Jump to content


Photo
- - - - -

Bijakovina moslovačka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 15 April 2010 - 07:35

/split topica Hrvatska nije NDH (director's cut)

Spoiler! --Click here to view--
1. dio)

Krajini, Moslovini ili pod Psunjem i Papukom...

Moslovina ne postoji. Postoji Moslavina.

U vremenu kada sam obilazio te krajeve, zvali su se onako kako sam napisao.

Zaista?
Moslavina je bila Moslovina?

Atletski klub „Moslovina“ u Kutini ,Radio Moslovina 101,4 , Moslovačka gora...
Hoćeš još termina?

Necu, hvala, i ovo mi je previse.
Evo sta ti daje Google ako ukucas Moslavina:
Sisak and Moslavina County
The Sisak and Moslavina county is abundant in woods and fertile land, criss-crossed with brooks and rivers and it includes a part of central Croatia south-east of Zagreb and borders with Bosnia and Herzegovina.
Kad ukucas Moslovina, pita te da li mislis na poslovnu Hrvatsku.
I uzgred: Od kada je to Kutina u Moslavini?

Bratanac,
ja zivim u Sisačko-moslavačkoj županiji

Jel si bas siguran?

Dugo se vode polemike oko ovog topografskog pojma na mnogim forumima. Mnogima smeta izraz Moslovina, jer podseća na zajedničku državu i jedinstveni surogat jezika. Nije nikakav problem u jednom slovu, samo se trudim da gde god je to moguće koristim izraze koji su bili opšteprihvaćeni u sistemu obrazovanja Ex Yu i koji nikome nisu smetali. A Dane Korica valjda zna kako se zvao njegov prvi Atletski klub.

Nije mi poznato da je izraz Moslovina ikada koristen. Gora je moslovacka, ali je kraj Moslavina, jednako kao sto je i grad Osijek, a pivo osjecko.
Dane Korica mogao je da bude odlican atleticar, ali njegovo misljenje u ovom slucaju je beznacajno.

Jel si bas siguran?

sve manje i manje :)

ne znam da li je nekad bilo "o", koje je preslo u "a", ali sad se i gora zove MoslAvacka (iako vecina izgovara "MoslOvacka", lakse je za rec, jebemu)


Posted Image

kako je krenulo, mozda doguramo i do "Maslavine" :D

Google, opet, daje i opciju, koju navodis, ali i ovu:
Moslovacka Gora, Croatia on world map, coordinates and short factsLocation of Moslovacka Gora, Croatia (Latitude: 45° 39' 34 N, Longitude: 16° 42' 39 E) displayed on world map, coordinates and short location facts.

Kakva Moslovina, pobogu!? :ph34r:



#2 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 15 April 2010 - 07:36

2. dio)

ne znam kako je bilo ranije, da li je to jedan od toponima koji je promijenjen 90-tih, kao sto je to uradjeno (pokusano) s Banijom-->Banovinom, sto se bas i nije primilo medju samim Banijcima/Banovincima:

"Od 1990. nalazim primjere koji potvrđuju moju pretpostavku da je u samostalnoj Hrvatskoj vrlo proširen strah od vlastita, hrvatskoga, jezika. Znaci su to naoko sitni, no sve zapravo ovisi o oku. I o uhu, naravno. Uho neće moći prečuti kojekakva »ispravljanja« brojnih hrvatskih poluinteligenata (brojnijih od inteligenata) pod bojovnim (i neprovjerenim) geslom: »To se sada tako hrvatski kaže«. Jedno od takvih ispravljanja jest i zamjena Banije Banovinom kad treba i ne treba.

