Jump to content


Photo
- - - - -

Vrnjacka Banja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
86 replies to this topic

#61 Tashke89

Tashke89
 • Members
 • 1 posts

Posted 27 December 2012 - 21:09

^ Jao Savka...savrsenstvo :) Ja obozavam karneval u banji, i radujem mu se kao dete svake godine :)

http://www.vrnjacka-...rnjackoj-banji/

Prosle godine je bilo ludilo uz Dejana Petrovica i Odjilu, aaaaaaa jedva cekam jul :)


Edited by Tashke89, 27 December 2012 - 22:50.


#62 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 17 January 2013 - 08:11

Vrnjačka Banja dobija akvapark za 10.000 ljudi
 

U Vrnjačkoj Banji bi do početka leta mogao da bude sagrađen najveći akvapark u Srbiji čija bi izgradnja zajedno sa sportskim centrom koštala oko 20 miliona evra.

Neki od sadržaja: Bazen sa talasima i porodični tobogan

- Urađen je idejni projekat rešenja za akvapark na čak osam hektara i takođe je završeno idejno rešenje za veliki sportski centar na istom tolikom prostoru odmah pored akvaparka. Znamo da se prijavilo više zainteresovanih investitora i moguće je da izgradnja bude gotova već do početka leta ako sve bude teklo po planu - kažu nadležni u preduzeću “Monting”, koje je uradilo idejno rešenje.

 

 
Sportski centar

Kako se nezvanično saznaje, neki od najozbiljnijih investitora dolaze iz zemalja sa Bliskog istoka. Najzainteresovaniji su Arapi i Azerbejdžanci. Opštinske vlasti su potvrdile zainteresovanost investitora za projekat, ali će se o tome izjasniti krajem sedmice.

Prema idejnom rešenju u koje je „Blic” imao uvid, planirano je da akvapark ima čak 10.000 posetioca dnevno i da bude najveći u Srbiji i jedan od najvećih u regionu.


- Za razliku od postojećih akvaparkova u Srbiji, ovaj u Vrnjačkoj Banji bi imao tzv. neprekidnu reku, tačnije vodu koja teče ukrug u svom koritu kao reka i nosi posetioce.Takođe za razliku od drugih u Srbiju, imao bi veliki bazen sa talasima i porodične tobogane pored onih za pojedince ili za dvoje ljudi. Bilo bi ukupno više od deset tobogana - objašnjavaju nadležni u preduzeću ”Monting”.

 

Oni dodaju da bi u okviru akvaparka bio izgrađen i zatvoreni spa-velnes centar najveći u Srbiji.

- Zatvoreni spa-velnes centar bi bio izgrađen na 15.000 kvadrata i mogao bi istovremeno da primi oko 1.500 posetilaca. Imao bi parna kupatila, saune, male bazene, džakuzi, sale za masaže... - napominju u „Montingu”.

 

Uz akvapark i sportski centar
Odmah iznad akvaparka predviđena je izgradnja velikog sportskog centar, takođe na osam hektara. “U sportskom centru bila bi izgrađena tri odvojena stadiona za atletiku, fudbal i tenis. Planirana je takođe izgradnja otvorenog olimpiskog bazena, kao i odvojenih terena za odbojku, fudbal i košarku”, navode u “Montingu”. Akvapark je planiran na prostoru sadašnje Autobuske stanice u Vrnjačkoj Banji, kao i na platou iznad nje, koji bi bio iskorišćen za sportski centar. Opština bi ovo zemljište ustupila investitorima koji bi finansirali izgradnju.

 

Autobuska stanica je još ranije bila privatizovana, ali ta privatizacije je raskinuta i zemljište je preuzela opština. Naime, Autobusku stanicu i “Autoprevoz” preuzeo je privatnik Ostoja Tegeltija, protiv koga je pokrenut krivični postupak.


Edited by milan_l, 17 January 2013 - 08:13.


