Jump to content


Photo
- - - - -

Zašto starimo i umiremo?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
37 replies to this topic

#31 Čekić

Čekić
  • Members
  • 338 posts

Posted 25 October 2013 - 04:49


Da bi mogao da sudis o tome da li Jehove nema, morao bi da imas vecu prisutnost od vecnosti i prostorne sveprosutnosi, jer ako Bog postoji, On je stvorio vreme i prostor, pa prema tome, nemas prava na psnovu svoje ogranicenosti da donosis sud da ne postoji nesto sto tvoju ogranicenost prevazilazi. Ne mozes sa negiranjem da sudis ni da li ima ili nema nesto u mom zdepu, a kamo li da donosis sud o tome da nema Boga.

Verovati u slucajno ali opet besmisleno formiranje prirodnih zakona i u njihovo slucajno potonje odrzavanje znaci verovati u mnogo vece cudo nego sto je verovanje da ih je neko stvorio namerno i sa smislom.

Jednostavan i jasan primer i odgovor!



#32 mirko_pet

mirko_pet
  • Members
  • 526 posts

Posted 28 October 2013 - 14:42

Jednostavan i jasan primer i odgovor!

Mozda je ovaj odgovor primjeren, ali ako je jednostavan i jasan ja priznajem da sam glup ko cusija.


Edited by mirko_pet, 28 October 2013 - 14:43.


#33 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 28 October 2013 - 14:50

Mozda je ovaj odgovor primjeren, ali ako je jednostavan i jasan ja priznajem da sam glup ko cusija.

 

Nista se ne sekiraj - odgovor je teska budalastina.

 

Otkud znam? Pa ne znam ja, ali zato to zna sveznajuci pasulj sto ne moze niko da ospori jer niko u svojoj ogranicenosti ne moze da tvrdi da zna vise od sveznajuceg pasulja.   ;)



#34 mirko_pet

mirko_pet
  • Members
  • 526 posts

Posted 28 October 2013 - 15:55

Otkud znam? Pa ne znam ja, ali zato to zna sveznajuci pasulj sto ne moze niko da ospori jer niko u svojoj ogranicenosti ne moze da tvrdi da zna vise od sveznajuceg pasulja.   ;)

E ovo vec ima smisla.  ;)



#35 Čekić

Čekić
  • Members
  • 338 posts

Posted 08 November 2013 - 22:50

Evo jedne životne priče doktora robotike i zašto on veruje da je Biblija istinita:

 

ПРОБУДИТЕ СЕ! ФЕБРУАР 2013
102013047_univ_lsr_lg.jpg

ПРЕУЗЕТО ИЗ

g_SB_201302_md.jpg

 ИНТЕРВЈУ | МАСИМО ТИСТАРЕЛИ

Професор роботике говори о својој вери
 

Професор Масимо Тистарели ради као научник на Универзитету у Сасарију, у Италији. Такође је помоћни уредник три међународна научна часописа и коаутор више од сто научних радова. Његова сфера занимања је способност људи да препознају лица и да раде наизглед једноставне ствари као што је хватање лопте. Затим креира визуелне системе за роботе који им омогућују да реагују попут нас. Пробудите се! је с њим разговарао о његовој вери и његовом научном раду.

Реците нам нешто о свом религиозном пореклу.

102013047_univ_cnt_2_sm.jpg

Моји родитељи су били католици, али нису ишли у цркву. Још као дете, нагињао сам ка атеизму. Учио сам да је живот настао путем еволуције, што сам прихватио као чињеницу. Међутим, иако нисам веровао у Створитеља, осећао сам да мора постојати нешто веће од нас. Да бих открио шта је то, почео сам да истражујем будизам, хиндуизам и таоизам, али њихова учења ми нису помогла у томе.

Због чега сте се заинтересовали за науку?

Још од малих ногу био сам фасциниран машинама. Чак бих расклапао своје електричне играчке и онда их поново склапао. Свог оца, који је радио у једној телекомуникационој компанији, засипао сам питањима о томе како функционише радио и телефон.

Кажите нам нешто о својој каријери?

Студирао сам електронски инжењеринг на Универзитету у Ђенови, а затим сам урадио докторску дисертацију из области роботике. Посветио сам се изучавању визуелног система човека и проналажењу начина да се он примени у конструисању робота.

Зашто вас је занимао визуелни систем човека?

