Jump to content


Photo
- - - - -

Burka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1249 replies to this topic

#16 XXL

XXL
 • Members
 • 18,731 posts

Posted 08 February 2010 - 14:29

:ph34r: ma jok, to ja komentarisao ono 'vreme i strpljenje'... mi ovde navikli na burku tako da vise i ne primecujemo...
ali ima zena koje ne bi skinule burku cak i da im se ostavi na volju, moja hanuma zna nekolicinu, al' koliki je procenat tih zena... ne znam,
racunam da bi bio VRLO mali.

Pa pazi, to i jeste aspekt koji ne treba zanemariti. Ja sam citao nekoliko izjava nekih neudatih djevojaka koje nose burku. I koje kazu da su to same odabrale. Objasnjenje za to je u njihovoj vjeri, tj da u potpunom predavanju Bogu, vjeri, nece da im bilo sta smeta, pa makar to bila i odjeca. Mada to meni izgleda malo pricha 'nako. To je izmedju ostalog, a najvishe zbog toga, rekao bih, da ne ''privlace'' poglede muskaraca. A na ovaj nacin itekako privlace, jedina razlika je sto nista ne vidish. Mislim to u onom islamu koji ja poznajem i nema bash neko uporishte, ali ok, ko hoce, voila. Ja sam nekoliko puta procitao u prevodu Kur'ana da zena (muslimanka) treba biti obucena kao u namazu, znaci za vrijeme obavljanja molitve, a burka to nije. Kao sto sam se pitao zasto vehabije izmedju ostalog nose onako skracene pantalone? Objasnjenje je da ne bi hodajuci prljao rub nogavica. Mislim, sta reci? Ne prljam ni ja svoje, a nisu mi onako kratke, samo nisu preduge.

#17 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 08 February 2010 - 14:29

Jok, a? E, lolo...Koja bi mene spopadala kad se pojavim sa hanumom i cetvoro dece? Mladji su interesantniji :ph34r:

#18 XXL

XXL
 • Members
 • 18,731 posts

Posted 08 February 2010 - 14:30

Koja bi mene spopadala kad se pojavim sa hanumom i cetvoro dece? Mladji su interesantniji :ph34r:

Kako mislish? Mislish mi sa troje? :)

#19 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 08 February 2010 - 14:35

Pa pazi, to i jeste aspekt koji ne treba zanemariti. Ja sam citao nekoliko izjava nekih neudatih djevojaka koje nose burku. I koje kazu da su to same odabrale. Objasnjenje za to je u njihovoj vjeri, tj da u potpunom predavanju Bogu, vjeri, nece da im bilo sta smeta, pa makar to bila i odjeca. Mada to meni izgleda malo pricha 'nako. To je izmedju ostalog, a najvishe zbog toga, rekao bih, da ne ''privlace'' poglede muskaraca. A na ovaj nacin itekako privlace, jedina razlika je sto nista ne vidish. Mislim to u onom islamu koji ja poznajem i nema bash neko uporishte, ali ok, ko hoce, voila. Ja sam nekoliko puta procitao u prevodu Kur'ana da zena (muslimanka) treba biti obucena kao u namazu, znaci za vrijeme obavljanja molitve, a burka to nije. Kao sto sam se pitao zasto vehabije izmedju ostalog nose onako skracene pantalone? Objasnjenje je da ne bi hodajuci prljao rub nogavica. Mislim, sta reci? Ne prljam ni ja svoje, a nisu mi onako kratke, samo nisu preduge.upravo tako, cak i sa burkom na licu privlace paznju, to im daje 'misterioznost', pit'o ja mlade Arape, tako kazu...
da ih vidis kako se gledaju po shoping centrima i domundjavaju u prolazu, Kusturica bi mog'o film da napravi... ufff, nije ovo tema, znam,
al'...

#20 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 08 February 2010 - 14:37

Kako mislish? Mislish mi sa troje? :)ihaaha, ti be se 'ovajdio', samo tako... :ph34r:

#21 BlackDog

BlackDog
 • Members
 • 2,951 posts

Posted 08 February 2010 - 15:03

Mother and daughter Faraha and Lutfun Ahmed both choose to wear niqaab and veil their faces: "I think its unfair what he said as everyone has the right to dress how they want in this country." said Faraha. "It's our religion to follow the teachings of our Prophet and he told us that we should be covering our faces to create less attraction for men. If you have to go for an interview or anything official you can choose to take it off, but walking around it shouldn’t affect anyone else. I choose to wear it because I feel safer and I feel I'm attracting less attention."
BBC

Drugim rečima svi muškarci su seksualni manijaci i potencijalni silovatelji koji samo čekaju go članak, uši, nos pa da naprave redaljku. Zato je neophodno obući se potpuno neupadljivo u nindža stilu. Logično. Naravno činjenica da si udata za jednog "manijaka", da si rodila drugog a ćerka si trećeg ne treba uopšte da ti smeta jel bože moj oni bi samo silovali nepokrivene strankinje.
Još bolji su konvertiti - "pokrstiš" se sa 30-40 godina i onda odjednom kreneš da se pokrivaš jel manijaci vrebaju :ph34r: pa jbg miš ako si ih sve ove godine uspešno izbegavala čemu sad džakovanje.
Naravno da burke ne treba zabraniti ali treba uvesti registarske tablice - da se lako prepozna ko je ko.