#63 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 17 January 2013 - 08:15

304999_aquapark-segment-20_f.jpg?ver=135

 

305241_src-raj-segment-4_f.jpg?ver=13583

 

304994_aquapark-10_hs.jpg?ver=1358283017#64 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 29 January 2013 - 08:38

Opština i zvanično vlasnik preduzeća „Travel, travel“

Dragan Ivanović

VRNjAČKA BANjA – Predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović i njegov pomoćnik Dušan Stevanović, održali su sastanak u Ministarstvu finansija i pravde sa državnim sekretarom, Ivicom Kojićem na kom je dogovoren transfer od 25 miliona dinara.

vrnjacka-banja1-450x337.jpgOva finansijska sredstva su drigi deo tranše koji je Vlada RS, zaključkom odobrila za kupovinu autoprevoza „Travel, Travel“ d.o.o., čija je ukupna vrednost 85 miliona dinara.

U skladu sa ugovorom o kupovini, opština Vrnjačka Banja će od 15. februara, postati i zvanično vlasnik navedenog preduzeća.#65 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 05 February 2013 - 11:36

MK grupa kupuje kompleks Fontana
 

"MK grupa" jedina se javila kao zainteresovana za kupovinu imovine Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) "Fontana", potvrdio je danas, nakon razgovora sa predstavnicima "MK grupe" i Agencije za privatizaciju, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

225164_0801-kostic-foto-vesna-lalic_f.jp
Miodrag Kostić, vlasnik "MK grupe"

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava je, preko Agencije za privatizaciju, pre dva meseca pokrenula postupak pronalaženja strateškog partnera koji treba da ispoštuje odgovorajuće uslove.

 

 

 

 

"Oni se, pre svega, odnose na zaštitu statusa sadašnjih radnika, zahtev za ulaganje kupca u devastirane objekte i na izmirivanje obaveza koje preduzeće ima prema lokalnoj samoupravi",naveo je Đurović.

 

On je dodao da se na spisku uslova koje budući vlasnik mora da ispuni nalaze i završetak objekta hotela "Zvezda 2", koji se već 20 godina nalazi u sivoj fazi izgradnje i ostanak restorana "Švajcarija" u vlasništvu lokalne samouprave.

 

HTP Fontana ima oko 150 radnika, dugovanja preduzeća prema lokalnoj samoupravi su oko 205 miliona dinara, ali će lokalna samopurava, prema rečima Đurovića, biti spremna na kompromise zbog toga što želi ozbiljnog kupca sa
referencama, kakve "MK grupa" već ima na Kopaoniku.

 

On je rekaoda je lokalna samouprava uputila pismo i "Danubius grupi", ali da oni nisu pokazali zainteresovanost za paket kupovine iz koje je sadašnja lokalna samouprava, kako je rekao, pokazujući ozbiljnost, izuzela Specijalnu bolnicu "Merkur" i mogućnost korišćenja banjskih termomineralnih izvora, parkova i kupatila.

 

Đurović je pojasnio da Vrnjačka Banja traži kupca za ono što je devastirano, a od vitalnog je značaja.

 

Predlog lokalne samouprave je da se kupac 25 i više godina obavezno bavi turizmom i ulaganjem u turizam.

 

"Mi HTP Fontana mi ne možemo izmestiti, ona je na samoj promenadi, pa se razvojem tog preduzeća razvija cela banja, zbog čega smo zainteresovani za zajednička ulaganja sa ozbiljnim investitorom, posle kojeg očekujemo da privučemo i druge sa kojima bismo zajedno mogli da vratimo Vrnjačkoj Banji epitet kraljice kontinentalnog turizma", naveo je Đurović.

 

"MK grupu" predstavljao je Nikola Avram, generalni direktor "MK Mountain resort" koji je u "MK grupi" zadužen za oblast turizma, ali on nije imao ovlašćenje vlasnika "MK grupe" Miodraga Kostića za obraćanje medijima.

 

U sastavu HTP Fontana, koja se posle dve neupešne privatizacije, od 2008. godine nalazi u procesu restrukturanja, nalaze se hoteli Sloboda, Fontana, Zvezda 1 i nedovršeni Zvezda 2, vila San, restorani Švajcarija i Beli izvor na Goču.

