Jump to content


Photo

Anika Vavic,nas pianista gostuje 19.04.03.na Kolar


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 16 April 2003 - 11:47

Pogresila sam u naslovu izvinjavam se nije 19.04.2003 vec 29.04.2003. u 20 casova na Kolarcu-Jugokoncert(www.kolarac.co.yu-www.jugokoncert.co.yu)
Becki omladinski orkestar
Dirigent:Herbet Bek
Solista: Anika Vavic,klavir
Program:Prokofjev,Cajkovski,Stravinski

Nesto sto znam o Aniki Vavic:

Anika je sa svojih 16 godina(kao mladi talenat koji mnogo obecava, inace ucenik prof.Olge Bauer) otisla u Bec( 92 godine za vreme najgore krize ) jer je dobila stipendiju od Kredibel banke, a to je trajalo do 93god. posle i oni nisu mogli da je stipendiraju, pa su sav teret podneli mama i tata.

Anika je za izuzetne zasluge dobila austrijsko drzavljansvo,predprosle godine, nagradu parlamenta za mladu zenu umetnicu iz oblasti muzike(dodeljuju za muziku,knjizevnost i sport),osvojila je I nagradu na Stenvej takmicenju i specijalnu nagradu za izvodjenje Hajdna i nagradu i stipendiju Karajan fondacije(u istom danu).
Prosle godine je nominovana od Musikvereina za Risisng iz Austrije za sezonu 2003/2004 u EU , a to znaci 14 koncerata sirom Sveta.
Pocinje sa Karnegi holom u NJujorku(vec imala koncert u Vasingtonu prosle godine i vrlo dobru kritiku u Washington Postu),pa posle London, Atina , Birmingem,Minhen,Bec itd.
Njen tata ce da me ispravi ,ako sam nesto zabrljala. :lol:
Preostaje nam da je cujemo na Kolarcu i pozelimo joj puno,puno uspeha u karijeri.

Edited by sonjal, 16 April 2003 - 11:55.


#2 INa

INa
  • Members
  • 67 posts

Posted 30 April 2003 - 08:17

I, kakav je bio koncert?

#3 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 05 May 2003 - 08:03

I, kakav je bio koncert?

Iz ciklusa :Evropski omladinski orkestri
BECKI OMLADINSKI ORKESTAR
Jugokoncert*****************Austrijski kulturni forum
Skupstina grada BEOGRADA******* GRAD BEC
Sekretarijat za kulturu*********Odelenje za kulturu
Dirigent: HERBERT BEK
Solista:ANIKA VAVIC-klavir
29.04.2003 u 20h Kolarceva zaduzbina

Tako mladi , a vec odlicni.

Program:
-Sergej Prokofjev(1891-1953)
Sinfonija br.1 De dur op."Klasicna"
-Petar Iljic Cajkovski(1840-1893)
Koncert za klavir i orkestar br.1 Be mol op.23
-Igor Stravinski(1882-1971)
Divertimento iz baleta "Poljubac vile"
Sinfonija
Danses suisses/Svajcarske igre
Pas de deux

Becki omladinski orkestar ossnovan je 1987 kao nacionalni sinfonijski orkestar Austrije, na inicijativu Manfreda Honeka,prvog umetnickog direktora ansambla, a pod patronatom Muzicke omladine Austrije.Clanovi ansambla su od 18-26 godina starosti i nstudenti univerziteta i muzickih konzervatorija iz citave Austrije.Od 1989 sef dirigent orkestra je Herbert Bek,pod cijim vodjstvom je ansambl stekao reputaciju jednog od vodecih omladinskih orkestarau Svetu.
Becki omladinski orkestar je osnivac Evropske fondacije nacionalnih omladinskih orkestara(1994) ciji je cilj da unaprede saradnju izmedju najboljih omladinskih orkestara Evrope.
Sa orkestrom pored rada sa sefom saradjuju i ugledni dirigenti i nastupaju renomirani solisti.
Gostovali su sirom sveta , na Svetskom muzickom forumu u Moskvi, povodom prvih Svetskih olimpijskih igara, nastupali na Crvenom trgu, zajedno sa jos deset omladinskih orkestara, na koncertu jedinstvenog Svetskog orkestra pod upravom Valerija Gergijeva.Tom prilikom su odrzali koncert u velikoj dvorani Moskovskog konzervatorija sa dirigentom Herbertom Bekom i osvojili Prvu nagradu.Opsezan repertoar Beckog omladinskog orkestra obuhvata dela od klasicizma i romanticarske muzike do muzike XX-veka, ukljucujuci i niz premijernih izvodjenja savremenih autora.Izdali su i tri CD sa delima Antonjina Dvorzaka, Franca Smida i Franka Martena.
Gostovali su na festivalima u Holandiji, Nemackoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Turskoj.

