Jump to content

Photo
- - - - -

Nedostatak gvozdja

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
40 replies to this topic

#16 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 11 April 2010 - 10:32

offtopicGranicni poremecaj? Zar se to moze izleciti?

[offtopic] da, na topicu o gvozdju sam pisala o borderline personality disorder, koji sam, po preporuci lekara, lecila borovnicama :ph34r: ili se ipak salio?[/offtopic]

ontopic: inace posle par godina na redovnom pregledu su mi ustanovili povisen nivo gvozdja, pa mi je rekla da neki ljudi imaju povisen ne zna se zasto i da pratim dalje. par godina kasnije, mi je opet bio normalan. sva tri puta je testirano u razlicitim zemljama, tako da nisam sigurna da li je do testa, ili razlicite zemlje imaju razlicite granicne vrednosti, ali ako nije to, za utehu onima koji imaju problem, onda ispadne da nivo moze da se promeni sam od sebe.

dodatno pitanje: ako su zene anemicne zbog obilnog krvarenja, da li mogu da pomognu sebi kontracepcionim pilulama?

#17 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 11 April 2010 - 12:20

Ne znam ni sama koliko je teska anemija jer slabo umem da protumacim nalaze krvi ( cudno ali istinito ), ali mi je lekarka rekla samo kratko "Gvozdje - uzas ." Pijem tablete Ferum Sandos, koje se zvacu jednom dnevno uz jedan obrok, po izboru.
Hvala za nove informacije. Ako nekom moze da pomogne, cula sam da kafa i caj posle obroka znatno umanjuju apsorbciju gvozdja, pa da znate... Takodje, ne znam koliko je vas culo da kakao obilato sadrzi gvozdje , pa je onda pametnije popiti njega posle obroka. Korisne su i kapi od koprive koje se kupuju u apoteci ...

Pa to je bar lako, napisi ovde i neko od lekara ce ti protumachiti.

Pitam za tezinu jer koliko znam suplementima treba nekoliko meseci da poprave stanje, dok se u slucajevima tezih anemija mogu davati inekcije gvozdja.

#18 janez1982

janez1982
  • Members
  • 240 posts

Posted 11 April 2010 - 12:32

Koliki su ti Er, Hgb, MCV, i po mogucstvu i feritin?
Kog si pola i godina?

To su kljucna pitanja za odgovor na bilo koje od pitanja....

Edited by janez1982, 11 April 2010 - 12:33.

#19 harmony

harmony
  • Members
  • 2,223 posts

Posted 11 April 2010 - 18:15

Koliki su ti Er, Hgb, MCV, i po mogucstvu i feritin?
Kog si pola i godina?

To su kljucna pitanja za odgovor na bilo koje od pitanja....

Er - nema ga na nalazima, ali ako su to eritrociti trebalo bi da bude to ovo RBC - 4.54 , HGb- 106 , a MCV - 71.5 , znaci skoro sve mi je ispod referentnih vrednosti, pa ako ti znas da mi kazes nesto na osnovu ovoga , slobodno Posted Image Zenskog sam pola , sredina dvadesetih.

#20 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 11 April 2010 - 22:33

dodatno pitanje: ako su zene anemicne zbog obilnog krvarenja, da li mogu da pomognu sebi kontracepcionim pilulama?

Kontraceptivne pilule navodno smanjuju intenzitet menstrualnog krvarenja. Kažem navodno jer za sada ne postoji jasan dokaz o tome. Takođe, čest neželjeni efekat istih jesu intermenstrualna krvarenja, tako da sve u svemu, nisam siguran koliko bi pomoglo u prevenciji anemije.

#21 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 11 April 2010 - 22:39

Er - nema ga na nalazima, ali ako su to eritrociti trebalo bi da bude to ovo RBC - 4.54 , HGb- 106 , a MCV - 71.5 , znaci skoro sve mi je ispod referentnih vrednosti, pa ako ti znas da mi kazes nesto na osnovu ovoga , slobodno Posted Image Zenskog sam pola , sredina dvadesetih.

Prema ovome, anemija nije jakog intenziteta i najverovatnije jeste nastala zbog nedostatka gvožđa (nedovoljan unos ishranom, gastrointetinalni problemi u apsorpciji, krvarenje, itd.). Da li ti je lekar makar dao naznaku šta misli zbog čega je nastala?

#22 harmony

harmony
  • Members
  • 2,223 posts

Posted 11 April 2010 - 23:16

Prema ovome, anemija nije jakog intenziteta i najverovatnije jeste nastala zbog nedostatka gvožđa (nedovoljan unos ishranom, gastrointetinalni problemi u apsorpciji, krvarenje, itd.). Da li ti je lekar makar dao naznaku šta misli zbog čega je nastala?

Rekla mi je samo da je najverovatnije zbog nepravilne ishrane, ali nista vise od toga se nije udubila u problematiku :ph34r: Propisala mi je te tablete i ljubazno poslala kuci, uz poruku "vidimo se za mesec dana kad ih popijes ". Vrlo je temeljna.