Он је невероватно сложен, укључује много више од очију — он обухвата чак и све системе  који нам помажу да растумачимо оно што видимо. На пример, размислите о ономе што се догађа када хватате лопту. Док трчите да бисте је ухватили, сочиво вашег ока фокусира лопту, која се осликава на мрежњачи. Та слика се креће по мрежњачи у зависности од кретања лопте и вашег ока. Наравно, поглед је фокусиран на лопту, чија слика остаје непомична на мрежњачи, док се оно што стоји у позадини лопте „помера“.

У исто време, ваш визуелни систем прорачунава брзину лопте и њену путању. Зачудо, ти прорачуни почињу баш у мрежњачи, будући да око процењује кретање лопте у односу на њену позадину. Затим, импулсе настале у мрежњачи ваш оптички нерв преноси до мозга, који затим обрађује те информације и покреће вас да ухватите лопту. Од сложености читавог процеса застаје дах.

Шта вас је навело да поверујете у Створитеља?

Године 1990, неколико месеци сам се бавио истраживачким радом на Тринити колеџу, у ирском граду Даблину. Док смо моја супруга Барбара и ја путовали кући размишљали смо о будућности наше деце. Такође, одлучили смо да посетимо моју сестру, која је Јеховин сведок. Она ми је приликом посете дала књигу Живот како је настао? Еволуцијом или стварањем?, коју су издали Јеховини сведоци. Био сам импресиониран пажљиво истраженим информацијама презентованим у тој књизи. Наједном сам схватио да сам прихватао еволуцију, а да је нисам ни испитао. Рецимо, мислио сам да је еволуција добро поткрепљена фосилним записима, али није тако. Заиста, што сам више испитивао еволуцију, то сам био свеснији да је та теорија више празна прича него чињеница.

Почео сам да размишљам о свом раду с роботима. Чија сам то дела копирао?

Онда сам почео да размишљам о свом раду с роботима. Чија сам то дела копирао? Никада нећу успети да направим робота способног да ухвати лопту као што ми то можемо. Робот се може програмирати да хвата лопту, али само под прецизно контролисаним условима. Он то не може урадити у ситуацијама за које није програмиран. Способност учења коју ми имамо много је већа од оне коју машине имају — а чак и машине имају свог творца! То је само једна од многих ствари која ме је навела на закључак да Створитељ мора постојати.

Зашто сте постали Јеховин сведок?

Делом због тога што се Барбари и мени допао њихов темељан начин на који проучавају. Посебно ме је задивило то што су информације које се налазе у њиховим публикацијама дубоко истражене. Темељно истраживање привлачи људе који су детаљисти попут мене. На пример, веома сам се заинтересовао за пророчанства из Библије. Проучавање тих пророчанстава уверило ме је да Бог стоји иза Библије. Барбара и ја смо се 1992. године крстили као Јеховини сведоци.

Да ли се ваш научни рад коси с вашом вером?

Напротив, наука ми јача веру. Узмимо за пример то како препознајемо лица. Беба то може само неколико сати након рођења. Ви и ја аутоматски препознајемо некога кога знамо, чак и ако се он налази у некој маси. Можемо чак и да видимо каквог је расположења. Па ипак, можда уопште нисмо свесни да та способност укључује процес у ком се невероватна количина информација обрађује невероватном брзином.

Да, потпуно сам уверен да је наш визуелни систем драгоцен дар од Јехове. Сви његови дарови, у које спада и Библија, наводе ме да му будем захвалан и да говорим о њему другима. Све у свему, мој осећај за правду ми говори да му се мора исказати част за његова дела.

 

Šta misle ateisti?

 

:lala:



#36 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 08 November 2013 - 23:29

Šta misle ateisti?

 

:lala:

 

 

Mislis bivsi ateisti? Poceo sam da citam kao ateista, kod drugog pasusa sam vec bio agnostik, a na kraju sam pao na kolena jecajuci od radosti shvativsi na osnovu nekompletnih fosilnih ostataka da je Jehova upravo ono sto mi je falilo u zivotu!

 

OK, nije bas bilo tako ali nema veze. :lol+:



#37 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 08 November 2013 - 23:37

Zajebavajte se vi, ja sam online narucio brosure kule strazare i cim stignu idem da valjam od vrata do vrata.



#38 pixel

pixel
  • Members
  • 2,487 posts

Posted 08 November 2013 - 23:56

Egjme.jpg

 

:lol+: