Jump to content


Photo

SRPSKA DIASPORA - Kome to treba ?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
129 replies to this topic

#121 HIGHFELDER

HIGHFELDER
  • Members
  • 248 posts

Posted 01 March 2003 - 13:38

Najsigurnije je da Srbija oduzme drzavljanstvo svima onima koji su se usudili udaljiti iz zemlje na duze od recimo 12 sati.
Posle, kad se vrate, neka podnesu ponovo zahtev za drzavljanstvo. Time bi se resili veliki problemi. Prema vazecim tarifama, unosenje u knigu drzavljana sadasnje SR i CG kosta nekih EUR 120.00. A brisanje iz knjige drzavljana kosta oko EUR 600.00

Lepe bi se tu pare zaradile. Rasejanje inace ne zna sta ce i kud ce s novcem.

#122 Tromotorac

Tromotorac
  • Members
  • 5,480 posts

Posted 01 March 2003 - 14:34

Tipicna malodusna i nezrela reakcija nezadovoljnog pripadnika dijasere. Niko nista nije spominjao o oduzimanju drzavljanstva, to ti sam sada nameces kad nemas odgovora na cinjenice o monolitnom kolektivnom ponasanju iseljenicke zajednice poznate pod imenom "dijaspora" iz vremena Milosevicevog perioda.

Ja sam cak i da vam se dozvoli pravo glasa, i da vam se obezbedi pravo glasanje po konzulatima, tamo gde ih ima (mada i to proizvodi nejednakosti, npr. tvoje komsije u Nigeriji nemaju konzulat kao ti u Juznoj Africi, gde ce oni svoje pravo da ostvare?)

Ali necu da dozvolim da falsifikujete cinjenice i da kujete sebe u neke heroje mucenike, jer i o vasem politickom ucinku i angazmanu ima sto sta da se prodiskutuje.

#123 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 02 March 2003 - 09:01

Zivim 33 god, u Danskoj bez prava glasa na drzavnom nivou, imam pravo da glasam na komunalnom nivou.
Ne vidim razloga da mi koji ne dijelimo sudbinu sa SCG, gradanima, trazimo pravo glasa.
Ukoliko neko posjeduje imovinu i placa ravnopravno poreze opstini u istom iznosu kao i gradani koji stalno borave u zemlji, bilo bi realno da dobijemo pravo glasa na opstinskom nivou.
Postoje dvije kategorije nasih gradana, bez zelje da generalizujem, mozemo se podijeliti do 1990 i posle.
Prije 1990 polupismeni i bez diploma.
Posle 1990 pismeni i sa diplomama.
Znanje maternje jezika prvih na nivou Princa i Princeze , pogotovu druga generacija.

#124 HIGHFELDER

HIGHFELDER
  • Members
  • 248 posts

Posted 04 March 2003 - 17:56

G. Tromotorac - bilo bi lepo prodiskutovati ama bas sve. Upravo tome forum i sluzi. Da se diskutuje i da se ne vredja - niko. Pogotovo ne samo zato sto ima drugacije misljenje. Podatci - konkretni treba da budu oruzje a ne reci prazne i grube.

#125 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 04 March 2003 - 19:43

http://www.suc.org/c...7143ae157f400d3

#126 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 05 March 2003 - 00:53

sa zakasnjenjem
...............

2 Gasti
.......
citat:
>>Ne zive ni ovde na zapadu sve sami prosveceni covekoljupci. Ima i ovde sljama i nacosa i budala i kretena kol'ko hoces. Peh je kad naletis ili prosto ne mozes da izbegnes nekog takvog. Stvar pameti i umeca je kako da takvog sto bezbolnije i brze obidjes a zavrsis posao.

Potpuno se slazem. Ali, postoji manji problem. Ako neko dozvoli da mu se minorna infekcija (drustveni, istorijski problem, dilema) zapusti - ostace bez ruke / noge. Sto mi vrlo uspesno radimo jedno 200 godina. Ti mislis da te sutra, neko odavde, ne bi poslao kao epizodnog "naturscika" u komadu sa "pevanjem i pucanjem", i da posle toga ostatke - "narod pozlati"!? Varas, se - poslao bi te on bez velikih reci i govorancija! ("Volim i ja vas!") Otkud on da bude siguran za koga ces ti da glasas? Hoces da "kovertiras"? Pa, nije demokratski. Zato svi oni pevaju istu pesmu, ali se tebi cini, da se, na mahove, razlikuje. Sluh te vara.

