kako napraviti sarmu bez kiselog kupusa
#1
Posted 04 January 2010 - 19:07
Da li postoji nacin da se napravi sarma, a da nemamo kiseli kupus? BTW nikad nisam pravila sarmu, pa vas molim za detaljan recept.
HVALA
#2
Posted 04 January 2010 - 19:14
Nazalost ovde gde zivim ne mogu da kupim kiseli kupus, a nisam se na vreme setila ni da ga ukiselim da bih imala sarmu za Bozic.
Da li postoji nacin da se napravi sarma, a da nemamo kiseli kupus? BTW nikad nisam pravila sarmu, pa vas molim za detaljan recept.
HVALA
evo ti recept za kiseljenje kupusa koji traje (kiseljenje) 24 sata. imas dosta vremena. srecno.
Edited by Lift Going Up.., 04 January 2010 - 19:16.
#3
Posted 04 January 2010 - 19:33
Nazalost ovde gde zivim ne mogu da kupim kiseli kupus, a nisam se na vreme setila ni da ga ukiselim da bih imala sarmu za Bozic.
Da li postoji nacin da se napravi sarma, a da nemamo kiseli kupus?
koliko znam, sada ti je kasno. postoji mogućnost da se kupus ukiseli (jedna ili dve glavice) na sobnoj temperaturi ali za nedelju dana a nemaš više toliko vremena.
btw, postoji mogućnost da se napravi i sarma od slatkog kupusa. uzmi beli kupus, odvoji listove i kratko ih probari u ključaloj vodi (par minuta, dok ne postanu staklasti). isperi pod hladnom vodom i pravi normalne sarme, kao i od kiselog kupusa.
recepata za sarmu je pun net. kako na srpskom, tako i na engleskom.
#4
Posted 04 January 2010 - 20:18
"Brzo kiseljeni kupus" moze da posluzi, ali je to zapravo surogat za ono sto je potrebno. Takodje je i sarma surogat.
Sarma od slatkog kupusa je sasvim drugo jelo - samo jedan detalj: kuva se sa paradajzom.
Inace, ako kod kuce "na brzinu" kiselis kupus, nemoj mu ni slucajno dodavati sirce; ja sam to uradio tri puta - prvi put, poslednji put i nikada vise. Sve je zavrsilo u klozetskoj solji.
Sarme od kiselog kupusa:
Glavica kiselog kupusa "razlista se", tj. odvoje upotrebljivi listovi. Onda se ono srce glavice kiselog kupusa isece na krupnije komade i poredja na dno serpe.
Fil se pravi tako da se na glavici luka (zavisi od kolicine mesa) proprzi, ali sasvim kratko, mleveno meso; babe kazu da je najbolje staviti pola junetine (govedine), a pola svinjetine. Soli i bibera po ukusu. Kad se masa malo proprzila doda se pirinac (ne previse) i 1-2 cela jajeta (zavisi od kolicine mesa) i sve se dobro promesa. Tim se filom pune i zavijaju sarme, a sa listova kupusa treba, ako su debele, ukloniti peteljke, ali tako da na listu ne ostane rupa.
Zaviju se sarme i redjaju preko onog nasecenog kupusa. Dobro je slagati ih gusto, tako da izmedju ostane sto manje prostora. Vrlo je lepo (ali ne nuzno) izmedju sarmi ubaciti komade dimljene slanine, dimljene sunke ili prsuta i komade dimljene kobasice. Ako imas bolje je, ako nemas "drzi vodu" i bez toga. Potom se slozene sarme u posudi naliju vodom i ostavi se da krckaju sto duze to bolje na tihoj vatri.
Posle 2-3 sata napravi se zaprska od ulja i aleve paprike, ali bez brasna i sarme se zaliju tom zaprskom. Posuda se dobro protrese nekoliko puta i ostavi da i dalje istiha krcka.
Sarma je odlicna i bez ikakve zaprske, ali ja varijantu sa zaprskom vise volim.
Zapravo, nikakva misterija - dosta jednostavno jelo, mada je petljavina zavijati sarme, posebno ako se radi o vecoj kolicini.
Kako Slavonci kazu, sarma se moze praviti na "kratki saft" ili na "dugi saft"; to je sa manje ili vise tecnosti.
Licno nalazim da je odlicna varijanta sarme "na kratki saft" ako se poslednjih 30-45 minuta zapeku u rerni.
Crno vino je obavezno, kao i krevet posle toga sto blize.
Edited by vladan, 04 January 2010 - 20:25.
#5
Posted 10 January 2010 - 21:58
#6
Posted 11 January 2010 - 16:50
#7
Posted 12 January 2010 - 15:13
Ovo mi vise lici na cufte kuvane sa kiselim kupusom.Neka moja poznanica, koja je imala uslova da ukiseli kupus, ali eto, nije htela, ali je htela "sarmu". Epilog, napravila je cufte od mlevenog mesa, umesane u kuvani kupus-ribanac. Nista... drugacije... nisam jela.
Mozda cak i moze da valja, ali nije sarma.
#8
Posted 11 March 2010 - 15:19
Da li postoji nacin da se napravi sarma, a da nemamo kiseli kupus?
...no svejedno sto je pitanje blago receno cudno
neki prave sarmu i od svezeg kupusa -
- jer ipak ne mozemo imati sarmu od kiselog kupusa ako nemamo kiseo kupus,
ne ide sarma na silu..mislim stvaarno ne ide
#9
Posted 11 March 2010 - 17:21
u tom slucaju preporucio bih sarmu od lozovog lista...Da li postoji nacin da se napravi sarma, a da nemamo kiseli kupus? BTW nikad nisam pravila sarmu, pa vas molim za detaljan recept.
samo ukucaj "sarma od lozovog lista" i recepata na netu koliko volis
Edited by muras, 11 March 2010 - 17:22.
#10
Posted 11 March 2010 - 18:00
mislim da je bozic prosou tom slucaju preporucio bih sarmu od lozovog lista...
samo ukucaj "sarma od lozovog lista" i recepata na netu koliko volis
ali mozda ce posluziti za sledeci
#11
Posted 12 March 2010 - 19:42
Pravi se tako da se listovi svezeg kupusu preliju kipucom vodom. Potom se sarma zavija kao i od kiselog kupusa, ali se onda preliva paradajzom (konzerva), a potom se kuva i zaprzi klasicnom zapraskom: ulje, brasno, aleva paprika.
Edited by vladan, 12 March 2010 - 22:30.
#12
Posted 12 March 2010 - 22:21
#13
Posted 12 March 2010 - 22:45
mislim da je bozic proso
...ali je Uskrs pred vratima, a uz Uskrs idu sarmice od zelja,
jagnjece sarmice i ostale dolma-sarma djakonije
#14
Posted 12 March 2010 - 22:57
#15
Posted 13 March 2010 - 00:59
pa nekome je svaki dan bozic...mislim da je bozic proso
Edited by muras, 13 March 2010 - 01:00.