Jump to content


Photo
- - - - -

Koliko vredi vecera, da li bacamo pare?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
410 replies to this topic

#406 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 12 October 2010 - 05:37

Masovno se jedu u obliku usput narucenih "fish & chips" (Ozi ekvivalent hamburgera), a ako si ikad kupio "flake" filet u radnji, i ti si posle jeo ajkulu.

SaE

Ovde se vise jede tuna/ahi, halibot, ili sabljarka(koja je skupa do bola), ajkulice slabo.

#407 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 12 October 2010 - 08:07

Ovde se vise jede tuna/ahi, halibot, ili sabljarka(koja je skupa do bola), ajkulice slabo.


Ima jos nekoliko riba "of lesser quality" koje idu u dubinsko pohovanje, ajkula tu zavrsi kad god je uhvate, nezeljena, takvu je salju u fish&chips, niko je ne lovi posebno.

#408 Treba_da_se_cisti

Treba_da_se_cisti
  • Members
  • 458 posts

Posted 12 October 2010 - 15:41

Uh... :)


Probao si ? Svidja ti se ?

#409 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 13 October 2010 - 01:05

Ovde se vise jede tuna/ahi, halibot, ili sabljarka(koja je skupa do bola), ajkulice slabo.

Cekaj, da li hoces da kazes da se u San Francisku u fish & chips stavlja tuna ili sabljarka? Daj kazi gde, da slikam kad dodjem tamo sledeci put pa da ovde pokazujem.

SaE

#410 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 13 October 2010 - 01:10

Cekaj, da li hoces da kazes da se u San Francisku u fish & chips stavlja tuna ili sabljarka? Daj kazi gde, da slikam kad dodjem tamo sledeci put pa da ovde pokazujem.

SaE

U te nezdrave, masne pripreme obicno ide halibot. Ja ti slabo jedem to przenje, posto me ubi zgaravica. Mogu ja da ti posaljem slikicu, pa da pokazujes, ako je to tako vazno.

#411 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 16 October 2010 - 13:13

kurs od dva sata? :)
pa gde da tebe nejapanci uče o japanu? -_-

na netu se mogu naći različiti podaci o trajanju obuke za čišćenje fugu ribe, od dve do sedam godina. u nekoj BBC emisiji o fugu pominjali su da obuka traje tri godine, najmanje.


gledaj da ti negde ne podvale tog stručnjaka sa dvosatnim kursom. :twak:


Juce sam pitao nastavnicu da mi pojasni ono "od dva sata kursa za fugu ribu".

Kaze, ima ih 3 glavne vrste:

1. mala, kao ona na videu, zivi u mom Mikawa Bay, za nju ne treba nista. Nije ni otrovna ni opasna niti je nesto ukusna, ide u supu.
2. Veca, 30-40cm, ta ima samo otrovnu jetru i to je ono sto moze da se nauci za 2 sata.
3. Velika, oko Kyushu (Fukuoka), 70cm, to je ta koja ima mnogo opasnih delova i gde treba biti strucnjak.

Chefs sa 7 godina iskustva koji su licencirani za pripremu te najopasnije (i najukusnije) su prvih 5 godina proveli na svim poslovima u restoranu. Od pranja sudova, kuvanja samo princa, zecenja bulk mesa pa u 4. godini sushija. Tek onda pocinju da uce fugu ribu (tu najvecu, najukusniju i najopasniju) sekuci joj prvo manje opasne delove godinu dana. Zadnja godina je za najopasnije delove.
Tako, imaju oni 7 godina iskustva ali nije to bilo samo za tu ribu, cak je bio i mali deo njihovog staza od zaposlenja.

Edit: pokazao sam joj video klip, kaze to je mala fugu koja se tako cisti od koze (koja je gadna) i iznutrica.

Edited by yoyogi, 16 October 2010 - 13:19.