Naša Banija / Banovina nastala je dvojako: ili dodavanjem nastavka -ija osnovnoj riječi, što označuje područje pod upravom crkvenog ili svjetovnog upravitelja (biskup — biskupija, župan — županija, ban — banija) ili dodavanjem nastavka -ina posvojnom pridjevu (kraljev — kraljevina, carev — carevina, banov — banovina) u istom značenju: administrativno-teritorijalne jedinice."


cijeli tekst u spojleru

Spoiler! --Click here to view--

Atletski klub „Moslovina“ u Kutini ,Radio Moslovina 101,4 , Moslovačka gora...
Hoćeš još termina?

atletski klub iz Kutine nosi ime Moslavina, kao i spomenuti radio. a sto se gore tice, moram priznati, prvi put cujem da nosi naziv Moslovacka, a ne Moslavacka.

ta se gora prvo zvala Mons Claudius (po rimskom caru Klaudiju, koji je, prema legendi, tamo posadio svoj vinograd). zatim se zvala Zaprta gora (dakle, slavenska verzija lat. glagola claudere/zatvoriti, koji stoji kao poveznica s nazivom Mons Claudius). naziv Zaprta gora bio je i plemicki predikat ondasnje vlastele, npr. Erdödy od Zaprte gore (danas u Kutini postoji Muzej Moslavine u starom dvorcu obitelji Erdödy iz 18. stoljeca). nakon toga gora se zove Moslavacka, kao i cijeli kraj, Moslavina, ili pak seoce Moslavacka Slatina, a po starom gradu (danas posve nestalom) -> Moslavina.

pazi, Mons Claudius, a ne Mons Cloudius - vacka gora

...

inace, iz kojeg si ti kraja, odnosno mjesta? negdje sa zap. Papuka/Psunja?

Nemam razloga da ne verujem u autentičnost i tačnost podataka koje si izneo i koji se mogu pronaći na netu.

podaci 100% autentični. imam ja bogatu planinarsku literaturu doma, ovo je samo što sam istresao iz glave.

Posted Image

Heh, vidim gore u adresbaru www.google.hr. Bog te, gori ste od Kineza. :ph34r: Sjetih se sad jos nekih razlika u rezultatima upita.

Da ne lazem, nisam ni ja nikad cuo za Moslovinu, ali vidim sad da je ipak ima na "slobodnom" webu.

edit:

I ja sam za prebacivanje ovog negdje u regionalne teme. U prilog tome prosvjedujem sto se jedna planina sluzbeno naziva Biokovo kad je tamosnji lokalci ISKLJUCIVO nazivaju Bijakova.

Kutina je glavni grad Moslavine?

Ma pusti, ne znaju ni jedni ni drugi, kakva Moslavina, kakva Moslovina, kaže se maslanica. Još ako je od crnog brašna, pa malo kajmaka preko, eh, lepote...

Da ne lazem, nisam ni ja nikad cuo za Moslovinu, ali vidim sad da je ipak ima na "slobodnom" webu.

npr.? pogledao sam i ja, ali osim ociglednih tipfelera i nepoznavanja materije na inozemnim stranicama, ne vidjeh da se igdje skrasila.

I ja sam za prebacivanje ovog negdje u regionalne teme. U prilog tome prosvjedujem sto se jedna planina sluzbeno naziva Biokovo kad je tamosnji lokalci ISKLJUCIVO nazivaju Bijakova.

e, pa evo i naziva te teme, vjerujem da su moderatori bili na muci kamo prebaciti, posto sam ja sibnuo i Report na onaj moj post/prijedlog ne bi li skrenuo paznju. dakle, Bijakovina moslovacka, podnaslov Lokalni govori.

Kutina je glavni grad Moslavine?

Budalastina.
Medjutim, treba oprostiti: covek nikada nije pio kutjevacki burgundac, ili bijelu grasevinu.

Posted Image

Vladane, da nisi pomiješao Kutinu i Kutjevo?

