Jump to content


Photo
- - - - -

Poll - Nova pravila diskusije na forumu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
238 replies to this topic

Poll: Nova pravila - da ili ne? (130 member(s) have cast votes)

Predlozi:

  1. Nista ne treba da se menja (31 votes [26.50%])

    Percentage of vote: 26.50%

  2. Potrebno je vece ogranicavanje licnih kvalifikacija, uvreda i prozivanja (68 votes [58.12%])

    Percentage of vote: 58.12%

  3. Potrebno je manje ogranicavanja (18 votes [15.38%])

    Percentage of vote: 15.38%

Vote

#16 jelisaveta

jelisaveta
  • Members
  • 702 posts

Posted 22 February 2010 - 00:48

O kom se moderatoru radi?


Mirno "zivim" ovde na forumu vec pet godina, izbegavam da ucestvujem na podforumu ovog moderatora, i ne bih da navlacim njegov gnev sada, jer nemam volje, a ni skillse da se uhvatim u kostac sa tolikim cinizmom.
Za slucaj da me "nagazi", molim vas, recite mi samo kakva je procedura u ovakvom slucaju, da li se i to prijavljuje na "report"? Hvala

#17 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 22 February 2010 - 01:03

...
Važnije od toga je, puno važnije!, da uredništvo podeblja svoj odnos prema svemu što i miriše na njegovanje disciplina koje su nas odvele u tri pičke materine, gdje se sad svi skupa sada i nalazimo. Prije svega nacionalno divljanje, šovinizam, relativizaciju zlodjela i pretpostavljanje ličnih sloboda pojedinca naspram onih naciona ili vjerske grupe. Sve što miriše na takvo ponašanje, a i senzori i receptori su nam izoštreni bez obzira na retoričke finese koje su za sve ove godine nacionalisti uvježbali, sve oblatne i celofane, treba promptno sankcionisati. U protivnom će doći do dalje erozije kvaliteta kojeg su nosioci, većinom, ipak oponenti retrogradnih i primitivnih stavova. Bez obzira, ponovo, u kakvu su oni formu umotani.

Tu će forum pasti ili se dići. Na tome trebate raditi. Festival kulture je ipak samo festival i svi se lijepo obuku za tu priliku. Bitno je ono šta je ispod.

I, bez da budem pogrešno shvaćen, mislim da se moderatorski i urednički kapaciteti trebaju u tom pravcu usmjeriti. Na ono što je bitno, na suštinu promjene a ne formu. Ovo bi mogla biti šetnja linijom manjeg otpora i priznavanje poraza. Uzmak pred pravim neprijateljom.
...

otprilike isto sto bih i ja mogao da kazem.

ovdje se iznova i iznova stalno drvi o stvarima koje bi trebalo da su svakom normalnom covjeku odavno jasne.
evo namjerno cu da ilustrujem kako bi to izgledalo kada bi se raspravljalo i nadgornjavalo recimo o tome da li su zene i muskarci ravnopravni ili su pak zene niza bica.
zagovornici druge teze bi strasno dokazivali, sa vijekom, dva zakasnjenja, logicnost svoje "prirodne" teorije arsenalom argumenata tipa "svjetski rekord u skoku u vis za zene je mnogo slabiji od muskog", "zene ne mogu da podignu 150 kg", "koliko ima zena generala?" i slicnim budalastinama.
ako bi se ko muski upustio u razoblicavanje tih gluposti onda bi slijedila razradjena "pristojna" (ne za ban nikako, to ne) vrijredjanja. kao recimo "ma mora da nosis hulahopke", "jel ti roza omiljena boja?" etc etc
uvele bi se svjetske zavjere za povratak matrijahata i u diskusijama bi se neumorno radilo na njihovom razoblicavanju, tvrdilo bi se da su muskarci ugrozena vrsta, mahalo se svim i svacim...
onda bi pokoji, do juce sasma normalni i pristojni forumas, iziritiran besmislenoscu polemike i svojim ucescem u njoj, zgadjen, pogubio zivce i poslao svog oponenta/e u tri mazde piterine.
i dobio bi ban.

