Jump to content


Photo

Kada je osnovan beogradski univerzitet?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
24 replies to this topic

#16 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 11 March 2003 - 23:52

Zapanjujuca je zelja ljudi da diskutuju o BU sa onim znanjem o njemu koje su stekli cesto prolazeci pored Kapetan-Misinog zdanja.
Dok je postojala ozbiljna drzava, to je bio vrlo ozbiljan evropski univerzitet - kad je sve otislo do djavola, zajedno sa drzavom, otisao je i univerzitet.
Moju diplomu niko na zapadu ne dovodi u pitanje - sa diplomama stecenim posle 1991. stvar je vec malo tuznija...

#17 Gonzo

Gonzo
 • Members
 • 3,133 posts

Posted 12 March 2003 - 00:01

pre bih rekao da smo mi o BU imali bolje misljenje dok je drzava (onakva kakva je bila) postojala. Sad stvari gledamo malo zrelije.
BU jeste los, ali nije opao onoliko koliko mislimo. Prosto zato sto nikad i nije bio "cenjeni evropski univerzitet".

#18 Diskutant

Diskutant
 • Members
 • 8,262 posts

Posted 12 March 2003 - 06:27

Beogradski univerzitet (1905 - prvi rektor Sima Lozanic, hemicar) je naslednik Velike skole (1863, rektor Atanasije Nikolic).

Bilo bi lepo da spisku sa prve strane dodate jedan drugi BU - Bagdadski univerzitet (1233)

Preziveli to doba pricaju da se kod nas, medjutim, u to doba jelo zlatnim kasikama :lol:

#19 Sioran

Sioran
 • Members
 • 1,885 posts

Posted 12 March 2003 - 07:43

nekad nije bilo interneta, telefon, tv etc su bili daleko skuplji pa je uverenje male grupe u srbiji da su zavrsili vrlo ugledan univerzitet, da im predaju vrhunski svetski strucnjaci itd moglo da opstane godinama ili decenijama. sada je to daleko teze posto svako ko ima racunar moze da se uveri da mu nastavni program kasni za svetom nekih pedeset godina.

#20 sonjal

sonjal
 • Banned
 • 3,375 posts

Posted 12 March 2003 - 08:35

[quote]
pulsar:
sonjal:

" OVDJE" ne funkcionise pa samim tim i "obraz", a naziv mu je takav da su izgleda samo "budaletine" u njemu.

" A Turci? Eeeh... mi smo stoljecima bili njihova provincija. Prije toga smo bili vizantijska provincija.
A prije toga...Samo sto godina od osnivanja prih univerziteta u Evropi, posto niko od nasih ponosnih pra pra djedova i pra-baka nije zno ni pisati ni citati".

Moja pra baka Marina(po majci) je bila pismena zena(u to vreme sramota) i zivela je na podneblju Boke Kotorske, a naucila je da cita i pise od svog brata prvog Ministra u Vladi kralja Nikole (Tomanovic).Inace, Ministar je bio drug Petra Petrovica - NJegosa ,a pismenosti su se naucili u manastiru Savina.
Moja prabaka je zivela 106 godina i zapisivala je Njegoseve stihove u mladosti(verovatno joj je bio simpatija ili neka ljubav prema pesnickom zanosu-ne znam ,jer je to iz mamine price).

[ Izmena poruke: sonjal na dan 2003-03-12 08:40 ]

#21 sonjal

sonjal
 • Banned
 • 3,375 posts

Posted 12 March 2003 - 08:59

Sioran:
" sada je to daleko teze posto svako ko ima racunar moze da se uveri da mu nastavni program kasni za svetom nekih pedeset godina."

sonjal:
Ovo sto ste izrekli nije tacno, bar sto se tice moje struke MATEMATICKE.Mi smo uvek bili sa svetom cak smo njihove bagove otkrivali sto se tice softvera.Mi smo tu uvek uz Svet.

