Jump to content


Ko je nacista u Beogradu?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
26 replies to this topic

#1 Guest_nikcevm_*

Guest_nikcevm_*
  • Guests

Posted 18 February 2003 - 23:03

Do sada smo imali napade na Rome i Kineze od strane skinsa. Cak su i jedno dete ubili pre par godina. Medjutim, nikada do danas nismo imali pojavu da drzavne institucije otvoreno sprovde nacisticku politiku. da bi stvar bila zanimljivija, kao "Hitler iz naseg sokaka" see javila Radmila Hrustanovic clan GSS, stranke koja i dalje uporno tvrdi da je je za pravdu(i socijalnu naravno, protiv mrznje, za moral i zakon. Naime, Grad Beograd, na cijem celu je pomenuta Radmila, je dosla da na "genijalnu" ideju da sve Rome iz grada skoncentrise na jedno mesto, u Zemun Polje. Prema svakoj definiciji to bi moglo da se nazove getom. Da li sam ja nesto propustio, ali nisam primetio na ovom forumu komentare ove odvratne namere.

#2 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 18 February 2003 - 23:10

Pokrenite akciju da pomognemo i Romima i Gradonacelnici, moj skroman prilog je 100EUR.

#3 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 19 February 2003 - 00:09

Propustio si, strina Daco, da kažeš da se radi, ne o svim Romima u Beogradu, već o Romima koji bi trebalo da budu raseljeni iz tzv. nehigijenskih tj. divljih naselja.

Nego, kako je Hristina?

#4 jamie

jamie
  • Members
  • 1,771 posts

Posted 19 February 2003 - 01:53

necuveno!
i sta kazes - 'hitler iz naseg sokaka'?
pa da, cist nacizam, ali CIST!
'prema svakoj definiciji to je geto'?
strasno, zar ne? pa, zar ne...
stvarno strasno.
horror.
nikcevm, u pravu si, radmilu treba poslati u haag. i to pre seselja. ili umesto njega...

#5 Zorz

Zorz
  • Members
  • 275 posts

Posted 19 February 2003 - 02:15

A koji to Romi ne zive u nehigijenskim naseljima, divljim naseljima? Ja znam neke pojedince koji imaju stan.

Uopste tim ljudima se nikada nije posvetila paznja. Oni su uglavnom neobrazovani, zapusteni i prepusteni sami sebi. Mislim da je doslo vreme da se nesto ucini povodom njihove socijalizacije. Ne moraju oni ipak biti dozivotno osudjeni da budu djubretari, skupljaci hartija i "zickarosi". Za pocetak, treba im najpre obezbediti besplatne stanove u vidu nekih stambenih blokova i beneficije oko osnovnih zivotnih stvari. Potom socijalne sluzbe treba da budu aktivnije na sprecavanju nebrige roditelja o osnovnom skolovanju svog potomstva (nema sumnje da i medju njima ima intelektualnih kapaciteta).

Trebalo bi da dodje vreme kada ce oni biti prihvaceni kao jednaki u drustvu; kao osobe koje imaju jednaka prava na skolovanje i aktivni drustveni zivot. To naravno ne stoji samo do njihove socijalizacije, vec i do promene svesti i predstave o njima vecine gradjana. Kada se to bude desilo, mozda ce primera radi mesoviti brakovi biti normalna stvar, a ne nesto cudno i sto privlaci paznju drugih.

#6 revolucionar

revolucionar
  • Banned
  • 2,408 posts

Posted 19 February 2003 - 10:40

Pogledajte prvo evropske zakone i videcete kako se tretiraju ovakvi socijalni slucajevi. Nadjite mi negde u svetu, kao kod nas ispred "Interkontinentala", gde mogu da se vide divlja naselja. Ne moze u nekoj zemlji svako da radi sta hoce. Treba da postoje zakoni i da se ti zakoni postuju. Slazem se sa tim da treba naci neko mesto, sa pristojnijim uslovima za zivot i smestiti sve beskucnike i uz njih i cigane. Mnogi bi beskucnici na zapadu bili presrecni kad bi im neko ponudio geto gde mogu da se smeste. Sto se tice cigana i roma njima cak na zapadu ne nude geto vec im ruse divlja naselja i ne obezbedjuju im neko mesto gde ce ih smestiti. Ovakve pojave se nikako ne tretiraju nacistickim vec postovanje zakona republike.

