Jump to content


Photo
- - - - -

KRAKOW(Poland) & PRAGUE(Czeh R.)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 wlade

wlade
  • Members
  • 16 posts

Posted 28 September 2010 - 18:37

Krakov i Prag-20.sep.-26.sep.2010.

Posle prespavane noci, mogu reci da je bilo neverovatno iskustvo.
Ja, moja devojka, i drugar i njegova devojka, smestili smo se u auto, i krenuli u ponedeljak, 20. sepotembra, rano ujutru oko 4h. Plan je bio 3 dana u Krakovu, u Poljskoj, pa 3 dana u Pragu, u Ceskoj Republici.

Pravac Poljska-Krakov, nasa prva destinacija. Stigli smo oko 15h. U startu nas je docekalo ono sto bi smo samo mogli pozeleti. Prelepo vreme, predivan grad, i sjajan hotel(“Cracovia Orbis Hotel”-3*). Grad ima oko milion stanovnika a od toga cak oko 100 000 studenata. Poseduje najstariji univerzitet u Evropi-Jagalonski univerzitet. Odmah smo krenuli u obilazak grada. Posto nam je hotel bio na 2 km od centra Krakova, iskoristili smo to i peske obilazili grad. Krenuli smo od prelpog centra ovog grada. Krakow poseduje najocuvaniji kompletan srednjevekovni trg-Rynek Glowny, sa starim kucama u kojima su sada restorani i kafici. Trg jos lepsim cini to sto je uradjen u dimenziji 200x200m. Za obilazak samog centra grada treba vremena, ali mi smo uspeli da vidimo ono najbitinje - Glavni trg, Kanonicne ulice, Sukiennice, Mariacka crkva, prelepi Barbakan, Crkva Svetog Petra i Pavla i jos mnogo toga drugog...Uz put stigli smo da sednemo i u jedan od brojni poljskih pabova, gde smo uz snicle i pivo odmorili. Umorni od puta i od pesacenja uvece brzo smo zaspali.
Drugi dan, nakon dorucka, smo odlucili da obidjemo prelepi dvorac “Wavel”, koji se nalazi uz reku Vislu. Za to nam je trebalo nekoliko sati. Na njemu su sahranjeni brojni poljski kraljevi, ali i skoro poginuli poljski predsednik Leh Kacinski. Dvorac vrvi od turista, a na njemu se istice prelepo zelenilo sa brojnim spomenicima poljskih velikana, medju kojima i Vladislava Krakovskog. Tu je i spomenik Papa Jovan Pavlu II. Sa dvorca se pruza fantastican pogled na Krakov, sto smo iskoristili za slikanje.
Uvece nakon odmora, izasli smo u grad i sjajno se proveli. Pored brojnih pabova pod zemljom iz kojih dopier dzez muzika, pivnica, diskoteka i velikog broja mladih ljudi to zaista i nije bilo tesko.
Treci dan, morali smo da ubrzamo. Ostali su nam cuveni rudnik soli „Wielicka“ i jos poznatiji logor „Auschvic“, od kojih smo ocekivali i dobili najvise. Rano ujutru otisli smo do ovog rudnika soli-muzeja. Stepenicama smo se spustili cak 150 m ispod zemlje. Uz lokalnog vodica na engleskom jeziku saznali smo mnoge intresantne podatke o ovom rudniku. Pa tako, u njemu vecina prostorija i predmeta jesu od soli. Prosto je neverovatno da i lusteri i pod, kao i brojne uklesane slike(npr.tajna vecera) jesu od soli. Veliki broj prostorija, spratova, statua…sve to cini sjajnim ovaj rudnik. Sagradila su ga tri brata, a u njemu su inspiraciju nalazili mnogi poznati pesnici, kompozitori i pisci, pa je tu i poznata statua Getea. Oko 14 h pozurili smo ka obliznjem mestu Osvjencim, mnogo poznatijem po najozloglasenijem logoru naci-nemacke vojske iz drugog svetskog rata-Ausvicu. Pri samom ulazu, imao sam osecaj kao da sam u nekom filmu koji pokazuje scene iz II sv.rata. Brojne kuce u kojima su bili smesteni jevreji, kamene ploce gde su koracali Nemci, visoke ograde, pruga kojom su dovodili osudjenike, kao i bodljikava zica u nekoliko redova, cine ovaj logor zaista zastrasujucim. Iako smo mnogo znali o njemu, tek nakon obilaska istog covek zaista moze osetiti taj tezak osecaj tuge i nemci, jevrejskog naroda pretezno, kao i da vidi koliko ljudski um moze daleko monstruozno da ode. U svakoj od kuca bili su kao neki mali muzeji, u kojima su bile brojne slike sa imenima zrtava, brojni ostaci iz njihovog zivota, ali i autenticne prostorije u kojima su boravili, odnosno bili muceni. Brojne gasne komore, vesala, zid nakome su streljani i slicno, zaista izazivaju emocije u coveku.
Ipak i posle svega ovaj strasan prizor nije mnogo uticao na cinjenicu da mozemo biti prezadovoljni boravkom od 3 dana u prelepom gradu i zaista kulturno i istoprijski bogatom Krakovu, kao i o velikoj ljubaznosti lokalnog stanovnistva u ovom centru poljske kulture.