nije u redu tako, jel?
nego treba imati strpljenja, zivaca, vremena da se gospodi dokazuje suprotno?
pa koji bi majmun to radio?
jos nakon par banova od po 30-tak dana?
otici ce sa takvog foruma, ako nije budala.

zato mislim kao i pojedinac, da moderacija treba vise paznje da obrati na ona ljigava varanja u polemikama.
na one, skoro do savrsensta razradjene mehanizme izludjivanja sagovornika, sa ciljem da se isprovociraju ne bi li se "nedolicno" ponijeli. namjerno se iskrivljuju oponentovi stavovi, zatim se tako iskrivljenji beskrajno ponavljaju i gradi se platforma za polaziste za nove podvale, prave se proizvoljne generalizacije sa ciljem diskreditacijeetc etc
da ne nabrajam jos masu metoda kojima se cesto neki, u sustini, sirovi, anticivilizacijski nacionalizam, uvlaci u stomak foruma poput uporne pantljicare...

kakvo glasanje, kakve gluposti.
bolje vi sami vidite sta vam je raditi...

#18 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 22 February 2010 - 01:03

Mirno "zivim" ovde na forumu vec pet godina, izbegavam da ucestvujem na podforumu ovog moderatora,


Na ovom forumu ne postoji nijedan moderator koji je tu 5 godina tako da si ocigledno nesto pobrkala.


On topic:

Osobno nemam problema ni sa jednom opcijom, osim sto me muci ovaj dio

a) brisanje svih reportovanih licnih kvalifikacija i uvreda bez izuzetka


zato jer, a bilo je takvih (i ima ih) primjera gdje pojedini forumasi svaku ostriju diskusiju smatraju "licnom uvredom" pa se bojim da se na kraju cijela prica ne zavrsi na manicnom kliktanju report opcije.

#19 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 22 February 2010 - 01:12

Voleo bih da se napisu granice, makar otprilike za svaku navedenu opciju, npr da kazes fuck off nekom smaracu znam da ne bi bilo dozvoljeno pod 1) ali da li je dozvoljeno pod 3) ?? I uopste primeri za neke druge reci, kvalifikacije koje su dosadasnjim sistemom smatrane dozvoljenim??

EDIT: Pobrkani brojevi predloga


Pa da, hajde sa nekim primerima.

Do sada se tolerisu neke lakse uvrede/kvalifikacije tipa budala, glup, lazovcina i slicno. Cak i ako su bile reportovane (na Politici) to nije brisano.
Od sada bi se tako nesto na report brisalo ali se ne bi brisalo ukoliko ne bi bilo reporta. Svaki forumas bi prakticno sam odlucivao koliko daleko mu odgovara da diskusija ide. Za razlicite pdf-ove ce granica biti isto tako na razlicitom nivou sto je i normalno. Neko ce se uvrediti ako mu kazes tupcho, nekome ce biti zabavno a neko ce to shvatiti kao izazov. Na ovaj nacin se moderisanje zapravo vraca samim forumasima koji sami odlucuju koji nivo licnog u diskusiji im odgovara.
Ukoliko bi se neki forumas obratio grupi forumasa sa vi/copor/sovinisti itd. verovatnoca reporta bi samim tim bila veca i takav post verovatno ne bi ostao duze na forumu a onaj koji se tako obraca bi veoma brzo stigao do upozorenja/bana.
Cilj je da se forumasi sto manje bave licnoscu drugih forumasa i medjusobnim prozivanjem (posebno kolektivnim prozivanjem) a vise njihovim stavovima koji bi bili podlozni kritici ali ne i vulgarnom izivljavanju. Isto vazi i za zlonamerna i uvredljiva podmetanja/interpretacije tudjih postova. I to bi se brisalo na Report i tako bi takav nacin diskusije bio sprecen. Zlonamerno izvlacenje iz konteksta sto je cesta pojava na forumima bi na taj nacin bilo ograniceno. Na moderatorima bi bilo iskljucivo da odluce da li se radi o licnoj uvredi/kvalifikaciji ili ne i ne bi vise morali pausalno da odlucuju sta je teza a sta laksa uvreda.
Teze uvrede poput sljam, govno itd. bi se brisale u svakom slucaju a oni koji vredjaju bez izuzetka upozoreni a nakon ponavljanja banovani. Takve stvari ne bi trebalo da budu na forumu bez obzira na report ili ne.
Posao moderacije bi i dalje bio da odstranjuje sa foruma stavove/nikove koji se ne mogu tolerisati zbog osnovnih civilizacijskih nacela i uredjivacke politike foruma.