Evo jadan primer mog kompjutera (bez monitora: imam Hansol 900P). Neki kazu: bez poreza (20%). Drugi kazu - samo za kompletne konfiguracije (znaci - upalis ga i radi). Na komponente (procesor, ploca, diskovi, monitor) ima porez - nema porez - ima porez! Pa dobro, majku mu, pa ne boji se valjda ova reformska vlast da ce sada u Srbiji narod da jurne i kupi par miliona kompjutera / komponenti - pa vlast stetuje? A? Pa kakva je to vlast ako se ubije za 150 E? Pa to je samo nekoliko hiljada vlasnika kompjutera. Forumskih zgubidana.
Ma, ne mrzim ja vlast. Samo je ponekad, blago, prezirem. Tupče.

Zato je na tebi, a i svakom, ko zaista drzi do ove zemlje - da kaze: mars, bre!
(Secam se onog grcko-turskog mal'ne rata, sedamdesetih godina, kad su hiljade Grka i Turaka krenule iz Evrope u domaju, pa zastali na makedonsko-grckoj granici, jedni sa jedne, drugi sa druge strane autoputa. Cekaju da vide 'oce li rat? Pa ne bi rata. Vratise se u Evropu, poslovima i porodici, svaki sa izgovorom: ma taman ja stigo' al' oni kazu - fajronat.
Mislim, vlast je vlast, - ali joj neizostavno treba staviti do znanja da nije sve na ovom svetu. Da shvati, da ja biram. Jednostavno, ovoga hocu, a ovoga - necu. Bolje da me oni streljaju, nego da se ubijam po nekim istorijskim vukojebinama. Koje ni njima ne trebaju. Mislim, tako na kraju, ispadne.
Pre neki dan gledam neku retrospektivu o Festu. I ima ona scena iz Odiseje, kad onaj majmun zamahuje i lupa kosti, a u pozadini ide muzika "Also Sprach Zarathustra". Mislim, fino deluje, jel'te, ponosan si ko si, sta si ... itd.
I kadar odmah posle toga: neki nas cova mase sekiricom i delje "pecenje s panja!".
Mislim, - autor spice je Genije. Svaka mu cast. Vrisnuo sam od smeha.

------------------------------------------------------

Ali, tu nema niceg loseg. Kamo lepe srece da su svi, bas svi, 90-ih godina ostali svako pored svoga "pecenja s panja". Pa makar bila - "Vrbovečka pašteta"!

Zamisli da su recimo ucesnike "antibirokratske revolucije" docekali u NS sve sa cvecem, binom, ozvucenjem. Pa onda red govorancije, red muzicki program, nastupaju KUD-ovi, tamburice, sendvici, pa onda red piva, red vinca jel'te ... Gde bi im bio kraj!

Po meni, istina moze biti jednostavna. Kada svako, ponaosob, bude bio bolji, i vlast ce, generalno, biti bolja. Seti se crnca-pandura iz filma "Seven":
- mnogo je lakse uzimati drogu nego ziveti realan zivot,
- lakse je tuci decu, nego ih vaspitavati,
- lakse je krasti nego tesko raditi, odricati se i sticati.

Lakse je prebvivati u "blistavim nacionalnim visinama" nego u realnom zivotu.
Lakse je trositi narod nego ga vaspitavati.
Lakse je "bacati oko" na tudje dvoriste, nego svoje odrzavati u pristojnom redu.

Mnogi ce problemi biti reseni, ako se "srednji statisticki covek" budet pitao:
a sta ce to meni doneti? Sta to meni moze dati? Manji porez? ...

A ovako, cim vlast vidi da je neko alav, pa iz mesta ima da mu poturi neku "zvaku".
Istorija marketinga je nepravedna prema nama - Srbi su pronalazaci zvakace gume!

Zasto Srbi jedno 50 godina ne bi gledali samo svoja, licna, posla?

P.S.
A o onom "kongresu" Danine sestre necu nista. Samo im vidite najtiraznijeg pisca (onaj narodni lokvanj-guzobris (Lopusina), i onu "pobesnelu plavusu" Petrusic (uvod u "Ubice su medju nama").

Svaka cast pojedincima iz dijaspore, ali - ove gore bih obrisao tvrdom gumicom. Nadam se da ce takvo pisanije da podleze novom Zakonu o ljudskim pravima.

To dijaspora?
Ne, hvala.

#127 gastarbeiter

gastarbeiter
  • Members
  • 1,942 posts

Posted 05 March 2003 - 19:43

Kinik:
sa zakasnjenjem
...............

2 Gasti
................

Mnogi ce problemi biti reseni, ako se "srednji statisticki covek" budet pitao: 
a sta ce to meni doneti? Sta to meni moze dati? Manji porez? ...


