Senf
#1
Posted 10 February 2010 - 14:07
#2
Posted 10 February 2010 - 15:07
U cijeni/ceni.da li neko moze da mi kaze u cemu je razlika izmedju american, french i english mustard? danas me pitali koji cu, ja pojma nemam
#3
Posted 10 February 2010 - 15:10
pa ovde je bilo sve za istu cenu. prave ti sendvic i ti kazes sta hoces unutra. ako kazes oces senf, pita te koji, i kaze ima americki, engleski i francuskiU cijeni/ceni.
#4
Posted 10 February 2010 - 15:12
da li neko moze da mi kaze u cemu je razlika izmedju american, french i english mustard? danas me pitali koji cu, ja pojma nemam
americki, verovatno, sladak (hanimastard)
#5
Posted 10 February 2010 - 15:45
Pa ja ovdje u Holandiji kupujem francuski, sasvim slucajno, valjda ga najvishe i upotrebljavaju. I po ukusu lici na nash a jeo sam i ovaj koji pominje sumo, hanisenf. Meni nekako nije bitno.pa ovde je bilo sve za istu cenu. prave ti sendvic i ti kazes sta hoces unutra. ako kazes oces senf, pita te koji, i kaze ima americki, engleski i francuski
#6
Posted 11 February 2010 - 01:49
Razblazi kasikicu senfa u malo ulja i time premazi sniclu ili krmenadlu, pa na rostilj ili na onu tavu koja se folira da je rostilj . Ili ako imate onaj 'Lean Mean Grilling Machine' Georga Formana.
#7
Posted 11 February 2010 - 12:31
Od americkih senfova, u principu, bezim.
Francuzi imaju, verovatno, najveci izbor senfova, medju kojima su najpoznatiji senfovi iz Dizona. Oni su slano ljuti, ali ne previse kiseli. Takodje, postoje i senfovi sa krupnim zrnima gorcice, koji se najcesce ne jedu kao prilog, nego se koriste u pripremi hrane, obicno za premazivanje mesa.
Nemacki senfovi nisu ljuti, ali mogu da budu dosta kiseli.
Engleski obicno nisu kiseli, ali su najcesce vrlo ljuti.
Osim senfa, u pripremi hrane takodje se moze koristiti i gorcica (senf, mustard) u prahu.
#8
Posted 19 July 2010 - 12:57
Edited by vladan, 19 July 2010 - 12:58.
#9
Posted 22 July 2010 - 15:20
Neko ko nije probao "ruski senf", - ne bi trebao da se javlja na tredu.
To je takav napad na olfaktivni sistem, da je to prosto neopisivo.
Pre svega ljuto, - kao neka kandza koja te grabi za grlo, - pa onda kao neki zestoki ukus rena - gde te nesto zestoko udara po ocima, pa suze, pa slinice, pa stupor grla (opet ona kandza koja te prihvati za dusnik i drzi, li drzi!").
Kasicica ruskog senfa "naste srca", - redovno leci zimsku prehladu / upalu grla!
(i casica votke!)
Ako neko naleti na kesicu ruskog senfa u prahu - neka mi napise da mu dam recepis, da se ne otruje.
Ruski senf - rulez!
Francuski, dizonski je toliko sofisticiran.
Engleski je poprilicno gorak.
Nemacki / Madjarski su slatkasti.
Najbolji senf koji sam ikada potrosio, a i danas imam porculansku teglicu od njega:
"Moutarde au poivre vert de Madagascar"
...
#10
Posted 23 July 2010 - 04:08
#11
Posted 23 July 2010 - 14:25
Sad, ruski nisam nikada probao, tako da ne mogu da poredim.
Ne zaboravite da je ulje slacice (gorcica, senf) bojni otrov iz I svetskog rata.
Edited by vladan, 23 July 2010 - 14:26.
#12
Posted 26 July 2010 - 20:12
bila je tada domaca, proizvodio je i prodavao jedan cikica u onim karakteristicnim bocicama od tuborg piva.
sada vidim da je sin proizvodjaca, "cuvara tajne spravljanja", gradonacelnik samobora (ili je bio?).
heh, obrnula se planeta koji put za tih tries leta...
#13
Posted 01 August 2010 - 18:24
Uz dužno poštovanje, bojni otrov iz 1. svj. rata, koji je na engleskom poznat, zbog svoje boje (žutosmeđa) i karakterističnog mirisa, kao "Mustard gas", kod nas (i ne samo kod nas) poznat je kao Iperit.Prah slacice (senfa) koji se ponekad koristi (ja ga, npr. koristim za Cezar salatu) vrlo je ljut. Isto vazi i za engleske senfove, ali i za dizonski senf.
Sad, ruski nisam nikada probao, tako da ne mogu da poredim.
Ne zaboravite da je ulje slacice (gorcica, senf) bojni otrov iz I svetskog rata.
Ime je dobio prema belgijskom gradu Ieperu (fr. Ypres) gdje je taj otrov prvi put masovno upotrebljen 1915. god. Njegov kemijski sastav, način sintetiziranja (a na sreću ni upotreba) nemaju veze sa plementim začinom koji obogaćuje okus naših jela.
Da niste mislili na ulje ricinusa (ricin) koji je takodjer snažan toksin?
#14
Posted 02 August 2010 - 18:46
Samoborska muštarda je specifična po tome da kao konzervans ne koristi ocat/sirće, već mošt. Suvremena tehnologija priprave gorčice/senfa u Samoboru datira od francuskih vremena. Specifičnost muštarde je slatkasto - blago - ljuti okus, koji je kombinacija mošta neposredno prije fermentacije i mljevene crne gorušice. Crna gorušica ima nešto blaži okus, ali intenzivniju aromu od bijele, koja se uglavnom koristi u dižonskim senfovima.kupovao samoborsku mustardu direkt u samoboru...
bila je tada domaca, proizvodio je i prodavao jedan cikica u onim karakteristicnim bocicama od tuborg piva.
sada vidim da je sin proizvodjaca, "cuvara tajne spravljanja", gradonacelnik samobora (ili je bio?).
heh, obrnula se planeta koji put za tih tries leta...
Evo recept za pripravu iz 1915. godine. Valja imati na umu da se radi o gorušici iz okolice Samobora, koja je jedina meritorna za davanje okusa muštardi.
"Samoborska muštarda je najfinija i najukusnija umaka za govedinu i kobasice. Priređuje se od mošta, i to da se ispod preše uzme najslađi mošt dok još ne vri, ulije se u kotao i pomno kuha, da se ne prismudi, dok se sav mošt ne prikuha na 1. Ovako prokuhan mošt gust je, veoma sladak i zove se vinkot. Stučeno i u prah smrvljeno muštardino sjeme se popari , a onda nalije vinkotom i spremi u boce. Nije svačija muštarda za bez prigovora, treba i za nju vještine, a pogotovu se hoće sladak mošt i dobro sjeme gorušičino."