#20 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 22 February 2010 - 01:24

Pa da, hajde sa nekim primerima.


Suvise bespotrebnog kompliciranja. Za ovako nesto bi nam svima trebao poseban prirucnik za upotrebu foruma. Osim toga, kao sto rekoh, mnogi bi tu mogucnost debelo zloupotrebljavali.

Na ovaj nacin se moderisanje zapravo vraca samim forumasima koji sami odlucuju koji nivo licnog u diskusiji im odgovara.


A cime bi opet bila onemogucena normalna diskusija jer nitko ne bi obracao paznju na tematiku tj. ono o cemu pise, nego iskljucivo kome pise.

Edited by Ziza, 22 February 2010 - 01:29.


#21 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 22 February 2010 - 02:36

...Srbi su proterivani iz mesta gde su hrvatske/bosnjacke snage imale kontrolu, npr. sa podrucja Hercegovine, delova Sarajeva pod kontrolom Bosnjaka...


O čemu ja, a i Muras, ovdje govorimo fino se, između i pored ostalog, vidi iz ovog friškog citata upravo prispjelog iz bh relativizatorske kuhinje, sa pripadajućeg joj topika!

Koliko god ovakvi stavovi bili, naizgled, kutlurni a mi vodili računa i trošili kapacitete na formu, velika i mala slova - to nikako neće promijeniti stepen njihove pokvarenosti, podlosti i sračunate, ciljane pogrešnosti.

Sve u cilju, kultuno i fino, po forumskom peesu objašnjeno. Da su Srbi protjeravani (nevidljiva fus nota klikće "i bacani lavovima! kad već nisu u kolonama pred kamama bježali") pa je onda i jasno i opravdano zašto se Sarajevu poslije dešavalo ono što se dešavalo.

I pri tome, podlo, "pod kontrolom Bošnjaka" sa početka rata. Evo, zar nije jasno da je bio vjerski i građanski rat!? Dakle, ništa artiljerija koju je Radovan, uz amanet Srbijice majke, postavio na brda i opasnosti što će njeno prikladno korištenje i posljedice istog svim Sarajlijama donijeti.

E, vidiš, sad bi ovaj stručnjak što je napisao citirano mogao reći - a gdje sam ja to rekao! Ma, mene ne interesuje gdje je rekao, meni je jasno da on to misli i da je v2.0 verzija nacionaliste isto opasna možda i pogubna kao i njena primitivna prethodnica samo je istrenirana da krije svoje repove i rogove.

Mene uistinu ovakav stav vrijeđa više nego bilo kakava primitivna uvreda kao uvrede. Napravite bedem od ovakvih uvreda civilizaciji i zdravom razumu i pomočićete forumu i nama da od njega napravimo bolji i posjećeniji poligon. Za govno koji god izraz da korištiš ono će i dalje smrditi!!!

Edit - spejs...

Edited by pojedinac, 22 February 2010 - 04:14.


#22 kiju

kiju
  • Members
  • 1,387 posts

Posted 22 February 2010 - 04:15

Suvise bespotrebnog kompliciranja. Za ovako nesto bi nam svima trebao poseban prirucnik za upotrebu foruma.


potpis.
posle ovog bi se vremenom garant pojavili posle "admina" "modova" i "obichnih smrtnika :D" i chlanovi koji bi imali bi imali titulu "advokata" s polozhenim poznavanjem pravilnika, i ekskluzivnom mogucnoshcu branjenja (i tuzhenja) na PB topicima :D

Inache, shto se teme dalje tiche - bez uvrede, ali ponekada mnogo se, majkumu, kuka i drami na ponekim pdfovima ovde. Naravno da su lichne kvalifikacije (bilo kakve, i ovde verovatno imam slichne intuicije kao, mislim, HillBill o potpunom depersonalizovanju diskusije, ali to su, u mom sluchaju, neke intuicije o idealnom uredjenju - nisam siguran u racionalno opravdavanje istih u trentnim uslovima) neshto shto mozhe potpuno ugushiti diskusiju o odvesti je u pogreshnom smeru - ali - "mozhe" je the key word tu. Ako se samo kuka i drami posle svake pa i najmanje lichne kvalifikacije, i glumi uvredjena mlada ili shtatijaznam, (i to rade obe (ili koliko god strana da ima u diskusiji) normalno da ce posle otici u tri lepe ceo smislen razgovor. A to nije samo do pravila ni do sprovodilaca istih - svi oni ostavljaju to na "mozhe" da dovede do toga (shto je i poenta slobode (i poverenja da imaju posla s odraslim i racionalnim osobama) koju daju, a koja je, IMO, mnogo vrednija od foruma koji bi rigoroznim chishcenjem bio doveden do potpuno sterilnog i nevinog mestashca), ali dalja kuknjava i navike forumasha u komunikaciji dovode do realizacije te mogucnosti.

Dakle, u votu sam za 1 (iako sam glsao za dvojku, :ph34r: hebem ti situaciju kad radish tri stvari odjednom), nish' preterano ne dirati, ak' se dodje do vecih charkica, nikako ne bih reka' da su trenutna pravila kriva za to, vishe od uchesnika diskusije. I, da, osloboditi CTPAXA, ali tu opciju nisam video u glasanju (pristrasna moderacija :) : p)

EDIT - slova

Edited by kiju, 22 February 2010 - 04:23.


#23 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 22 February 2010 - 04:28

Je li ti to ozbiljno ili vjezbas patetiku? Mislim ti pokusaji da se uvede neka ''zdrava sredina'' na forum sta to znaci? Ko je to od nas zivio i zivi u takvim sredinama gdje se ne psuje, gdje ne padaju ''teske rijeci'' i slicno. Ja nisam, ako neko jeste rado bih procitao njegova iskustva, gdje to bude/biva? U Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Japanu? Uostalom forum je jako veliko naselje, svako moze sebi naci pristojan dom, ako mu je do toga.
edit: ako je to uopste bitno, glasao sam kao prvi za prvu opciju.


Roti, samo otidji na Vesti B92, tamo posle skoro svake vesti imaju komentari. Niko ne psuje nikoga, ponekad vidim i nickove sa Foruma.

Nije isto kao Forum ali nije ni daleko. Ponekad neko nesto i diskutuje tamo ali vidi se da moze civilizovano.

Edited by yoyogi, 22 February 2010 - 05:05.


#24 pospanko

pospanko
  • Members
  • 1,094 posts

Posted 22 February 2010 - 04:33

Onaj ko neistomišljenika vređa time priznaje da nema na raspolaganju mentalne sposobnosti ili argumente da ih njime porazi. Ako nemaš vremena ni volje da nekoga ko je u krivu ,,potučeš'' u raspravi, onda u raspravu ne treba ni da ulaziš, a možda bi čak trebalo da izbegavaš forum.

Iz tih razloga, a i zbog toga što na forumu često preovlada prostakluk - opcija br. 2

#25 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 22 February 2010 - 05:20

Onaj ko neistomišljenika vređa time priznaje da nema na raspolaganju mentalne sposobnosti ili argumente da ih njime porazi.


