Jump to content

Photo
- - - - -

kupovina psa

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
117 replies to this topic

#31 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 05 May 2010 - 14:51

grozan je. ako nesto mrzim to su te lajave plisane igracke.

west highland white terrier je lovacki pas, a ne toy dog. besides, to ti prilicno netolernatan, da ne kazem rasisticki stav.:ph34r:

#32 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 05 May 2010 - 15:51

Govoris da planirate da se selite. Mozda je najbolje da se odluka ostavi kad se preselite. Mi smo naseg Shih Tzu-a posle 7 god iz BG preselili u SF gde su temperature vise, nije joj bilo pravo. Morali smo da je sisamo.

#33 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 05 May 2010 - 15:56

Govoris da planirate da se selite. Mozda je najbolje da se odluka ostavi kad se preselite. Mi smo naseg Shih Tzu-a posle 7 god iz BG preselili u SF gde su temperature vise, nije joj bilo pravo. Morali smo da je sisamo.

da, da, to planiram za posle selidbe. ali vec razmisljam i proucavam dosta dugo, ocu da budem spremna da uletim kada konacno dodje momenat. jel bila smesna osisana? :ph34r:

#34 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 05 May 2010 - 17:48

labrador je najbolji pas na svetu po svim karakteristikama. lepoti, pameti, naravi.
e sad tu je problem jer taj pas nije za kucu. naravno, navicice se, ali veruj mi, greota je drzati psa ako nemas dvoriste. mucenje i za sebe i za psa.

naravno, ako zelis psa. ako zelis nesto tipa westie, u tom slucaju preporucujem macku. mnogo je laksa za odrzavanje, ne mora niko da je cuva kada odes na duze + ne mora da se izvodi :ph34r:

Pa prilicno se slazem, ali kad ga vec pomenu cujem od ljudi ovdje da je sve manje dobrih labradora i labradora retrivera u Holandiji. Kao objasnjenje, nije im se krv dugo osvjezavala. E sad ne razumijem se bas toliko, ali znam kako otprilike labrador treba da izgleda, ovdje ih zaista ne vidim puno nesto lijepih. Naprotiv vishe je onih debelih i tromih.
Procitao sam dosta o srednjem snauceru. Meni se isto nesto na izgled ne svidjaju pretjerano, ali kazu za njega da je jedan od najzahvalnijih pasa za drzanje u stanu. Nema jak miris, ne linja se, dvaput sedmicno cesljanje, jednom u par mjeseci shishanje, malo jede, lajanje se da kontrolisati, itd. Ako je sve ovo tacno, onda eto dobrog psa za stana.

Edited by Rotterdamac, 05 May 2010 - 17:49.

#35 who_farted

who_farted
  • Members
  • 412 posts

Posted 05 May 2010 - 17:58

Naprotiv, ja mislim da su shnauceri jedna od najlepsih rasa, pogotovo sivi :ph34r:

a za stan je takodje dobar i bizon frize, mala bela pufna. sjajan im je karakter, ne laju, ne linjaju se, vole svakoga, poslusni su. Ne zahtevaju preterano mnogo shetnje i istrcavanja, a dovoljno su mali pa ih mozete nositi sa sobom gde god da idete.
Posted Image

#36 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 05 May 2010 - 18:34

labrador je najbolji pas na svetu po svim karakteristikama. lepoti, pameti, naravi.
e sad tu je problem jer taj pas nije za kucu. naravno, navicice se, ali veruj mi, greota je drzati psa ako nemas dvoriste. mucenje i za sebe i za psa.

naravno, ako zelis psa. ako zelis nesto tipa westie, u tom slucaju preporucujem macku. mnogo je laksa za odrzavanje, ne mora niko da je cuva kada odes na duze + ne mora da se izvodi :)

Ne znam zasto sam ocekivala da neko ko siri cistu mrznju i netrpeljivost na drugim topicima bude bolji na ovom...ali pogresno sam ocekivala. :ph34r:
Ovo je topic o pisma,a kome se pise o mackama moze da otvori drugi,nije zabranjeno.

