Uf uf uf...cek cek.
Da li ti zaista verujes u te price o iluminatima i masonima koji su kao stroge tate koje bdiju nad svetom i upravljaju njime kako im se cefne? Da oni znaju nesto vise i bolje od obicnih smrtnika?Da se rukovode nekom vecom i visom idejom osim rucak,wc,krevet? Ja ne verujem.
Kao što sam rekao, u priču da naftni lobi koči razvoj čiste alternative verujem odnosno ne verujem podjednako kao u priču da će nestanak nafte dovesti do povratka u bronzano doba. Hoću da kažem, koliko si ti ubeđen da ćemo propasti koliko već sutra kada hubertova kriva krene nadole, toliko su neki ljudi ubeđeni da masoni, iluminati i biciklisti koče da već sutra živimo bez nafte u blagostanju i miru.
Postoje ljudi koji svim silama brane i jedno i drugo mišljenje, sa nipodaštavanjem pljuckaju jedni druge zbog "slepila" prema "očiglednim istinama".
Ne verujem u vladavinu iluminata, masona; sa druge strane, krajnje egocentrično i prepotentno mi deluje stav da se prava istina može naći i izreći samo po forumima kao što je ovaj, a da oni koji vladaju npr. SAD-om, Evropom, Kinom itd. razmišljaju samo o ručku, krevetu i wc-u, odnosno ne planiraju budućnost zemlje koju vode barem 10 godina unapred.
Evo, Kina...još pre koliko decenija su doneli i sproveli u delo zakon o jednom detetu, koji ih je, ma koliko brutalan bio, spasio propasti.
Misliš da oni po ceo dan sede na wc šolji, ručaju i spavaju, potpuno ignorišući nešto što je i maloj deci jasno:
- nafta nestaje
- svet i kompletna ekonomija su zavisni od nafte
Ja razumem potrebu ljudi da se osecaju sigurno, to je prirodna potreba svakog sisara, da zna da ima toplo skloniste u koje ce se zavuci i mirno prespavati noc, znajuci da mu ne preti opasnost dok spava, bilo od gladne mecke bilo od provalnika sopstvene vrste. Ali ono sto je prirodno je to da takvo stanje nije normalno jer priroda i realnost diktiraju drugacije. Nocu izlaze predatori da jedu i ti si njihova hrana. Zbog cega bi oni bili uskraceni za postojanje samo zato da bi se ti odmorio? Mozda ovo zvuci malo glupo ali je tako, barem ko god pogleda bilo koju animal planet emisiju. Nocu se zdere najbolje.
Ok, kad pominješ psihologiju (sisari, ušuškanost, težnja ka sigurnosti, laganje sebe pored očigledne istine): fenomen "misionarskog" fatalizma, očekivanje opšte nesreće i propasti često je posledica čiste projekcije pojedinca - sopstvena neostvarenost, nesigurnost, lično beznađe ili strah od prolaska vremena ljude često odvlači u stav da je cela ljudska rasa fuc_ked-up, osuđena na propast koju zapravo i zaslužuje. Cela ljudska istorija je puna misionara koji su išli okolo, predviđali apokalipsu koja samo što nije a u suštini samo želeli da ih drugi čuju i vide. Ne kažem - neki su bili prilično uspešni u tome, uglavnom zato što su naišli na gomilu fuc_ked-up sledbenika koji su se uhvatili na žvaku; neki su dobili svoju religiju, neki samo sektu. Na sreću, evo već par hiljada godina uspešno izbegavamo sve predviđene apokalipse.
Zašto? Ja verujem zato što je srž ljudske rase dominantno pozitivna. Makar to bila i 51% dominantnost, ja verujem u stalni progres, pa makar i po principu 3 koraka napred 2 nazad.
Ako ne veruješ u ovo - život ti je prilično ružan i sa tim stavom zaista nije lako odgajati decu i biti srećan i spokojan. Biće ti onako kako želiš, ako veruješ da će ti biti loše - biće tako.
Da se vratimo na temu...
Stoga je moguce da predsadnici velikih naftnih kompanija prvo slusaju ekonomiste a ne geologe. Geolozi su ti koji su u direktnom, fizickom kontaktu sa realnoscu i oni su prvi koji se otpisuju pri analizama. Prihvataju se ekonomisti koji onda bacaju svoje hokus pokus modele bazirane na neogranicenom rastu i profitu, na dobiti, na uspehu...I onda predsadnici tih kompanija rade onako kako im ekonomisti kazu a ne kao geolozi. I prici je kraj.
Odgovori mi na pitanja:
- da li si svestan da proizvodnja nafte ne može da padne sa hubertovog pika na nulu u roku od 3 godine? Da li si svestan da proces opadanja proizvodnje po čistoj logici, nezavisno od tih arapa što palcem odmeravaju koliko je nafte ostalo, ne može da traje 3 godine?
- da li si svestan, da li si čitao i analizirao potencijal alternativa? Ne laboratorijskih koncepata, već stvarnih alternativa koje su u primeni u praksi već danas? I kakvi su planovi za narednih 10 godina, a čija realističnost može da se oceni poređenjem sa razvojem u poslednjih 10 godina? Npr. za 20 godina, 1990-2010 instalirani kapaciteti turbina na vetar porasli su 100 (sto) puta i dostigli 2% u ukupnoj proizvodnji energije. Realne procene kažu da će dostići udeo od 8% u narednih 8 godina.
Da ne pominjem ostale koncepte na kojima se aktivno radi.
Sto se tice ratova,gladi i bolseti...pa da...moras da shvatis jednu stvar. Zivot je tragican.
Ok, evo upravo sam sad to shvatio, gde mogu da se učlanim? Samo odmah da se dogovorimo - neću da se odreknem kompletne imovine i neću da učestvujem u kolektivnom samoubistvu u decembru 2012.
Edited by Gordon, 08 October 2010 - 20:16.