U Prag stizemo posle 5,6 sati voznje, u cetvrtak oko 16 h. Smestaj je bio u odlicnom hotelu “U divalda”-3*, oko 5-6 km udaljenom od centra grada. Medjutim ova udaljenost nije predstavljala nikakav problem s obzirom da je Prag po meni izuzetno dobro saobracajno povezan, pa tako nam je do centra trebalo oko 20 minuta tramvajem.
Prag je tako da kazem podeljen na novi grad, stari grad, malu stranu i hrdacane, i svi su podjednako atraktivni i vazni pri poseti Praga. Odmah se videlo da sve vrvi od turista.
Uvece smo otisli u kratku setnju do starog grada, koji se ipak smatra nekim centrom grada. Prag je zaista neverovatan. Odmah na prvi pogled, ispunio je nasa ocekivanja. Sve ono sto sun am pricali i sto smo ocekivali jasno se videlo vec pri samom ulasku u grad.
Prvo na sta smo naisli jesu predivna Barokna vrata, iz 15.veka. Daljom setnjom bacilli smo pogled i na prekrsan trg Staromestanske Namesti, prekrasan prostor sa mnostvom kulturno istorijskih spomenika ali i brojnim kaficima i restoranima iz kojih gosti uzivaju u bastama sa pivom i nekim od brojnih ceskih specijaliteta. Nismo dugo ostali pa smo umorni otisli kuci i pravili plan kako sto bolje iskoristiti naredna 2 dana…
Petak, prvi pravi dan u Pragu, bio je verovatno najlepsi dan na ovom putovanju. Vreme nas je zaista, kao i svih ostalih dana, posluzilo. Oko 20 stepeni i suncano vreme cinili su nas boravak jos lepsim. Krenuli smo od najlepseg mosta kojeg sam video...Karlov most.
O ovom mostu zaista je tesko bilo sta reci sto bi moglo da opise njegovu moc, velicinu, lepotu i znacaj. Dugacak oko 500 m, a na samom mostu oko 30 spomenika velikana...Slike ne mogu stvarno predstvaiti njegovu lepotu, potrerbno ga je videti... Postoji modernа legendа kojа kаže dа je kаmen temeljаc stаvljen 1357. 7 dаnа 9 mesecа u 5:31 а dа je Kаrlo IV izаbrаo to vreme dа kаd bi neko nаpisаo vreme početkа dobio sekvencu brojevа 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Prelazili smo ga sigurno sat vremena! Brojne slike ostaju za uspomenu.
Nakon prelaska mosta, dosli smo u oblast Hrdacani, poznatu po Praskom Dvorcu i Kraljevskoj palati. Praski dvorac, sigurno jedan od najlepsih na svetu. Tornjevi kao sto su katedrala Sv.Vida ili beli toranj ostavljaju turiste bez daha. Na samom ulazu pogledali smo i cuvenu smenu straze. Brojne bazilike, spomenici, vrtovi cine ovaj deo Praga neverovatnim. Sa Praskog dvorca pruzao se necerovatan pogled-panorama grada, gde zaista nikad nije dosta uzivanja u njemu. Na zalost u svoj ovoj lepoti vreme je zaista brzo prolazilo. Ipak, stigli smo i predvece da odemo do jedne od pivnica-restorana, a kasnije i do Starog mesta, i pogledamo prelepu crkvu Svete Marije i zaista cuveni Astronomski sat.
Astronomski sat, ne pokazuje samo tacno vreme, vec i polozaj drugih planeta u odnosu na Zemlju, te kretanje Meseca i Sunca kroz zodijacki sistem. Ukrasen je slikama cuvenog ceskog umetnika Jozefa Menesa. Na svaki pun sat, okuplja se oko 200-300 turista koji svakoga iscekuju zvono, dok kipovi iz 15.veka zapocinju ples... Prizor koji se sigurno nikada ne zaboravlja! Tako prepuni sjajnih utisaka, umorni od setnje i obilazaka odlazimo kasno uvece kuci, i spremamo plan za subotu...
Narednog dana krecemo u obilazak novijeh dela Praga, pre svega Novog grada, prepunog butika, suvenirnica, poznatih radnji, ali kome takodje nenedostaju kulturne i istorijske znamenitosti. Cene u Pragu zaista nisu velike, iako smo to ocekivali. Tako da smo ovaj dan iskoristili za kupovinu. Popodne smo obisli Nacionalnu galeriju, Operu, Vaclavski trg, i proveli jos mnogo vremena u lokalnim pivnicama, isprobavajuci lokalne specijalitete, pre svega kobasice kuce, i razna vrsta piva, medju kojima i Gambrinus i Plsensko. Najaci utisak opstavlja pivnica “O’Che”, prepuna kako lokalnog stanovnistva tako i turista, medju kojima najvise engleza i nemaca. U toku je bila i utakmica Liverpula, pa smo jos vise uzivali u atmosveri koja je pravljena u pivnici. Pesma, zezanje, smeh, muzika, zaista nesto sto se ne moze opisati. Cak su i nase devojke uzivale…
Na zalost morali smo krenuti uvece ka hotelu.
Dosao je i poslednji dan, nedelja, kada smo nakon obilnog dorucka krenuli ka Srbiji, ka nasem Novom Sadu. Pomesana su bila osecanja. Sa jedne strane tuga sto se vracamo kuci, u nasu stvarnost, a sa druge, sigurno, predivan sjajan i neizbrisiv utisak koji je ostavilo ovo prelepo putovanje, kao i jedno prelepo iskustvo u zivotu, koje je sada sam siguran, vredelo!
:)

