Jump to content


Photo

Srpska Latinica ???


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
94 replies to this topic

#91 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 03 March 2003 - 14:03

CRNOGORAC 100%:
Janko ne za****vaj ovaj malogradjanski razgovor nego pusti prosvjetitelja Nesu da nas nauci kako da objasnimo recimo Grcima da su vjekovima u zabludi jer ne znaju da koriste srpsku Cirilicu?


Crni, mislim da za tebe imam jedno prosto objasnjenje... Pogledaj u novcanik... Pise li tamo sto na grckom?
Za svaki slucaj da ne moras da trazis
Posted Image

#92 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 03 March 2003 - 14:06

Odlican primjer srpske cirilice prevedene na grcko pismo.:grin:

#93 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 03 March 2003 - 14:12

CRNOGORAC 100%:
Odlican primjer srpske cirilice prevedene na grcko pismo.:grin:

Ne nego odlican primjer da mos sa pismom koje niko drugi nerazumije starim 3000 godina ic u Evropu

#94 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 03 March 2003 - 14:27

Eh kako bi ste rado opet stampali...c c c

#95 Zorz

Zorz
  • Members
  • 275 posts

Posted 03 March 2003 - 15:39

Prosto je divota posmatrati kako se neki jedu kada se apeluje na koriscenje cirilice. Bice da mucnina proizilazi iz zatucane savremene ideoloske svesti o tome kako treba zapostaviti sve ono cime se jedan narod identifikuje. U tom smislu, ne treba se ni cudti kada jedan diskutant 'ladno kaze da nije nikakav problem ako mu (njegov rodjeni narod) nestane sa lica Zemlje iz demografskih i osiguravajuce-penzionih razloga. Da, to su odlicni razlozi! Racionalni, naucni i za dobrobit viseg cilja - covecanstva uopste.

Kako ocekivati od sagovornika da saslusaju/procitaju tvoje misljenje i da daju svoj predlog, kada oni vec u samom startu omalovazavaju bilo kakvo nacionalno identifikovanje Srba (a kod ove teme upravo se o tome radi)? Da glupost bude jos veca, te osobe verbalno zastupaju prava nacionalnih manjina (u vezi skolovanja na maternjem jeziku, itd.)

Treba da bude jasna stvar: krute i prezrive osobe koje se predstavljaju kao kakva kosmopolitska avantgarda sto iz Evrope virtuelno svraca u Srbiju, nece nikada shvatiti nesto sto strci iz njihovog uskog sveta ideja i njihove (politicke) uobrazenosti. Bas zbog toga, ova tema jedino i moze da bude obesmisljena, kao sto i jeste.

----------------------------

Licno, nemam nista protiv koriscenja dva pisma (to je, kao sto neko rece, prednost i bogatstvo). Medjutim, primecujem da jedno pismo pocinje da se potpuno zapostvalja, tako da razumem one koji pokusavaju da sprece polako nestajanje cirilice iz svakodnevne upotrebe.
Ako treba da se da glas, glasam za vecu upotrebu cirilice; ako ni zbog cega drugog, onda zbog toga sto mi cirilica deluje arhaicno. Zanimljivo: bas posle mnogih apela u vezi cirilice, ja sam primetio kako je ona interesantna po svom izgledu (do sada je nisam zagledao, a pisao je nisam verovatno vise od deset godina).

Dalje, ne vidim zasto je potrebno naglasavati makar i jedan razlog zasto treba sacuvati svoje pismo. Zapravo, treba odgovoriti na pitanje zasto nam je cirilica nepotrebna (a ja, citajuci ovu temu, nisam pronasao ni jedan jedini praktican i valjan razlog za to). Dakle, umesto policijskog ispitivanja, gospoda bi mogla da kaze sta je realna prednost latinice (na ustrb cirilice).
A kada zavrsimo sa pismom, mozemo da predjemo na kajmak i Gucu, i da pronadjemo neko kompromisno, proevropsko resenje.