Jump to content


Photo
- - - - -

Nauka u Srbiji - presek stanja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
44 replies to this topic

#1 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 31 December 2009 - 11:06

Zavrsava se 2009. godina. Srpska nauka je nesto manje od godinu dana pod jurisdikcijom DS-a. Potpredsednik Vlade Srbije ujedno je i Ministar za Nauku i Tehnologiju. Na prvi pogled raspodela koja obecava uspeh. Makar su se naucnici potajno tome nadali. Godinu ipo dana kasnije situacija je sledeca:

Svojevremeno je Dragan Domazet izvrsio niz izmena u radu MNTR-a, koje su sprovodjene unutar samog MNTR-a, a zatim, donosenjem Zakona u vreme DSS, unete su odredjene, vise povrsne, izmene u rad naucnih institutcija. U sustini novi Zakon je unazadio ono sto je Domazet planirao u Nacrtu Zakona o naucnom radu, tako da se citava reforma 2001 - 2003 poprilicno urusila. Destrukciju je narovito nastavila mnistarka iz G17+ cijeg se imena vise i ne secamo. Nazalost, DS je, umesto da stvari popravlja, doveo naucne institutcije na rub egzistencije. Destrukcija se vrsi na nekoliko nivoa. Prvi je, naravno, finansijski, a drugi je pravni - odnosno, pravni okvir odluka MNTR-a koji jednostavno ne postoji. Sto se finansija tice MNTR je bez obrazlozenja (to je onaj pravni okvir koji ne postoji sada) dva puta umanjio budzetska sredstva naucnim institutima. To su sredstva iz kojih se placaju komunalije, odrzavanje, plate osoblja van nauke, kao i svi drugi prateci troskovi - npr. programi za racunoivodstvo, on-line baza pravnih propisa, i slicno. To, naravno, nije bilo dovoljno, pa je MNTR, ponovo bez ikakvog dopisa ili pravnog okvira, ukinulo sredstva za minuli rad, koja je inace po ZAKONU o Radu obavezno da uplacuje. Svakako, posto je ovakva Odluka cista HAJDUCIJA, Instituti su nastavili da isplacuju ova obavezna davanja zaposlenima iz preostalih budzetskih sredstava - koja su, da se podestimo, prethodno dva puta umanjivana. Najzad, u daljem sirenju destrukcije, MNTR je bez posebnog povoda prepolovio sredstva za izdavacku delatnost - naucne casopise i monografije. U daljem sirenju detruktivne moci DS-a i nesposobnih pomocnika ministra, materijalni troskovi za realizaciju projekata, nisu isplaceni za poslednje tromesecje 2009 godine, iako su prethodno, treba li uopste reci, i ti materijalni troskovi UMANJENI. Naravno, sve to bez pratecih akata, pravnih odluka, nekakvih dopisa....jednostavno HAJDUCIJA. Tako se na primeru MNTR-a vidi lepo kako drzava Srbija grabi prema EU. Drzava Srbija u ogledalu MNTR-a, jednostavno tretira budzetske korisnike kao bezlicnu masu kojoj po svome nahodjenju daje, oduzima, uskracuje, smanjuje, sve sto pozeli - jednostvno prema samovolji nesposobnih pomocnika ministra. Ministar, pak, izgleda da se u svoj posao ne mesa. Ali, ocigledno je dozvolio svojim pomocnicima da rade sta im je volja. Tako je grupa nesposobnih ljudi dovela naucne institute na ivicu egzistencije, a ujedno i do najnize moguce produktivnosti naucnih radova.

Nadalje, treba reci da su Komisije koje postoje pri MNTR ostale iste onakve kakve su bile u vreme :vladavine" G17 - sastavljene od partijskih poslusnika, uglavnom naucnika nizeg ranga i kapaciteta, ali zato spremnih da izvrsavaju zelje pomocnika ministra. Tako nam se dogodilo da se casopisi bez ikakvog ugleda u samoj Srbiji, a da ne pominjemo region ili Evropu, tretiraju kao toboze vodeci naucni casopisi u regionu. To je vec sramota, ali smo na to navikli, jer ovo je DS-ova Srbija - zemlja cuda. Svi oni koji su imali viziju i ideju u vreme Vlade Zorana Djindjica i koji su doprinosioi radu MNTR-a, skrajnuti su i uklonjeni, kao da su kuzni, a mesto je napravljeno za partijske vojnike, u nauci anonimne, ali zato i potrebne ministru koji se u svoj posao ne mesa.