#7 vasudeva418

vasudeva418
  • Banned
  • 2,635 posts

Posted 19 February 2003 - 11:55

Revolucionar: izuzetno je vulgarno etnicko ime pisati malim slovom (kao kada bi pisali srbi umesto Srbi). Ali, to je vec posao za moderatora.
Zasto se delimicno slazem i delimicno ne slazem sa prvim postom? Zato sto Romima zbilja treba obezbediti lokaciju na kojoj ce ziveti pristojno, uz malu ili nikakvu naknadu. To nije getoizacija, oni su naprosto vrlo zatvorena etnicka skupina, i zele da zive blizu jedni drugima. Dotle je sve lepo.
Ali: zasto u skolama uciteljice jos govore: "Ako ne budes dobar, stavicu te u poslednju klupu sa Tahirom?"
Na stanici nocnog busa 27A video sam plavusu od oko 16 godina, lepu i mirisnu, kako sutira dete od oko pet godina u lice. Cigance, pa nema veze, je li?
Dalje: zasto se dozvoljava da toliko romske dece pohadja skole za hendikepiranu decu? Drzava pomaze odredjenim Romima da zive kao paraziti, a potom stvara drustvenu klimu u kojoj se takvo ponasanje osudjuje.
Ima jos: Romi prednjace u sex-trafficking-u. Zasto se kriminal kod Roma tretira kao nesto ocekivano i normalno? Ako zelimo da ih ucinimo gradjanima, onda za njih treba da postoje isti stapovi i iste sargarepe kao i za pripadnike drugih nacija.
Sto se tice gradjana koji protestuju zbog romskog naselja, verujem da mahom nisu u pitanju nekakvi rasisti. Oni samo znaju da ce Zemun-polje (u slucaju da Beograd zbilja podigne naselje za Rome bez dodatnih sistemskih resenja za pitanja koja su Rome i dovele u situaciju da im se gradi, hajde, 'geto' ) postati rasadnik crne i sive ekonomije, kriminala i nehigijene. Nije da Romi ne umeju da zive "u skladu sa civilizacijskim normama"...drzava je ta koja nije obezbedila uslove za takav zivot.
A beogradska vlada: ako zeli da zaista "ocisti Beograd", neka, recimo, zaustavi izivljavanje taksista kod Klinickog centra, Autobuske stanice i aerodroma, natera konduktere GSP-a da se kupaju (ne sve, jasno...ali neki zaista vonjanju), istera sa posla 99% kontrolora istog preduzeca zbog opasne kombinacije blage retardiranosti, nevaspitanja i sadizma, opere autobuse, tramvaje i trolejbuse, protera automobile iz gradskog jezgra...sve su to jeftine stvari, a malodradjanskom duhu skorojevica, ljoticevaca i lazne elite iz srpske nove politicke elite prijace isto kao i pravljenje konclogora za Cigane. Da se malo zna za red.


_________________
"Ja bi' da se ukine muzika na televiziji, pa da se zna sta je tuzba, sta zalba, a sta zahtev za zastitu zakonitosti!" Nikola Seceroski, 1990.

[ Izmena poruke: vasudeva418 na dan 2003-02-19 11:58 ]

#8 Guest_nikcevm_*

Guest_nikcevm_*
  • Guests

Posted 19 February 2003 - 12:18

Juce se desila promena ove price. Naime, Radmila Hrustanovic je izgleda ukapirala sta je uradila (ili joj je neko objasnio), tek sada tvrdi da je predvidjeno 58 ovakvih naselje za Rome, diljem naseg lepog grada. Medjutim, i tom slucaju to ce biti geta. Sta ce jadna Radmila, ima toliko briga oko onih njenih nelegalnih kioska, ne stize sve da zavrsi.