#22 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 08 February 2010 - 16:38

.....
Da, moze se tocno razdvojiti sto je vjersko obiljezje i simbol, a sto modni hir.

...


Ne sumnjam da država može sve. Čak i da naredi nošenje žute trake, ali sve to ima svoje posledice.

Na primer.

Pokrene se spirala nepoverenja i nasilja i dokle se dođe?

#23 Zabalujev

Zabalujev
 • Members
 • 5,315 posts

Posted 08 February 2010 - 16:41

Dobro, a ako joj muž zabrani da nosi burku, jel onda uredu.

Pa, teško da bi se takav junoša spanđao sa takvom, ne? Možemo da hipotetišemo i o tome postoji li evolucionista koji smatra opravdanim sakaćenje klitorisa, što da ne, ajde da frikombinujemo.

Koliko bi žena, devojaka, devojčica ostalo u kući umesto da ide u školu, na posao, jednostavno u šetnju, ako se zabrani nošenje burki.
Ko bi bio kažnjen u slučaju kršenja zakona? Muž, otac ili žena, devojka koja nosi burku?

Otac mi je pričao da je njegov tata u ono priglupo vreme predesetih godina smatrao da dete i ne treba mnogo da ide u školu. E onda su došle čike u plavom i rekle da on mora. Tri put ura za čike u plavom. Mislim da su u isto vreme iz naših krajeva istim metodama iskorenile nošenje odežde o kojoj je ovde reč. E danas bi tu modu ovde da vraćaju momci koji vide Saudijsku Arabiju kao ideal. Ne može. Ne dam.

Priča mi drugarica, rodom iz Sandžaka, odrasla u tim krajevima, imenom Muslimanka, najbolja drugarica joj Srpkinja, kako se u gimnaziji izdvojila ekipica tih "finih, pokrivenih" devojaka koje su počele sa visine da gledaju na ove, standardne cure, te služe na čast familiji koja je odjednom spoznala Alaha itd. Međutim, kad padne mrak, one se preobuku u modernu odeždu, pa kroz prozor kod junoša koje ne pitaju za veru i nacionalnost. A kad se dođe do udaje, tu je čika koji će rado da zakrpi šta treba kako bi one postale nanovo nevine :ph34r: Nek prodaju oni te priče nekom drugom. Posebno poglavlje imam i za pravoslavne, ne brinite se. To iznalaženje islama/pravoslavlja i pratećih običaja u krajevima gde to odavno ili nikada nije bio običaj pljuckam i ič ne tolerišem.

Ovaj link što dade Black Dog... Da, ima tih stavova gde majka i ćerka ponosno ističu da to rade zbog tradicije. Ima i onoga da se genitalno sakaćenje devojčica na isti način pravda i da ih same majke tome privode. Dokins u Zabludi o Bogu jako ogorčeno piše o tome kako se na Zapadu, iz straha da se vlasti ne proglase tolerantnima, prelazi preko nekih običaja lokalnih zajednica i toga šta "čike" rade u takvim slučajevima, a ima i onih oduševljenih liberala koji se oduševljavaju multikulturalizmom i šarenim zajednicama i svim tim divnim običajima koje nikada ne bi primenjivali na svojoj deci i za šta bi im njihove supruge zalepile šamar i isterale ih iz kuće.

To što je Sarkozi retard, što je Evropa puna desničarske bagre koja bi rado radila istrage poturica (Švicarska) nije razlog da ja tolerišem pustinjske običaje koji se, ako ćemo pravo, nisu baš ni u svim pustinjama primili. A inače može X5, nema problema, videli smo onomad kako su se Talibani baškarili po Afganistanu sve vozeći zapadne imperijalističke, bezbožničke džipove. Ali uništiše žilete, a žene pretvoriše u niža bića.

A praktični razlozi - pa da, toliki ljudi pokrivenih lica okolo... Hm, ne znam, kome je to normalno, nek stavi masku, prošeta ulicom, ode na posao, do opštine... I da, zar te žene, osim što su pokrivene, ne treba da budu u pratnji muškaraca? Nije valjda da će ih od nasilnih muškaraca samo spasti nešto platna? Ili se toliko već veruje tom dekadentnom, sekularno, zapadnom društvu?

