Jump to content


Photo

Dve trecine mladih bi u beli svet, a vise od polovine nikada


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
29 replies to this topic

#16 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 04 March 2003 - 18:41

sonjal:
Dve trecine mladih bi u beli svet, a vise od polovine nikada tamo nije bilo.


Ovaj naslov sugerise neku naivnost mladih, kao isli bi a ne znaju (jadni) ni sta ih ceka ?

Mozda. Ali mladi itekako dobro znaju sta ih ceka ako ostanu. Izbor je jasan.

#17 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 05 March 2003 - 10:57

Ko god hoce da ide nek mu je srecan put. Takvi nam i onako ne trebaju.

#18 Junior Bonner

Junior Bonner
  • Members
  • 1,146 posts

Posted 05 March 2003 - 11:12

Kakvi nam trebaju?

#19 Alias

Alias
  • Members
  • 1,297 posts

Posted 05 March 2003 - 11:55

u Podgorici, niko nista ne radi, primaju 100EUR, a trose 1000EUR,

Ej narode navali i sto pre u tu zumlju obecanu!
A ko to deli onih dodatnih 900 evra ???

#20 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 05 March 2003 - 13:41

Alias:
u Podgorici, niko nista ne radi, primaju 100EUR, a trose 1000EUR,

Ej narode navali i sto pre u tu zumlju obecanu!
A ko to deli onih dodatnih 900 evra ???


Kako ne znas ? Ej B-R-E !

#21 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 05 March 2003 - 15:09

Alias

Član od: Feb 20, 2001
Lokacija: Nemacka
Poruka poslata: 2003-03-05 11:55
--------------------------------------------------------------------------------
u Podgorici, niko nista ne radi, primaju 100EUR, a trose 1000EUR,

Ej narode navali i sto pre u tu zumlju obecanu!
A ko to deli onih dodatnih 900 evra ???
__________________________________________

Snalaze se, nekako, ni mene nije jasno kako.

#22 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 05 March 2003 - 15:47

Tromotorac:

Sonjal i dalje ste mi nejasni sa vasim stavom o iluzijama. Te kazete ostavite im iluzije, tek navodite sve direktne efekte tih iluzija koji su zapravo sve crnji od crnjeg.

Oni u inostranstvu, makar bili nostalgicni za starim drustvom, kad imaju svoju decu, normalan zivot u normalnom drustvu bi trebao da im bude preci od svega ostalog. Pa i zurki i kafica."

sonjal:
Gde su mladi tu je i iluzija.Ona se sa njima seli ,ma gde bili i sta od zivota trazili.Tesko je u drustvu kanalisati i trasirati zivot mladima, ali to je duznost i obaveza svih nas.

#23 Tromotorac

Tromotorac
  • Members
  • 5,480 posts

Posted 05 March 2003 - 15:57

I dalje nisam siguran da li pricamo o babama i zabama, ali ajde. Po pitanju mladih i iluzija, mislim da je vasa profesionalna duznost da u svakom obliku, sa svakim ucenikom razvijate kriticko razmisljanje, sagledavanje situacije, i razmisljanje o posledicama svake vrste delovanja. To se od malih nogu podstice. A ne iluzije, to me malo podseca na neku slovensku opsesiju misticizimom, a znamo to nikad dobro nije donelo. To treba da bude neprihvatljivo.

#24 zalutala

zalutala
  • Members
  • 8 posts

Posted 05 March 2003 - 19:27

Henry Chinaski:
..... Cak mislim da i mi normalni treba da imamo u vidu isto, ako ne sada sto i ne moze zbog godina (niko te nece tamo, niko te nece ovde), onda kada odemo u penziju, ko moze da sakupi dovoljno za neku nekretninicu u nekoj mediteranskoj zemlji recimo do tada.....


CRNOGORAC 100%

koji vas opterecuju svakodnevno napustite svoju zemlju. Nikad nije kasno. Kasno je ako niste dovoljno jaki za takav potez.


Ne znam koliko smo zaista normalni.Postoje oni koji su u nekim svojim oazama sacuvali delice normalnosti ali ...Ja cak vise ni ne znam sta je normalan zivot.Prizivam secanja i pokusavam da zamislim mnoge stvari i ne znam da li sam uopste uspesna u tome.
Navescu vam jedan dogadjaj iz mog zivota koji mi je osvetlio poremecenost u sasvim obicnom i banalnom delu mog zivota kao sto je kuvanje.
Jedna dobra prijateljica odselila se za Cikago i tamo udala.Mlada i neiskusna puno je novca trosila za telefonske pozive trazeci od "iskusne" domacice savete. Prvi put dok sam joj diktirala recepte razgovor je trajao sat i po.
Zvucala sam od prilke ovako:
....Ili njega ili prezle ...ako imas moze....moze jaje.....bar malo njega...to napravis sama ......ako imas bice ukusnije....dok je vruca rerna...da ne bacis....kad ima na pijaci...kad ti ostane...ako imas moze i to..

