Jump to content


Photo
- - - - -

Nove knjige


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 borninbgd

borninbgd
  • Members
  • 3 posts

Posted 30 April 2010 - 09:40

Marijana Mateus je izdala novi knjigu, naravno da ne znam kako se zove al čuk da se na promociji zahvalila svima koji su došli da VIDE njenu knjigu.
Pa hit!!!

#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 01 May 2010 - 13:59

Ja bih rekao da ovo spada pre u bilo koji drugi pdf nego ovde. Da probamo sa Depo..., pardon, Drustvom? (razlika je ista, sto bi rekao patak Dacha)

#3 acinic

acinic
  • Members
  • 320 posts

Posted 23 March 2011 - 04:13

http://www.rtv.rs/sr...ima_185119.html


"Srbijo, majko i maćeho" grobljima
22. april 2010. | 01:30 | Izvor: TanjugPosted ImageBEOGRAD - Knjiga potpukovnika u penziji Luke Nikolića "Srbijo, majko i maćeho", koju je objavila Biblioteka "Ljubiša R. Đekić" u Čajetini, predstavljena je juče u Domu vojske Srbije.

Kako je objasnio Nikolić, koji je pet godina posvetio istraživanju vojničkih groblja izvan Srbije, knjiga je studija o nebrizi države i višegodišnjem ignorisanju činjenice da je u Africi sahranjeno više od 3.000 vojnika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu.

"Država Srbija godinama ignoriše vojnička groblja koja se nalaze van zemlje", kazao je Nikolić.

"Istovremeno, i danas se ćuti o činjenici da je u Tunisu, na jednom od najvećih grobalja u kojem je sahranjeno više od 1.700 srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, država, u pokušaju rekonstrukcije, zapravo oskrnavila ovaj istorijski spomenik", rekao je Nikolić.

Nikolić (56), koji je posle Vojne akademije diplomirao na Fakultetu političkih nauka gde je upisao i poslediplomske studije, u knjizi otkriva niz dokumenata o tome kako su spiskovi umrlih i poginulih nestali, kako su grobne parcele izgubljene, kako se o grobljima nestručno vodilo računa, kako su sredstva iz budžeta namenjena održavanju nenamenski trošena čak i nakon 2000. godine.

Deo ove knjige je i jedinstveni spisak sahranjenih srpskih vojnika u severnoj Africi, sa najkompletnijim do sada objavljenim podacima, kao i šema grobnih mesta sahranjenih srpskih vojnika u Menzel Burgibi, najvećem groblju u Severnoj Africi.

Autor na nov način otkriva značaj Bizerte i Severne Afrike kao mesta lečenja i obuke srpskih vojnika koji su kasnije upućivani na Solunski front.

Voleo bih ovu knjigu da procitam! Posted Image