Jump to content


Photo
- - - - -

Burka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1249 replies to this topic

#31 posejdonis

posejdonis
 • Members
 • 283 posts

Posted 08 February 2010 - 22:50

Ја сам за забрану, али због тога што спречава заједнички живот. А заједнички живот постоји када су мешовити бракови нормалност.
Да ли ико мисли да би се жена која носи бурку удала за немуслимана?
А то на крају води изолацији и сукобу.

#32 acajou

acajou
 • Members
 • 3,671 posts

Posted 09 February 2010 - 00:03

Ја сам за забрану, али због тога што спречава заједнички живот. А заједнички живот постоји када су мешовити бракови нормалност.
Да ли ико мисли да би се жена која носи бурку удала за немуслимана?
А то на крају води изолацији и сукобу.

Ne znamo ,jesi li ti vrsio neko ispitivanje pa znas?
inace kao sto je Merilin vec rekao,broj zena koje nose burke je izuzetno mali.Pretpostavljam da ovim zakonom Sarkozi pokusava da taj broj i ostane mali...

#33 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 09 February 2010 - 06:25

Ја сам за забрану, али због тога што спречава заједнички живот. А заједнички живот постоји када су мешовити бракови нормалност.
Да ли ико мисли да би се жена која носи бурку удала за немуслимана?
А то на крају води изолацији и сукобу.Vecina muslimanki NE nosi burku, vecina muslimanki se NE udaje za nemuslimane. Razlog za ovo stanje, ocigledno, nije burka...

#34 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 09 February 2010 - 06:31

Da preciziramo: zabrana se odnosi na "integralni veo", odnosno na odecu koja potpuno sakriva zenu, ukljucujuci i lice. Koliko je donosenje takvog zakona bilo hitno govori cinjenica da prema policijskim izvestajima, u Francuskoj, zemlji od preko 65 miliona stanovnika, cak 367 zena nose burku. To nam govori da parlamentarna debata i usvajanje predloga o zabrani nisu bili motivisani jeftinim populizmom (po kojem Sarkozi i vladajuca partija nisu poznati,) vec iskljucivo neophodnoscu da se Republika i njeni principi odbrane od najnovijeg talasa islamizma koji samo sto je nije progutao.

Sad ozbiljno, ja sam za zabranu nosenja integralnog vela (burke) na javnim mestima, ali nisam za zabranu nosenja "marame" (hidjab), zato sto je burka u praksi neodvojiva od ugnjetavanja zena, dok se marama nosi vise kao neki simbol identita (sto moze da izgleda tupavo nekima, mozda i ne bez razloga, ali im to opet ne daje pravo da na silu naturaju svoje shvatanje mode).


A sta tebe navodi da verujes da hidjab nije nametnut? Vidim svaki dan Sirijke i Malezanke ( devojcice od 10-11 godina ) koje nose hidjab nametnut od roditelja.

#35 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 09 February 2010 - 07:05

propisan ili ne, u islamu ili drugdje ti posebni propisi za žensko pokrivanje su odraz muške dominacije u prošlosti.
najbolji su m iargumenti kad kao neke djeovjke to nose "dobrovoljno". super mislim si...i članovi onih kulteva u meksiku su dobrovoljno počinili suicid.
ljudi svašta čine dobrovoljno kad im isperu mozak. od roditelja i okoline na dalje.


Dok su dekoltei do pupka i farmerke do pola dupeta odraz muške dominacije danas.
Nekad je bilo važno sakriti svoju ženu, danas, otkriti sve žene.
Žene uvek imaju izbor. Mogu da prihvate šta im se servira.

#36 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 09 February 2010 - 07:08

Da preciziramo: zabrana se odnosi na "integralni veo", odnosno na odecu koja potpuno sakriva zenu, ukljucujuci i lice. Koliko je donosenje takvog zakona bilo hitno govori cinjenica da prema policijskim izvestajima, u Francuskoj, zemlji od preko 65 miliona stanovnika, cak 367 zena nose burku.