U principu dobra, ali naivna izjava koja u forumskim okvirima ne vrijedi jer u raspravama diskutanti cesto ne priznaju argumente neistomisljenika sto u 99% slucajeva i dovodi do beskrajnog smaranja, a na kraju i uvreda.
Budali ponekad ne vrijedi ni crtanje pa inteligentijem forumasu nakon uzaludnog truda ne preostaje drugo nego reci "u nick" ono sto je ocigledno.

A kod takvih scenarija kojih je inace mnogo na ovom forumu, bi se automatskim kaznjavanjem dodatno umanjila kvaliteta. Ostao bi samo bonton, tj. isprazna forma koja ne priznaje sadrzaj.

Edit: + sto ovaj referendum smatram pogresnim utoliko sto misljenje vecine bar u ovom konkretnom slucaju ne znaci nuzno i objektivno najbolju opciju za sam forum.

Edited by Ziza, 22 February 2010 - 05:49.


#26 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 22 February 2010 - 06:35

1. Sve ostaje kako jeste. Neke vece promene nisu potrebne.

2. Potrebne su promene: a) brisanje svih reportovanih licnih kvalifikacija i uvreda bez izuzetka
b) brisanje svih licnih uvreda i uopste postova koji se bave licnoscu forumasa a ne temom
c) upozoravanje i banovanje forumasa koji se ne pridrzavaju a) i b)
d) opsta kvalifikacija stavova je i dalje dozvoljena i ne smatra se napadom na licnost

3. Potrebne su promene: moderacija treba jos manje da se mesa u diskusiju nego sada i pusti da diskusija ide svojim tokom bez obzira na licne uvrede, prozivanja i stalkovanje.

Andurile, glasao sam za #1. #3 bi odveo u ludilo i nepozeljan forum. #2 je nemoguc - za to bi trebalo 25 modova ili bar 3 profesionalna... Znam jer sam i sam mod na puno manjem forumu (bavi se jednom markom motocikala, 4500 clanova, 500-tinjak aktivnih) i (uz manje varijacije) provodimo bas tu politiku - ali odnosi dosta vremena.

Mislim da je #1 najrealnija varijanta, ali uz dodatak djelica #2: 2b - no, iskljucivo na zahtjev onoga tko se osjeti uvrijedjenim i klikne "report" uz sto bi automatski trebalo slijediti 2c za onoga tko je uvrijedio. Poslati mu PM i objasniti da se onom prvom obraca drugacije. Jest da je to patroniziranje, ali nekima je, izgleda, potrebno...

Onaj ko neistomišljenika vređa time priznaje da nema na raspolaganju mentalne sposobnosti ili argumente da ih njime porazi.

moz' bit da jest, a moz' bit' i da nije... I Rotter misli

Je li ti to ozbiljno ili vjezbas patetiku? Mislim ti pokusaji da se uvede neka ''zdrava sredina'' na forum sta to znaci? Ko je to od nas zivio i zivi u takvim sredinama gdje se ne psuje, gdje ne padaju ''teske rijeci'' i slicno.

Slazem se da su psovke dio balkanske (ne)kulture. Navescu dva prijatelja kao primjer. Ako prvi i ja nekamo kasnimo i ja pitam hocemo li stici, odgovorice mi: "Necemo." Na isto pitanje, drugi ce reci: "Pa idiote jedan, kako ti nije jasno da kasnimo!?" Toleriram to, jer je od covjeka kojeg poznam i znam da je to naprosto njegov nacin izrazavanja. No, od stranca ne bih - a na forumu smo svi stranci, odnosno krijemo se iza anonimnih nickova pa tako nesto ne bih volio da mi netko uputi...
S druge strane, forum je i mjesto za upoznavanje - naletio sam na par nickova ciji su mi stavovi bili toliko simpaticni da sam uspostavio direktni kontakt. Ti me i na forumu mogu "castiti" epitetima i necu se uvrijediti jer znam da su dobri i casni.

Licno, imao sam (i) ovo forumsko iskustvo: na moj post reagirano je sa

Ajde ne seri bespotrebno.

Mogao sam se upustiti u prepucavanje, no moj odgovor je bio

Hvala za doprinos kulturi komunikacije.