#9 revolucionar

revolucionar
  • Banned
  • 2,408 posts

Posted 19 February 2003 - 12:50

vasudeva418:
Revolucionar: izuzetno je vulgarno etnicko ime pisati malim slovom (kao kada bi pisali srbi umesto Srbi). Ali, to je vec posao za moderatora.

Izvinjavam se sto sam etnicko ime pisao malim slovima, mada sam verovatno to isto radio i kad sam pisao o Srbima. Razumi to kao uticaj drugih jezika.

#10 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 19 February 2003 - 13:00

Gos'n Ministre, da Djindjiceva ekipa nije bajna, to svi znamo. Mene zanima tvoje misljenje o tome kako resiti problem divljih nehigijenskih naselja :

a) ne raditi nista, ostaviti sve kako je sad

B) pokusati uradi bar nesto, uzimajuci u obzir da je drzava siromasna, da osim Roma ima i drugih socijalno ugrozenih

c) neko trece resenje

Inace tvoje otvaranje teme je u dobrom starom sablonu DSS-a "nista ne radim, nista ne predlazem, al sto znam da kritikujem..."

#11 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 19 February 2003 - 17:36

Mislim da je inicijativa gradonacelnice i vise nego dobra.

Naci ovako, vrlo blizu centra grada imamo Romska naselja koja ne ispunjavaju ni najosnovnije higijenske uslove zivota. Tako smo pre par godina imali slucaj da su jednom Romskom detetu pacovi pojeli usi, nos i prste. Druga stvar je sto su medjunarodne organizacije navele da su ta mesta toliko opasna po grad da se moze pojaviti lepra ili variola vera.

Gradska skupstina je sada odlucila da se ti romi, celo naselje premesti u nove kuce koje ce biti izgradjene u Zemun Polju i ja ne vidim zasto bi to bila getoizacija vec bi mogao da bude samo pokusaj da se njima pruze uslovi dok se u drustvu ne stvori takva klima za njihovu integraciju.

Ukoliko oni ne bi bili preseljeni to bi bila potencijalna katastrofa za grad.

#12 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 19 February 2003 - 17:59

Red mora da se zna pogotovo u prestonici.

Ono je bruka kada onako vozom ulazite u Bg a dole one mahale (uopste nije bitno ko tamo zivi). To ne sme da se ponovi !

#13 jamie

jamie
  • Members
  • 1,771 posts

Posted 19 February 2003 - 18:29

Brane:
Ono je bruka kada onako vozom ulazite u Bg a dole one mahale (uopste nije bitno ko tamo zivi). To ne sme da se ponovi!


kada vozom ulazite u brisel slika koja treperi pred vama samo je malo vise estetizovana od ove beogradske, ali je isto tako [emotivno] porazavajuca. na ulazu u grad nalazi se red-light district tako da pred vasim ocima promicu crveni i plavi izlozi u kojima obnazene ruskinje ocekuju zaradu. izgleda da prilaz bilo kom gradu u evropi govori vise o samome gradu od centra...

