Jump to content


Photo
- - - - -

Senf


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
13 replies to this topic

#1 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 10 February 2010 - 14:07

da li neko moze da mi kaze u cemu je razlika izmedju american, french i english mustard? danas me pitali koji cu, ja pojma nemam :ph34r:

#2 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 10 February 2010 - 15:07

da li neko moze da mi kaze u cemu je razlika izmedju american, french i english mustard? danas me pitali koji cu, ja pojma nemam :)

U cijeni/ceni. :ph34r:

#3 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 10 February 2010 - 15:10

U cijeni/ceni. :ph34r:

pa ovde je bilo sve za istu cenu. prave ti sendvic i ti kazes sta hoces unutra. ako kazes oces senf, pita te koji, i kaze ima americki, engleski i francuski :)

#4 Sumo22

Sumo22
  • Members
  • 1,208 posts

Posted 10 February 2010 - 15:12

da li neko moze da mi kaze u cemu je razlika izmedju american, french i english mustard? danas me pitali koji cu, ja pojma nemam :ph34r:


americki, verovatno, sladak (hanimastard)

#5 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 10 February 2010 - 15:45

pa ovde je bilo sve za istu cenu. prave ti sendvic i ti kazes sta hoces unutra. ako kazes oces senf, pita te koji, i kaze ima americki, engleski i francuski :ph34r:

Pa ja ovdje u Holandiji kupujem francuski, sasvim slucajno, valjda ga najvishe i upotrebljavaju. I po ukusu lici na nash a jeo sam i ovaj koji pominje sumo, hanisenf. Meni nekako nije bitno.

#6 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 11 February 2010 - 01:49

English mustard (engl. senf) je jako ljut. Francuzi, perverzni kakvi jesu imaju sijaset razlicitih recepata od kojih je najpoznatiji Dijon. Amerikanci nemaju pojma sta je senf i to ne treba konzumirati.

Razblazi kasikicu senfa u malo ulja i time premazi sniclu ili krmenadlu, pa na rostilj ili na onu tavu koja se folira da je rostilj :ph34r: . Ili ako imate onaj 'Lean Mean Grilling Machine' Georga Formana. :)

#7 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 11 February 2010 - 12:31

Senfova ima bezbroj i jako se razlikuju jedan od drugoga.
Od americkih senfova, u principu, bezim.
Francuzi imaju, verovatno, najveci izbor senfova, medju kojima su najpoznatiji senfovi iz Dizona. Oni su slano ljuti, ali ne previse kiseli. Takodje, postoje i senfovi sa krupnim zrnima gorcice, koji se najcesce ne jedu kao prilog, nego se koriste u pripremi hrane, obicno za premazivanje mesa.
Nemacki senfovi nisu ljuti, ali mogu da budu dosta kiseli.
Engleski obicno nisu kiseli, ali su najcesce vrlo ljuti.
Osim senfa, u pripremi hrane takodje se moze koristiti i gorcica (senf, mustard) u prahu.

#8 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 19 July 2010 - 12:57

Senf je inace, kao mesavina sa majonezom i/ili puterom odlican - posebno u hladnim sendvicima.

Edited by vladan, 19 July 2010 - 12:58.


#9 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 22 July 2010 - 15:20

...

Neko ko nije probao "ruski senf", - ne bi trebao da se javlja na tredu.
To je takav napad na olfaktivni sistem, da je to prosto neopisivo.

Pre svega ljuto, - kao neka kandza koja te grabi za grlo, - pa onda kao neki zestoki ukus rena - gde te nesto zestoko udara po ocima, pa suze, pa slinice, pa stupor grla (opet ona kandza koja te prihvati za dusnik i drzi, li drzi!").

Kasicica ruskog senfa "naste srca", - redovno leci zimsku prehladu / upalu grla!
(i casica votke!)

Ako neko naleti na kesicu ruskog senfa u prahu - neka mi napise da mu dam recepis, da se ne otruje.

Ruski senf - rulez!

Francuski, dizonski je toliko sofisticiran.
Engleski je poprilicno gorak.
Nemacki / Madjarski su slatkasti.

