Dakle, u zemljama gde zivimo se svakodnevno dogadjaju stvari, koje nas se vise ili manje licno (ne)ticu, ali koje su zanimljive za pretresanje kod kuce, s prijateljima, kolegama na poslu. Mozda bi neke od njih bile zanimljive i za ovaj forum, tek da prenesemo atmosferu iz svog neposrednog okruzenja. Ne mislim na headlines koji odjeknu po celom svetu tipa novog ratnog konflikta ili Obamine reforme zdravstvenog osiguranja, nego na ono sto sledi odmah ispod. Dakle, ono sto vam zapne za oko kad u supermarketu cekate u redu na kasi i usput iscitavate naslovne stranice novina poredjanih pored iste, ili sto vam zapne za uvo iz razgovora ljudi koji sede iza vas u vozu, ono sto prvo uocite kad otvorite web-stranu lokalnih dnevnih novina, nesto sto moze, a i ne mora da ima dalekosezne posledice, a aktuelno je kod vas just now.
Kod mene je to danas kraljevsko vencanje. Prestolonaslednica se udaje za obicnog gradjanina koji ce, nicim izazvan, jednog dana postati kralj. Vencanje se priprema vec skoro godinu dana, u kom medjuvremenu su se lomila koplja po mnogim pitanjima, od toga ko ce sve to da plati do toga ko ce mladu da isporuci pred oltar. Sad je ostalo samo da se desi i da se kasnije prepricava.
Medjutim, vec sada je jasno da nece biti sve kako je u pocetku zamisljeno. Naime, nacija nije pokazala previse interesovanja za dogadjaj, pa su otkazani vanredni vozovi koji su jutros trebali da krenu za prestonicu, a skracena je i marsruta kojom ce svadbena povorka proci. Uglavnom, bice to fina zurka za jet-set o trosku poreskih obveznika. Ovi potonji ce u ponedeljak na arbajt i koliko mi se sada cini, u pauzi za kafu ce pricati o necem drugom. Ipak, u kisno subotnje popodne, vecina nece imati bolju zabavu nego da dogadjaj isprati u tv-prenosu.
Princeze se ne udaju svaki dan, ali mozda se nesto slicno dogadja i kod vas?