 #66 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 06 February 2013 - 07:58

Kompromis oko duga od 205 miliona dinara

 

Beograd - MK grupa biznismena Miodraga Kostića jedina je zainteresovana za kupovinu HTP Fontana iz Vrnjačke Banje, a ukoliko dogovor koji se precizira ovih dana bude okončan, novi vlasnik će osim objekata na najboljim lokacijama u Banji, naslediti i dug lokalnoj samoupravi od oko 205 miliona dinara.

 

Međutim, prema rečima predsednika opštine Vrnjačka Banja Bobana Đurovića, oko izmirenja tog potraživanja lokalna vlast će biti „spremna na kompromise zbog toga što želi ozbiljnog kupca sa referencama, kakve MK grupa već ima na Kopaoniku“. Đurović, takođe, navodi da će kupac Fontane morati da ispoštuje nekoliko uslova, najpre onih koji se odnose na zaštitu statusa sadašnjih radnika, te zahtev za ulaganje u devastirane objekte.

U Agenciji za privatizaciju potvrdili su Danasu da je u ponedeljak bio inicijalni sastanak, „više kao inicijalno upoznavanje investitora i lokalne samouprave“. U međuvremenu, kažu u Agenciji, privodi se kraju program restrukturiranja Fontane, tako da se do kraja februara očekuje i oglas o prodaji preduzeća. „U imovinskom paketu koji će biti ponuđen nalaziće se sva imovina koja nije sporna, dakle ona koja ne podleže restituciji ili je pod nekim drugim sporom“, kažu u Agenciji i dodaju da oko te firme i nema većih sudskih postupaka, osim onih koji su pokrenuli radnici zbog neisplaćenih zarada, što očekuju da će biti rešeno što kroz restrukturiranje, što kroz dogovor sa budućim vlasnikom.

Međutim, bivši vlasnici Fontane, konzorcijum od šest fizičkih lica koji su ugovorom na pet godina kupili 2005. godine HTP Fontanu za oko pet miliona evra uz obavezu da investiraju tri miliona, i dalje se spore sa Agencijom oko postupka prilikom raskidanja ugovora. Naime, ta privatizacija poništena je 2007. jer je Agencija tvrdila da investicija nije realizovana, dok su iz konzorcijuma to negirali. U postupku koji je vođen pred Trgovinskim sudom u Beogradu, spor zbog poništenog ugovora dobio je konzorcijum koji je time ponovo postao vlasnik Fontane, upravo u vreme kada je trebalo uplatiti novu ratu od 625.000 evra. Nedugo nakon izmirenja te obaveze, Viši privredni sud je odlučujući u drugom stepenu, po žalbi Agencije, zaključio da ipak nema dokaza da je investicija realizovana, pa je poništio odluku prvostepenog suda, a konzorcijum je opet ostao bez firme. Neki od članova konzorcijuma tvrdili su da im je ulaganje oteto i da iza čitavog zamešateljstva stoje „tajkuni koji žele da preuzmu unosan posao“. Sporove oko vlasništva i investicija u Fontanu pratilo je i niz nerazjašnjenih situacija, počev od tvrdnji da su neki od poslovnih partnera kao metod ubeđivanja koristili momke iz ličnog obezbeđenja, do hapšenja i pritvora u koji je dospeo jedan od članova, ali i do krivičnih prijava koje su, izgleda, završavale u nekim fiokama.

Imovinski paket

U sastavu Fontane, koja upošljava oko 150 radnika, nalaze se hoteli Sloboda, Fontana, Zvezda 1 i Zvezda 2, koja nije završena, zatim vila San, te restoran Beli izvor na Goču. Veruje se da će kafe Švajcarija, koji je formalno u sklopu preduzeća i uspešno posluje, ipak ostati u vlasništvu lokalne samouprave. Predsednik opštine Boban Đurović rekao je da je jedan od uslova novom kupcu i završetak objekta hotela Zvezda 2, koji se nalazi u samom centru Banje, ali je već 20 godina u sivoj fazi izgradnje Fontana trenutno ima oko 150 zaposlenih i nalazi se u procesu restruktuiranja.

