljne za povećanje plata 750.000 budžetlija kojima država tako šalje poruku da su oni dve klase iznad onih jadnih, poniženih i obespravljenih koji rade za minimalac kod privatnika ili uopšte ne primaju platu, bez ikakvih prava, ali zauzvrat očekuje da svi oni, zajedno sa članovima svojih porodica, glasaju za vlast ponovo. Surovo, ali prosto ko pasulj.

Dakle, razlozi za prodaju su politički. Telekom se pušta niz vodu zarad očuvanja sistema i vlasti, tako da je malo naivno i smešno raspravljati o nekim navodnim stručnim razlozima.

#9 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 15 October 2010 - 08:54

Mislim da su tvrdnje "drzava nije pametan investitor" ili "drzava je los upravljac firmama" i slicne takodje odraz izvesne ideoloske zaslepljenosti. Drzava moze da bude dobar investitor ili upravljac, pod uslovom da je korupcija nije potpuno savladala.

Postoje brojni primeri uspesnih drzavnih firmi u zapadnoj i srednjoj Evropi, koje uspesno posluju, npr. francuska Areva (nuklearne i energetske tehnologije), ceski CEZ u oblasti energetike, itd.

Kod Telekoma glavni problem, medjutim, nije u tome sto se privatizuje, vec u tome sto se nestrucno privatizuje. Nijedna ozbiljno i kvalitetno odradjena privatizacija se nije desila a da prethodno nisu telefonske centrale i parice izdvojene u poseban entitet koji pruza usluge svim fiksnim operaterima.


Tebi se baš mnogo sviđa termin ideološka zaslepljenost. Ne bih da ti kvarim zadovoljstvo da ga koristiš, imalo smisla ili ne.
Nego malo o logici i zaključivanju.
Ja kažem da država nije dobar investitor i upravljač ti se ne slažeš, kažeš da sam "ideološki zaslepljen" (baš lepo zvuči, jel da?), i to dokazuješ tvrdnjom da država može da bude dobar investitor i upravljač, na primer Francuska.
Isto kao kad bih rekao da Pera nije sposoban menadžer, a ti (uz onu kvalifikaciju) kažeš da nije tačno, Pera može da budu dobar menadžeri, evo na primer Đura.

#10 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 15 October 2010 - 09:21

Prodaja monopola, infrastrukture i ćerdanje novca se mora desiti, vlasti koje smo imali do sada i koje ćemo imati u bližoj budućnosti nisu sposobne za više. Ja mislim da je bolje pre nego posle jer se time krati agonija. Kad sledeći put nekim vlastima zatreba neka suma na kamari prodaće licencu sledećem pa još jednom, oni će širiti i svoju infrastrukturu i na kraju će sa nekoliko medjukoraka nestati monopol. A prvi je da država izadje iz posla.

Edited by rory, 15 October 2010 - 09:59.


#11 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 15 October 2010 - 10:07

Prodaja monopola, infrastrukture i ćerdanje novca se mora desiti, vlasti koje smo imali do sada i koje ćemo imati u bližoj budućnosti nisu sposobne za više. Ja mislim da je to bolje pre nego posle jer se time krati agonija. Kad sledeći put nekim vlastima zatreba neka suma prodaće licencu sledećem pa još jednom, oni će širiti i svoju infrastrukturu i na kraju će sa nekoliko medjukoraka nestati monopol. A prvi je da država izadje iz posla.

Bojim se da ne shvatas jednu stvar: Sirenje fiksne telekomunikacione strukture nije jednostavan ni brz proces. Za izgradnju fiksne mreze su potrebne decenije. Upravo zato su svi oni koji su radili ozbiljne privatizacije i razbijanje monopola prvo odvojili u posebnu kompaniju sve ono sto je vezano sa povezivanjem korisnika sa mrezom, a zatim privatizovali ostatak. U SAD je monopolski polozaj privatnih telekomunikacionih kompanija razbijen tako sto su prvo primorane da uslugu fizickog povezivanja korisnika sa mrezom izdovje u posebne kompanije koje su bile obavezane da omoguce pristup svim telekom provajderima, a zatim je deregulisano trziste telekomunikacionih usluga.

Licencu fiksne telefonije niko vise nece kupiti ako oceni da mora sam da razvija mrezu. Sumnjam da ce mnogi biti spremni da investiraju u razvoj fiksne mreze kao decenijski projekat, i da prvi profit ocekuju za 20-30 godina. To je upravo situacija koja ce biti stvorena u Srbiji kada Telekom bude prodat zajedno sa krajnjim centrala.
Ko god da kupi Telekom zadobice, u domenu fiksne telefonije, monopolsku poziciju koju niko nece moci da razbije barem 20-ak godina. Zar zaista mislis da ce se kupac Telekoma odreci prednosti monopolske pozicije?