Sledeci put me nazvala i rekla :Slusaj!Ovde imam sve i mogu da kupim sve.Diktiraj mi recepte kako bi volela da skuvas i spremis jelo.
Verujte mi ja drugacije ne umem :smile:.Moje iskustvo kuvarice pocelo je na receptima...NESTO OD NICEG AKO BANU GOSTI ....CUDO BEZ JAJA....i sl.
O ozbiljnijim temama necu sad.
Pitam se sta cu uopste raditi u toj vikendici na Mediteranu ako ovako nastavim.I dal smem ovakva da napustam zemlju.:smile:

[ Izmena poruke: zalutala na dan 2003-03-05 19:38 ]

#25 Australac

Australac
  • Members
  • 71 posts

Posted 06 March 2003 - 02:05

UJa sam sada stariji,ali sam i ja imao mladalacku ludost,hteo sam sve odjednom,novac,mislim puno novca,visoki stepen zivota,po nekoliko zenskih oko mene,(inace gde bih trosio taj novac),veliki i moderni auto,uostalom sve sto jedan mladi covek moze pozeleti.Ali stvarnost je drugacija,inostranstvo mi nije dalo nista od mog sna,ozenih se dobih decu,postade familijaran u dvadesetoj godini.Sada pocinje ono cemu se nisam nadao,ostavio sam dobar posao,dobru platu,dobar zivot,i sa familijom odem u Australiju.Ni dan danas nisam ispunio moj san,nema novaca da kupujem limuzine,niti da imam po nekoliko zenskih oko mene.Sada vidim da je to sve samo san i nista vise.Mladi neka dobro razmisle neka se ne zalecu na razne reklame o boljem zivotu.Ja se izvinjavam ako sam nesto kazao sto neko ne voli,ali to je istina koje se ne moze sakriti.Neka vam je sa srecom ko pokusa novi zivot u inostranstvu.Tomica

#26 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 06 March 2003 - 08:57

Tromotorac:
"I dalje nisam siguran da li pricamo o babama i zabama, ali ajde. Po pitanju mladih i iluzija, mislim da je vasa profesionalna duznost da u svakom obliku, sa svakim ucenikom razvijate kriticko razmisljanje, sagledavanje situacije, i razmisljanje o posledicama svake vrste delovanja. To se od malih nogu podstice. A ne iluzije, to me malo podseca na neku slovensku opsesiju misticizimom, a znamo to nikad dobro nije donelo. To treba da bude neprihvatljivo." 


sonjal:
Tromotorac, "Rat i kriza ih nisu ostetili" mladi u Srbiji veruju u bolju buducnost ,kako u zemlji tako i u inostranstvu ,kaze Glas javnosi i novinar Nikolic.
Oni su otporni i zilavi i na pitanje:
Kako si?, mladi kazu:
"Nije lose, bice bolje".

Na pitanje da li stvari u nasoj zamlji idu u dobrom ili losem pravcu, 36,8% mladih se priklonilo drugom odgovoru, a 29,3% misli da je "Srbija na pravom putu".

Omladina je vise nezainteresovana za politiku, nego sto jeste.Politicke stranke ne privlace mlade ljude, tek 4% je clan neke partije, 10% ima simpatije prema nekoj stranci, a 56% izjavljuje da ga ni malo ne privlaci nijedna stranka i da ima odbojan odnos.Za to sam srecna, jer mladi ne zele nikome da pripadaju kakva sam i ja.

Na primer, u osnovnoj skoli svega 19% ucenika moze da koristi kompjuter, u srednjoj 31%, a na fakultetu 45%.

Sadasnjost je za skoro polovinu anketiranih "osrednja".

Anketirani retko zive sami,jer osamostaljivanje u odnosu na roditelje je vrlo retko.To je najveca greska mladih.Ja sam sa 18 godina zivela samostalno, zaradjivala, studirala i najbolje zivela u tom periodu.

Da li ste sada zadovoljni sa mojom kritikom?

#27 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 06 March 2003 - 09:07

Brane:
"Ovaj naslov sugerise neku naivnost mladih, kao isli bi a ne znaju (jadni) ni sta ih ceka ?