 #67 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 06 February 2013 - 08:00

 

"Srbija nikl" nastavlja istraživanja
 

Kompanija "Srbija nikl" nastaviće sa istraživanjem nikla u opštinama Vrnjačka Banja, Trstenik i Topola, izjavio je rukovodilac te kompanije Dragoslav Božović

 
nikla_620x0.jpg

 

 

BEOGRAD - Kompanija "Srbija nikl" nastaviće sa istraživanjem nikla u opštinama Vrnjačka Banja, Trstenik i Topola, izjavio je danas rukovodilac te kompanije, Dragoslav Božović.

"Imamo rešenja koja smo dobili od nadležnog ministarstva, i insistiraćemo i dalje da u skladu s njima nastavimo taj posao", rekao je Božović novinarima, posle predstavljanja nacrta novog zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu.

Podsetivši da je preduzeće dobilo dozvole za istraživanje nikla na dve lokacije-na području između opština Vrnjačka Banja i Trstenik i na teritoriji opštine Topola, on je dodao da je "Srbija nikl" podnela zahtev za dozvole i za istraživanja na području Mokre Gore, i da još čeka odgovor Ministarstva rudarstva.

 

Božović je istakao da se novim nacrtom zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu oduzima moć lokalnim samoupravama, koje su bile protiv istraživanja nikla na svojim teritorijama, da odlučuju i daju odobrenja za taj posao.

Takođe se onemogućava da neko bez najave i stručne argumentacije zaustavi istraživački posao, dodao je Božović.

Povodom nacrta tog zakona, o kojem je danas počela javna rasprava, Božović je najveću primedbu imao na član 11, kojim se država uvodi kao partner u sva istraživanja mineralnih sirovina koje su označene kao strateške.

"Nije jasno na koji način će to biti definisano, a investitorima je važno da to bude precizno i da se unapred zna u šta investitor ulaže kada je reč o strateškom parnerstvu", rekao je Božović.

On je kazao i da je problematično to što je ograničen rok od pet godina kompanijama da vrše eksploataciju sirovina, jer neke eksploatacije mogu da traju i decenijama.

Investitorima je važno da imaju pravo i na duži period eksploatacije, jer su pre toga uložili velika sredstva u posao, naveo je Božović.

 

 #68 caffeine man

caffeine man
 • Members
 • 13 posts

Posted 07 February 2013 - 13:27

Ne radi Maska, ali zato radi Savka :)

Pogledajte sliku Savke, kako izgleda ovih dana, kada je snegom pokrivena...

slika-Savka.jpg

U secam se u maski je bilo extra zezanje....vezu me jake uspomene  :lala:#69 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 13 February 2013 - 09:05

Zaljubljeni - pravac Vrnjačka Banja
 
 

Po peti put na dan Svetog Trifuna, 14. februara, tačno u podne Turistička organizacija Vrnjačke Banje pod pokroviteljstvom Skupštine opštine organizuje manifestaciju za sve zaljubljene pod nazivom „POLJUBI ME“ koja se održava na “Mostu Ljubavi”.

Da li će ove godine da padne rekord u dužini poljubca o 1 sat osam minuta i 44 sekunde
 

"Most ljubavi" je jedan od simbola Vrnjačke Banje, za koji je vezana legenda iz doba Prvog svetskog rata i veliku ljubav učiteljica Nada i Relje mladog oficira srpske vojske.

 

 

Most će biti adekvatno ukrašen za ovu priliku stotinama balona u obliku srca, od kojih će biti napravljena i velika kapija na sredini mosta. Manifestaciju će voditi dva voditelja, uz program u kom će učestvovati, plesači, animatori, a za dobru pesmu će biti zadužen Filip Mitrović, finalista "Prvog Glasa Srbije".


Takmičari će dobiti nagrade u kategorijama za najduži poljubac, najstariji par i najatraktivniji par. Rekord u najdužem poljupcu drži par iz Beograda, koji se ljubio 1 sat 8 minuta i 44 sekunde.

 


"Očekujemo takmičare iz cele Srbije, a manifestacija će biti otvorena stihovima nove pesme o Mostu ljubavi“, kaže Goran Karavesović iz Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

 

Prijavljivanje za ovogodišnju manifestaciju je u toku, a svi koji žele da se prijave mogu to učiniti na telefone Turističke organizacije 036-611-105, ili lično na dan održavanja manifestacije.