Reakcija je izgledala ovako:

Ma sorry ako sam bio plastičan & grub . :ph34r:

Dakle, nikom nista, bez "report button" i stvar rijesena.

mislim kao i pojedinac, da moderacija treba vise paznje da obrati na ona ljigava varanja u polemikama.
na one, skoro do savrsensta razradjene mehanizme izludjivanja sagovornika, sa ciljem da se isprovociraju ne bi li se "nedolicno" ponijeli. namjerno se iskrivljuju oponentovi stavovi, zatim se tako iskrivljenji beskrajno ponavljaju i gradi se platforma za polaziste za nove podvale, prave se proizvoljne generalizacije sa ciljem diskreditacijeetc etc
da ne nabrajam jos masu metoda kojima se cesto neki, u sustini, sirovi, anticivilizacijski nacionalizam, uvlaci u stomak foruma poput uporne pantljicare...

Ovo je jedna od rijetkih prilika da se ne slazem s Pojedincem i Murasom. Mislim da nakaradna misljenja ne treba ignorirati ili banovati, nego ih treba eksponirati kao nakaradna - argumentima i podacima. Da (na forumu, rahmetli) Sarlo nije toliko "srao" (oops, sad ce i mene banovati :) ), ja ne bih nikad cuo za toliko kontraargumenata i iskustava ljudi koji si su bili na mjestu i u vremenu...

I - izvinjavam se za maratonsko-enciklopedijski post, nisam znao kako da sve ovo kazem u kracem obliku... :D

edit: samo da dodam, da se uvede #3, ja odoh. Nemoj da ispadne kao neka ucjena, znam i sam da je moje prisustvo meni zabava, a ne nekom bitno - samo licno misljenje...

Edited by zoran59, 22 February 2010 - 06:42.


#27 joakimvitriol

joakimvitriol
  • Members
  • 3,313 posts

Posted 22 February 2010 - 08:34

"Poseban prirucnik za upotrebu foruma" već postoji samo je pitanje hoće li se pravila iz priručnika primenjivati ili neće.

Npr. druga božija zapovest:

Komentari koji sadrže uvrede, pretnje, vulgarne reči, pornografiju, otvorene klevete ili pozive na nasilje, kao i poruke koje moderatori foruma smatraju nepriličnim, neće biti tolerisane. Ovo uključuje, ali se na to ne ograničava, i sve oblike nacionalne, rasne, verske, seksualne i bilo kakve druge mržnje.


Edit:
Baretić: Dakle, taj užasni, kukavički, anonimni ekstremizam je nešto što me silno nervira na tim forumima i četovima.
Spoiler! --Click here to view--

Edited by joakimvitriol, 22 February 2010 - 09:00.


#28 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 22 February 2010 - 10:40

O čemu ja, a i Muras, ovdje govorimo fino se, između i pored ostalog, vidi iz ovog friškog citata upravo prispjelog iz bh relativizatorske kuhinje, sa pripadajućeg joj topika!

Koliko god ovakvi stavovi bili, naizgled, kutlurni a mi vodili računa i trošili kapacitete na formu, velika i mala slova - to nikako neće promijeniti stepen njihove pokvarenosti, podlosti i sračunate, ciljane pogrešnosti.

Sve u cilju, kultuno i fino, po forumskom peesu objašnjeno. Da su Srbi protjeravani (nevidljiva fus nota klikće "i bacani lavovima! kad već nisu u kolonama pred kamama bježali") pa je onda i jasno i opravdano zašto se Sarajevu poslije dešavalo ono što se dešavalo.

I pri tome, podlo, "pod kontrolom Bošnjaka" sa početka rata. Evo, zar nije jasno da je bio vjerski i građanski rat!? Dakle, ništa artiljerija koju je Radovan, uz amanet Srbijice majke, postavio na brda i opasnosti što će njeno prikladno korištenje i posljedice istog svim Sarajlijama donijeti.