Verujem da svako ko zeli da kupi psa i ozbiljan je u svojoj nameri,a da to nije praznicni impuls i "trazila mi deca" moze sam da izgugla sta mu treba,uostalom ima i mnogo mnogo enciklopedija na svim govornim podrucjima.
Moja iskustva sa labradorima i sa snaucerima su odlicna,mada na zalost,zbog loseg vaspitanja i jednolicnih krvnih linija,videla sam,mada retko,cak i agresivne labradore,sto nikako ne bi smelo da se desi.
Sve minijaturne rase,pri tom mislim na rase koje su smanjivane od onih standardnih,znaci ne mislim na maltezere,civave i slicne toj rase koje samo takve postoje,imaju tendenciju da budu nervoznije,lajavije,i uopste,dinamicnije od svoje velike brace.
Tako su minijaturne pudle uglavnom zalosna replika svojih velikih,stabilnih,smirenih rodjaka,velikih kraljevskih pudli,koje u grebenu mere 60 cm.Na zalost,retke su,mada ih ima,i u Srbiji.
Ista stvar sa snaucerima.Sa odgovornim vlasnikom koji ih ne tretira kao bebu,snauceri postanu smireni,pouzdani psi,a svi eventualni provalnici obicno odustanu i pre nego sto udju...nije lepo videti ljutog velikog snaucera.
Smatram da je bolje u stanovima drzati male pse,ali svaki pas je srecniji sa ljudima,ako ga naravno dovoljno izvode,nego sam i zapusten u nekom cosku dvorista.
Sta ko voli zaista je stvar izbora i licnih sklonosti,na svetu uostalom postoji vise od 500 priznatih rasa pasa,da ne racunam namerna ukrstanja,pa pricati o tome sta je najbolje nema nikakvu univerzalnu vrednost.

#37 tinabambina

tinabambina
  • Members
  • 24 posts

Posted 05 May 2010 - 19:24

Labrador u stanu...pa ne bi se slozila da mu je lose. Ako se dobro istrcava i nadjes mogucnost da pliva (ja sam na reci) bice mu dobro. Kad vidim mog u fotelji kako spava na ledjima, ispod A/C, ma gde mu je lose :ph34r:
Svaki pas je dobar, ako si ti dobar covek i dobro ga vaspitas...
Ljubav, posvecenost i paznja, e to je dobitna kombinacija za savrsenog psa! Eto, samo toliko od mene.

#38 Delester

Delester
  • Members
  • 7,263 posts

Posted 05 May 2010 - 19:27

Procitao sam dosta o srednjem snauceru. Meni se isto nesto na izgled ne svidjaju pretjerano, ali kazu za njega da je jedan od najzahvalnijih pasa za drzanje u stanu. Nema jak miris, ne linja se, dvaput sedmicno cesljanje, jednom u par mjeseci shishanje, malo jede, lajanje se da kontrolisati, itd. Ako je sve ovo tacno, onda eto dobrog psa za stana.

ono shto si procitao mogu da potvrdim u praksi jer je srednji snaucer bio moj izbor i nisam zazalila ni sekunde.
Za manji stan podoban chak, rech je o jednoj od retkih rasa koja je poput kameleona kada je rec o adaptaciji na sredinu i aktivnosti. Svega par rasa imaju status nelinjajucih (pravilnije je doduse reci minimalno linjajucih) i njihova dlaka nije alergen cak i za respiratorne bolesnike ili one alergicne na psecu dlaku. Macija dlaka je najveci alergen, zatim dlaka onih pasa koji ne spadaju u pominjanu manjinu. Nemaju nikakv miris, pripadaju grupi radnih pasa, sposobni za obezbedjenje poseda, lica, a opet najbolji drugari dece. Uzasno inteligentni i zahvalni za odrzavanje u svakom smislu. Ovakve i slicne rase pobijaju svaku konkurenciju kada je odrzavanje u pitanju, a pas se drzi u stanu. Za sve ostalo, lepota lezi u oku posmatraca. Moj savet je da lepotu stavite u drugi plan, a u prvi uslove koje mozete da obezbedite i karakteristike i temperament psa kao kompatibilan ovom prvom.
Posted Image Posted Image

nema deteta, ni coveka koje se nije bar osmehnulo kad vidi tog psa jer neodoljivo lichi na lunju iz maze i lunje i garofixa iz asterixa i obelixa :ph34r:
sv

Edited by Delester, 05 May 2010 - 19:31.