 


Edited by milan_l, 13 February 2013 - 09:05.


#70 milan_l

milan_l
 • Members
 • 7,534 posts

Posted 21 February 2013 - 08:37

 
Vrnjačka banja slavi jubilej  

Vrnjačka banja ove godine slavi 145 godina aktivnog bavljenja turizmom i zdravstvom, a njeno postojanje datira još od pre dva milenijuma

 
 
 

Predsednik opštine Vrnjačka banja Boban Ðurović kaže u intervju Tanjugu da svi ti prirodni potencijali nisu dovoljni da bi dva milenijuma kasnije privukli sve razmaženije posetioce koji, pored zdrave vode, žele i druge sadržaje.

''Demografska kategorija gostiju u Vrnjačkoj banji nije onakva kakvu bismo hteli. Želimo solventne, komercijalne goste koji mogu da ostave novac i tako pospešuju privredni razvoj Vrnjačke banje'', naveo je Ðurović.

Kada je reč o broju gostiju, Ðurović ističe da je broj noćenja u jednom periodu bio izjednačen sa brojem noćenja u Dubrovniku, ali je on u međuvremenu drastično opadao, upravo usled nedostatka većih turističkih investicija.

On je kazao da je u planu da se produži trajanje turističke sezone Vrnjačke banje na celih 12 meseci, a ne samo tokom leta, kada je banja puna, ali da sada nema kapaciteta ni uslova da se to ostvari.
Pored toga, opada broj posetilaca, posebno domaćih, jer nema sadržaja koji bi gosta zadržali sedam dana u banji, pa oni najčešće dolaze samo na vikend u velnes centre.

Prema rečima Ðurovića, to se najbolje vidi iz činjenice da je prošle godine u Vrnjačkoj banji registrovano oko 600.000 noćenja, dok je prethodnih godina taj broj iznosio od 700.000 do 800.000.

"I pored toga, Vrnjačka banja je po broju ostvarenih noćenja odmah iza Beograda", kazao je Ðurović, i dodao da se zahvaljujući realizaciji brojnih projekata koji su u planu već ove godine može očekivati povećanje broja turista i rast noćenja na oko milion, a 2014. i vraćanje titule "kraljice kontinentalnog turizma", koji je banja nekada nosila.

 #71 DonJuan

DonJuan
 • Members
 • 21,299 posts

Posted 21 February 2013 - 19:07

Teško da Banja može da pruži neke posebno atraktivne programe na jesen i zimu. Jedini način jeste ubrzan razvitak Goča, što bi se verovatno i odrazilo na samu Banju.

 

Banja je lep gradić i tamo sam svake godine, ali je jako tužna na jesen.#72 DJ_Vasa

DJ_Vasa
 • Members
 • 7,769 posts

Posted 21 February 2013 - 23:23

Bio sam nedavno u Vrnjačkoj Banji i mogu da potvrdim ovo što kaže Don Juan. Gradić je simpatičan, ljudi su ljubazni, ali ne verujem da će u neko dogledno vreme moći da računaju na celogodišnju turističku sezonu. Mnogi koji tamo borave su došli zbog rehabilitacije, službeno ili na sportske pripreme. Ukratko, to nisu gosti koji troše veliki novac i od kojih se mogu ostvariti veliki prihodi. Cene vanpansionske potrošnje nisu visoke, mada moram reći da nisam imao na šta da potrošim novac, osim u kafiću ili za kupovinu cigareta na kiosku. Naprosto, ništa me ne bi moglo naterati da tamo provedem neko duže vreme, a da nisam imao službenih obaveza, mislim da bih crk'o od dosade.

 

Osvrnuo bih se i na deo citiranog teksta:

 

 

Predsednik opštine Vrnjačka banja Boban Ðurović kaže u intervju Tanjugu da svi ti prirodni potencijali nisu dovoljni da bi dva milenijuma kasnije privukli sve razmaženije posetioce koji, pored zdrave vode, žele i druge sadržaje.

''Demografska kategorija gostiju u Vrnjačkoj banji nije onakva kakvu bismo hteli. Želimo solventne, komercijalne goste koji mogu da ostave novac i tako pospešuju privredni razvoj Vrnjačke banje'', naveo je Ðurović.

