Jump to content


Photo

Izbor stolarije


 • Please log in to reply
23 replies to this topic

#16 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 12 November 2015 - 19:44

Ako uzimas aluminijumsku stolariju, obrati paznju na debljinu aluminijuma koji prodaju, izgleda mi kao da stede na materijalu,pa su "zidovi" tanji nego sto bi trebalo... Pre 5-6 godina zamenio sam tri velika prozora I balkonska vrata u stanu. Prozori su O.K. jer su dvokrilni, samim tim krila nisu velike povrsine. Medjutim, balkonska vrata se previse uvijaju, imam utisak da bi se vrlo lako iskrivila ako se ne bi pazilo. Sto se tice dihtovanja, zadovoljan sam...Takodje sam vrlo zadovoljan aluminijumskim roletnama koje sam postavio...

 

Širina zida komore u Al profilu proizilazi iz statičkog proračuna konstrukcije. Ili su ti to radili slepci, ili su te zajebali ili si hteo da uštediš pa si uzeo svesno slab profil, jer Al je komoditet i cena mu se odredjuje na berzi, na kilo. Prosto.


 • 0

#17 Mimix

Mimix
 • Members
 • 572 posts

Posted 12 November 2015 - 20:34

Tada nisam razmisljao o tome, mislio sam da postoji samo jedna standardna debljina zida komore za sve povrsine, ukljucujuci I balkonska vrata... Bice da su me zajebali...


 • 0

#18 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,311 posts

Posted 13 November 2015 - 13:50

Razlika izmedju aluminijuma i plastike u termo karakteristikama je zanemarljiva, možeš da računaš da je to skoro isto. PVC je jeftiniji i prijatniji za stanovanje, aluminijum se koristi u konstrukcijama većih razmera jer ima bolju statiku, u office i retail zgradama i tamo gde služi kao požarna pregrada. Reprezentativniji je. Za normalno stanovanje je plastika sasvim OK.

 

Sta se preferira u Pragu i okolini: drvo, PVC ili aluminijum?


 • 0

#19 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 14 November 2015 - 01:15

Sta se preferira u Pragu i okolini: drvo, PVC ili aluminijum?

 

Zavisi od objekta i od klijenta. Što je reprezentativniji objekt, tamo je manje PVC. Retail i office 95% aluminijum, high end rezidencije drvo (EURO prozori) ili Al. Eventualno kombinacija Al/drvo, tj drveni profili pokriveni Al lajsnama u eksterijeru.

 

Principijelno, u skladu sa arhitekturom i finansijama.


 • 0

#20 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,311 posts

Posted 14 November 2015 - 08:20

Zavisi od objekta i od klijenta. Što je reprezentativniji objekt, tamo je manje PVC. Retail i office 95% aluminijum, high end rezidencije drvo (EURO prozori) ili Al. Eventualno kombinacija Al/drvo, tj drveni profili pokriveni Al lajsnama u eksterijeru.

 

Principijelno, u skladu sa arhitekturom i finansijama.

 

Pa bio sam nedavno u Prag i koliko sam mogao da primetim ( novogradnju) nema mnogo PVC-a.


 • 0

#21 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 14 November 2015 - 10:35

Pa bio sam nedavno u Prag i koliko sam mogao da primetim ( novogradnju) nema mnogo PVC-a.

 

 

Slabo si gledao ;)

 

cca 70% stambene novogradnje je PVC. Obrnuto, u retailu i office zgradama ga nema (skoro) uopšte.


 • 0

#22 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,311 posts

Posted 15 November 2015 - 07:53

Slabo si gledao ;)

 

cca 70% stambene novogradnje je PVC. Obrnuto, u retailu i office zgradama ga nema (skoro) uopšte.

 

Moguce. Tesko je ipak proceniti iz daleka koji je materijal u pitanju.

Znac, 70 % je PVC.


 • 0

#23 nenadnenad

nenadnenad
 • Banned
 • 66 posts

Posted 10 March 2016 - 11:44

Da li je PVC bezbedan materijal?

 

Šta je polivinil hlorid?

 

 Polivinil hlorid (PVC)je plastična materija koja se sastoji od 3 hemijskih elementa: ugljenik, vodonik i hlora. Ima široku primenu, najviše u građevinarstvu za proizvodnju PVC stolarije, PVC cevi, električnih žica, tuš zavese, vodovodne i kanalizacione sisteme, podovi, fasade i još puno proizvoda koje se koriste u svakodnevnom životu.

 


 

Da li su proizvodi od  PVC-a sigurni i bezbedni?


Postoje različita mišljenja na ovu temu i diskusija traje nesmanjenom žestinom do današnjih dana. Posotoje dve grupe: grupe različitih razmišljanja: oni koji misle da je PVC i proizvodi od PVC-a izuzetno štetan, i da ga treba izbaciti iz upotrebe, i oni koji su ubeđeniji da je PVC potpuno bezbedan.

