Kiseli kupus
#16
Posted 27 December 2009 - 14:24
#17
Posted 28 December 2009 - 13:46
Ja zapravo ni ne znam tacno sta je gersla; neka zitarica, ali se u mojoj roditeljskoj kuci (a majka mi je Srbijanka) nije nikada pripremala.
#18
Posted 28 December 2009 - 17:56
Geršla je oljušteni ječam.
Često se koristi kao zamena za pirinča. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Bogata je belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Ima mali sadržaj masti i puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi.
- lekovita svojstva:
Ječam se lako vari i bogat je vitaminima B kompleksa. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za dobar metabolizam. Sadrži veliki procenat nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju holesterola u krvi.
Ječam je veoma hranljiva žitarica, bogata vitaminima B kompleksa. Smirujuće deluje na nervni sistem. Dobar je za jetru i žučnu kesu. Bogat je kalijumom, kalcijumom i fosforom.
...
#19
Posted 28 December 2009 - 20:52
Uf, uf, uf, bogovski! Nisam ga jeo odavno, ali kao mali sam se davio u njemu, baka, inače Kordunašica, mi kuvala stalno, omiljeno jelo.Ne znam da li si probao, na Kordunu (i u tom kraju uopšte) se pasulj kuva sa kiselim kupusom. Kako je to dobro...
Za mene postoje samo dve salate: proleće-leto svež krastavac, jesen-zima kiseli kupus, ništa mi drugo ne treba. A kupus, ribanac, tvrd, sočan, ma uz sve ide. Može i glavica, ali više sam za ribanac, valjda navika.
Sva ostla jela od kiselog kupusa, sa izuzetkom nj.k.v. sarme, su žali bože potrošene najbolje salate na svetu . Može eventualno dobar podvarak.
Inače, ponekad kupim u Maxiju onaj vakumirani, ali samo kao prva pomoć dok mi ne pošalju domaći od kuće.
#20
Posted 12 January 2010 - 15:20
Jednom sam kupio u tegli "listove za sarmu" - to je obicno djubre i ne dajte se prevariti.
#21
Posted 16 October 2011 - 17:16
Sarma i podvarak za Bozic i Novu godinu zagarantovani.
#22
Posted 17 October 2011 - 03:18
...
Cekamo slichke!
...
#23
Posted 20 October 2011 - 01:52
Cekamo slichke!
...
Pokiseljen kupus veceras. Svega nekih 30ak glavica, na nas dvojicu po 15ak, sto je vise nego dovoljno. Neke smo polovili, cetvorili i uglavljivali izmedju cijelih glavica. U to je otislo oko 2kg paske morske soli koju sam dovukao jos ljetos. Kupus je zacinjen sa sakom bibera u zrnu, sakom suhog kukuruza radi boje i 10ak listova suhog lorbera. Trazio sam hren po ducanima ali ne nadjoh, pa ako bude slinav, bude.
Za koju sedmicu, sarma od mog kupusa, bacicu slicku-dvije.
A evo i kupusa:
p.s. strasno lose slike sa htc telefona, izvinjavam se.
Attached Files
Edited by Njole, 20 October 2011 - 01:53.
#24
Posted 21 October 2011 - 21:30
Edited by Rotterdamac, 21 October 2011 - 21:33.
#25
Posted 22 October 2011 - 16:45
Ja sarmu pravim jednom ili dva puta godisnje i to mi je sasvim dovoljno. Podvarak nikad nisam pravio, niti ga jeo. Nisam nikad ni probao da znam volim li ili ne, pa cu ove godine da rijesim tu dilemu. Helem, sarma. Meni je sarma jedno od najdrazih jela ali je ne mogu vise od par puta u godini, ne znam zasto. Kiseli kupus ima da se kupi kad god. Bude i dobrog.
Meni sarma nije teska, pa cak i sa komadom slanine/suhe govedine u njoj. Ako ista, lagana je, jer ogladnim opet nakon sat-dva.
Ja je spremam tako sto stavim lapo-lapo meso/riza + so, biber i bijeli luk i pravim male sarmice, otprilike duzine palca koje redam u krug po serpi/loncu.
Ova sad epizoda sa kupusom je vise cirkusa radi i druzenja, nego radi samog kupusa. Ne znam ni sta cu sa 15ak glavica. Ja ga nisam bas ljubitelj u salati, ono nije da ne volim, nego ima i boljih zimskih salata od narezanog kiselog kupusa.
