Jedan od 17 dana drzavnih praznika smisljenih tako da skoro svakog meseca ima bar jedan dugi vikend, da narodu ne pukne kichma.
Hamanako (Hamana je ime, ko = jezero) na pola sata od mene autoputem.
To je u stvari Kanzanji park, za decu i odrasle.
Da je sve procvetalo - nije bilo tacno 22. marta, nije ni danas. Sakura (cvetanje divljih tresanja) se ocekuje sledeceg vikenda, 3. april. Opet je 2 nedelje ranije nego inace, ova zima je bila neuobicajeno topla.
Samo su propupile:
Sam park je skup, za troje ispadne 100 US$ ulaz ali i ima dosta unutra za te pare.
Pogled sa vidikovca:
Ima i cable car:
Medjutim, mesto je poznato po uzgoju - jegulja. Nigde nisu bolje nego tamo.
Ove pritke u vodi su znak da tu neko uzgaja te ribe.
Na tanjiru, izgledaju ovako:
Stos je u tome da se "zanju" dok su male. Ukus je otprilike kao kechiga (koja ima samo jednu kost) ociscena i ispecena na rostilju, na polutke, bez glave i repa.
Onda jos bolje, pomnozeno sa 100. Kosti ostaju samo su toliko neprimetne da ne moze da se veruje da ih uopste ima. Znam mnoge koji ne veruju da bi to mogli da jedu, maltene kao da jedu zmiju. Nista od toga, perfektan ukus. Ima ih i u konzervama kao sardine.
Evo jedan restoran ("Atsuta") u Nagoji koji radi samo jegulje iz Hamanako. Red cekanja - ima i trake kao za cekiranje na aerodromima, je 3 sata, svaki dan:
I za kraj, onsen. Hot spring, voda iz dubina, vulkanski zagrejana:
Kanzanji hot spring
Bez spavanja, skoro da mi je isto da se popnem u sobu ili da odem kuci.
Ulaz: 12US$ po osobi.
Nema veze sto je na japanskom, slike su OK.
Edited by yoyogi, 27 March 2010 - 17:11.