 

 

Grupe za zaštitu životne sredine (a najviše Greenpeace) tvrde da su proizvodi od PVC-a opasni za ljudsko zdravlje, i to u svakoj fazi - od proizvodnje do odlaganja. 

Pristalice polivinil hlorida  ukazuju na istraživanja koja tvrde da ove optužbe nisu naučno dokazane, i da se radi o običnoj histeriji i negatinvom marketingu. 
Obe strane iznose  jake argumente, u ovom tekstu iznosimo tri mogućnosti za štetno delovanje po ljudsko zdravlje.

 

 

1.Proizvodnja PVC ugrožava životnu sredinu i zdravlje fabričkih radnika


 

1.png

Hemijska formula

monomer vynil chlorid

- Argumenti protiv PVC-a

Godine 1970, pojavile su se neke sumnje da  izlaganje monomeru vinil hlorida (VCM), koji je sastavni deo polivinil hlorida, izaziva redak oblik raka jetre. Doneseni su strožiji propisi sa ciljem zaštite radnika. Nažalost, u proizvodnji PVC i dalje se oslobađaju opasne  hemikalije. Ekološke organizacije nisu zadovoljne ovim strožim propisima nego zahtevaju potpuno obustavljanje proizvodnje

 

 

Argumenti  za PVC


Industrija i podržavaoci PVC-a iznose činjenicu  da nije bilo nijednog dokumentovanog slučaja raka jetre u pogodnima za proizvodnju PVC-a posle donošenja strožih zakona 1976 godine. Oslobađanje toksina u vazduhu je drastično smanjeno na netoskično nivo. Centri za kontrolu i prevenciju raka jetre stalno kontrolišu pogone i dokumentuju slučajeve, tako da po njihovom mišljenju ne postoji  razlog da se proizvodnja zabrani. 

 2. Predmeti koji su izrađeni od PVC pri svakodnevnoj upotrebi oslobađaju  kancerogene materije koji ugrožavaju one koji ga koriste

 

Argumenti protiv PVC-a:

PVC sadrži štetne kancerogene materije, kao što su monomeri vinil hlorida (VCM) dioksin i još neke, koje se ispuštaju u unutrašnjem okruženju i ugrožavaju ljude koji rade i žive u zgradama. Dioksin je super-toksična hemikalija koja se oslobađa kada plastika gori. Osim raka, dioksin takođe može izazvati bolesti nervnog sistema i pojavu urođenih mana. Ako se desi požar, kuće i zgrade koje sadrže proizvode od PVC-a,  postaju opasne ne samo za vlasnike nego i za vatrogasce. 


 

Argumenti za PVC

 

Branioci ističu da je VCM komponenta koja ulazi u proizvodnju PVC-a, ali jednom kada se hemijski veže i postane njegov sastavni deo on je potpuno neškodljiv, on je u toj vezi stabilan i ne emituje se u okolinu. Dioksin se oslobađa jedino u slučaju požara, i to pri ekstermno velikim temepraturama. Vatrogasci znaju za tu opasnost tako da su opremljeni maskama sa kiseonikom, uostalom i drugi građevisnki materijali oslobađaju gasove pri požaru, tako da PVCnije nikakav izuzetak. Istraživanja na pacovima su pokazala da je potrebna velika količina ovih štetnih materija (500 g dnevno u periodu izlaganja od 100 dana) da bi se izazvao neki kancer, a to nije realna opasnost.


 

3. Odlaganje proizvoda od PVC-a  je nesigurno i opasno

Argumenti protiv PVC-a:

 

spaljionica otpada


Ističu se teškoće pri oslobađanju od isluženih i starih predmeta od PVC-a. Pri spaljivanju Polivinil Hlorid oslobađa gas dioksin koji je vrlo toksičan. Spaljivanje je potrebno vršiti u specijalnim spaljionicama koje ne ispuštaju otrovne gasove u atmosferi, ali te konstrukcije su vrlo skupe, a pošto je u Evropi i Severnoj Americi spaljivanje smeća komercijalna delatnost kojima se bave privatne firme, da bi uštedeli one ne investiraju u skupu opremu nego rade po nižim standardima  tako da je u nekoliko slučajeva otkriveno ispuštanje dioksina i CO u atmosferi. Ekološke organizacije ne veruju da se se splajivanje može u potpunosti kontrolisati, tako da je njihov zahtev zatvaranje svih spaljionica pogona. Rešenje nalaze u reciklaži. Ali PVC proizvode je relativno teško reciklirati, oni posle svog veka upotrebe potpuno gube svoje mehaničke i druge karakteristike i ne mogu da se recikliraju. “Zeleni” smatraju i da je odlaganje na deponijama isto tako opasno pošto aditivi iz PVC-u ponekad mogu da kontaminiraju zemlju i podzemne vode. .