#23 janez1982

janez1982
  • Members
  • 240 posts

Posted 12 April 2010 - 20:16

Ok, sasvim zadovoljavajuci podaci.
Iako su sve vrednosti zaista ispod referntnih vrednosti, s obzirom da si zena u reproduktivnom periodu, nalazi su sasvim uobicajeni.
Za pocetak, nema nikakvih razloga za brigu, verovatno oko pola tvojih skolskih drugarica ima slican nalaz.

Ako ti je uredan ciklus(na to otpada 99% krvarenja u tvom zivotnom dobu, pa se ostalim necu ni baviti), uzivaj.

Malo koriguj ishranu(pitala si koje namirnice - moj gurmanski odgovor je - meso) i ako dobro podnosis tablete gvozdja usimaj i njih, uzmi bilo koje koje ti preporuci lekar i koje ti prijaju, uzmimaj ih prema uputstvu(veoma vezno za resorpciju gvozdja)....

Uzivaj, i ukoliko nema drugih problema, proveri sa za par meseci opet(3-4-5 meseci)

Edited by janez1982, 12 April 2010 - 20:21.

#24 harmony

harmony
  • Members
  • 2,223 posts

Posted 14 April 2010 - 21:13

Sada sam mnogo mirnija, hvala vam oboma :ph34r:

#25 acinic

acinic
  • Members
  • 320 posts

Posted 01 April 2011 - 19:37

Kopriva

Posted Image

#26 ControlFreak

ControlFreak
  • Members
  • 3,070 posts

Posted 07 July 2011 - 06:03

Pre par meseci sam isla na redovni ginekoloski pregled i ustanovili su da sam anemicna. Doktorka mi je preporucila da pijem tablete i sto pre popravim sliku, jer moram da se operisem. Popila sam neke obicne tablete koje sam nasla ovde "over the counter", bez recepta. Toliko mi je bilo lose od njih, da sam jako puno povracala. Odmah sam je zvala i dala mi je recept za Integru-F i preporucila da ih pijem sa sokom od pomorandze. Slika mi se popravila u roku od mesec dana i mogla sam da se operisem. I dalje nastavljam da ih pijem zato sto se mnogo bolje osecam. Inace, znam da je najbolje jesti "red meat", ali nisam ljubitelj mesa i moram sebe da prisiljavam da jedem meso upravo zato sto znam da je dobro za mene.

#27 BrankoZ

BrankoZ
  • Members
  • 4 posts

Posted 12 March 2012 - 10:26

Pre par nedelja receno mi je da imam izuzetan nedostatak gvozdja, pa da stoga moram korigovati ishranu. Sigurna sam da mnogi od nas neobracaju preterano paznju da svakodnevno unose namirnice koje obiluju gvozdjem.
Zanima me kako sto bolje nadoknaditi ovaj nedostatak, pogotovo jer se cesto problem samo kratkotrajno resi.
Pa, podelite sa mnom savet sta da ubacim u ishranu, sem onih standardnih odgovora - spanac, zelje, blitva jer mi je toga vec preko glave . :ph34r:

Kada se javi anemija usled nedostatka gvožđa neophodno je korigovati ishranu uz mogućnost korišćenja i suplemenata gvožđa.
U svakom slučaju to je proces koji traje nekoliko meseci da bi se popunili depoi gvožđa u organizmu.

Neophodno je da se konsultujete sa lekarom ukoliko nameravate da koristite neke od već pomenutih lekova kao što su Ferrum lek tbl. ili Tothema ampule,
zbog toga što i prekomeran, nekontrolisan unos gvožđa može imati štetne i toksične efekte, posebno na jetru.

Što se tiče ishrane, zeleno lisnato povće i meso (sadrži veliki procenat hemoglobina u kojem se nalazi gvožđe) je hrana bogata gvožđem.
Ako želite brže rezultate uzimajte meso jer je na taj način veća iskoristljivost ovog makroelementa (veći procenat gvožđa u krvi nakon apsorpcije u digestivnom traktu)
nego ako se hranite samo zelenim lisnatim povrćem.

#28 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 12 March 2012 - 11:13

Sve tačno, samo pre svega toga treba otkriti uzrok nedostatka gvožđa.

#29 smyx

smyx
  • Banned
  • 14 posts

Posted 02 February 2013 - 16:38

Iako je ovaj post već prilično star odgovoriću na njega jer je uvek aktuelan. Naime, gvožđe se može nalaziti u dva oblika od kojih se jedan oblik lako usvaja, a drugi teže. Što se hrane tiče unosom biljne hrane (uključujući i spanać koji je bogat gvožđem) ne dolazi do velikog resorbovanja gvožđa. Najbolje namirnice koje sadrže usvojivo gvožđe su: meso (posebno džigerica), školjke, a od biljaka donekle pasulj, orah, sušeno voće, leguminoze. 

Edited by nvukelic, 02 February 2013 - 18:29.
link

#30 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 02 February 2013 - 20:08

Price o spanacu "prepunom gvozdja" su predubedjenja; u spanaco se gvozdje nalazi u obliku u kome ga, uglavnom, organizam ne moze koristiti. Osnovni izvor gvozdja je, pre svega, meso.