
Poljoprivreda u Srbiji
#31
Posted 15 March 2011 - 10:56
#32
Posted 15 March 2011 - 18:44
Hvala na savetu! Ja se trudim da se koristim organsku hranu gde je god moguće (ne živim u Srbiji). Doduše, ponekad popijem pivo uvezeno iz Holandije koje nema etiketu da je organsko

@srleprle
Ne mora da se radi u praznom hodu te 3 godine - može da se poseje neka kultura, samo je ne treba đubriti veštačkim đubrivom. Te prve 3 godine neće ispuniti američke uslove da je organska, ali takvih uslova i propisa u Srbiji i nema. Inače, upravo veštačko đubrivo je to koje uzrokuje neotpornost biljaka na bolesti, jer biljka ne može biti otporna ako se hrani samo sa tih nekoliko jedinjenja koja se nalaze u đubrivu, nego joj je potrebna čitava paleta istih (kao što su i ljudima potrebni vitamini, a ne samo krompir i meso). Homeostaza u ćelijama je narušena i biljka lakše oboli. Humus na prvom mestu (koga možete i sami praviti), a potom stajsko đubrivo obezbeđuju biljkama sve što im je potrebno.
Velika je investicija da se krene u organsku proizvodnju sa hektarima useva - kreće se polako - plastenik po plastenik... A što se tiče tvoje konstatacije da je naša hrana zdravija u poređenju sa inostranom, ne bih se složio. Kod nas niko ne kontroliše kvalitet povrća, voća - kako na pijaci tako i u supermarketima. Skoro je bila afera u kome se neko našao pametan i uvozio brazilsko i argentinsko meso i pakovao i prodavao kao naše (etiketa sa nazivom naše poznate planine na zapadu Srbije). Potrošači u Srbiji uopšte nisu zaštićeni (skoro je donet nov zakon, ali od sprovođenja istog slabe vajde), svako može da im uvali šta hoće bez ikakve odgovornosti.
U Srbiji ne postoje propisi koji bi tačno definisali uslove koji trebaju biti ispunjeni da bi hrana dobila sertifikat organska, verujem da je i svest građana suviše mala da bi tako nešto bilo isplativo. Možda jedino u centru Beogradu, uz jak marketing, bi se mogla otvoriti mala radnja sa organskim povrćem i voćem. Prvenstveno zbog prestiža, beogradske novopečene gospođe bi plaćali jednu papriku 200din, litar soka od jabuka 500din itd. Narod trenutno nema para za taj luksus, već kupuje parizere od 200din/kg u kome se nalaze barene svinjske glave stare i po 20god (zamrznute) koje su naše mesare uvozili iz Češke, Mađarske... Teška je situacija da bi ljudi u Srbiji brinuli o zdravoj ishrani.
Ja sam razmišljao o investiciji u proizvodnju organske hrane, ali mislim da je trenutno loš trenutak za to, barem u Srbiji - nema regulative a i ekonomija nešto štuca poslednjih decenija.
Edited by rikelme, 15 March 2011 - 18:48.
#33
Posted 15 March 2011 - 19:04
A za kontolu namirnica na pijacama i u supermarketima si opet u pravu. Koliko puta mi se desilo da u Maxiju vidim banane koje ne bi dao majmunu da jede, a takvog primera ima i na pijacama.
#34
Posted 15 March 2011 - 19:17






Stevia
Edited by acinic, 15 March 2011 - 19:19.
#35
Posted 15 March 2011 - 20:51
A što se tiče uzgoja organskog paradajza, evo linka ka jednoj lepoj studiji o tome:
Organic Tomato Production
Evo i automatskog prevoda na sprski jezik (nije baš idealan, pogotovo oko naziva bolesti):
Proizvodnja organskog paradajza
#36
Posted 16 March 2011 - 12:17
Mislim da je mnogo jednostavnije pokrenuti plastenicku (staklenicku) masovnu proizvodnju povrca a i voca. Poljoprivrednici su uglavnom upoznati ili imaju koga pitati o ovoj proizvodnji, manje je nepoznanica. Trziste je ogromno, ako mu se pazljivo pridje, tu mislim na Zapadnu Evropu. Pod pazljivim pristupom mislim na eliminaciju kocnica sa srpske strane, a glavne su, po mom msljenju, mala (neorganizovana) proizvodnja i nedostatak potvrde o kvalitetu i standardima u proizvodnji prihvatljivim u EU.
Evo i linkova firmi iz Holandije koje sam izguglao, a koje se bave prodajom polovnih staklenika:
http://www.jo.nl/en/...edingen-kassen/
http://www.debetssch..._zoo&lang=en-GB
Za one koje mrzi zvati, kad sam zvao firmu iz drugog linka, rekli su mi da je neka orijentaciona cijena oko €15/kvadratu. Mislim da je to mnogo i da tu ima mjesta za pregovore, poprilicno... pogotovo jer je to prva cijena koju je rekao

#37
Posted 16 March 2011 - 12:45





http://www.kurir-inf...acinu-47067.php
Daj boze da je ovo tacno.