#22 Jr

Jr
 • Banned
 • 4,557 posts

Posted 12 March 2003 - 09:48

pulsar:
1454. Johann Gutenberg....
1494. GODINE
Na Cetinju je radila cirilska knjigopecatnja Crnojevica – prva drzavna stamparija u svijetu; nabavio je Ivan, a u funkciji stavio sin mu Djuradj; u njoj je pecatano pet poznatijeh inkunabula (Oktoih prvoglasnik, Oktoih petoglasnik, Psaltir, Trebnik/Molitlenik i Cetvorojevandjelje); radom Knjigopecatnje rukovodi veliki majstor knjigopecatske vjestine, zasluzno ime crnogorske kulture s kraja XV i pocetka XVI vijeka, monah Makarije.In 1903, a message was sent from President Teddy Roosevelt to King Edward VII via Cape Cod to Glace Bay to Poldhu, but the return message came by regular cable. The British Government's Post Office, in charge of telegraphs, would not connect with Marconi's Poldhu station.
4. avgust 1904. godine (...) otvorena je prva radio-stanica na
Balkanu. Prethodno je u Londonu 5. maja 1904. godine izmedju crnogorske
vlade i B. Markonija, mladog italijanskog naucnika, pronalazaca bezicne
radiotelegrafije, sklopljen ugovor o instaliranju... Na svecano
otvaranje iz Italije je dosao i Markoni (...) Svecanosti je
prisustvovao i crnogorski knjaz Nikola u pratnji svojih istaknutih
vojvode Ilije Plamenca, ministra vojnog, Gavra Vukovica (...)


_________________
Koca Popovic: Tito nije legenda. Legenda se postaje tek ako preživiš i pet stotina godina posle svoje smrti. Kao Sveti Sava ili car Dušan... Pobegao sam iz Dubrovnik, jer sam kao narodni heroj navikao da bežim glavom bez obzira.

[ Izmena poruke: Jr na dan 2003-03-12 09:49 ]

#23 pulsar

pulsar
 • Members
 • 1,721 posts

Posted 12 March 2003 - 10:10

Sonjal, Cirilo i Metodije su poslani 863. godine u zabacene vizantijske provincije da Slovene koji su se tu doseljavali nauce citati pisati. Mi smo tada zivjeli u veoma velikim familijama koje smo nazivali zadruge. Taj oblik organizovanja Slovena se odrzao u primitivnijim krajevima crne gore Srbije sve do dvadesetog stoljeca. A ta 863. godina je veoma vazna za sve nas, jer smo tada prvi put dobili svoje pismo. Samo stotinak godina kasnije u Evropi su poceli nicati pravi moderni univerziteti.

A sto se tice drzavnosti: Vizantijska vlastela je nasim pretcima dala napustenu zemlju na koristenje, a poglavari najvecih zadruga su se nazivali knezevima. Tako su nastale prve slovenske knezevine. Ali to nisu bile nezavisne drzave, nego neka vrsta lokalne uprave. Zamislimo tu ogromnu razuliku izmedju ztadasnje provincije u kojoj su zivjela necivilizirana slovenska plemena okupljena oko svojih plemenskih pogalvica koji su se nazivali knezevi i s druge strane centara evropske civilizacije u kojima je cvjetala trgovina. U kojima se razvijala nauka, umjetnost, kulutra. Te centre mozemo zamisliti kao baklje evropskog duha koje se ni do danas nius ugasile. A mi i dalje zivimo u provinciji.

Moguce je da se razlike izmedju nas i njih smanjuju i da ce ce sve brze smanjivati, cime ce se smanjiti i nasa zavist i mrznja prema njima, Evropejcima, koji se civilizirani, kulturni, obrazovani.

A da bi se to desilo potreno je investirati u obrazovanje i to ne u visoko obrazovanje koje u Srbiji jos uvijek ne moze biti visoko, nego u bazicno, osnovno obrazovanje i prestati sa trovanjem mladih lazima o nasoj velicini, zlatnim kasikama i ostalim glupostima.

#24 sonjal

sonjal
 • Banned
 • 3,375 posts

Posted 12 March 2003 - 10:28

pulsar:
"Sonjal, Cirilo i Metodije su poslani 863. godine u zabacene vizantijske provincije da Slovene koji su se tu doseljavali nauce citati pisati. Mi smo tada zivjeli u veoma velikim familijama koje smo nazivali zadruge. Taj oblik organizovanja Slovena se odrzao u primitivnijim krajevima crne gore Srbije sve do dvadesetog stoljeca. A ta 863. godina je veoma vazna za sve nas, jer smo tada prvi put dobili svoje pismo. Samo stotinak godina kasnije u Evropi su poceli nicati pravi moderni univerziteti." 

sonjal:
Sve mi je poznato jer je to bilo na teritoriji danasnje Makedonije u gradu Ohridu gde sam bila davno kao ucenica .Svedocenja za to doba krase grad Ohrid, gde su Ciril i Metodje delali.Tu je i manastir Sv.Naum, jedan od najlepsih zdanja(za mene), gde izvire Crni Drim.

#25 Marko

Marko
 • Members
 • 2,046 posts

Posted 14 March 2003 - 13:37

Hocu reci da je vecina pomenutih univerziteta sebi dodala vjekova. Meni su posebno smijesni podaci za Zagreb (1699) i BG (180:cool:.