#12 leclerc

leclerc
  • Banned
  • 155 posts

Posted 15 October 2010 - 10:44

Tebi se baš mnogo sviđa termin ideološka zaslepljenost. Ne bih da ti kvarim zadovoljstvo da ga koristiš, imalo smisla ili ne.
Nego malo o logici i zaključivanju.
Ja kažem da država nije dobar investitor i upravljač ti se ne slažeš, kažeš da sam "ideološki zaslepljen" (baš lepo zvuči, jel da?), i to dokazuješ tvrdnjom da država može da bude dobar investitor i upravljač, na primer Francuska.
Isto kao kad bih rekao da Pera nije sposoban menadžer, a ti (uz onu kvalifikaciju) kažeš da nije tačno, Pera može da budu dobar menadžeri, evo na primer Đura.


Imas li ti neki bolji termin? Možda "ideološka zatupljenost"?
Neee. Bezveze zvuči.

Tomas lepo analizira probleme u vezi sa ovakvom navrat nanos privatizacijo radi privatizacije. Zapravo svi znamo da je zbog kratkoričnog odlaganja kolapsa.
Nikakvog dobra u tome nema (ni kratkoročnog ni dugoročnog) niti prekraćvanja agonije i zbog toga se i mora kritikovati - ovako kako to Tomas radi.

#13 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 15 October 2010 - 10:44

Tebi se baš mnogo sviđa termin ideološka zaslepljenost. Ne bih da ti kvarim zadovoljstvo da ga koristiš, imalo smisla ili ne.
Nego malo o logici i zaključivanju.
Ja kažem da država nije dobar investitor i upravljač ti se ne slažeš, kažeš da sam "ideološki zaslepljen" (baš lepo zvuči, jel da?), i to dokazuješ tvrdnjom da država može da bude dobar investitor i upravljač, na primer Francuska.
Isto kao kad bih rekao da Pera nije sposoban menadžer, a ti (uz onu kvalifikaciju) kažeš da nije tačno, Pera može da budu dobar menadžeri, evo na primer Đura.

Ne sporim da etiketiranje tipa "ideoloska zaslepljenost" nije neki argument, koristim ga zato sto sam iritiran argumentacijom tipa "drzava nije dobar upravljac pa stoga treba prodati telekom" koju sam slusao cesto ovih dana. Problem je sto vecina onih od kojih sam cuo slicnu "argumentaciju" uopste nije bila u stanju da objasni sta se gubi, a sta dobija prodajom telekoma, niti da pojmi koji su nedostaci prodaje Telekoma zajedno sa centralama i paricama.

"Drzava nije dobar investitor i upravljac" se uzima kao aksiom, a ne kao nesto sto treba dokazati, i na osnovu toga se izvode zakljucci i donose odluke, koje su cesto i pogresne. Zanemaruje se cinjenica da i u zemljama najliberalnije ekonomije postoje drzavne firme i da to nije nesto sto se mora po svaku cenu izbrisati i ukloniti (takav stav da se to "mora", jeste primer jake ideoloske zaslepljenosti!).


[edit] Neko je napisao da ce sadasnje partijski postavljeno rukovodstvo dovesti do toga da ce Telekom tehnoloski zaostati za konkurencijom. To nije nemoguce, ali to bi znacilo da je zakazalo ne samo rukovodstvo vec i oni kadrovi koji su zaduzeni za pracenje tehnologija u Telekomu.
Medjutim ocekivanje da je znacajno investiranje u nove tehnologije i razvoj fiksne mreze, od strane buduceg kupca, sigurna i gotova stvar je prilicno neutemeljeno. Buduci kupac, ko god bio, nece investirati ni eurocenta vise nego sto bude morao. To znaci da ce pre svega najmanje investicija biti u oblasti sirenja fiksne telefonske mreze u ruralnim sredinama. Ko nije dobio telefon u selima, nece ga ni dobiti, barem ne preko zicane parice. Konkurencija koja ima CDMA licencu (Orion Telekom) ce tu verovatno naci neku svoju sansu, pa ce se uglaviti, ali krajnji korisnici ce dobiti skuplje "fiksne" komunikacije.

Konkurencija u oblasti zicane fiksne telefonije (Telenor) postoji samo na papiru - licenca bez parica i mogucnosti povoljnog pristupa istim vredi koliko i hartija na kojoj je odstampana.

Edited by tomas.hokenberi, 15 October 2010 - 11:18.


#14 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 15 October 2010 - 11:09

Imas li ti neki bolji termin? Možda "ideološka zatupljenost"?
Neee. Bezveze zvuči.