#39 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 05 May 2010 - 19:40

vidim da znas puno...koje je tvoje misljenje o dokovanju repova i krupiranju usiju? snaucerima to rade, u UK je zabranjeno, u USA je dozvoljeno. citala sam da viszlama ako ne dokujes (na 2/3) ga stalno povredjuju pa mora na kraju mnogo ozbiljnija operacija. u UK psi sa dokovanim usima / repovima nisu vise eligible za izlozbe, prepostavljam da u srbiji jesu.

#40 Delester

Delester
  • Members
  • 7,263 posts

Posted 05 May 2010 - 19:54

kod nas je zabranjeno hvala bogu
mogu na izlozbe svi kupirani rodjeni pre datuma kada je zakon stupio na snagu e sad ne znam da li kod nekih rasa postoje izuzeci kao sto su dobermani i sl
moj pas nije kupiran i to zadovoljstvo mahanja repom i mlacenja ushima ne znaju koliko propushtaju vlasnici kupiranih pasa, a narochito jer rep ima svoju ulogu u ravnotezi i produzetak je kicme. da ne pominjem da je bitan ucesnik u govoru tela :ph34r:

Edited by Delester, 05 May 2010 - 19:55.

#41 stvorko

stvorko
  • Banned
  • 3,004 posts

Posted 05 May 2010 - 19:58

acajou,

da bih ti dokazao da ne sirim mrznju, saljem ti jedan... :ph34r:

#42 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 05 May 2010 - 20:28

da, da, to planiram za posle selidbe. ali vec razmisljam i proucavam dosta dugo, ocu da budem spremna da uletim kada konacno dodje momenat. jel bila smesna osisana? :)

Ih smesna, u pocetku ni ona nije volela kako izgleda, ali se vremenom navikla. To sisanje sam i naveo zbog toga sto kad se preselis pocnu neki novi faktori da uticu na zivot.
Dok smo imali malog psa, mladji klinac je dok je puzio, krao hranu iz hranilica, pa bi kuce cvilelo i zvalo nas da ga tuzi. Sada sa velikim psom, je potpuno druga pesma, kad jedu, oni je zovu da im polize tanjir, kako ih ne bi mucili da pojedu rucak. Sve je to jedna simbioza o kojoj treba dobro razmisliti. Sto se rase tice, uzmes enciklopediju pasa i napravis listu, a posle samo check-out sta necete.

Kad sam kupovao mastifa, posto u US nisam imao koga da pitam, pregledao sam internet, napravio prospect listu i redom pretrazio reference svakog prodavca. Na kraju sam vozio u LA da je kupim zbog iako ima slicna zica u mome selu, ali je tu vec cena presudila. :ph34r:
Sve se racuna.
P.S.
Ako idete u Australiju, da li si razmisljala o nekoj izvornoj rasi, posto i oni imaju interesantne rase?

#43 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 05 May 2010 - 20:35

P.S.
Ako idete u Australiju, da li si razmisljala o nekoj izvornoj rasi, posto i oni imaju interesantne rase?

ja znam za australijskog ovcara (i dinga :ph34r:). koje jos imaju?

#44 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 05 May 2010 - 21:22

ja znam za australijskog ovcara (i dinga :ph34r: ). koje jos imaju?

Nisam istrazivao sve o njima, ali se secam kad sam kupovao mog psa da su mi zapali za oko neki AU.
Ovo sam nasao na Wiki.

#45 kapetanm

kapetanm
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 05 May 2010 - 21:44

Ma kog psa da uzmes to se zavoli. Od obicnog seoskog do ultrarasnog, ona radost kojom te doceka je nemerljiva sreca. Kad smo mi uzimali psa, moj otac je bio bolestan , samo je lezao depresivan. Mali je tri meseca skakao na njegove grudi, lizao ga i sapom trazio da ga miluje, i na kraju ga je bukvalno on psiholoski digao.