Evo ti slika somuna sasve cevapcicima koji je malo ''ochopan''. Znaci od pola somuna je neko na slici ochopao vec malo. E sad imas manje verzije koje liche na somun ali su malo deblji i mi to zovemo lepinje. I zaista nigdje, ali nigdje nisam jeo somun kao u Sarajevu. Ne bih da kazem da je najbolji, daleko od toga, ali je ipak univerzalan, nigdje ni slicno nesto nisam probao. Tako da ti je ustvari tesko objasniti, osim da vidish na slici. Poenta je sto je on ukusan kad se odmah jede, cim se ohladi malo ili ga chevapdzije ''napare'' nad mesom koje se ''pati'' na rostilju, a prije toga se malo umoci u masnocu koja stoji pored rostilja. Mislim to je kompletan ugodjaj, masnije jeste, ali ili ga jedes tako ili onda izbjegnes skroz. Naravno mozes reci da ti ne napare somun.ja htela da pitam rotta sta je somun, pa onda reko, daj da prvo pitam google, da ne deranziram coveka bezveze.
sad me zanima kakva je razlika izmedju toga i grckog ili indijskog flat bread.
Ćevapčići, ćevapi, kebab, čevap... o jelu a ne terminologiji
#1
Posted 28 April 2010 - 18:18
#2
Posted 28 April 2010 - 18:56
Doduše, možda i Vladanu dodelim warn jer je na pdf Kulinarstvo saučesnik u mojoj nameri da svoje engleske prijatelje malo napunim holesterolom, a sad me je njegova tema inspirisala po pitanju večere i odvratila od namere da pojedem nešto lagano...Eh, ti lekari... Još ako na ćevape stavim malo ljute, tucane paprike... Mmmmm, njam, njam
I sad ja treba da večeram tunjevinu... right
#3
Posted 28 April 2010 - 19:04
Jarane napari dobro somun i stavi tunjevinu unutra. Ono, kontam kad si ga vec napario nemoj onda tunjevinu, nego cevapcice.I sad ja treba da večeram tunjevinu... right
#4
Posted 28 April 2010 - 19:07
Jarane napari dobro somun i stavi tunjevinu unutra. Ono, kontam kad si ga vec napario nemoj onda tunjevinu, nego cevapcice.
Edited by nvukelic, 28 April 2010 - 19:08.
#5
Posted 28 April 2010 - 19:09
hehehe "mozda nije najbolji, ali ovo ostalo mu nije ni primaci"......I zaista nigdje, ali nigdje nisam jeo somun kao u Sarajevu. Ne bih da kazem da je najbolji, daleko od toga, ali je ipak univerzalan, nigdje ni slicno nesto nisam probao...
#6
Posted 28 April 2010 - 19:40
hehehe "mozda nije najbolji, ali ovo ostalo mu nije ni primaci"...
Osim tuzlanskih lepina.
#7
Posted 28 April 2010 - 20:26
Kod Bugara ovcetina pa ti se ti cevapi nedelju dana motaju po stomakuMislim da se stavlja i malo jagnjetine, ali se slažem oko ocene.
#8
Posted 28 April 2010 - 20:31
"Odvratnih" ?!?!? Da nisi ti nekakav vegan ? Mora i to neko, da bude. Tim bolje ostaje vise za nas normalne.Taj "kebab" je prilično široko definisana kategorija, tako da u nju spadaju i ćevapi, i "ćevapčići", i giros, i verovatno još desetine tih odvratnih mesnih proizvoda, prženih, pečenih, roštiljanih...
Evo ih ovde nabrojani.
# Ćevapčići or čevapi – A primarily Bosnian version of kebabs, popular also in other Balkan cuisines.
#9
Posted 28 April 2010 - 20:39
eh, sad. ja obozavam kvalitetan socan debeli stejk, i sve sam samo ne vegetarijanac, ali to jetino mleveno mese bas i ne volim. ali dobro, mora i to neko, ostace vise good stuff za nas ostale"Odvratnih" ?!?!? Da nisi ti nekakav vegan ? Mora i to neko, da bude. Tim bolje ostaje vise za nas normalne.
#10
Posted 28 April 2010 - 21:21
Ćut, bre, dobro je dok umesto ovčetine ne stave sapunKod Bugara ovcetina pa ti se ti cevapi nedelju dana motaju po stomaku
#11
Posted 29 April 2010 - 07:36
Ovi se proizvode u Nemackoj.Stalno slusam da su u nekakvim prodavnicima pojeftinili "cevapi". Od ljudi cujem da su pojeli "cevape u lepinji".
Ja dosta dugo pamtim, ali znam da je izraz za te "gomilice mesa, pecene na rostilju" u Srbiji uvek bio cevapcici.
Izraz "cevap" se eventualno koristio za razlicito drugo meso sa rostilja, najcesce kombinovano sa povrcem na rostilju.
Cini mi se da je izraz "cevap" nesto sto je doslo iz Bosne, gde se taj termin oduvek koristi, ali da nije u duhu onog srpskog jezika, koji se govori u Srbiji. Ja sam svestan da je jezik zivo tkivo, koje se sa protokom vremena menja.
Bio bih zahvalan nekome ko bolje poznaje jezik nego ja, da da komentar.
...
Onda u Svedskoj.
#12
Posted 29 April 2010 - 12:24
Ono sa fotografija mi deluje nekako sojano
#13
Posted 29 April 2010 - 17:03
Bugarski su kao kobaja.Ja sam nekad jeo tzv hajdučki ćevap. Valjda je ćevap neki zbirni naziv za razna jela s mesom i povrćem, a ćevapčići za ćevapčiće kakve znamo. Mada, bivao sam u kafanama gde me pitaju oćeš 3 ili 4, a ja protestujem tražeći deset, i onda stiže nešto veličine kranjske kobasice .
Ono sa fotografija mi deluje nekako sojano
Attached Files
#14
Posted 29 April 2010 - 23:21
O yebemti EU i čevapčiče z zelenjavo!
Sad si me narajco. Palim ujutru voz i eto me malo na napareni somun.
Mozda posaljem neku taze sliku.
Da naparis oci.
#15
Posted 29 April 2010 - 23:50
Vidi vako. Ja maloprije dodjoh kuci, vodio klinca na judo. 60-ak km od Rotterdama. Poslije treninga svratimo obavezno kod moje jaranice Slavice, trenerove supruge. Izlazim ti ja moj jarane iz auta, kad cijela mahala mirishe na rostilj. Kontam ko li to vec sad udara rostilj, kad Slavica (u vrtu). Prva tura vec gotova, cevapcici bez zelenjavo, viski four roses se ohladio, jbg balkanci udaraju pivU, gospodin viski, a sta ces i rahmetli dedo mi ga pio. Na tanjiru 3-4 cevapa (solidna) teleca kobasica, teleca kremenadla, 3-4 ona kao mala batacica od krilaca pilecih, malo cvekle, malo salate, malo maslina punjenih bademom, itd. Bilo i rize, neka fala, reko', kad moj jaran Yojogi dodje to ce te njemu, meni bez tih handrmolja. Okin'o gospodin jedno 7-8 viskija, pomeo takva 2 tanjira i doma. E pa napari ti i slikaj, voli moj jaran nvukelic.Da naparis oci.