bugari su napravili tehnologiju ljuštenja pečenih paprika (što je bio osnovni problem kod industrijskog ajvara) tako da ga sada proizvode mnogi.
u srbiji se pojavio brend PREMIA, ajvar im je (po meni) najbliži onome što se pravi kod kuće. podravkin je malo tečan, za moj ukus. foodland proizvodi odličan (ručno pravljen) ajvar ali mu je cena ko da ga spremaju u zlatnim šerpama.
Najbolji Ajvar u MK je VIPRO ajvar, prema meni. Rucno je radjen i po tradicionalnim receptom. , Kad sam u MK, uvek kupim po 3-4 tegli da mi se nadje. Mislim da se to moze naci u Srbiji. Vero Supermarketi imaju brendiranu verziju tog istog ajvara. Cena je oko 2.5 EUR za teglu od 750 grama.
MOja mama kupuje neki ajvar iz Strumice kad putuje tamo. Nazalost taj se ne moze naci po marketima u ostatku Makedonije. Najbolji je, ali proizvodjac je sitan i nema dobru distribuciju,
Podravka, Vitaminka, i ostali su ajvari radjeni tom industriskom tehnologijom ljustenja i spremaju se automoatiziranim tehboloskim procesom. . .
Dobar ajvar se treba prziti u metalnim kazanima dugo i pod jakom vatrom, uz puno-puno zejtina, da bi se iscedila tecnost i dobilo na gustini. Kad vidim gust ajvar koji pomalo sija onda je to obicno znak da je ajvar dobar. Boja je drugostepenog znacaja, jer svaka porodica ima svoj recept. Na primer moja mama i moj otac nikako da se spogode oko modrog patlidzana (dodati ga ili ne).