Prema podacima koje ja posjedujem, a stizu iz francuskog Ministarstva unutarnih poslova, 2000 zena nosi burku, sto je takodjer mali broj, ali nebitno; i ti i Hill B. pucate na krivu metu jer Sarkozy tj. Francuska nije jedina zemlja koja zeli zabranu burke a kao sto sam navela u uvodnom postu. Stovise, tu je i Italija, kao i Egipat i to prije svega zbog porasta islamskog ekstremizma;

10. novembar 2009. - B92.net

Egipćanke su u nedoumici - verske vođe koje podržava vlada Egipta im savetuju da u određenim situacijama ne nose nikab (pokrivku za glavu), dok im drugi poručuju da time čuvaju i štite svoju muslimansku veru.

Vlada Egipta, zemlje u kojoj je dominantno muslimansko stanovništvo (muslimana ima oko 90 odsto, hrišćana 10 odsto), pokušava da smanji uticaj islamizma na sve pore života, nastojeći da spreči širenje islamskog ekstremizma čiji talas preti od 90-tih godina. Tako je i pitanje nošenja ili nenošenja nikaba izbilo u vrh verskog debatovanja.

Diskusiju je podstakao dekan Univerziteta Al-Azhar u Kairu, visoki egipatski muslimanski vođa Muhamed Tanavi, koji je naredio studentkinjama da skinu nikab za vreme boravka na ovom, inače ženskom, univerzitetu. On tvrdi da nikab nije islamska obaveza već deo tradicije. Ovaj verski vođa je objavio "fatvu" studentkinjama.

Dodatno "ulje na vatru" dolio je egipatski ministar visokog obrazovanja Hani Hilal odlučivši da uvede zabranu nošenja nikaba unutar univerziteta, ženskih osnovnih i srednjih škola, uključujući i ženske studentske domove na nekolicini univerziteta u Kairu.

To je podelilo mislimanske verske učitelje, ali i mlade Egipćanke.

"Stavila sam nikab jer sam sunita (tradicija koja direktno sledi proroka Muhameda). To me približava mojoj veri i prorokovim ženama koje su nikab nosile... Radije ću umreti nego skinuti nikab, čak i u učionici", odlučna je mlada učiteljica Rokaja Mohamed.

Takve izjave ne raduju vlasti u Egiptu. Striktno interpretiranje islama, osvedočeno i kroz nošenje nikaba, čini se kao pretnja egipataskim vlastima, suočenim sa sporadičnim akcijama militatnih islamista, naročito u vreme turističke sezone.

Egipatska aktuelna vlast nastoji da ublaži uticaj islamističke opozicije uoči parlamentarnih izbora koji zemlju čekaju iduće godine i predsedničkih izbora 2011.

Kontroverze oko nikaba joj u tome i pomažu i odmažu. Dok egipatski državni mediji pozivaju žene da skinu nikab i pokažu svoja lica, upozoravajući da nikab "čini štetu društvu", dotle mnoge obrazovane Egipćanke, zaposlene u zemljama Zaliva, u kojima vlada "tvrda linija" islamizma, šire takav uticaj u svom zavičaju.

"Takav običaj ne potiče iz srca egipatskog društva, već je uvezen iz Zaliva", konstatovala je politička analitičarka Hala Mustafa, upozorivši da "ekstremizam jača u egipatskom društvu u poslednjih 30 godina".