#14 ikar

ikar
  • Members
  • 7,779 posts

Posted 19 February 2003 - 20:25

vasudeva418:
Revolucionar: izuzetno je vulgarno etnicko ime pisati malim slovom (kao kada bi pisali srbi umesto Srbi). Ali, to je vec posao za moderatora.
Zasto se delimicno slazem i delimicno ne slazem sa prvim postom? Zato sto Romima zbilja treba obezbediti lokaciju na kojoj ce ziveti pristojno, uz malu ili nikakvu naknadu. To nije getoizacija, oni su naprosto vrlo zatvorena etnicka skupina, i zele da zive blizu jedni drugima. Dotle je sve lepo.
Ali: zasto u skolama uciteljice jos govore: "Ako ne budes dobar, stavicu te u poslednju klupu sa Tahirom?"
Na stanici nocnog busa 27A video sam plavusu od oko 16 godina, lepu i mirisnu, kako sutira dete od oko pet godina u lice. Cigance, pa nema veze, je li?
Dalje: zasto se dozvoljava da toliko romske dece pohadja skole za hendikepiranu decu? Drzava pomaze odredjenim Romima da zive kao paraziti, a potom stvara drustvenu klimu u kojoj se takvo ponasanje osudjuje.
Ima jos: Romi prednjace u sex-trafficking-u. Zasto se kriminal kod Roma tretira kao nesto ocekivano i normalno? Ako zelimo da ih ucinimo gradjanima, onda za njih treba da postoje isti stapovi i iste sargarepe kao i za pripadnike drugih nacija.
Sto se tice gradjana koji protestuju zbog romskog naselja, verujem da mahom nisu u pitanju nekakvi rasisti. Oni samo znaju da ce Zemun-polje (u slucaju da Beograd zbilja podigne naselje za Rome bez dodatnih sistemskih resenja za pitanja koja su Rome i dovele u situaciju da im se gradi, hajde, 'geto' ) postati rasadnik crne i sive ekonomije, kriminala i nehigijene. Nije da Romi ne umeju da zive "u skladu sa civilizacijskim normama"...drzava je ta koja nije obezbedila uslove za takav zivot.
A beogradska vlada: ako zeli da zaista "ocisti Beograd", neka, recimo, zaustavi izivljavanje taksista kod Klinickog centra, Autobuske stanice i aerodroma, natera konduktere GSP-a da se kupaju (ne sve, jasno...ali neki zaista vonjanju), istera sa posla 99% kontrolora istog preduzeca zbog opasne kombinacije blage retardiranosti, nevaspitanja i sadizma, opere autobuse, tramvaje i trolejbuse, protera automobile iz gradskog jezgra...sve su to jeftine stvari, a malodradjanskom duhu skorojevica, ljoticevaca i lazne elite iz srpske nove politicke elite prijace isto kao i pravljenje konclogora za Cigane. Da se malo zna za red.


ovome se, zaista, nema sta dodati... ponekad je dovoljno samo malo napora i ulaganja da se bitno promeni slika o jednom gradu. u beogradu, izgleda, ni taj mali napor nije moguc.

#15 Prki

Prki
  • Members
  • 2,133 posts

Posted 19 February 2003 - 20:26

OBRAZOVATI IH
NAUCITI IH GOVORITI INDISKI
OBUCI IH
DATI IM DZEPARAC OD PO 2000$ DKO NE NADJU POSAO
I POSLATI IH PRVOM KLASOM U INDIJU
TO BI BILO NAJLEPSHE (NEPRICAM OVO IZ NEKIH RASISTICKIH ILI NACISTICKIH RAZLOGA NEGO KROZ SHALU :smile: ALI VERUJEM TAKODJE DA BI I ONI VOLELI DA BUDU MEDJU SVOJIMA, JER LJUDI BRE NE ZNAJU NI SVOJU ISTORIJU. KAO JEDNOM shto sam gledao onu emisiju zashto zato ili ne znam nija shta vec na pinku i kaze jedan madi rom: ja sam Srbin)

mada pravo da vam kazem, kako je neko rekao, gde god da ih smestish oni ce opet ziveti u nehigijenskim uslovima, ali ne zato shto nemaju bolje nego zato shto su navikli. Mislim da bi bilo sasvim lepo da im damo lep smeshtaj u zemun polju jer bi bili svi sa svojima a ne ovako da imaju probleme sa belom kopilad (i ja sam beli, pa shta cu) gde god da odu bilo to u u onoj rupi kod slavije shto su je, kako sam cuo, ocistili ili u nekom zaseoku banjice.
isto tako bi hteo da navedem jedam primer Slovaka koji zive u Staroj Pazovi. Niko ih nedira jedino shto se malo tuku i svadjaju po shkolama, ali nishat strashno. imaju svoje zivote i ne bune se zato shto su svi samo u jednom mestu. Ja inacejohs nisam procitao na B92 da se oglasila i jedna Romska Organizacija.

Hvala

PS
Znam da odavno niste citali moje e-mail-ove sa pravopisnim daktilografskim grshkama ali evo me opet da vas obasjavam glupostima

Vas glupavko Prkiiiiiiiiiiiii