Herbert Bek je stekao prvo muzicko obrazovanje kao clan hora Beckih decaka.Kao solista (sopran) ucestvovao je u snimanju Bahovih Kantata pod upravom Nikolausa Harnonkura uz ansambl Concentus Musicus.Studirao je obou, dirigovanje,kompoziciju i muzicku pedagogiju na beckoj akademiji.

Edited by sonjal, 05 May 2003 - 08:07.


#4 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 05 May 2003 - 09:18

Anika Vavic -rodjena u Kosovskoj Mitrovici 1975 pocela je da uci klavir u sedmoj godini u beogradskoj Muzickoj skoli "Davorin Jenko" u klasi Biserke Hadzi Ristic, a srednju Muzicku skolu Dr Vojislav Vuckovic u klasi poznatog profesora Olge Bauer.Skolovanje nastavlja na beckom univerzitetu za muziku gde je sa sesnaest godina postala student u klasi Noela Floresa. Usavrsavala se kod Lazara Bermana, Elizabet Leonskaje,Olega Majsenberga,Aleksandra Saca i Mstislava Rostropovica.Tokom skolovanja u nasoj zemlji osvojila je diplome Vuk Karadzic,Stevan Mokranjac, kao i Okobarsku nagradu grada Beograda za ucenike.Dobitnik je Prve nagrade na Medjunarodnom takmicenju Stenveju Becu,uz specijalnu nagradu za najbolje izvodjenje Hajdna,kao i austrijske nacionalne nagrade
Zena u umetnosti za 2002.Bila je stipendista Saveznog ministarstva za umetnost Austrije, Centra Herbert fon Karajan,Fondacije Gotfrid fon Ajnem.Odrzala je niz resitala i nastupala u okviru kamernih ansambala u Austriji, Nemackoj, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori,Engleskoj, Poljskoj,Italiji,Ceskoj, i SAD.
Posveceni kamerni muzicar, Anika Vavic je osnivac i clan Horn trija iz Beca sa kojim je vgostovala u muzickim centrima sirom Sveta.Redovno nastupa sa celistom Orfeom Mandocijem i violinistkinjom Patricijom Kopacinskajom.Snimala je za radio i televiziju, a njeno prvo diskografsko ostvarenje je CD, snimljen u Becu sa Kvartetom Amazonija iz Brazila.Sa ovim ansamblom ce u toku sledece sezone imati turneju u Evropi i Brazilu.Pored standardnog repertoara veoma rado izvodi savremenu muziku posebno Mesijana,Trajkovica,Snitkea,Sina,Ligetija kao i dela savremenih austrijskih kompozitora.Do kraja ove sezone pozvana je da gostuje u Nemackoj, Engleskoj, na Kubi, u Svajcarskoj, Rusiji kao i u Severnoj i Juznoj Americi.
Zahvaljujuci preporuci beckog Muzikferajna tokom sezone 2003/2004 nastupace kao solista u okviru serije koncerata Zvezde u usponu u prestiznim koncertnim dvoranama sveta ukljucujuci i Karnegi Hol u NJujorku,Vigmor Hol u Londonu,Cite de la Musique u Parizu,Mocarteum u Salcburgu,Muzikferajn u Becu,Palais des Beaux u Briselu, te znamenite koncrtne sale u Birmingenu,Atini,Baden-Badenu....


Aniki zelim veliki uspeh i cestitke za izvodjenje Koncerta za klavir i orkestar od Cajkovskog na Kolarcu, koji sam sa velikim zadovoljstvom slusala .

Edited by sonjal, 05 May 2003 - 09:19.