Član egipatske Inicijative za lična prava Husam Bahgat smatra da su vladine odredbe oko zabrane nikaba osmišljene u borbi protiv ekstremizma, ali da izgledaju kao diskriminacija nad ženama.
Većina Egipćanki, ipak, ne nosi nikab, već maramu kao pokrivku za glavu. Marama, kao i nikab, uglavnom je crne boje, ali ih ima i u drugim bojama, najviše u beloj.
Postoje dva oblika nikaba: jedan pokriva lice od obraza nadole, dok drugi pokriva čelo i oči, ostavljajući mrežu kroz koju se gleda.
Muslimanke nose i hidžab (odeća koja se odnosi na različite stilove pokrivanja kose, vrata i ponekad ramena) i džilbab (kaput kojim se pokriva celo telo, da se ništa ne ocrtava). Žene u Iranu nose čador (od Islamske revolucije 1979.), dok žene u Afganistanu van kuće moraju da nose burku (pokriva celo telo, ostavljajući na očima mrežu).
Islamski učitelji u različitim zemljama se razilaze po pitanju da li je nošenje nikaba verska obaveza ili pripada tradiciji: dok je u Saudijskoj Arabiji to obaveza, dotle je u Tunisu pokrivanje lica čak zabranjeno.Btw. nije li nosenje burki, nikaba i inih velova nakon rata postalo uobicajeno i u Bosni? Pricala mi je prijateljica (muslimanka) rodjena u Sarajevu da joj je bilo nelagodno hodati ulicom nakon sto se vratila nakon rata i naisla na "polupokriveno" Sarajevo. I jos jedna kratka paradigma; besmisleno je usporedjivati civile sa svecenickim licima poput npr. Majke Tereze.propisan ili ne, u islamu ili drugdje ti posebni propisi za žensko pokrivanje su odraz muške dominacije u prošlosti.


Ne samo muske dominacije, nego i promatranje zene kroz prizmu objekta, "njegovog vlasnistva" koje je zabranjeno tudjim pogledima. Burka simbolizira "putujuci zatvor" sto je strasno. Inace, burka je obavezna u zemljama gdje vladaju serijatski zakoni - Saudijska Arabija, Afganistan, itd. i smatram da ju EU zemlje zabranjuju s punim pravom.
Neka nose burke i neka se kamenuju u vlastitom dvoristu; nametanje vlastitih zatucanih pravila modernim demokratskim drustvima je nedopustiva opcija.

Edited by Ziza, 09 February 2010 - 07:20.


#37 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 09 February 2010 - 07:10

Dok su dekoltei do pupka i farmerke do pola dupeta odraz muške dominacije danas.
Nekad je bilo važno sakriti svoju ženu, danas, otkriti sve žene.
Žene uvek imaju izbor. Mogu da prihvate šta im se servira.


A ti mislis da zene koje su od glave do pete pokrivene k'o nindže to rade po vlastitom izboru? Cute. :ph34r:

#38 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 09 February 2010 - 07:16

Dok su dekoltei do pupka i farmerke do pola dupeta odraz muške dominacije danas.
Nekad je bilo važno sakriti svoju ženu, danas, otkriti sve žene.
Žene uvek imaju izbor. Mogu da prihvate šta im se servira.Posebno te koje nose burku imaju izbor... svasta...

#39 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 09 February 2010 - 07:22

Prema podacima koje ja posjedujem, a stizu iz francuskog Ministarstva unutarnih poslova, 2000 zena nosi burku, sto je takodjer mali broj, ali nebitno; i ti Hill B. pucate na krivu metu jer Sarkozy tj. Francuska nije jedina zemlja koja zeli zabranu burke a kao sto sam navela u uvodnom postu. Stovise, tu je i Italija, kao i Egipat i to prije svega zbog porasta islamskog ekstremizma;Btw. nije li nosenje burki, nikaba i inih velova nakon rata postalo uobicajeno i u Bosni? Pricala mi je prijateljica (muslimanka) rodjena u Sarajevu da joj je bilo nelagodno hodati ulicom nakon sto se vratila nakon rata i naisla na "polupokriveno" Sarajevo. I jos jedna kratka paradigma; besmisleno je usporedjivati civile sa svecenickim licima poput npr. Majke Tereze.