Argumenti za PVC:

 

 

 

Deponija

Činjenice koji ističu zagovornici Polivinil hlorida je to da proizvodi duze traju  od drugih materijala, tako da se ređe pojavljuju na deponijama od svojih ne-vinil ekvivalentata. PVC oslobađa opasne materije samo ako gori, tako da tvrdnje da se na deponijama

 

 

oslobođaju toksini u podzemnim vodama nisu naučno potvrđena. Čak je velik broj deponija obložen sa PVC oblogama (folije) baš zbog sprečavanja isticanja opasnih materija u zemljište. Polivinil hlorid se ne raspada, problem je na drugoj strani, proizvodi od PVC na deponijama mogu da se gomilaju godinama ida smanjuju slobodne kapacitete u deponijama. Predlog za rešavanje ovog problema je da se oni melju u sitne granule koje mogu ponovo da se upotrebljavaju u slabije kvalitetnim plastičnim proizvodima, što prestavlja jednu vrstu (polu)reciklaže.

 

 

 

Zaključak

 

Videli smo samo deo argumentacije protivnika i zagovornika PVC-a, Samim tim što je upotreba polivinil hlorida široko rasprostranjena govori o tome da je argumentacija pro-polivinil grupa izdržanija i tašnija, ali ova tema nije zatvorena, debata traje i dalje nesmanjenom žestinom, ekološke organizacije nisu uspeli da zabrane proizvodnju, ali njihova kampanja deluje i utiče na poboljšavanju standarda pri proizvodnji i odlaganju PVC proizvoda

 

 


Edited by nenadnenad, 10 March 2016 - 11:48.

 • 0

#24 nenadnenad

nenadnenad
 • Banned
 • 66 posts

Posted 26 March 2016 - 15:47

petokomorni ili setokomorni PVC ramovi? 

 

Česta dilemakada se kupuje stolarija  je da li se odlučiti za petokomorni ili šestokomorni profil i koja je razlika između njih.
 
Svaki od proizvođača PVC profila ima u svom proizvodnom programu nekoliko modela profila koji se mogu razlikovati po dizajnu I strukturi ali glavna podela je ona prema broju komora. Broj komora je u stvari broj pregrada kojima je podeljen presek pvc profila. Pored samog broja ovih pregrada važan podatak predstavlja i sama debljina preseka profila kao i debljina zida samih pregrada. Što znači da se na tržištu mogu  naći I šestokomorni profil čiji je presek manji od nekih kvalitetnijih petokomornih kao I da debljina zida komora nije dovoljna da bi se stekla bolja termoizolacija koju bi po pravilu trebalo da obezbede šestokomorni profile. U ovim slučajevima kupac samo stiče iluziju da je kupio kvalitetnu stvar.
 
 
 
Kod INOUTIC profila postoji nekoliko modela petokomornog i šestokomornog profila.
 
Najpopularniji kod petokomornih profila je sistem ARCADE  (ravna varijanta) a kod šestokomornih sistem PRESTIGE. Osnovna razlika je u debljini profila gde je presek kod petokomornog 71 mm a kod šestokomornog 76mm.
 
Takođe još jedna bitna razlika je u srednjoj dihtung gumi koja se nalazi na štoku i obezbeđuje dodatno dihtovanje.
Prednost šestokomornih profila je prevashodno u boljoj termoizolaciji koju oni obezbeđuju ali taj efekat nije potpun i nije značajan ukoliko paket stakla ostane isti kao i kod petokomornog.
 
Najveća površina prozora je u staklu tako da je ono značajan faktor kod građenja dodatne toplotne izolacije.
 
Prednost šestokomornog profila je taj što ima mogućnost da primi veću debljinu termopana te različitih kobinacije flota, kod PRESTIGE-a optimalna debljina termopana  je troslojno staklo u debljini od 44mm.
 
Takođe zbog svoje čvrstine i gabarita u mogućnosti je da podnese termopan sa kombinacijama pamplex stakla, flota od 6 ili 8mm itd.
 
 
 
 
Šestokomorni profil po svom dizajnu čini luksuzniju i gabaritniju varijantu profila te sam prozor izgleda bogatije i masivnije tako da je estetski momentat još jedna tačka koja čini razliku između petokomornih i šestokomornih profia.
 
 
Kada klijent ne može da se odluči između petokomornog i šestokomornog sistema mora prići problemu sa više aspekata:
 
 • kakve su mu potrebe i želje,
 • kakve su finansijske mogućnosti (razlika u ceni je 10-15% bez opcije doplate za poboljšanje stakla) a kao najbitnije
 • treba uzeti u obzir da nisu svi 6-okomorni profili različitih proizvođača isti, te da je nekad bolje kupiti kvalitetniji profil u 5-okomornom sistemu od proverenog proizvođača nego bilo šta na tržištu što se samo naziva 6-to komornim profilom

 • 0