Jump to content


Photo

VJ prekrečila grafite


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
9 replies to this topic

#1 Galone

Galone
  • Members
  • 1,498 posts

Posted 09 March 2003 - 00:05

Pre više meseci, u vreme (neuspelog) prvog kruga drugog turnusa predsedničkih izbora 2002. u Srbiji, iščikavao sam (tadašnjeg) predsednika SRJ i najodgovornijeg za stanje u VJ - Vojislava Koštunicu, da lično prekreči grafite na tarabi srušenog Generalštaba VJ, u kojima je veličan Veselin Šljivančanin, optužen pred Haškim sudom za ubistvo 200 zarobljenika posle zauzimanja Vukovara od JNA 1991. Obećavao sam da bih u tom, i samo u tom slučaju, glasao za VK.

Ovih dana su grafiti napokon prekrečeni. Ne samo grafiti na Generalštabu, nego i oni na Komandi vazduhoplovstva u Zemunu, koji su oglašavali ultrafašističku organizaciju "Obraz". Može li mi neko iz okruženja bivšeg predsednika reći je li ga video s kanticom u ruci? U koje doba noći se to zbilo (pre ili posle fajronta u "Hrabrom srcu"), i je li zavrnuo nogavice tokom posla? Ko je čuvao stražu, Šami ili Maršićanin? Zašto su štedeli na farbi, pa se poruke još uvek provide? Neka mi neko (Nik?) odogovori, jer moja ponuda da na nekim narednim izborima glasam za VK (ako opet ne bude kandidata DOS i ako je stvarno lično prekrečio tarabe) i dalje važi.

Na moju žalost, sumnjam da ću dobiti odgovor na gore postavljena pitanja kakav sam potajno priželjkivao. Ipak mi se čini da je u pitanju samoinicijativa poslednje nereformisane Ustanove, čiji su čelnici, izgleda, shvatili da se vremena menjaju i da nova država i novi državni vrh više neće trpeti staro ponašanje u novom vremenu. Ako je tako, želim im da nastave tim putem i da shvate da imaju šansu da jednog dana vode modernu evropsku vojsku. A ako im se tako nešto ne dopada, onda je bolje da se penzionišu ili da traže drugo zanimanje.

Sve u svemu, događaj je ohrabrujući, i ako iza njega bude sledio odlazak u Hag optuženih Šljivančanina i Radića (i Mladića, ako je još ovde), onda ćemo moći reći da su reforme u vojsci ozbiljno započete, da u njoj počinju da misle na interese države i građana, pa čak i to da oficirska čast počinje da biva nešto više od obične demagoške poštapalice.

#2 Dobroduh

Dobroduh
  • Members
  • 2,026 posts

Posted 09 March 2003 - 04:30

Moderna evropska vojska? Oficirska čast? Bolje bi bilo da si ih začikavao da očiste sneg i led ispred vojnih objekata. Tako sam brečio na ledja u Katanićevoj ispred Komande zimus, da mi je ceo Generalštab i sa, i bez Pavkovića, dva dana igrao pred očima.

#3 HIGHFELDER

HIGHFELDER
  • Members
  • 248 posts

Posted 09 March 2003 - 15:12

Pa nije moderna vojska tu da cisti sneg. Za to treba da postoje posebne komunalne sluzbe.

Zamisli oni pocnu da ciste sneg a neko, recimo NATO, napadne SERiMO pa ih zatekne s lopatama nespremne za odbranu otazdbine. A i ne znaju ko im izdaje naredjenja - ko im je sada vrhovni komandant ?

#4 Dobroduh

Dobroduh
  • Members
  • 2,026 posts

Posted 09 March 2003 - 20:52

HIGHFELDER:
Pa nije moderna vojska tu da cisti sneg. Za to treba da postoje posebne komunalne sluzbe.  

Zamisli oni pocnu da ciste sneg a neko, recimo NATO, napadne SERiMO pa ih zatekne s lopatama nespremne za odbranu otazdbine. A i ne znaju ko im izdaje naredjenja - ko im je sada vrhovni komandant ?


Ne bi ih zatekli nespremne, jer nas nista ne moze da iznenadi! Obzirom na stanje u kome se vojska nalazi, u slucaju napada NATO-a, lopate bi im bile najpotrebnije orudje za rat - mogli bi odmah da se zivi pokopaju i postede drzavu nepotrebnih civilnih razaranja.

A i mnogo si ti nesto raspitujes za to ko je vrhovni komandant nase vojske. Momak, jesi ti cuo za vojnu tajnu? Nije tvoje da pitas i da razmisljas na tu temu, ne brini, ima ko je zaduzen za tak'e stvari!

#5 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 09 March 2003 - 22:04

Vuk dlaku mijenja , a cud nikad.

#6 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 09 March 2003 - 22:56

Komunalne sluzbe nisu nadlezne za ciscenje trotoara (samo kolovoza) vec vlasnici objkta ispred kojeg se trotoar nalazi.

#7 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 10 March 2003 - 10:55

A i tih grafita je previse. Ja razumem da ljudi imaju potrebu da se oglase jer im ovaj rezim ne dozvoljava da to urade putem medija, ali pisanje grafita na spomenicima kuluture i zgradama koje je bombardovao NATO agresor je zaista sramota i nevaspitanje.

#8 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 10 March 2003 - 12:52

E pa sad, ako zele da dobiju samo svoj drzavni kanal onda definitivno "ne mogu" da se cuju u medijima.

#9 Galone

Galone
  • Members
  • 1,498 posts

Posted 10 March 2003 - 14:07

Drago mi je što je stidljivi nagoveštaj početka početaka reforme vojske ovde dočekan u dobrom raspoloženju. Lako ćemo za čišćenje snega, nego da prvo budemo sigurni da je tempirana bomba potencijalnog mafijaško-ratnoprofitersko-ultradesničarskog puča (i stvarnog specijalnog rata protiv krhkih demokratskih institucija) konačno demontirana.

#10 Dobroduh

Dobroduh
  • Members
  • 2,026 posts

Posted 10 March 2003 - 16:44

Da, bas kao i moji bubrezi.