Tuzno je sto direktori naucnih instituta cute. Cute valjda zato sto jedino njima licno ovo stanje odgovara, a to sto institutcije propadaju, to njih ne zanima. Da li ce naucnici mozda jednom da se oglase? Da li ce ikada ustati da brane svoja prava i traze bolje uslove rada? Nije Srbija slucajno na dnu naucne lestvice Evrope. To je sve posledice tretiranja Nauke od strane Drzave. Odnosno, sve je to posledica partijske politike koja ne vidi dalje od svojih uskih interesa - odrzanja vlasti, koja je ujedno i svrha postojanja stranaka i svrha bavljenja politikom. Tuzno.

#2 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 31 December 2009 - 23:51

Djelic je verovatno najgori minstar za nauku koga smo imali u poslednjih 15-ak godina. Pored svega nabrojanog gore treba dodati da je ministarstvo dalo tumacenje da i zaposleni (barem u nekim) istrazivackim instiutima potpadaju pod umanjenje plate od 10% za drzavnu administraciju, iako u su originalnom odlukom izuzeti.

Edited by tomas.hokenberi, 01 January 2010 - 01:05.


#3 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 01 January 2010 - 09:14

Djelic je verovatno najgori minstar za nauku koga smo imali u poslednjih 15-ak godina. Pored svega nabrojanog gore treba dodati da je ministarstvo dalo tumacenje da i zaposleni (barem u nekim) istrazivackim instiutima potpadaju pod umanjenje plate od 10% za drzavnu administraciju, iako u su originalnom odlukom izuzeti.Njihova tumacenja su inace fantasticna. Recimo naucnici koji su dobili stipendije za postdok ostali su bez plata posle tri meseca (od sest koliko je predvidjeno da traje stipendija - UGOVOROM sa MNTR). Sada, zamislitie ljude od kojih 35 - 40 godina, neki od njih sa porodicama na postdoku negde u svetu, a onda im UKINU platu. BTW naucnici uopste ne primaju plate, vec nadokande za rad na PROJEKTU. U tom smislu zanimljivo je kako su uspeli da daju tumacenje za 10% umanjenja ZARADA (to je MNTR-ov genijalni izum umesto reci PLATA - jer tako mogu da uzimaju, daju, uskracuju nuacnicima mesecna primanja prema svojoj volji i kako im se svidi). Naucnici u Srbiji su drugim recima tretirani kao neka nepozeljna socijalna grupa koja je samo TERET drzavi. Fuj. Mislim da je vreme da se naucnici javno izjasne o politici MNTR-a, inace u nardnoj godini mozemo da ocekujemo jos goru situaciju. Inace, ne znam kako su prosli pojedini instituti koji su trazili sredstva od NIP-a. Znam neke koji su trazili sredstva (vrlo skromna) vise puta tokom protekle tri godine. NIKADA nisu dobiii ni ODGOVOR, a o parama da ne govorim.

#4 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 10 January 2010 - 11:58

Njihova tumacenja su inace fantasticna. Recimo naucnici koji su dobili stipendije za postdok ostali su bez plata posle tri meseca (od sest koliko je predvidjeno da traje stipendija - UGOVOROM sa MNTR). Sada, zamislitie ljude od kojih 35 - 40 godina, neki od njih sa porodicama na postdoku negde u svetu, a onda im UKINU platu. BTW naucnici uopste ne primaju plate, vec nadokande za rad na PROJEKTU. U tom smislu zanimljivo je kako su uspeli da daju tumacenje za 10% umanjenja ZARADA (to je MNTR-ov genijalni izum umesto reci PLATA - jer tako mogu da uzimaju, daju, uskracuju nuacnicima mesecna primanja prema svojoj volji i kako im se svidi). Naucnici u Srbiji su drugim recima tretirani kao neka nepozeljna socijalna grupa koja je samo TERET drzavi. Fuj. Mislim da je vreme da se naucnici javno izjasne o politici MNTR-a, inace u nardnoj godini mozemo da ocekujemo jos goru situaciju. Inace, ne znam kako su prosli pojedini instituti koji su trazili sredstva od NIP-a. Znam neke koji su trazili sredstva (vrlo skromna) vise puta tokom protekle tri godine. NIKADA nisu dobiii ni ODGOVOR, a o parama da ne govorim.


Ovo vec zvuci kao horor. Uostalom, u normalnom svetu se postdok stipendije daju na 2-4 godine. Za 6 meseci se ne moze zavrsiti u velikoj vecini slucajeva nikakav ozbiljniji postdok projekat.
Djelic je jedno od najvecih razocarenja uopste. Ono sto je naucnicima potrebno, i ne samo u Srbiji, su sindikati i slicne organizacije koje ce se zauzeti za njihova prava.