Ostale dolme rijetko pravim takodje i volim to da jedem ali ne volim da spremam. Moja gospoja pravi najbolje paprike punjene krompirom na svijetu. Izrenda luk, paradajz i krompir, pomijesa sa nekim grckim jogurtom i onda puni one duguljaste, spicaste paprike, crvene i zute. To se zapece u rerni i bude haos dobro. Dobro sam se sjetio, ima ciganska godina od kako je zadnji put to pravila, narucicu jos danas. Mislim da bi mogao to da jedem svaki dan, mjesec dana.
Piletina i riba, pa volim i ja. Pogotovo od kako sam poceo trenirati. Pileca prsa su mi na jelovniku najmanje 2x sedmicno ali ih ne pohujem jer pazim na liniju, a volim pohovana prsa, loodilo. Pa przeni krompirici, hrskavi, pa zelena salata, dvije boce ladnog belog...
Za ribu sam strucnjak. Isfiletiram lubina za manje od dvije minute, bez greske. Imam i pincetu za vadjenje onih sitnih kostiju koje ostanu u filetu, pa ako kad dodjes u goste, ne sikiraj se da ce zapast u zdrijelu.
Ja preferiram plavu ribu, sardine i skusu ali moraju biti svjeze. Lagano se nasole, namazu maslinovim uljem i pod grill. Nista bolje im ne treba. Dole na moru, pomijesa se maslinovo ulje i morska voda (fifty-fifty), promucka i time se maze riba na gradeli grancicom ruzmarina. Interesantno je da ta smjesa dobije neku viskoznost, bude skoro ko majoneza.
A za pice cemo lako.
Edited by Njole, 22 October 2011 - 17:10.
#26
Posted 22 October 2011 - 17:12
Mnogo vam je 30 glavica, za vas dvoje. Ja kiselim u kofi od 10-ak litara i ne stavljam vise od 7-8 glavica. Skoro nikada se ne pojede sve. Ako zafali na prolece dodam 2-3 glavice i da ubijem kiselinu, a i da ne fali.Pokiseljen kupus veceras. Svega nekih 30ak glavica, na nas dvojicu po 15ak, sto je vise nego dovoljno. Neke smo polovili, cetvorili i uglavljivali izmedju cijelih glavica. U to je otislo oko 2kg paske morske soli koju sam dovukao jos ljetos. Kupus je zacinjen sa sakom bibera u zrnu, sakom suhog kukuruza radi boje i 10ak listova suhog lorbera. Trazio sam hren po ducanima ali ne nadjoh, pa ako bude slinav, bude.
Za koju sedmicu, sarma od mog kupusa, bacicu slicku-dvije.
A evo i kupusa:
p.s. strasno lose slike sa htc telefona, izvinjavam se.
Kiseli kupus ti je najbolji kad se podgasis (nacvrcas), a moras da ides da odradis neku "vaznu" stvar, po direktivi.
#27
Posted 22 October 2011 - 17:19
Mnogo vam je 30 glavica, za vas dvoje. Ja kiselim u kofi od 10-ak litara i ne stavljam vise od 7-8 glavica. Skoro nikada se ne pojede sve. Ako zafali na prolece dodam 2-3 glavice i da ubijem kiselinu, a i da ne fali.
Kiseli kupus ti je najbolji kad se podgasis (nacvrcas), a moras da ides da odradis neku "vaznu" stvar, po direktivi.
Znam mrde da je mnogo, zato cu da dijelim okolo i ubirem poene kao pozitivan lik.
Meni je raso(l) napetiji od kupusa. Ima svaki put kad budem isao po kupus, da natocim dva litra rasola. Kazu da mrtve dize iz groba, a kamoli mahmurne.
#28
Posted 22 October 2011 - 17:28
Znam mrde da je mnogo, zato cu da dijelim okolo i ubirem poene kao pozitivan lik.
Meni je raso(l) napetiji od kupusa. Ima svaki put kad budem isao po kupus, da natocim dva litra rasola. Kazu da mrtve dize iz groba, a kamoli mahmurne.
dodaj jednu cveklu u vodu pa da vidiš rasola.
#29
Posted 22 October 2011 - 18:31
dodaj jednu cveklu u vodu pa da vidiš rasola.
Dobro zvuci ali pocrvenice mi i kupus pa ce i sarma da bude crvena.
Ovaj moj kupus-partner je htio ubaciti koju mrkvu ali mu ja nisam dao, ne vjerujem da bi mi dozvolio cveklu.
#30
Posted 22 October 2011 - 19:05
Za sargarepu ti je najbolje, iseckati na snite, pa u teglu kao u tursiju i nekoliko feferona, pa da vidis posle mesec dana mezetluk.Dobro zvuci ali pocrvenice mi i kupus pa ce i sarma da bude crvena.
Ovaj moj kupus-partner je htio ubaciti koju mrkvu ali mu ja nisam dao, ne vjerujem da bi mi dozvolio cveklu.