Jump to content


Photo
- - - - -

World News


 • Please log in to reply
2943 replies to this topic

#2941 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 09 April 2019 - 14:38

Alzirski levicarski diktator Abdelaziz Butaflika je podneo ostavku posle masovnih demonstracija. Verovatno je ostavku potpisao neko drugi jer je ovaj starac poluziv i pitanje je koje mozdane funkcije su mu uopste i vitalne. Naravno to ga nije sprecavalo da se kandiduje za peti mandat, ali isprecio se narod. Da li je to put u demokratizaciju Alzira ostaje da se vidi. Dobra stvar je to sto je narod nastavio da demonstrira i trazi potpunu razgradnju postojeceg sistema i slobodne izbore. Smena rezima u Zimbabveu je dobar primer da nije dovoljno da se samo smeni ostareli starac vec je nuzno razgraditi sistem u potpunosti. Za sada Alzirci to uspesno obavljaju, videcemo kako ce se dalje razvijati.

Alzir je jedna od retkih arapskih drzava koja saradjuje sa Iranom, takodje oni su i glavni sponzori pokreta Polisario koji se bori protiv Maroka i zalaze se za nezavisnu Zapadnu Saharu. Takodje Alzir je i pouzdan kupac ruskog oruzje, a ima dobre odnose i sa ostalim komunistickim despotijama. Ovo bi mogle da budu promene u dobrom smeru.
Susedni Tunis je primer uspesno sprovedenog arapskog proleca i za sada jedina demokratija u severnoj Africi, pa i u celom arapskom svetu. Alzir bi mogao da krene koracima svog suseda.
 • 0

#2942 Hamilton

Hamilton
 • Members
 • 7,473 posts

Posted 11 April 2019 - 08:55

A sad-e sta se to desava u Sudanu?
 • 1

#2943 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 11 April 2019 - 09:54

A sad-e sta se to desava u Sudanu?

 

Posle pet meseci protesta vojska je stala na stranu demonstranata i srusila Omara al Basira. Ja sam jos u januaru ovde kratko pisao o tome. Tema je izgleda bila prilicno neintresantna za medije i o njoj se jako malo pisalo.

 

Sestog aprila demonstranti su krenuli u veliku protestnu akciju koja je trajala bez prestanka do danas. Od pocetka, pre pet meseci, bilo je sukoba sa policijom i paravojnim formacijama tzv dzandzavidima u kojima je bilo zrtava. Protest koji je poceo sestog imao je za cilj da privoce vojsku na stranu demonstranata i veliki broj ljudi se okupljao ispred vojnih objekata trazeci pomoc. Tokom protesta bilo je vise slucajeva da je dolazilo do sukoba vojnika i policije, gde su vojnici samoinicijativno branili demonstrante od policije, nekoliko vojnika je i poginulo u tim sukobima. Ti sukobi su se posle sestog aprila intenzivirali, da bi na kraju vojska odlucila da reaguje, srusi predsednika i preuzme vlast. U kom pravcu ce se kretati njihova vlast jos je rano komentarisati. Najavili su da ce ona trajati oko godinu dana. Videcemo sta ce biti.

 

O Basiru sam pisao pre nekoliko godina u jednoj diskusiji sa Sredingerom. On je pre dolaska na vlast pucem bio oficir, mislim pukovnik, general nije bio sigurno, naravno kasnije je postao marsal. Vojnu akademiju je zavrsio u Egiptu i to je jako bitno za njegov dalji politicki razvoj. U Egiptu je dosao u kontakt sa Muslimanskim Bratstvom i prihvatio je njihovu ideologiju, koju je po povratku u Sudan nastavio da siri i po toj zemlji. U Egipat se vraca da bi ucestvovao u Jom Kipurskom ratu, pa se posle njega ponovo vraca u sudansku vojsku u kojoj ostaje do puca 1989 godine. 

On nije tipican predstavnik Muslimanskog Bratstva. Njegova partija Nacionalni Kongres, iako clanica MBa, u nekim segmentima znacajno odstupa od njihove ideologije. On je  salafista i njegova partija je salafisticke orijentacije, a svi koji prate znaju bez obzira na propagandu da su MB i salafisti smrtni neprijatelji. Basir i Nacionalni Kongres su arapski nacionalisti dok se MB prezire bilo kakav nacionalizam. Nacionalni Kongres su panarabisti, dok su MB panislamisti. MB su prodemokratski orijentisani, dok je al Basir klasican autokrata... Znaci, iako nominalno MB, razlike izmedju ideologije MB i al Besira i njegovog Nacionalnog Kongresu su veoma velike.  To je uslovilo da iako je al Basir MB uspe da uspostavi vremenom dobre odnose sa Saudijskom Arabijom, sto je jako bitno za dalju pricu. Sa druge strane imao je jako lose odnose sa USA od samog starta, iako se MB generalno zalaze za dobre odnose sa USA, sto je dovelo do toga da bude proglasen za teroristu. E sad da li je bas terorista to ne bih mogao da tvrdim, ali je ratni zlocinac koji je pocinio genocid sigurno. Sa druge strane odrzava dobre odnose sa Turskom i Katarom, u skladu sa MB politikom, dok je sa Egiptom i pored napora SA u losim odnosima. 

 

Saudi mrze MB, ali su ipak odrzavali dobre odnose sa Sudanom i pomagali ga. Ipak trudili su se da u tim odnosima kad god je moguce zaobilaze Basira. Trudili su se da imaju sto veci uticaj u sudanskoj vosci i na kraju su u tome uspeli. Znacajni uticaj u tome je imao jemenski rat. Sudanska vojska je dobrim delom pod kontrolom SA. Odrzavali su dobre odnose i cekali priliku da mu zabiju noz u ledja. Naravno, on je znao da ne moze da veruje SA, ali ipak je u njihovom dvoristu i igrao je pametno, oni su mu kljucna zastita od USA i finansijer. Ekspanzijom Turske on pocinje da se sve vise okrece Turskoj, Erdogan je MB. Pregovori oko turske vojne baze u Sudanu su uveliko tekli. Baser je ostvario kontakte i sa Rusima. Sve to je stvaralo nervozu kod SA. Kada je otisao u posetu Siriji i Asadu, sutradan su pocele demonstracije. Sudancima koji su prilicno islamisticki nastrojeni, to je bila kap koja je prelila casu ( kada je Basir dosao na vlast pokrenuo je veliki ekonomski rast, poslednjih godina usled pada cene nafte oni su u krizi i cene zivotnih namirnica su jako visoke, to je i ranije izazvalo nezadovoljstvo) i buknula je prava pobuna naroda. SA je prepoznala da je to taj momenat koji cekaju i zaustavila je vojsku i odgovorila ih od reakcije i podrske predsedniku. Vojska je tokom celog procesa demonstracija bila neutralna. Kada su videli da su demonstracije vec mesecima izuzetno masovne i da su demonstranti odlucni da ispune svoje ciljeve dali su zeleno svetlo za puc.

 

U svakom slucaju radi se o liku za kojim niko normalan nece zaliti. 


 • 3

#2944 James Delaney

James Delaney
 • Members
 • 161 posts

Posted 21 April 2019 - 13:37

Strasni teroristicki napadi na crkve u Sri Lanci,preko 200 mrtvih .

 

Verovatno pocinjeni od strane pripadnika " religije mira " .


Edited by James Delaney, 21 April 2019 - 13:39.

 • 3