#38
Posted 16 March 2011 - 12:46
Kako sam ja video neki dan u jutarnjem programu, sve to je već prisutno a za počinjanje posla su obezbeđeni izvarendni uslovi. Mislim da ćeš na sajtu naći sve informacije.Ne vjerujem da je u Srbiji (za sada) moguca neka organizovana i veca organska proizvodnja povrca. Mnogo je nepoznatih u toj jednacini, ne zna se ko bi vrsio kontrolu kvaliteta i standarda, nepoznato je trziste, ljudi ne znaju mnogo o toj proizvodnji.
Pa baš u tome je caka, treba početi sa time još dok organska proizvodnjanije masovno počela.Mislim da je mnogo jednostavnije pokrenuti plastenicku (staklenicku) masovnu proizvodnju povrca a i voca. Poljoprivrednici su uglavnom upoznati ili imaju koga pitati o ovoj proizvodnji, manje je nepoznanica. Trziste je ogromno, ako mu se pazljivo pridje, tu mislim na Zapadnu Evropu. Pod pazljivim pristupom mislim na eliminaciju kocnica sa srpske strane, a glavne su, po mom msljenju, mala (neorganizovana) proizvodnja i nedostatak potvrde o kvalitetu i standardima u proizvodnji prihvatljivim u EU.
#39
Posted 16 March 2011 - 19:37
Organic Farming
#40
Posted 16 March 2011 - 21:54
Тржиште органске пољопривреде у западној Европи је још 2000 године вредело неколико милијарди евра. Израелци су већ тада имали неколико хиљада ха у органској производњи (ове податке сам нашао у зборнику радова који је објављен након неког скупа у Суботици 2001). Тржиште је ту, да кажемо на дохват руке, али треба организовати произвођаче, образовати их и помоћи финансијски такав вид производње. Не треба занемарити чињеницу да ми не можемо ни да испунимо квоте за извоз 10.000 тона јунећег меса у ЕУ. Проблеми који се јављају у органској производњи су осетљивост сората према болестима, мањи принос, велико учешће људског рада. Наравно ти производи имају и своју цену, али у Србији они тренутно немају шта да траже на пијацама, јер врло мали број људи има новац за ту врсту производа. Такође влада мишљење да се у Србији производи квалитетна храна (што је највероватније тачно, када имамо у виду одушевљење нашом клопом странаца који долазе у Србију, знам људе којима носе пљеске на аеродром када их дочекују).
@рикелме
Што се тиче минералних ђубрива, она не изазивају "неотпорност" на болести. Неправилна исхрана, односно неизбалансирана количина минералних хранива, може повећати осетљивост биљака према абиотичким и биотичким чиниоцима и то првенствено сувишак азота, јер се биљке тада издужују, поједини органи више расту, првенствено вегетативни и то на уштрб кореновог система. Савремена селекција се базира на оплемењивању биљака на што већи принос зрна, корена, кртоле на уштрб отпорности према појединим болестима, јер отпорност према некој болести углавном је у негативној корелацији са високим приносом дела биљке који нама треба. Тако да рецимо код шећерне репе генотипови отпорни према церкоспори имају мањи принос корена и садржај шећера. Пошто је у интересу произвођача и прерађивача што већи принос, гајене хибридне сорте се прскају фунгицидима како би се заштитиле од ове болести.
Проблеми настају ако се пестициди примењују у већим количинама. То је најчешће случај код повртарских и воћарских култура, где имамо од 5 до 15 различитих прскања у зависности од биљне врсте. Код ратарских култура то се своди на пар прскања. Код производње пшенице то је најчешће једно, у екстремним годинама може и без прскања. Код кукуруза до јуна месеца два до три прскања хербицидима, у соји једно до два прскања и то најчешће пре цветања соје. У репи има много више и то због заштите од церкоспоре, где се само против те болести прска 3-4 пута годишње, на то треба додати још 2-3 третмана хербицидима против корова. Луцеришта и травњаци се углавном прскају у првим годинама, односно у години заснивања. Можемо слободно рећи да храна којом хранимо животиње здравија од оне којом се ми хранимо. Тако да у сваком селу можете наћи живинско месо произведено на "традиционалан" начин, а то је храњење кукурузним зрном и испашом на травњацима. Проблем се јавља са ГМО усевима соје. Људи производе соју упркос законској забрани. Сама уштеда у производњи и није велика, јер за соју постоје одлични хербициди који решавају корове исто као и тотални хербициди. Проблем је и увоз из Америке, јер се тамо на 90% површина гаје ГМО усеви. Не знам шта се дешава тачно са увозом сојине сачме. Ипак то је питање за људе из министарства.