Ne samo muske dominacije, nego i promatranje zene kroz prizmu objekta, "njegovog vlasnistva" koje je zabranjeno tudjim pogledima. Burka simbolizira "putujuci zatvor" sto je strasno. Inace, burka je obavezna u zemljama gdje vladaju serijatski zakoni - Saudijska Arabija, Afganistan, itd. i smatram da ju EU zemlje zabranjuju s punim pravom.
Neka nose burke i neka se kamenuju u vlastitom dvoristu; nametanje vlastitih zatucanih pravila modernim demokratskim drustvima je nedopustiva opcija.

U Turskoj je do prosle godine bilo zabranjeno nosenje cak i hidjaba na javnim mestima, partija na vlasti je to ozakonila ponovo...
sem S. Arabije, pravo da ti kazem, nigde vise nije obavezno, ciini mi se ni u Avganistanu

#40 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 09 February 2010 - 07:37

A ti mislis da zene koje su od glave do pete pokrivene k'o nindže to rade po vlastitom izboru? Cute. :ph34r:


Ne, ja se samo protivim zabranama, odnosno, mislim da zabrane ne rešavaju problem. Da li ti misliš da bi se prava jedne muslimanke u svojoj porodici povećala ako bi država zabranila da ide ulicom pokrivena.
Ako država, Francuska ili neka druga, krene nekom radikalnim merama da menja viševekovne navike ili pravila, izazvaće samo radikalnu reakciju ekstremnijeg dela, u ovom slučaju, muslimanske populacije. Ja se ne zalažem za nošenje burki, ali se protivim zabranama jer mislim da će imati kontraefekat. Većina tih žena, koje nose burku će ostati u kući, biće još više izolovane, ukoliko ne budu smele i dalje da se oblače na svoj način.

#41 yoyogi

yoyogi
 • Members
 • 6,418 posts

Posted 09 February 2010 - 08:04

Ne, ja se samo protivim zabranama, odnosno, mislim da zabrane ne rešavaju problem.


Zabrana burke ne resava problem gladi u Africi ali resava neke potpuno prakticne situacije.

Zamisli scenu, aukcija za stan u zgradi, mnogo prijavljenih, nadmetanje se odrzava ispred zgrade.

U sred zhara, iz zgrade izadje zena u burki i prodje kroz okupljene aukcionare.

Pa kako bi se razbezali oni koji su mislili da se naticu, koji su vec izviknuli ponude bi ih povukli i gotova prica i aukcija. Jos ako je stan bio tvoj i na prodaju i zena u burki jednom u zivotu dosla kod nekog, cak i ne zivi tu.

Edited by yoyogi, 09 February 2010 - 08:05.


#42 posejdonis

posejdonis
 • Members
 • 283 posts

Posted 09 February 2010 - 08:08

Vecina muslimanki NE nosi burku, vecina muslimanki se NE udaje za nemuslimane. Razlog za ovo stanje, ocigledno, nije burka...

То је истина, али део оних који не носи се ипак уда. Јер будимо искрени, ако су људи превише религиозни или у глави имају оно ,, Само моја религија је исправна, што их 99,9% верских заједница учи", онда међуверски бракови нису лака ствар. Ја желим да ме неко гледа као доброг или лошег човека, способног или неспособног, а не кроз призму религије, што је по мени много увредљиво.
Ако неко каже да човек има право да бира брачног друга, тако да му је предуслов религиска припадност, слажем се, али онда постоје последице. Људи се још увек деле на групе, ми и они, и кад систем крене надоле, онда настану срања. Јевреји су ти најбољи пример, паметни су, способни, међусобно се испомажу и свуда има људи који их мрзе, баш зато што се не мешају.
Ако живиш у Риму, живи као што се у Риму живи, или ћеш можда сносити последице, ако не ти онда твоја деца.
Ако ми неко каже да је ово страшно, јесте, али ми људи јесмо нетолерантни, поводљиви, с времена на време, поготово када смо уплашени. И онда радимо неке ствари због којих се и стидимо касније, али их радимо.

#43 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 09 February 2010 - 09:06

U Turskoj je do prosle godine bilo zabranjeno nosenje cak i hidjaba na javnim mestima, partija na vlasti je to ozakonila ponovo...
sem S. Arabije, pravo da ti kazem, nigde vise nije obavezno, ciini mi se ni u Avganistanu


Mislim da ti se krivo cini;u Afganistanu neces naici na zenu koja nije pokrivena.