Tomas lepo analizira probleme u vezi sa ovakvom navrat nanos privatizacijo radi privatizacije. Zapravo svi znamo da je zbog kratkoričnog odlaganja kolapsa.
Nikakvog dobra u tome nema (ni kratkoročnog ni dugoročnog) niti prekraćvanja agonije i zbog toga se i mora kritikovati - ovako kako to Tomas radi.


Prestanimo da tupimo, kako ne bi još više zaoštrili.

Dobro, ajde još jednu (ideološku) opasku. Telekom se prodaje da bi se kratkoročno odložio kolaps, države valjda. Znači, ako se ne proda doći će do kolapsa, ali će onda ta država, koja je u kolapsu, da reorganizuje i unapredi Telekom i da mu bitno uveća vrednost. Logično.

Ako je naša država dobar investitor i upravljač, a dokazano je da jeste, na primeru Francuske, obda je svejedno hoće li uspešno upravljati Telekomom ili će uspešno investirati pare od prodaje. Ako nije sposobna za to, može da sjebe i ovakav Telekom, pa za par godina nema ni toliku vrednost.
Čista ideologija.

edit: (kucali smo istovremeno)

Ne sporim da etiketiranje tipa "ideoloska zaslepljenost" nije neki argument, koristim ga zato sto sam iritiran argumentacijom tipa "drzava nije dobar upravljac pa stoga treba prodati telekom" koju sam slusao cesto ovih dana. Problem je sto vecina onih od kojih sam cuo slicnu "argumentaciju" uopste nije bila u stanju da objasni sta se gubi, a sta dobija prodajom telekoma, niti da pojmi koji su nedostaci prodaje Telekoma zajedno sa centralama i paricama.

"Drzava nije dobar investitor i upravljac" se uzima kao aksiom, a ne kao nesto sto treba dokazati, i na osnovu toga se izvode zakljucci i donose odluke, koje su cesto i pogresne. Zanemaruje se cinjenica da i u zemljama najliberalnije ekonomije postoje drzavne firme i da to nije nesto sto se mora po svaku cenu izbrisati i ukloniti (takav stav da se to "mora", jeste primer jake ideoloske zaslepljenosti!).


U prvom postu sam nabrojao neke elemente za i neke protiv, nisam se izjasnio itričito ni za jednu opciju.
Ipak, država jeste ili nije sposobna, govorimo o konkretnoj državi sa konkrednim ljudima, dakle ako je sposobna da upravlja, umeće i da investira. Zašto nije do sada izdvojila deo Telekoma koji predstavlja infrastrukturu i omogućila ravnopravan položaj drugim operaterima fiksne telefonije. To može, ako hoće, da uradi i kasnije kroz antimonopolske zakone.

Edited by Div, 15 October 2010 - 11:17.


#15 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 15 October 2010 - 11:23

U prvom postu sam nabrojao neke elemente za i neke protiv, nisam se izjasnio itričito ni za jednu opciju.
Ipak, država jeste ili nije sposobna, govorimo o konkretnoj državi sa konkrednim ljudima, dakle ako je sposobna da upravlja, umeće i da investira. Zašto nije do sada izdvojila deo Telekoma koji predstavlja infrastrukturu i omogućila ravnopravan položaj drugim operaterima fiksne telefonije. To može, ako hoće, da uradi i kasnije kroz antimonopolske zakone.

Ako to uradi kasnije - morace da otkupi nazad taj deo i da plati penale, tako da to uopste nije verovatno odnosno nece se desiti. Da ponovim licence za zicanu fiksnu telefoniju bez pratece infrastrukture (centrala i parica) ne vrede ni koliko hartija na kojoj su napisane. Telenor je kupio licencu zato sto je bio ubedjen da ce imati pravo pristupa centralama/paricama. Kada se Telekom privatizuje verovatnoca da ce kupac omoguciti Telenoru taj pristup po prihvatljivoj ceni je zanemarljiva. Tako da ce privatizovani Telekom ostati monopolista, cak ce ucvrstiti svoj monopol.

P.S. Kada ce drzava da "antimonoplskim zakonima" razbije monopol NIS-a?

[edit] Ako zelis da kazes "srpska drzava" onda to i napisi. Ja kada pisem "drzava" mislim na drzavu uopste ne na srpsku drzavu. Ja ne sporim da je srpska drzava/vlast korumpirana i nesposobna - upravo je prodaja Telekoma sada i pod ovakvim uslovima dokaz te korumpiranosti i nesposobnosti. Prodaja Telekoma nije nesto dobro sto cine, vec samo jedan od gorih poteza.

Edited by tomas.hokenberi, 15 October 2010 - 11:28.