E, vidiš, sad bi ovaj stručnjak što je napisao citirano mogao reći - a gdje sam ja to rekao! Ma, mene ne interesuje gdje je rekao, meni je jasno da on to misli i da je v2.0 verzija nacionaliste isto opasna možda i pogubna kao i njena primitivna prethodnica samo je istrenirana da krije svoje repove i rogove.

Mene uistinu ovakav stav vrijeđa više nego bilo kakava primitivna uvreda kao uvrede. Napravite bedem od ovakvih uvreda civilizaciji i zdravom razumu i pomočićete forumu i nama da od njega napravimo bolji i posjećeniji poligon. Za govno koji god izraz da korištiš ono će i dalje smrditi!!!

Edit - spejs...


I, šta učiniti.
Dozvoliti da se autori takvih postova nazivaju budaletinama, fašističkom stokom, prekodrinskim srBskim sovinistiom. Šta se dobija time.
Moderacija, odnosno uredništvo, može i treba da onemogući plasiranje nekih stavova, ne mora nužno da svako ima pravo da napiše šta hoće, ali ako je nešto napisano, prošlo moderatorsku kontrolu, i autor napisanog mora da uživa zaštitu od ličnih uvreda.

Rekao bih još nešto, mada nisam baš siguran šta sve treba menjati a šta ne, a i ovo izjašnjavanje na shvatam kao referendum, pa ćemo većinom glasova odlučiti ovo ili ono.
Na Politici je aktivno 10-15 tema, a po pravilu na svima se piše isto. Postavi se nova tema ipiše par stranica o temi i onda se na desetine stranica razvuče večna tema - Koje kriv za rat. I ponavljaju se iste priče po stotinu puta. Neke teme treba jednostavno zaključati posle par dana. Recimo tema BIH danas i sutra, preko 10000 postova, o čemu se sada na njoj diskutuje. Da ne pitam kakav je zaključak, eventualno.
Mislim da je veći problem što neki topici predugo žive nego otvaranje novih topika ako sličan već postoji ali je neko vreme neaktivan. Teme treba otvarati i gasiti.

Postoje različiti kriterijumi o tome šta je uvreda a šta komentar i šta se može a šta ne tolerisati. Reći za napisano da je glupost ili budalaština, možda nije baš primer pristojnosti, ali nije ni lična uvreda. Reći autoru da je glup ili da je budala je apsolutno neprihvatljivo. I nikakva ideološka ispravnost ne može da pravda prostakluke. A ako neko plasira potpuno neprihvatljive stavove neka moderacija briše i stavove i autore.

Često se čuje ono, kome se ne sviđa neka menja forum. OK za one kojima se ne sviđaju pravila, ali nije i za one koji insistiraju na poštovanju pravila forume. Pravila ne mora da budu savršena, ali se moraju poštovati od svih i od učesnika i od uredništva.

#29 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 22 February 2010 - 11:00

Molim te, da ti "držiš" kafanu, dom kulture, kino ili jebemliga šta već te da ti konstantno upadaju kretenoidi koji će rastjerati mušterije i dohakati objektu - šta radiš? Objašnjavaš se, nadugo i naširoko i sa njima a pogotovo s njihovim istomišljenicima? Ili fino kažeš, ajmo prijatno, doviđenja i nema diskusije. Ovaj je objekat takav i takav i vi svojim ponašanjem (dakle, ponašanjem a ne geografskim porijeklom ili vjerom) tu ne pripadate.

Moderatorski tim ovdje ima i kapaciteta ali i prava da tako postupa.

Jednostavno, u nekim slučajevima, prijatno i doviđenja bez ikakve rasprave. Pusti formu. Eto šta učiniti.

#30 jelisaveta

jelisaveta
  • Members
  • 702 posts

Posted 22 February 2010 - 13:24

Na ovom forumu ne postoji nijedan moderator koji je tu 5 godina tako da si ocigledno nesto pobrkala.


Ne, ti si pobrkala. Ja sam pet godina na forumu, a doticni moderator je imao nekoliko ispada, i nikada nisam rekla da to traje pet godina.