 

Ova seljačina bi mogla da bira jezik ukoliko hoće da privuče goste. S jedne strane, smatra da su gosti razmaženi, ali istovremeno i kuka da mu se ne sviđa struktura sadašnjih gostiju i da hoće one sa dubljim džepom. Prijatelju, ako ti je ugostiteljstvo zasnovano na socrealističkim principima, možeš da očekuješ goste kakve sam spomenuo, a ako hoćeš da ti dođu oni sa mnogo $$$, moraćeš mečku da rodiš. Moram da priznam da mi i poređenje broja gostiju sa Dubrovnikom ne deluje baš realno, ali neka mu bude. Gradić sa jednom glavnom štraftom koja se prepešači za 15-20 minuta ipak mora mnogo više da ponudi ako želi da ozbiljno zaradi na turizmu.#73 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 22 February 2013 - 04:01

Tvoj utisak i moj su skoro identicni a ja sam tamo bio pre 30 godina.Osim ljudi koji tamo dolaze na razne rehabilitacije malo ko uopste i zalazi u te banje. Bili su moji matori pre dve godine pa su se zalili da je i njima dosadno a mozes misliti kakva su ocekivanja po pitanju zabave  ljudi koji imaju preko 70 godina.Da ne govorim o tome da je osoblje rezalo na njih jer nisu dobili regres ili nesto u tom stilu.

Da li bi moglo da se napravi nesto sto bi privlacilo i penzionere izvan Srbije? Naravno da moze samo sto tu uvek postoji i problem ocajne infrastrukrure u Srbiji.Cak i da se izgrade kapaciteti za smestaj putnik iz recimo Engleske se suocava sa klacaknjem autobusom od Beograda do Banje a to je relacija koja se u zemljama sa dobrim putevima prelazi  za par sati.Da je bilo malo pameti tu bi mogli da se naprave centri za rehabilitaciju koji bi sigurno bili privlacni i za pacijente iz inostranstva a  Srbija ima gomilu nezaposlenih lekara i medicinskog osoblja. Kasnije bi mogli da naprave i hotele sa unutrasnjim bazenima i na taj nacin privuku i mladje posetioce tokom cele godine.

Medjutim to je ono sto bi moglo da se uradi u nekoj normalnoj zemlji a u Srbiji je jos Milos Obrenovic planirao da napravi nesto od Banje i od tada do danas je manje vise sve ostalo na planovima.Izjava gradonacelnika je tipicno razonovanje naseg coveka.To je ono zasto Italijan u Milanu zaradjuje mnogo vise  od onih koji sklapaju Fijat u Kragujevcu.#74 Mala Suncica :)

Mala Suncica :)
 • Banned
 • 201 posts

Posted 17 March 2013 - 07:56

Vrnjačka banja je jedno prelepo mesto. Jeste da sam bila davno, ali mesto kao mesto je zaista prelepo. Mogu samo reči hvale da kažem za to nadsve lepo i simpatično mesto. Svima koji nisu bili bih samo mogla da preporučim da odu tamo.

#75 steins

steins
 • Members
 • 7,357 posts

Posted 23 March 2013 - 08:48

Teško da Banja može da pruži neke posebno atraktivne programe na jesen i zimu. Jedini način jeste ubrzan razvitak Goča, što bi se verovatno i odrazilo na samu Banju.

 

Banja je lep gradić i tamo sam svake godine, ali je jako tužna na jesen.

 

 

meh, stvar gledišta - ja kad odem tamo, odem po odmaranje živaca i opuštenciju u kojoj te niko ne cima, tako da meni odgovara to mrtvilo - moj najlepši utisak je jedno jutro 1og januara kada smo posle propale NG proslave ( u kojoj smo, uzgred rečeno, pevaljku doveli do suza pošto joj je, mučenoj, repertoar sadržao ciglih 20 pesama) ja i hanuma prošetali mirnim, praznim i hladnim šetalištem i došetali do Švajcarije na doručak, pa okrenuli na još jedan krug po onom delu preko reke ...tu sliku prosto čuvam u glavi kao ilustraciju čistog zena i prizivam po potrebi...:D