...

inače, što se glavnog grada Moslovine tiče, tu stvari nikad nisu bile jasne. naime, još iz srednjeg vijeka postoji rivalitet između Kajgane i Mustafine Klade. oba grada prisvajaju naslov moslovačke metropole, oba grada taj naslov i zaslužuju. istina, ovom posljednjom županizacijom Hrvatske intenzitet sukoba je nekako splasnuo. zašto - ne zna se. no postoji još jedan sličan rivalitet u Moslovini, ali je on strogo lokalnog karaktera (hoću reci, nije tako poznat). naime, odvajkada se tamo postavljalo ključno pitanje - koje se mjesto nalazi na većoj nadmorskoj visini, odnosno koje je mjesto bliže samom vrhu Moslovačke gore (487mnv). sukob datira iz antičkih vremena (zapisi Strabona i Ptolomeja), a nedavno se ponovno intenzivirao, otkad je, koliko toliko, ali ipak krenuo s mrtve točke visokogorski seoski turizam u Moslovini. dva mjesta koja se natječu za prestižnu visinsku vrpcu moslovočku zovu se Katoličko Selišće i Gornja Vlahinićka. eto, ako niste znali, sad znate.

Vladane, da nisi pomiješao Kutinu i Kutjevo?

Naravno da jesam - hvala!

Evo i ja pogledah malo bolje i uporedih pa da se ispricam. Uhvatila me nakratko paranoja da ce nam i Google uvesti razlicite istine, ko da nam ih i ovako ne fali.

Ocito je u pitanju jedna iskvarena varijanta izgovaranja ionako iskvarenog Klaudija. Mada ne mogu da vjerujem (razocaran sam u stvari malo) sto korijen imena nije od Slavinski.

eto vidis. tebe zanima gdje je nestao korijen od Slavinskog, a mene zanima gdje je nestao korijen od Bratanca. nikako da mi odgovori na pitanje iz kojeg je mjesta.

Piše u opštim podacima... Moja familija vekovima živi u Nišu, a za Hrvatsku sam isključivo bio vezan prijateljskim vezama i "malo" učešćima u kvizovima TVZG...

ne znam zasto sam mislio da si iz zap. Slavonije, kao da sam to procitao na ovom topicu. bila mi je namjera s tobom procaskati o tom kraju. al nema veze, moja greska. mozemo mi i o Nisu, naravno.



#3 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 15 April 2010 - 07:38

Posted Image

(duration: 34 min)

Kajgana - Mustafina Klada

Katoličko Selišće - Gornja Vlahinićka

#4 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 15 April 2010 - 08:08

Vjekoslave, posandrc'o si s tom Moslavinom...

A poznata mi je jer nema cistu granicu, tj. preklapa se s Banijom. I u Popovaci (Banija il' Moslavina?) postoji institucija koja se bavi "cudnima." A znam jer je dosta vremena tamo proveo moj kakti-stric (bratic mog oca) Mladen, alkoholicar pod stare dane - a originalni, prvotni basist Robota i autor njihovog najveceg hita, "Mramor, kamen i zeljezo."

Youtube Video ->Original Video


#5 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 15 April 2010 - 08:26

I u Popovaci (Banija il' Moslavina?) postoji institucija koja se bavi "cudnima."

Zorane, ovo nije topic o psihicki oboljelim osobama, vec o lokalnim govorima i lokalnoj toponimiji.

Banija il' Moslavina?

Moslavina. Banija je s druge strane Save, juznije od Siska.