Ne, ja se samo protivim zabranama, odnosno, mislim da zabrane ne rešavaju problem. Da li ti misliš da bi se prava jedne muslimanke u svojoj porodici povećala ako bi država zabranila da ide ulicom pokrivena.


Pa istim zabranama se evidentno bave i muslimanske drzave koje se protive jacanju islamskog radikalizma. Sto se tice prava; postavlja se pitanje zbog cega je jedna radikalna islamska porodica uopce i doselila u zemlju cije vrijednosti ne zeli prihvatiti. Civilizacijski sustav pristojnog ponasanja nalaze da poštuješ obicaje domacina; ne bi mi palo na pamet da se po Saudijskoj Arabiji secem s golim pupkom. Ne samo zato sto bi me progutao mrak, nego i iz postovanja prema njihovoj kulturi i obicajima, a sto oni uostalom i ocekuju, samo sto se ne pridrzavaju istog principa kad su oni u gostima a sto vise govori o njima samima, nego o bilo kojoj Zapadnoj drzavi koja im omogucuje pristojan zivot.


Ako država, Francuska ili neka druga, krene nekom radikalnim merama da menja viševekovne navike ili pravila, izazvaće samo radikalnu reakciju ekstremnijeg dela, u ovom slučaju, muslimanske populacije.


O tome neka se brine muslimanska populacija kojoj je duznost da raskrsti sa vlastitim ekstremistima koji su ujedno i najzasluzniji za stigmatiziranje Islamske religije.

Edited by Ziza, 09 February 2010 - 09:11.


#44 Hill Bill

Hill Bill
 • Banned
 • 7,389 posts

Posted 09 February 2010 - 09:14

...
Ако живиш у Риму, живи као што се у Риму живи, или ћеш можда сносити последице, ако не ти онда твоја деца.
...

Da, a ako živiš u Beogradu, navijaj za Zvezdu ili Partizan ili ćeš proći kao Bris Taton.

Ne postoji način da se ova francuska svinjarija brani bilo čime, bilo kojim demokratskim principom. Ovo je najobičnija demonstracija hrišćanskog fundamentalizma i uopšte me ne iznenađuje da isto podržava ona italijanska budala od premijera. Pogotovo je lakrdija pokušaj da se taj ogoljeni fašizam opravdava bezbednosnim razlozima i "skrivanjem identiteta". Naprotiv, hrišćanskim fašistima bode oči to drsko neskrivanje identiteta, demonstrativni inat da drugačiji postoje u tom hrišćanskom zabranu. Hoće li po istom osnovu zabraniti drugim sveštenicima da nose svoje smešne haljine, na primer? Pravoslavnim popovima, na primer? Uostalom, ne bi začudilo, ista Francuska je svojevremeno za Miloševićevog vakta nalagala policiji da posebno obrati pažnju na sve koji liče na Srbe, opet "iz bezbednosnih razloga".
Džabe im je, i Sarkoziju i Berluskoziju, opet će im njonju razbiti neki koji eto liče na njih, ali na sreću nisu na njih ni nalik.

#45 rory

rory
 • Members
 • 2,989 posts

Posted 09 February 2010 - 09:16

Nekad jedna od najliberalnijih zemalja propisuje način oblačenja i ima vremena da se bavi šačicom ljudi koji btw gledaju svoja posla. Većina vas ne vidi problem, ono ko ih jebe, to je jedna zatucana grupica. Većina nikad i nigde ne vidi problem ako njeni interesi nisu ugrpženi ali to nije jedna fiksna grupa, sutra po nekom pitanju baš vi možete biti deo manje skupine čija se prava krše. Drugi je problem što se uplitanje države u stvari koje ne bi trebalo da je se tiču uvede u praksu ovakvim potezima, prihvatljivim većini.