#2 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 28 September 2010 - 20:26

Lepo napisano Wlade, okači i neke slike.

#3 remorker

remorker
  • Members
  • 297 posts

Posted 06 October 2010 - 00:33

Ti si svez sa informacijama, tako da bih te molio za malu pomoc.
Planiram sa drugarom da napravim turu Beograd-Brno-Karlove Vari- Prag- Olomouc-Ausvic-Beograd. Pa me zanima koliki ti je ceh bio za ovo putovanje,kako idu cene goriva bezolovni-gas, putarine, i eventualno jos neki saveti koje si ti zapazio a mogao bi da ih podelis samnom? Hvala veliiko unapred! :)

#4 Liv

Liv
  • Members
  • 2,575 posts

Posted 17 October 2010 - 00:33

O ovom mostu zaista je tesko bilo sta reci sto bi moglo da opise njegovu moc, velicinu, lepotu i znacaj.

U Krakovu nisam bila, ali me je tvoj opis Praga podsetio na ogromno, nemo odushevljenje koje sam osetila prilikom prve posete ovom fantastichnom gradu. Reci Prag teshko mogu opisati.
U Pragu sam bila dvanaest dana, jednog decembra. Secam se da smo drugog dana uveche shetajuci uzanim ulichicama izbili na Karlov most. Bilo je dosta hladno, pomalo maglovito. Patkice i labudovi spavaju ispod mosta, chuje se zhubor vode koji dolazi od nekakve male brane ispod. Ulichni svirachi i pogled na Hradchane. Neprocenjivo. Ne secam se koliko sam dugo tu stajala upijajuci taj prizor, al' secam se da nisam htela da odem.
Od tad je proshlo 11 godina, a meni je josh uvek ta slika duboko urezana u secanje. Mozhda ove godine, ponovo u decembru, napokon opet odem.

Planiram sa drugarom da napravim turu Beograd-Brno-Karlove Vari- Prag- Olomouc-Ausvic-Beograd. Pa me zanima koliki ti je ceh bio za ovo putovanje,kako idu cene goriva bezolovni-gas, putarine, i eventualno jos neki saveti koje si ti zapazio a mogao bi da ih podelis samnom? Hvala veliiko unapred!

Moja preporuka je da preskochite Karove Vari i odete u Karlstein
Spoiler! --Click here to view--
Obidjete seoce u podnozhju, zamak i muzej voshtanih figura i ako vam bude lepo vreme proshetate po shumi oko zamka.

Edited by Liv, 17 October 2010 - 00:35.


#5 Doktor Zo

Doktor Zo
  • Members
  • 74 posts

Posted 25 March 2011 - 19:51

Krakov
Posted Image
Posted Image

Edited by Doktor Zo, 25 March 2011 - 19:53.


#6 Doktor Zo

Doktor Zo
  • Members
  • 74 posts

Posted 25 March 2011 - 19:59

Prag
Posted Image
Posted Image

Edited by Doktor Zo, 25 March 2011 - 20:00.