#5 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 14 January 2010 - 07:39

Ovo vec zvuci kao horor. Uostalom, u normalnom svetu se postdok stipendije daju na 2-4 godine. Za 6 meseci se ne moze zavrsiti u velikoj vecini slucajeva nikakav ozbiljniji postdok projekat.
Djelic je jedno od najvecih razocarenja uopste. Ono sto je naucnicima potrebno, i ne samo u Srbiji, su sindikati i slicne organizacije koje ce se zauzeti za njihova prava.


Naravno, stipendija za doc ili postdoc je uvedena kako bi se "pokazalo" da drzava vodi racuna o razvoju naucnih kadrova, da ima program, strategiju i slicno. Sve je, naravno, kao i vecina stvari u Srbiji, forma. Bez godinu dana nema ozbiljnog istrazivanja, a da ne govorimo o novcu koji je neophodan za boravak u nekoj od EU zemalja na mesecnom nivou. Inace, potez da se ukine plata (pardon, nadokanada) posle tri meseca, u prevodu znaci (kada se na tu tu sumu odbiju i doprinosi, dakle bruto) da umesto 7200 eura stipendista za 6 meseci dobije 3600 eura. Ukoliko je A1 rang, u zvanju naucnoig savetnika, npr., njegova plata je oko 1100 eura = 6600 eura za 6 meseci + 2500 eura doprinosa = 9100. Drzava mu isplati tri plate i 6 stipendija za ukupno 6 meseci = 4500 eura bruto plata i 7200 eura stipednija, sto je trosak od 11 700 eura bruto. Uzgred i onih 7200 je uplaceno u bruto iznosu od 10 000 eura (znaci drzava vrati u budzet odmah 2800 eura cim isplati stipendiju. Dakle, umesto da naucnik dobije sest plata i sest stipendija:6600 + 7200 = 13 500 eura, on dobije tri plate i sest stipendija: 3 300 + 7 200 = 10500 eura. Kada se sve ovo lepo obracuna stipendija dakle nije 7200 eura nego 4200 eura, odnosno 700 eura mesecno. Tako kaze matematika. A sa tim parama...u EU...sa porodicom - to je smejurija (bez plate; ali i sa platom nije mnogo bolje, zar ne?).

Sto se tice Djelica kao ministra - on je zaista ogromno razocaranje za sve naucnike. Osim slatkih reci, mnogo price i najava sta ce sve uraditi - evo skoro dve godine kasnije vidimo da nista nije uradjeno. Naprotiv, sve je mnogo, mnogo gore. Ako je Dragan Domazet mogao sa budzetom od 70 miliona maraka (35 mili. eura) da uredno finansira sve obaveze Ministarstva, kao i da gradi stanove za naucnike (i zavrsi i podeli iste stanove), da podigne plate na tadasnjih fantasticnih 500 maraka (2001), a zatim (2002) na 700 maraka (250. odnosno 350 eura), onda nikako nije jasno kako Bozidar Djelic sa budzetom od 100 miliona eura ne moze da servisira osnovne obaveze Ministarstva - dakle medjunarodna saradnja, izdavastvo, materijalni troskovi,troskovi odrzavanja institucija (direktni budzetski troskovi institucija). Jedino sto je od Domazetovog vremena znatno uvecano kao budzetska stavka jesu plate naucnika koje, za one najbolje rangirane, iznose 1100 eura - sto je opet, taman da su svi naucnici u toj kategoriji (a nisu, vec nekih 10 posto ili manje) jeste povecanje od nepunih 70 posto u ukupnoj masi para za plate, dok mu je budzet veci za oko 280 posto. Cudan je matematika onih koji rukovode budzetima, pa makar zavrsili i najvise ekonomske skole. Treba umeti rasporedi budzet Ministarstva po sektorima, odnosno predvideti tacne rashode po segmentima - sto u slucaju Djelica ocigledno nije uradjeno. Znaci - ne ume.

#6 odmor

odmor
 • Members
 • 543 posts

Posted 14 January 2010 - 18:14

Meni ova tema zvuci kao SF. Ko realno ocekuje od drzave Srbije da mu placa nauku? Pa ta ista drzava je konstantno na ivici bankrotsva i retko sta proizvodi sto bi uopste moglo nekome da se proda. Naucnik koji ocekuje da bude placen u Srbiji za to sto radi je neozbiljan covek. A Djelic je covek koji je propao, zamisljao je da ce biti nekakav premijer ili sta ti ja znam sta, a sada je skrajnuti miki maus koji je prekvalifikovan za svoj posao. Te njegove price o finansiranju nauke su glupost.