На шта у сваком случају треба да обратимо пажњу по мени је "брендирање" Србије као не ГМО земље. Наша соја и производи од соје су изузетно цењени у Европи, нестле купује велике количине лецитина од Сојепротеина. Затим треба повећати учешће органске производње на неких 10% у укупној производњи и то у планинским пределима и на малим пољопривредним газдинствима. За оне велике треба обезбедити повољне кредите за даље ширење капацитета и ништа више, а наставити са политиком субвенционисања регистрованих газдинстава са површинама до 100ха.
Такође издвојити више новца за робне резерве које би својим деловањем ублажиле овако велике осцилације у ценама пшенице, брашна, млека, меса, уља и других пољопривредних производа.
Расписах се ја, али око пољопривреде се могу писати стотине и стотине страна, јер је то најважнија грана привреде сваке земље.
#41
Posted 16 March 2011 - 23:17
Slobodno ti piši, dobrodošli su svi korisni i dobronamerni saveti i kritike. Hvala i na detaljnijem objašnjenju na koji način izbor sorti utiče na otpornost biljaka na bolesti i prinos.
Mislim da mali proizvođači kod nas upravo imaju šansu u proizvodnji organske hrane - potrebno je da se skoncentrišu na male površine i proizvode koje lako mogu da plasiraju na zapad. Naravno, sve ovo važi pod uslovom da se udruže i nađu način da dođu do tog tržišta (ne znam šta naše zakonodavstvo a i standardi EU kažu po ovom pitanju). Mala baštica sa paprikom, paradajzom, ili nečim drugim, zalivanje kapo po kap, ručno tretiranje svake biljke ponaosob, humus kao đubrivo... Možda i koje stablo jabuke, kruške...
Perspektivno jeste sigurno, pitanje je opet koje sve prepreke stoje na putu do plasmana:
Primer cena ovde u okolini San Franciska:
- krastavac, 1kom $3.29
- paradajz, 1pin (pola litre) $6.59
- kupus, 1lb (450g) $4.98
- crveni luk, 1kom $0.79
itd...
Ovo su krajnje cene u radnjama, otkupne su verovatno duplo manje, ali od prilike možete da stvorite sliku kolike su u EU. Možda i mogu da se nađu na netu, nisam tražio...
Organsko povrće ovde uglavnom proizvode mali farmeri, udruženi u zadruge i tako plasiraju svoje proizvode ili na mini pijacama ili preko većih trgovinskih lanaca.
#42
Posted 17 March 2011 - 00:37
Upravo na tome se radi i ovde a kako sam razumeo pomoć naše države je odlična.Organsko povrće ovde uglavnom proizvode mali farmeri, udruženi u zadruge i tako plasiraju svoje proizvode ili na mini pijacama ili preko većih trgovinskih lanaca.
#43
Posted 18 March 2011 - 00:45
Super ako je tako, samo iskren da budem, ja nešto nisam video neku kampanju od strane države. Možda postoji neki papir negde, neka uredba okačena na sajt ministarstva poljoprivrede, ali ako se o tome često ne govori na tv-u, piše u novinama, dele materijali po seoskim gazdinstvima, slaba vajda...Upravo na tome se radi i ovde a kako sam razumeo pomoć naše države je odlična.
#44
Posted 18 March 2011 - 02:33






http://www.plantprs....&subtopic=books
Edited by acinic, 18 March 2011 - 02:38.
#45
Posted 18 March 2011 - 06:12
Iskreno, bio sam zatečen pogodnostima, čak i u slučaju da se uopšte nema zemlja i da mora da se rentira. Ne mogu da se setim kako se zove sajt ali verovatno ćeš već naći neki link na vladinim sajtovima.Super ako je tako, samo iskren da budem, ja nešto nisam video neku kampanju od strane države. Možda postoji neki papir negde, neka uredba okačena na sajt ministarstva poljoprivrede, ali ako se o tome često ne govori na tv-u, piše u novinama, dele materijali po seoskim gazdinstvima, slaba vajda...