#6 bubimir13

bubimir13
  • Members
  • 4 posts

Posted 29 September 2010 - 16:49

Kao autohtoni Moslavac (ili po zagorskom dijalektu, koji je vrlo blizak, Moslavec) dužnost mi je da i ja kažem koju. Dakle u mome kraju, Moslavini, oduvijek se kaže moslavina, moslavački moslavci i moslavke. A sad malo o geografiji. Moslavina je kraj oko Moslavačke gore na čijim su rubovima 4 veća grada - Kutina, kao najveći i moslavačka metropola jer je najrazvijeniji, Ivanić Grad kao drugi najveći iako spada pod zagrebačku županjiu, Čazma i Garešnica koje su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ima tu još općina među kojima su najznačajnije Popovača (naselje sa ludnicom i vjerovatno svi imate radijatore od Lipovice koja je iz Popovače) i općina Križ. Sa zapada je Lonjsko polje, sa sjeveroistoka Bilogora a sa jugoistoka rijeka Ilova kao granica između Slavonije i Moslavine.
Nadam se da sam uspio pojasniti neke stvari.
Što se Banije tiče, Banija je područje oko Gline pa do granice s BIH znači Petrove gore ili gore Gvozd. Sisak pripada jednom drugom području koje mi Kutinjani pogrdno zovemo Krđanija a iz kojeg razloga nije mi poznato jer sam mlađa generacija a taj rivalitet traje još par generacija prije mene. Banija je vjerojatno izraz koji se upotrebljavao pod utjecajem srbskog jezika jer je banija naseljena sa dosta srba a prije i večinski za vrijeme vojne krajine, a Banovina je hrvatski izraz pošto je taj dio nakon razvojačenja Vojne krajine došao pod vlast hrvatsko-slavonskoga bana- dakle banska zemlja ili Banovina. U biti nije krivo reči oba pojma jer su oba sa historijsko-jezičnog položaja isti. Pozdrav

#7 Cilemile

Cilemile
  • Members
  • 11,835 posts

Posted 05 October 2010 - 16:42

Što se Banije tiče, Banija je područje oko Gline pa do granice s BIH znači Petrove gore ili gore Gvozd. Sisak pripada jednom drugom području koje mi Kutinjani pogrdno zovemo Krđanija a iz kojeg razloga nije mi poznato jer sam mlađa generacija a taj rivalitet traje još par generacija prije mene. Banija je vjerojatno izraz koji se upotrebljavao pod utjecajem srbskog jezika jer je banija naseljena sa dosta srba a prije i večinski za vrijeme vojne krajine, a Banovina je hrvatski izraz pošto je taj dio nakon razvojačenja Vojne krajine došao pod vlast hrvatsko-slavonskoga bana- dakle banska zemlja ili Banovina. U biti nije krivo reči oba pojma jer su oba sa historijsko-jezičnog položaja isti. Pozdrav


sisak pripada posavini. u sisku krđanima nazivaju banijce, pa analogno i baniju krđanijom, a zašto kutinjani tako nazivaju siščane nije mi baš najjasnije, možda zato što u sisku živi velik broj ljudi porijeklom s banije.

što se rivaliteta sisak-kutina tiče izgleda da je on jače izražen u kutini, jer u sisku nema nekog posebno negativnog stava prema kutinjanima i općenito moslavcima. puno je veći rivalitet s petrinjom, i unutar samog grada siska između centra i predgrađa ("željezare").

#8 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 21 October 2010 - 11:59

pa dobro, zašto je ovaj topic prebačen na Jezik i Lingvistiku? bez veze, pa lokalni govori su bogatstvo regija. ostao na Gradovima i Regionima jedan jedini topic, i to onaj "konstruktivni" (Beograd vs Srbija). uaaaa, pljačka!


...


slučaj Osijek (seka iz Osijéka)

Posted Image

(duration: 07min 56sec)

#9 bubimir13

bubimir13
  • Members
  • 4 posts

Posted 20 February 2011 - 17:03

@Cilemile
Pa može bit iz tog razloga da ih se naziva Krđanijom, a što se rivaliteta tiče hmmm što onda kad se igra županijski derbi u bilo kojem sportu cijela policija je dignuta na noge zbog mogućih nereda? Bio sam jedamput na utakmici Moslavina-Segesta u Kutini i tamo je bilo jedno 30ak navijača segeste i obilje obostranog vrijeđanja među navijačima a sve je kulminiralo time da su sisčani prepračeni natrag u sisak i prije kraja utakmice (osobno sam vidio kako ih policija odvodi do marica i u sisak).