Mozda. Ali mladi itekako dobro znaju sta ih ceka ako ostanu. Izbor je jasan."

sonjal:
Brane dobro si zapazio.
To je naslov iz "Glasa javnosti" i on ima takvu ulogu.Svi hrabri i sposobni mladi ljudi uvek zele samostalnost i to je prirodno.
Secam se vrlo dobro kad je moja cerka imala godinu ili godinu i po dana, kada je sela za sto sa ukucanima da jede, a ja htela da joj u tome pomognem .Ona je lupila o sto sa malom svojom rucicom i rekla samo "sama".
Meni je to bilo dovoljno i nikada vise njenu samostalnost, nicim nisam htela da ugrozim.

#28 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 06 March 2003 - 09:23

zalutala:
Ne znam koliko smo zaista normalni.Postoje oni koji su u nekim svojim oazama sacuvali delice normalnosti ali ...Ja cak vise ni ne znam sta je normalan zivot.Prizivam secanja i pokusavam da zamislim mnoge stvari i ne znam da li sam uopste uspesna u tome.


Kad se dobro zna da bi moglo bolje. Problem je jedino sto su celnici bivseg rezima prosto receno ubijedili narod da mu moze biti samo gore pa se vapaji za nekim boljim i sigurnijim zivotom razlicito tumace. "Sit gladnome ne vjeruje". Pitanje je samo ko je danas sit? Oni koji su uspjeli u citavom ovom kosmaru da steknu neko bogastvo ili oni koji su napustili zemlju? Za ove prve bi se odmah moglo reci da su na ne korektan nacin stekli materijalnu dobit jer su profitirali od postojece situacije sa raznoraznim "sumljivim" poslovima?! Ali u koje ljude ih onda treba ubrajati? Lopovi u lopovskom sistemu ili odlicni kameleoni? Ovi drugi su napustili zemlju i nastavili onamo gdje su stali u bivsoj domovini? Ne, oni su morali sve iz pocetka: prvi stan, prvi sporet, frizider, krevet itd... Novi zivot koji je opet napravio novu podjelu; jedni su oni koji su to relativno brzo stekli a drugi su koji su na startu jos uvijek jer su skakali previskoko.

Zivot u drugoj sredini, ma kakve konfiguracije mi bili, nosi svoje rizike i podjele sto opet ne znaci da cete se lako prepoznati na vrijeme. Ono sto je jedino sigurno jeste da necete biti u svojoj zemlji. Ostalo su nagadjanja...

#29 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 06 March 2003 - 09:48

CRNOGORAC 100%:
"Sit gladnome ne vjeruje". Pitanje je samo ko je danas sit? Oni koji su uspjeli u citavom ovom kosmaru da steknu neko bogastvo ili oni koji su napustili zemlju? Za ove prve bi se odmah moglo reci da su na ne korektan nacin stekli materijalnu dobit jer su profitirali od postojece situacije sa raznoraznim "sumljivim" poslovima?! Ali u koje ljude ih onda treba ubrajati? Lopovi u lopovskom sistemu ili odlicni kameleoni? Ovi drugi su napustili zemlju i nastavili onamo gdje su stali u bivsoj domovini? Ne, oni su morali sve iz pocetka: prvi stan, prvi sporet, frizider, krevet itd... Novi zivot koji je opet napravio novu podjelu; jedni su oni koji su to relativno brzo stekli a drugi su koji su na startu jos uvijek jer su skakali previskoko. 

Zivot u drugoj sredini, ma kakve konfiguracije mi bili, nosi svoje rizike i podjele sto opet ne znaci da cete se lako prepoznati na vrijeme. Ono sto je jedino sigurno jeste da necete biti u svojoj zemlji. Ostalo su nagadjanja... "

sonjal:
Bilo gde u svetu a i kod nas ima svega:
1.lopova i 2.postenih i radnih ljudi, samo zavisi u kojoj su meri izrazeni prvi, a koliko drugi.
Ja sam uvek za ove druge.Biti majstor svog zanata ni u jednoj sredini ne moze da propadne, dok ovi prvi mogu da egzistiraju kao takvi , a i ne moraju sve zavisi od drzavne institucije.

#30 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 10 March 2003 - 07:51

[quote]
sonjal:
Sinoc je u emisiji "utisak nedelje "ova tema imala mesto i sta se moglo cuti
NISTA.
G-da Vlahovic i Cvjeticanin vajni ekonomisti
prvi u Vladi a drugi u senci.Ni Vlada ni senka nista znacajno ni konkretno nisu mogli da pruze mladima kao smernicu.Zasto?
Kako mlad covek da ulaze u sebe ako nema para, sem sto ce mnogo da cita.
Citanje, citanje i samo citanje pa u beli svet.