Od svih ikona americkog sna, najvise su me oduvek fascinirale americke kuce srednje klase.
Tople skoro tipizirane prizemnice ili jednospratnice od drveta i lakih materijala, sa garazom-radionicom, uredjenim dvoristem, rostiljem, sa ili bez bazena itd...
Mene je najvise fasciniralo, kad u americkim filmovima otvore frizider, a ono pun konzervi piva
To su bila neka stara vremena kada smo mi pili pivo jos iz klipaca i tek se pojavile konzerve.
Malo surfujuci naidjem na nekim forumima slicnu argumentaciju od strane nasih amerikanaca.
Spoiler! --Click here to view--
Postovani.Zivim u SAD vec neko vreme.Zelim da budem iskren sa vama.Montazne kuce(drvene) su najobicnija glupost.Iste u nasoj Srbiji nemogu da zazive.Ima tu mnogo elemenata nemogucnosti.Prvo:poredjenja radi.Cena takvih kuca ovde u SAD-u pocinje od $120 po 1sq ft=$120 po 0.0929m2.Sto znaci da za kucu od oko 360m2 treba dati oko $420 000.Pa,ko je u Srbiji budala da za brvnaru da tolike pare?Takve stvari prolaze samo u Americi.Pod dva:Evo vam primer New Orleansa.Vremenska nepogoda i citav jedan grad zbrisan sa lica zemlje.E,da su kuce bile od blokova,cigle... to se verovatno ne bi dogodilo u tolikoj meri.Recimo,izbije pozar u toj vasoj "brvnari"(mi ih ovde zovemo brvnare).Izgori do temelja.Mozete da se slikate,ali...Ovde dodje osiguranje,utvrdi da krivica nije vasa i isplate vam osiguranje u potpunosti.Vi odete i kupite drugu kucu.Recimo.Mada sve je to malo drugacije.Koje ce osiguranje kod nas u Srbiji da isplati i u kom roku toliku sumu?Price o termo izolaciji su samo price.Da je to drvo tako dobro,pa TA peci bi se pravile od drveta.Mislim da su nasi gradjani u Srbiji u pravu.Nenasedajte na glupost Amerike.Nije Amerika otkrila "Svet",nego je "Svet" otkrio Ameriku.
Malo me jeste pokolebalo, ali ne sasvim. Ima li neko svojih iskustava?
Izdvojicu ovo
Sto znaci da za kucu od oko 360m2 treba dati oko $420 000.
Prvo kuca od 360 kvadrata je zamak, i ne vjerujem da je taj tip sve dobro izracuno, jer takva kuca bi bila ladno milionce, zavisi od lokacije, a takodje u cijenu kuce ulazi naravno i zemljiste, tako da je racunica cijena kuce podijeljeno sa kvadraturom= cijena po kvadratu, glupost, jer ne uzima u obzir cijenu placa, a cijena placa po gradovima varira kao i svugdje, npr Dedinje i Resnik. Evo sta bih ja rekao.
Drvene kuce su prije svega tople i nema betonske ploce, pa da odpadaju noge.
Vijek trajanja im je 100 godina, ali pod uslovom da se odrzavaju. Krov se obicno mijenja svakih 15-tak godina, prozori malo rijedje, kupatilo i tako sta je potrebno. Uglavnom kad se neko useli u kucu obicno ne planira da u njoj umre, kao sto je kod nas, tako da niko ni ne razmislja koliko kuca traje, a traje. Sto se tice unutrasnje organizacije, obicno nema naseg klasicnog hodnika-lavirinta, hodnici su minimalni. Nema vanjskih stepenica i stepenice takodje nisu dio hodnika. To mi se svidja. Prozori su relativno mali, bar u mom kraju.
90% kuca ima ukopan dnevni boravak, negdje do pola visine zida, pa imaju prozori, a negdje totalno u zemlji. To mi se bas ne dopada, ali bejsment je obavezni dio kuca. To kod nas ne bi proslo sigurno.
Po ovim tvom postu, mislim da bi ti Kit uzivao u tim kucama, jer su tako konstruisane da se sve moze raditi u njoj u maniru Sam svoj majstor. Alati su badava, a materijal je lako dostupan i u formatu prilagodjenom amaterskom radu, sto je veliki biznis. Sam mozes da mijenjas sve, ali ja obicno placam majstora, jer mora i on da zaradi platu

Iskreno nemam vremena, bavim se humanitarnim radom
Inace sto se tice kuca od cigle, naravno da se prave i takve i da su na cijeni, tako da ne postoji dzaba ova stvar