Pa tome i ja pričam.Deca imigranata se u dobroj meri osakaćuju u "Hauptschule" i tu ostaju do 9.razreda, pa kasnije moraju na neki zanat.Da li je to namerno ili ne, ne znam ali fakat je da većina te dece ne nabije prosek za upis u gimnaziju.Ne verujem da su ta deca kolektivno glupa...
To oko dečjih vrtića je izraženo u getoima, mada ni to nije odlučujući faktor jer se radi o 2 ili 3 godine vrtića.Glavni problemi nastaju u "Hauptschule".Dosta getoizoranih delova nekih gradova, je ustvari nekakav podsvesno obrambeni mehanizam roditelja, misleći da se osećaju sigurnje kada su u okruđenju svojih.Tako naprimer ima odeljenje u kojem samo jedan Nemac a ostalo deca imigranata. Sa druge strane geoti se stvaraju jer dosta njih živi u socijalnim stanovima koji su najjeftiniji, te im Soziaalamt plaća one nejjeftinije.
Imaosam takođe prilike da vidim se stan neće izdati jednom strancu, ve radije nekom Nemcu.RTL televizija je to testirala tako što se telefonski javila na kedan novinski oglas.Prvo su se obratili na lošem nemačkom i rečeno im je da je stan već izdat, dok u sledećem pozivu je to učinjeno na "Hochdeutsch", i odmah je dogovoren termin da posetu stana.
Problem je takođe što je većina Turaka veoma usko vezana sa svojim tradicionalnim navikama.Naprimer po turskim džamijama se imami dovode iz Turske gde budu po 4 godine , i posle odlaze a zamenjuju ih novi.Hutba se drži na turskom jeziku , kao i verska nastava.
Ja obično za Bajram odem u najbližu džamiju, ali ništa ne razumem šta imam kaže posle molitve. Zato smatram potpuno ispravno da se religijska nastava treba obavljati na nemačkom jeziku.No problem je kako stvoriti takav kadar.U BW je religija uvedena i u nemačke škole, ali imaju problema sa nastavnim kadrom.
Nedavna izjava koju je izrekao predsednik Nemačke Cristian Wullf da je islam i nemačka religija, naišla je na veoma oštre osude pogotovu u Bayernu koji je najksenofibičniji na Turke.
Ja se u potpunosti slazem s tvojim upisima na ovom topicu, s tim sto sam samo htela da dodam i par stvari o tom njihovom vrlo "nepravednom" obrazovnom sistemu. Postoje deca koja tek kasnije zablistaju u skoli, a u Nemackoj je takvoj deci vrlo otezan put za dalje skolovanje