#7 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 15 January 2010 - 13:34

Meni ova tema zvuci kao SF. Ko realno ocekuje od drzave Srbije da mu placa nauku? Pa ta ista drzava je konstantno na ivici bankrotsva i retko sta proizvodi sto bi uopste moglo nekome da se proda. Naucnik koji ocekuje da bude placen u Srbiji za to sto radi je neozbiljan covek. A Djelic je covek koji je propao, zamisljao je da ce biti nekakav premijer ili sta ti ja znam sta, a sada je skrajnuti miki maus koji je prekvalifikovan za svoj posao. Te njegove price o finansiranju nauke su glupost.Mozda tebi izgleda kao SF, ali onima koji od nauke zive u Srbije, nazalost tako ne izgleda, nego kao veoma surova realnost. A sto se tice tvrdnje da je Bozidar Djelic prekvalifikovan za taj posao - naprotiv, on je poptuno nekvalifikovan za taj posao.

#8 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 15 January 2010 - 13:38

Mozda tebi izgleda kao SF, ali onima koji od nauke zive u Srbije, nazalost tako ne izgleda, nego kao veoma surova realnost. A sto se tice tvrdnje da je Bozidar Djelic prekvalifikovan za taj posao - naprotiv, on je poptuno nekvalifikovan za taj posao.

Mozda je hteo da kaze da je "prekvalifikovan" n u smislu viska kvalifikacija vec u smislu da je odradio "prekvalifikaciju" ili ti promenu struke :ph34r:

Edited by tomas.hokenberi, 15 January 2010 - 13:38.


#9 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 15 January 2010 - 13:48

Meni ova tema zvuci kao SF. Ko realno ocekuje od drzave Srbije da mu placa nauku? Pa ta ista drzava je konstantno na ivici bankrotsva i retko sta proizvodi sto bi uopste moglo nekome da se proda. Naucnik koji ocekuje da bude placen u Srbiji za to sto radi je neozbiljan covek. A Djelic je covek koji je propao, zamisljao je da ce biti nekakav premijer ili sta ti ja znam sta, a sada je skrajnuti miki maus koji je prekvalifikovan za svoj posao. Te njegove price o finansiranju nauke su glupost.


Ova izjava je primer krajnjeg nerazumevanja uloge nauke u drustvu. Zar ne shvatas da to sto Srbija "retko sta proizvodi sto bi uopste moglo nekome da se proda" je i posledica malog ulaganja u nauku i tehnoloski razvoj.

Djelic je potpuno nesposoban i nekvalifikovan za svoju trenutnu poziciju - apsolutno je nezainteresovan i nesposoban da sagleda potrebe nauke u Srbiji. Zalosno je sto se u Srbiji nauka i obrazovanje posmatraju iskljucivo kao "troskovi", a ministarstvo nauke i ministarstvo obrazovanja sluze iskljucivo za sitna potkusurivanja izmedju stranaka i dopadaju lako nesposobnim diletantima. Dugorocno ce takva politika i stav imati zalosne posledice.

#10 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 15 January 2010 - 15:49

Ova izjava je primer krajnjeg nerazumevanja uloge nauke u drustvu. Zar ne shvatas da to sto Srbija "retko sta proizvodi sto bi uopste moglo nekome da se proda" je i posledica malog ulaganja u nauku i tehnoloski razvoj.

Ma jok, koji ce nam nauka, to je ionako igracka za bogate i dokone, Srbin je da ore i gaji svinje, a elita njima da trguje i da salje decu u Pestu na skole. :ph34r:

#11 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 15 January 2010 - 20:10

Ma jok, koji ce nam nauka, to je ionako igracka za bogate i dokone, Srbin je da ore i gaji svinje, a elita njima da trguje i da salje decu u Pestu na skole. :ph34r:


Tragicno je sto Sindikat stoji pod neposrednom kontrolom jedne od partija na vlasti, tako da nema sanse da nesto pokrenu. Kada je g17 drzao MNTR, onda su napravili jednu pobunu koja je urodila plodom, zaista. Sada nece. Tako da ne znam sta moze da se uradi. Mozda da se naucnici oglase malo vise po forumima ili po novinama. Nisam pametan sta da se radi. Toliko je ogavna situacija da su ljudi potpuno izgubili svaku nadu. Da ne govorim da je poslednje povecanje plata bilo pre nekih 20 meseci....

