Jump to content


Photo

4 godine od ubistva Slavka Čuruvije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 5ko

5ko
  • Members
  • 1,479 posts

Posted 11 April 2003 - 11:34

HRONIKA  petak, 11. april 2003. "DANAS"
" Novinar Slavko Curuvija, osnivac i vlasnik Dnevnog telegrafa i magazina Evropljanin, ubijen je rafalom iz automatskog oruzja na danasnji dan pre cetiri godine, tada pravoslavni Uskrs, na ulazu u zgradu u kojoj je stanovao, u Ulici Lole Ribara u Beogradu. NATO intervencija u SR Jugoslaviji bila je u toku - nekoliko dana ranije patriotski raspolozeni Ekspres objavio je iz pera Miroslava Markovica presudu pod naslovom "Curuvija docekao bombe"
( " - Rec je, dabome, o Slavku Curuviji, koji je preko svog lista Dnevni telegraf ucinio sve sto je "bilo potrebno" kako bi "demokratskom Zapadu, a i "zabludelim Srbima", objasnio kako treba da se okrenu buducnosti koja je, jasno, "na Zapadu". (...) Danas, kada te zeljno ocekivane i prizivane bombe ubijaju Srbiju, izdajnici cute. Ako cekaju da Srbi i Srbija budu pokoreni, uzalud cekaju. A ako su se nadali da ce njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali - presudjuje u komentaru Ekspresov komentator Miroslav Markovic (danas zaposlen u dokumentaciji Politike).
    - Miroslav Markovic je saslusan, njegovo uverenje je da bi ponovo napisao i potpisao isti tekst - kaze Danilovic.")
  Nije samo ovaj napis bio pretnja Curuviji; ono sto se danas aktuelno naziva "stvaranjem atmosfere linca" potpomogao je i list Argument, objavivsi intervju sa Aleksandrom Vucicem, bivsim ministrom informisanja, pod naslovom "Osveticu se kad-tad Slavku Curuviji za lazi koje o meni objavljuje Dnevni telegraf". U Curuvijinom dnevniku je, naime, objavljeno da je Vucic na ime reklame za halu "Pinki", u kojoj je bio direktor, objavljene u Velikoj Srbiji, "pribavio ili namakao sto hiljada dinara".

#2 mileta

mileta
  • Members
  • 21 posts

Posted 11 April 2003 - 15:54

Sinoc sam odgledao emisiju TV B92 o ubistvu Slavka Curuvije. Iznenadila me je velika slicnost izmedju tog vremena i danasnjice. U oba slucaj postojao je veliki narodni gnev, tada zbog bombardovanja i razaranja zemlje, danas zbog kulminacije krimanala atrentatom na predsednika vlade. Prikazali su i one vec legendarne cuvare mostova, mada nisam na snimku primetio Zeljka Mitrovica. Medjutim, najvecu slicnost sam uocio u ponasanju vlasti. I tada, kao i danas vlast je posle prvog soka pocela da uvidja da se tragedija moze lepo iskoristiti nekaznjenom (tako se uvek misli) osvetom i eliminacijom politickih protivnika. Sve se radi po istovetnom modelu – prvo medijska priprema, a zatim hitac. Danas to pokusavaju sa Kostunicom jer, sa pravom, ocekuju i znaju da ce ih on uskoro, gotovo sve, pocistiti iz politike.
Danas sam gledao i Slobodana Orlica kako pali svecu na mestu na kojem je ubijen Slavko Curuvija. Ispricao je nesto sto je verovatno trebalo, po zamisli, da ostavi utisak energicnog zahteva za pravdom. Bez trunke stida, bez crvenila u licu. Isti taj Orlic je danas u ciplama onih koji su progonili i Curuviju. Zabranili su Nacional, jedini politicki tabloid, osim formata, vernu kopiju Dnevnog Telegrafa. Cak je i urednik Nacionala bio Curuvijin zamenik. Milovan Brkic je u zatvoru. O ubici (ili ubicama) novinara iz Jagodine (Pantelic se zvase?) se nista ne cuje. Hapse se cak i oni kojise sprdaju sa vlastima po internetu! Prituzbe iz sveta ali i iz same Srbije o krsenju ljudskih prava pocinju da budu svakodnevna vest. Na vladi se razgovara ko je pio viski a ko se kupao u bazenu.

#3 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 12 April 2003 - 02:56

Da smo na vrijeme plakali za nevinim zrtvama, danas bi se osmjehivali, ovako ostaje tuga i jad.
Ginuli su u Dubrovniku, Sarajevu, Foci, Srebernici, Vukovaru, ubijali su BadZe, Bidze i Gulidze, zmije, smradovi i gadovi, pacovi,lopovi i drugi neljudcki sklopovi, pucalo se sa svih strana, i padalo lisce s`grana i nasi su novinari, doprinosa svemu dali, neki kazu kada lazu, oni sami svoje ubijaju, u mozak mi udaraju, a kolegu sto istinu pripovjeda, udri straga , udri spreda.
Istina je umirala medu nama, monstumi se pojavise, i na svoje kidisase, sad se suze niz obraze gorke liju,
ali djeca Sarajeva, na savjest nam, nocu bdiju.
De je pravda i pravica, da ispravi krivu Drinu
Do kada ce dobre duse, od nitkova da nam ginu.
Probudi se ljucki rode, i pronaci svoju dusu,
Pa se bori za istinu, a lazovu stisni gusu.

#4 Nikola21

Nikola21
  • Members
  • 7,472 posts

Posted 12 April 2003 - 03:18

lepo receno

#5 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 12 April 2003 - 15:43

lepo receno

Hvala Nikola,
Nade se jedan ali za mene vrijedan,bjezimo od proslosti,preskacemo neprijatnosti, mnogi misle da ce precicom stati na zelenu granu, varaju sebe i druge, jedini nacin je da pogledamo sebe u ogledalo.
Suze niz obraze smo trebali od davno da lijemo, mene boli i ono jedno oko Kire Gligorova ko danas pita ko mu oko iskopa, kome je smetao Kiro??????
Previse zlocina , na premalo prostora.