Jump to content


Photo
- - - - -

Festival srpskog horora


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 markos99

markos99
  • Members
  • 1 posts

Posted 29 August 2010 - 23:01

Prvog vikenda u septembru (3-5.), Ribarska Banja kod Kruševca domaćin je Nultog festivala srpskog horora, koji se održava pod sloganom "Strahom protiv straha". Ispuniće ga revije filmova, pozorišni performans, okrugli sto na kome će se govoriti o strahu i hororu u verovanjima, folkloru, literaturi i na filmu (petak 3. septembar), predstavljanje knjiga i autora, tematske večeri. Festival od leta 2011. treba postane redovan i vec za iduce leto priprema se celonedeljni program.

Posted Image

Prvo takvo veče (subota, 4. septembar) biće posvećeno Đorđu Kadijeviću, autoru kultne "Leptirice" (ali i horora "Sveto mesto", "Devičanska svirka", "Štićenik") kome će biti dodeljena i festivalska nagrada za doprinos razvoju poetske fantastike i horora kao žanra u domaćoj kinematografiji.

Sledeće (nedelja, 5. septembar) je posvećeno Mladenu Đorđeviću, autoru hvaljenog i i šokantnog "Života i smrti porno bande", ali s posebnim osvrtom na njegove studentske horor filmove ("Glad" i "Živi mrtvaci" - koji će biti prikazani), dok Nenad Bekvalac priprema festivalsko izdanje Šok koridora uživo.
Tokom festivala biće prikazivani i dokumentarni filmovi iz serijala "Misterije Srbije".

Festival će raspisati i konkurs za kratke horor filmove, čiji autori neće morati da budu opterećeni tehnologijom njihove izrade - to mogu biti i filmovi napravljeni amaterskim i kamerama foto aparata. Autori, takodje, mogu slati i scenarije, horor priče i stripove... Najbolji radovi biće, naravno, nagradjeni i prikazani na sledećem festivalu.

Organizator festivala je Ribarska Banja, u saradnji sa nedeljnim listom Grad iz Kruševca i podršku Kruševačkog pozorišta, RTS-a, BS grupe, Centra mladih, Narodnog muzeja.

Već je objavljena i knjiga "Priče iz vodenice", na čijim su se stranama našli najbolji radovi sa medjunarodnog konkursa na koji je pristiglo više stotine priča. Knjigu je ilustrovao Goran Ćeličanin, dobitnik prestižne nagrade za karikaturu Pjer, a njena promocija pretvorena je u scenski performans Kruševačkog pozorišta, kakvi predstoje i narednih dana.

Blog Festivala: HOROR FEST
YouTube prilog