#24 king louie

king louie
 • Members
 • 3,153 posts

Posted 08 February 2010 - 17:01

Naravno da burke ne treba zabraniti ali treba uvesti registarske tablice - da se lako prepozna ko je ko.

Od-li-čan! :ph34r:

#25 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
 • Members
 • 2,583 posts

Posted 08 February 2010 - 19:40

Nedavno je (26. 01.) u Francuskoj usvojen prijedlog parlamentarnog povjerenstva o zabrani nosenja muslimanskog vela na javnim mjestima.

Da preciziramo: zabrana se odnosi na "integralni veo", odnosno na odecu koja potpuno sakriva zenu, ukljucujuci i lice. Koliko je donosenje takvog zakona bilo hitno govori cinjenica da prema policijskim izvestajima, u Francuskoj, zemlji od preko 65 miliona stanovnika, cak 367 zena nose burku. To nam govori da parlamentarna debata i usvajanje predloga o zabrani nisu bili motivisani jeftinim populizmom (po kojem Sarkozi i vladajuca partija nisu poznati,) vec iskljucivo neophodnoscu da se Republika i njeni principi odbrane od najnovijeg talasa islamizma koji samo sto je nije progutao.

Sad ozbiljno, ja sam za zabranu nosenja integralnog vela (burke) na javnim mestima, ali nisam za zabranu nosenja "marame" (hidjab), zato sto je burka u praksi neodvojiva od ugnjetavanja zena, dok se marama nosi vise kao neki simbol identita (sto moze da izgleda tupavo nekima, mozda i ne bez razloga, ali im to opet ne daje pravo da na silu naturaju svoje shvatanje mode).

Edited by Merlin, 08 February 2010 - 19:41.


#26 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 08 February 2010 - 20:28

Da preciziramo: zabrana se odnosi na "integralni veo", odnosno na odecu koja potpuno sakriva zenu, ukljucujuci i lice. Koliko je donosenje takvog zakona bilo hitno govori cinjenica da prema policijskim izvestajima, u Francuskoj, zemlji od preko 65 miliona stanovnika, cak 367 zena nose burku. To nam govori da parlamentarna debata i usvajanje predloga o zabrani nisu bili motivisani jeftinim populizmom (po kojem Sarkozi i vladajuca partija nisu poznati,) vec iskljucivo neophodnoscu da se Republika i njeni principi odbrane od najnovijeg talasa islamizma koji samo sto je nije progutao.

Sad ozbiljno, ja sam za zabranu nosenja integralnog vela (burke) na javnim mestima, ali nisam za zabranu nosenja "marame" (hidjab), zato sto je burka u praksi neodvojiva od ugnjetavanja zena, dok se marama nosi vise kao neki simbol identita (sto moze da izgleda tupavo nekima, mozda i ne bez razloga, ali im to opet ne daje pravo da na silu naturaju svoje shvatanje mode).

Hidžab nije propisan samo u Islamu.........

#27 divizija

divizija
 • Members
 • 337 posts

Posted 08 February 2010 - 20:51

Hidžab nije propisan samo u Islamu.........


propisan ili ne, u islamu ili drugdje ti posebni propisi za žensko pokrivanje su odraz muške dominacije u prošlosti.
najbolji su m iargumenti kad kao neke djeovjke to nose "dobrovoljno". super mislim si...i članovi onih kulteva u meksiku su dobrovoljno počinili suicid.
ljudi svašta čine dobrovoljno kad im isperu mozak. od roditelja i okoline na dalje.

#28 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
 • Members
 • 2,583 posts

Posted 08 February 2010 - 21:08

Hidžab nije propisan samo u Islamu.........

Posted Image

Posted Image

#29 Hill Bill

Hill Bill
 • Banned
 • 7,389 posts

Posted 08 February 2010 - 21:13

Sledeće je valjda da se zabrane brade, a kao argument iskoristi doktor Dabić!

Ćosavi, sarkozni mudraci svojom ćosavom pameću upropastiše svet.

#30 Zabalujev

Zabalujev
 • Members
 • 5,315 posts

Posted 08 February 2010 - 21:56

Hidžab nije propisan samo u Islamu.........

Tačno, islam onog vremena je preuzeo običaje hrišćana onog vremena. Kod nas na selu samo žene rođene pre WWII nose marame. Posle toga jok. Ako izuzmemo one paćenice koje su otkrile religiju u četrdesetoj kada su skapirale da ne mogu da rode, pa krenule da drže sve postove i dosađuju Sotoni i narodu.

Setimo se kada je Petrija skinula maramu. "Trajnu, što trajniju!"