Jump to content


Photo
- - - - -

Deca i vreme za spavanje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
45 replies to this topic

#46 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 21 June 2012 - 13:06

...

Mislim, nema tu nikakve prinude, ali malo dete do 5-7 godina drzati 'koliko mu se hoce' - to su losi roditelji koji su citali knjigu dr Spoka sa istrgnutim stranicama.
Bljak.

Sta se mene tice sto joj se 'ne spava'?
U svoj krevet, pilji u plafon, pa kad zaspis. Mozes u WC (1-2 puta) - pa u krevet!

Neki roditelji tom laznom slobodom, ispraznim samopovladjivanjem, izigravanjem nekih trendsetera u decijem vaspitanju, sebi samo grade lazni autoritet i laznu slobodu / 'vidi kako smo savremeni'!/
No to je fejk.

Takva deca odrastaju razmazena, neodgovorna, i nesposobna da savladaju mnogo prepreka koje ih cekaju u zivotu.
Zamisli samo tog zivotnog uspeha - da leze kad hoce i ustaje kad hoce?
Auuu, - pa ta / taj ce biti veciti klijent nekog fensi kafica!
To, kao kad bi neko hteo da formira / vaspita sampionskog dizaca tereta, koji umesto pravih tegova - svaki dan tri puta digne peglu.

Tek ovako mator, sa preko 60 godina, mogu da lezem i ustajem kad hocu, - kad sam odgovoran samo sebi.

Pravite sampione, a ne 'laznjake' za kafice!

...


Slazem se da je na roditeljima da nastoje da usade detetu zdrave navike kad je zivotni stil u pitanju (pravilna ishrana, redovna fizicka aktivnost, dovoljno sna), ali kao sto nisu svi roditelji isti, nisu ni sva deca ista. Evo ti Amelije kojoj je bilo dozvoljeno da sedi dokle god zeli, da li je od nje "ispao veciti klijent nekog fensi kafica"? Tesko.

I kod mene je uterivana vojnicka disciplina (oceva profesionalna deformacija), pa se na spavanje godinama islo u dvajes'-jedan-nula-nula. Doduse, cesto su se krisom citale knjige i nakon tog vremena :blush:

U skolskom periodu vreme za spavanje se pomeralo, a onda je doslo bombardovanje. Moja majka koja je naprasno ostala sama sa dvoje dece, smislila je da nas "zastiti" tako sto ce nas terati da lezemo rano, oko 9, jer je znala da smo oboje spavali kao topovi i da nas nista nece probuditi ako zaspimo pre nego sto krene da gruva. Ja se naravno pobunila, zar u "ovim" godinama da idem u 9 u krevet? A ona mi rece, nije zbog mene, nego zbog mladjeg brata, da se ne plasi, i tako sam iz nekog iscasenog osecaja sestrinske odgovornosti legala u 9 kao bela lala.

I posle toga roditelji su me savetovali da idem u krevet ranije, ali dzaba kad mi je vece/noc bilo najbolje vreme za ucenje, a tako je ostalo i do dana danasnjeg. Dakle mozes se ti truditi da izmoris dete da bi ranije leglo koliko god hoces, to pali samo dok je jako malo, vec u skolskom periodu dete otkriva kako najbolje funkcionise i bilo bi glupo nametati sopstvene navike nekome kome prosto ne prijaju. Moj rodjeni brat je i dan-danas ranoranilac, a potpuno smo isto vaspitavani.