Malo si prosirio temu a ja sam ko pas umoran i bas mi je tesko da pohvatam konce tvog posta.
Da se vratim na pocetak: Ja mislim da imam i da treba da imam pravo da glasam (ako to moze ovde jos bolje) a ako ne moze onda u Bgd-u (ako u vreme glasanja mogu da dodjem).
Moje pravo proistice iz toga sto sam jos drzavljanin Srbije(i Cg), sto ispunjavam sve obaveze prema toj drzavi koje ona od mene trazi i nesto sasvim licno - hteo bih da verujem da i taj moj jedan glas moze da pomogne da se u Srbiji bolje zivi.
Ne sporim nista od onoga sto je napisano o dijaspori a lose je jer, vec sam napisao mi smo jedan izvadjeni deo naroda prebacen preko grane i "ima gi razni" tako da sve sto vazi za djilkose tamo vazi i za ove ovamo. Samo sto su ovi ovde mirni, radni, vredni i ne ljuljaju narodnjake do gluvila jerbo za to moze da se plati debela kazna zbog ometanja.
Hocu i ovo da kazem: ima dosta nepoznavanja stvarnog stanja u dijaspori (posledica propagande), mislim i verujem da ona nikad nije imala neki uticaj, najmanje odlucujuci na zbivanja u zemlji.
U vreme Tita, niko nije znao ko radi za UDB-u a ko ne a ni ko radi za lokalnu UDB-u a ko ne.
Kad se pojavio onaj sa suncem u kosi, naslo se budala (mnogo manje nego tamo cak i ako bi se proporcija gledala)koji su bili za njega. Sad su se presaltovali i svi su ili za Djikija ili Voje -nikad bili za Slobu! Boze sacuvaj!! Srpska posla.
Oni koji zaista nesto mogu da pomognu jer su veoma veoma imucni (a takvih ima u dijaspori) su i dovoljno pametni pa nit se otkrivaju niti zalecu. Pametni, cekaju rasplet naseg sranja pa ce onda odluciti isplati li se investirati u poslove u Srbiji. Oni misle dzepom i ja im ne zameram. Ne vidim da su manji patrioti ako jednog dana procene da treba investirati u neki projekt jer to znaci da ce imati i dobit a ako oni dobijaju dobice i novozaposleni i drzava. A to vreme ce izgleda doci tek onda kad "srednji statisticki covek" bude pitao: a sta ce to meni doneti? .

Koliko treba da cekaomo do tada - ne znam

[ Izmena poruke: gastarbeiter na dan 2003-03-05 19:48 ]

#128 HIGHFELDER

HIGHFELDER
  • Members
  • 248 posts

Posted 09 March 2003 - 14:56

Mislim da cemo se ovde vrteti beskonacno u krugu. Niko nije pitao za pravo glasanja, vec za tehniku glasanja. Pravo imaju ( doduse hipoteticko ) svi gradjani SERiMO samo sto ga ne mogu realizovati iz ranije diskutovanih razloga.

Pitanje je zasto se Srbija ( politicari ) tako mizerno odnosi prem svom rasejanju ?

#129 revolucionar

revolucionar
  • Banned
  • 2,408 posts

Posted 10 March 2003 - 09:58

HIGHFELDER:
Mislim da cemo se ovde vrteti beskonacno u krugu. Niko nije pitao za pravo glasanja, vec za tehniku glasanja. Pravo imaju ( doduse hipoteticko ) svi gradjani SERiMO samo sto ga ne mogu realizovati iz ranije diskutovanih razloga.

Pitanje je zasto se Srbija ( politicari ) tako mizerno odnosi prem svom rasejanju ?


Od rata pa do danasnjih dana politicari u Srbiji ne vode politiku u interesu naroda vec misle da je bolje biti protiv naroda. Sto je zalosno takvi politicari jos uvek vladaju Srbijom.
Po svakoj logici, sto su Srbi u dijaspori organizovaniji to je bolje i za narod i za samu drzavu. Cak mislim da bi drzava trebalo da ulaze u dijasporu, a daleko od toga da im ne dozvoli glasanje. Ne znam sta ko misli ali za takvu situaciju treba traziti krivce. Ne dozvoliti dijaspori da glasa znaci praviti podelu medju srpskim drzavljanima i voditi antisrpsku politiku. Takva politika ne bi trebalo da se tolerise. Izgleda da je nase novinarstvo u ocajnom stanju i ne znam zasto takva pitanja nisu postavljena rukovodecim ljudima u zemlji. Ljudi hoce da znaju ko je to protiv da dijaspora ima pravo glasa. Sto se tice tehnike glasanja, ne mislim da je to neki problem jer treba samo videti kako to rade ostale zemlje.

#130 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 10 March 2003 - 14:40

HIGHFELDER:
"Pitanje je zasto se Srbija ( politicari ) tako mizerno odnosi prem svom rasejanju ?"

sonjal:
Na kom poslu se to politicari mizerno ne odnose?
Sto se tice novinara, oni su tu samo figurativno kao i politicari, tako se i ponasaju.