Posted 03 March 2010 - 19:48
Evo sad pročitah "VIP COMMENT" u još aktuelnom broju NIN-a, gde je u ulozi VIP komentatora, niko drugi do, glavom i bradom (s dokumentima Kosova), ministar za KiM i druge začine, Bogdanović izvesni..
U tom intervjuuu, osim uobičajenih međunarodno-pravnih, pravedno-kompromisnih argumenata i "argumenata", za oko mi zapade rečenica u kojoj ministar za KiM (i ostale začine) parafrazira Krasnićija (izvesnog), u kojoj taj izvesni Krasnići govori kako su Albanci iz Preševa (a bogami i Bujanovca - za Medveđu ni(je)sam siguran), spremni da se priključe Kosovu, ako "oni severnjaci" nisu spremni da se integrišu u "newborn system of Kosovo", odnosno Republiku Kosovo, jel...
E tu me malko zasvrbilo, tol'ko jako, da se momentalno uozbiljih...
Takozvana "strategija" za sever - koju, kao kakvo kopile, odbacuju i na jedno oko zažmuruju EULEX i EU(lex), dok drugim namiguju - nikako se ne može realizovati (a da funkcioniše) bez strategije za Preševo i pripadajuću mu dolinu.
Ne treba biti naročito pametan, pa primetiti da ove dve teritorije, iako različite na oko, liče ko jaje jajetu. Sve privilegije koje bi uživali Srbi sa severa, moraju se dati i Albancima s juga. Ukoliko naša VIP vlast bude ignorisala "strategiju za sever" (odnosno, nužnost nestanka "čardaka ni na nebu ni na zemlji"), posredno ignoriše i pitanje juga Srbije, s ekvivalentnim čardakom (iz kojeg ljudi iskaču na tlo - Belgije). Ukoliko sever dobije nešto što jug ne bi dobio, well, problemi su neizbežni.
Da se skroz uozbiljim...
Sever Kosova i jug Srbije moraju dobiti identična (recipročna) rešenja, koja u bliskoj budućnosti neće biti povod za nestabilnost, a u daljoj budućnosti ta dva "regiona" mogu (moraju) postati i nekakva tampon zona i meko tkivo, preko kojega bi mudri vlastodršci (i jedni i drugi) našli "modalitete" za saradnju. Naravno, kad se Srbijanci opasulje i shvate da Kosovo nije Srbija.
Nije valjda toliko komplikovano?