#12 odmor

odmor
 • Members
 • 543 posts

Posted 16 January 2010 - 04:45

Uzmimo primer Saudijske Arabije. Oni se ubise od finansiranja nauke, salju studente svuda po svetu, placaju im paprene skolarine. Poduceni Saudijci se vracaju u majku zemlju, dobijaju sigurne pozicije, nauka se finansira. Medjutim, nesto fali, sistem je trom bez obzira, i realno niti se neka nauka tamo proizvodi niti drustvo ima neke beneficije od nauke. I onda kralj Abdul gleda CNN, vidi svoj saudijski univerzitet na 50-tom mestu i popizdi i resi da otvori King Abdul University ili kako se vec zove. I evo sad ce na tom univerzitetu da predaju strucnjaci sa Stenforda, Harvarda ku*ca palca, stipendije za studente ce biti 50.000$ godisnje, a ja vam garantujem da mnogo nauke opet nece biti.

E isto tako bi bilo i u Srbiji kada bi Djelic sad dao pare za nauku, bilo bi nesto malo i onda bi propalo. Zasto, zato sto nema saradnje izmedju nauke i industrije i zato sto nema kompeticije medju fakultetima. Ima kompeticije u smislu da studenti vise nauce u vezi posla, pa sad mogu da idu na RAF, PMF ili gdegod, ali nema kompeticije za studente koji hoce da publikuju radove. A i kako bi kad profesori nemaju nikakav incentive da objavljuju bilo sta. Vazno da se prihvatila bolonjska konvencija, a o ideji "tenure-track" niko nije ni cuo.

Dakle poenta je da nekakva moljakanja za vise novca ne bi urodili plodom, vec je potrebno promeniti sistem na univerzitetima i uvesti organizaciju u sistem koji bi efektno iskoristio tu eventualnu nauku.

#13 odmor

odmor
 • Members
 • 543 posts

Posted 16 January 2010 - 05:05

Utoliko vise treba ceniti samostalnu inicijativu pojedinih profesora fakulteta koji sami ostvaruju kontakte sa industrijom, nalaze finansiranje
za studente i jos publikuju radove iako ih niko na to ne ohrabruje, niti im to iko trazi. I vise, formiraju labaratorije i istrazivacke grupe, sve
bez podrske sistema.

#14 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 16 January 2010 - 08:38

Utoliko vise treba ceniti samostalnu inicijativu pojedinih profesora fakulteta koji sami ostvaruju kontakte sa industrijom, nalaze finansiranje
za studente i jos publikuju radove iako ih niko na to ne ohrabruje, niti im to iko trazi. I vise, formiraju labaratorije i istrazivacke grupe, sve
bez podrske sistema.


Slazem se da nema nikakvog smisla gurati pare u nauku ukoliko iz toga nece proisteci neposredan napredak kroz primenu otkrica u industriji i tehnologiji. Medjutim, postoji citav niz oblasti koje jednostavno ne potpadaju pod tu kategoriju, kao sto su humanisticke i drustvene nauke. One svakako ne jedu mnogo para. Prvo, poenta je u tome da MNTR finansira preuzete obaveze. Dakle da isplacuje ono sto je dogovoreon i potpisano - jer su to sredstva neophodna za odrzavanje "sistema". To znaci: stampanje naucnih casopisa i monografija, uplata sredstava za budzetske troskove institutcija - struja, telefon, voda, baze podataka, biblioteke, potrosnog materijala...etc. To su sve stvari bez kojih jedna institutcija u kojoj naucnici rade ne moze da funkcionise. Ja sam prevashodno o tim troskovima govorio, jer su oni toliko redukovani da su institutcije dovedene do ivice finansijske izdrzljivosti. Da ne govorim o nekakvom normalnom procesu zamene kompjutera, postepenom, za sta je nemoguce dobiti, namenski, ijedan dinar. Budzetski korisnici ne mogu da otvaraju bankarske racune, tako da ne mogu cak ni na kredit da kupe kompjutersku opremu, sto, stolicu....Da MNTR finansira ono sto je potpisalo da ce finansirati, to ne bi bio nikakav problem.