Najbolji senf koji sam ikada potrosio, a i danas imam porculansku teglicu od njega:

"Moutarde au poivre vert de Madagascar"

...

#10 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 23 July 2010 - 04:08

Ono sto je mene zacudilo je ta ljutina koja reze i tera na suze.Do sada nisam nasao na neku ljutu hranu/kobasice koje oni prave ali taj ludi senf kao da su uzeli od Meksikanaca.

#11 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 23 July 2010 - 14:25

Prah slacice (senfa) koji se ponekad koristi (ja ga, npr. koristim za Cezar salatu) vrlo je ljut. Isto vazi i za engleske senfove, ali i za dizonski senf.
Sad, ruski nisam nikada probao, tako da ne mogu da poredim.
Ne zaboravite da je ulje slacice (gorcica, senf) bojni otrov iz I svetskog rata.

Edited by vladan, 23 July 2010 - 14:26.


#12 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 26 July 2010 - 20:12

kupovao samoborsku mustardu direkt u samoboru...
bila je tada domaca, proizvodio je i prodavao jedan cikica u onim karakteristicnim bocicama od tuborg piva.
sada vidim da je sin proizvodjaca, "cuvara tajne spravljanja", gradonacelnik samobora (ili je bio?).
heh, obrnula se planeta koji put za tih tries leta...

#13 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 01 August 2010 - 18:24

Prah slacice (senfa) koji se ponekad koristi (ja ga, npr. koristim za Cezar salatu) vrlo je ljut. Isto vazi i za engleske senfove, ali i za dizonski senf.
Sad, ruski nisam nikada probao, tako da ne mogu da poredim.
Ne zaboravite da je ulje slacice (gorcica, senf) bojni otrov iz I svetskog rata.

Uz dužno poštovanje, bojni otrov iz 1. svj. rata, koji je na engleskom poznat, zbog svoje boje (žutosmeđa) i karakterističnog mirisa, kao "Mustard gas", kod nas (i ne samo kod nas) poznat je kao Iperit.
Ime je dobio prema belgijskom gradu Ieperu (fr. Ypres) gdje je taj otrov prvi put masovno upotrebljen 1915. god. Njegov kemijski sastav, način sintetiziranja (a na sreću ni upotreba) nemaju veze sa plementim začinom koji obogaćuje okus naših jela.
Da niste mislili na ulje ricinusa (ricin) koji je takodjer snažan toksin?

#14 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 02 August 2010 - 18:46

kupovao samoborsku mustardu direkt u samoboru...
bila je tada domaca, proizvodio je i prodavao jedan cikica u onim karakteristicnim bocicama od tuborg piva.
sada vidim da je sin proizvodjaca, "cuvara tajne spravljanja", gradonacelnik samobora (ili je bio?).
heh, obrnula se planeta koji put za tih tries leta...

Samoborska muštarda je specifična po tome da kao konzervans ne koristi ocat/sirće, već mošt. Suvremena tehnologija priprave gorčice/senfa u Samoboru datira od francuskih vremena. Specifičnost muštarde je slatkasto - blago - ljuti okus, koji je kombinacija mošta neposredno prije fermentacije i mljevene crne gorušice. Crna gorušica ima nešto blaži okus, ali intenzivniju aromu od bijele, koja se uglavnom koristi u dižonskim senfovima.
Evo recept za pripravu iz 1915. godine. Valja imati na umu da se radi o gorušici iz okolice Samobora, koja je jedina meritorna za davanje okusa muštardi.

"Samoborska muštarda je najfinija i najukusnija umaka za govedinu i kobasice. Priređuje se od mošta, i to da se ispod preše uzme najslađi mošt dok još ne vri, ulije se u kotao i pomno kuha, da se ne prismudi, dok se sav mošt ne prikuha na 1. Ovako prokuhan mošt gust je, veoma sladak i zove se vinkot. Stučeno i u prah smrvljeno muštardino sjeme se popari , a onda nalije vinkotom i spremi u boce. Nije svačija muštarda za bez prigovora, treba i za nju vještine, a pogotovu se hoće sladak mošt i dobro sjeme gorušičino."