Sto se tice prvog dela posta i tvoje primedbe, da u ovakvu nauku prakticno i nema svrhe ulagati novac - to je, kao sto rekoh tacno, ali pokazuje samo da Drzava apsolutno nema nikakvu viziju sta joj valja ciniti. Da bi doslo do prozimanja nauke i industrije neophodno je doneti citav niz Zakona iz raznih oblasti, kojima bi se uredila ta oblast. Da bi industrija ulagala u nauku i od toga dobila korist, onda mora da postoji zakonski okvir koji u sferi finansiranja nauke oslobadja u ivesnoj meri investitora od dazbina koje placa drzavi - ili umanjenje poreza, ili grant period oslobadjanja poreza za vreme trajanja nekog projekta i slicno. Zatim je tu vazna unutrasnja raspodela budzeta za nauku. Bitno je da on bude balansiran tako da moze da zadovolji osnovne potrebe naucnih institutcija, a sa druge strane da "oslobodi" sredstva za fokusiranje na odredjene projekte. Taj dogovor, koji projekti su primarni i koja polja istrazivanja su buducnost srpske nauke - nikada nije napravljen niti ce biti, jer nema jasne drzavne politike. Ako se naucnicima ostavi da oni predlazu i zalazu se za "svoje" naucne oblasti i projekte - onda od toga nece biti nista - jer ce svi misliti da je bas njihovo najvaznije. Nadalje, struktura naucnih institutcija je takva da tamo vlada samoupravljanje preko Naucnih veca, tako da direktor nema prakticno nikakve mogucnosti da garantuje da ce ulozena sredstva iz budzeta biti opravdana - jer nema nikakvu mogucnost kontrole nad zaposlenima. Takodje, MNTR nema osnovnu kulturu da na dopise odgovara, a odluke se donose usmeno, tako da to stvara utisak opste hajducije - sto je za zemlju koja navodno tezi EU nedopustivo. Sto se tice saradnje izmedju Univerziteta i naucnih instituta, ona gotovo da ne postoji sistemski, vec vise "rodjackim" vezama. Univerziteti nikada nisu objavili nijedan konkurs za popunu radnog mesta, otvaranje katedre, uvodjenje novog predmeta - a da prethodno to nije radno mesto rezervisano za "vidjenog" kandidata. To znaci da na fakultetima nema vizije razvoja jedne naucne oblasti, a to je opet posledica nacina funkcionisanja fakulteta. A to je opet neki drugi Zakon, onaj o Univerzitetu, koji tu oblast mora da regulise. Proces akreditacije je smejurija - jer koliko je meni poznato, ljudi koji predaju cesto nisu strucni za predmet, jer se tom oblascu ne bave, ali fakulteti nece da otvore konkurs da nadju kandidata koji se time bavi i koji, recimo, radi na nekom od instituta. Dakle, citav sistem je konfuzan, trom, bez ikakve perspektive. To su zaista Augijeve stale. A Bozidar djelic sigurno nije covek koji to moze da preokrene, niti je, na kraju krajeva, premijer sposoban da podstakne donosenje ovog niza Zakona koji bi oblast nauke pristojno uredili.

#15 odmor

odmor
 • Members
 • 543 posts

Posted 17 January 2010 - 16:47

Da MNTR finansira ono sto je potpisalo da ce finansirati, to ne bi bio nikakav problem.


Ali, oni nikada ne rade ono sto bi trebalo da rade. Znamo da se jedino desi nesto kada neko preuzme stvar u svoje ruke, kao npr. profesor univerziteta koji nadje kontakte, proda svoj rad, napravi svoju istrazivacku labaratoriju, itd.

Posto od vlasti ocigledno nista ne treba ni ocekivati, osim neke crkavice koja nije deo dugorocnog plana, ostaje nam da se orijentisemo na to kako sami ekonomski zakoni mogu promeniti sistem. Zato bi bilo zanimljivo videti kakav je efekat pojave novih privatnih fakulteta na trzistu znanja. Meni deluje kao da ipak ima nekog pomaka i evo, neki fakulteti su naterani da preorganizuju svoje katedre, programe. Npr. na MATF su upravo zbog toga uveli smer Racunarstvo i Informatika, inace nikada ne bi.

Kada se jednom snaga fakulteta bude merila i po broju radova koji su objavljeni u relevantnim casopisima, i po broju studenata koji su upisali doktorate na velikim svetskim univerzitetima ili postali profesori, itd, onda ce to trziste uci i na polje nauke i to ce biti pomak. Kao sto rekoh od drzave ne treba nista ocekivati, jer oni trenutno jednostavno nemaju viziju.

Cinjenica je da na univerzitetima u Srbiji postoji mnogo mladih i talentovanih ljudi i to je lep potencijal.