Jump to content


Photo
- - - - -

polozaj i prava zena u svetu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
463 replies to this topic

#16 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 11 November 2009 - 05:38

Zene su pocele masovno da se razvode jer su mogle da privredjuju pa nisu bile prisiljene da ostaju u braku iz ekonomskih razloga, sto je pre bio slucaj. Nije emancipacija kriva za razvode - razlozi su bili tu i pre samo ne mogucnost, emancipacije je omogucila izbor zeni. Na posredan nacin je pomogla i muskarcu - tj morao je da postane vise od obicnog novcanika, i da se potrudi da bude licnost koja ce da odrzi brak i zadrzi zenu, ne bih da pogresno zvuci, ali drugi kvaliteti su malo izbili. Iako stoji da je ekonomski status i polozaj i dalje jako vazan u toj prici o braku ali sad vise iz drugih razloga nego puko prezivljavanje.

A inace mrd je u pravu, obrazovni nivo je porastao pa je tako i emancipacija. Zene na nizem nivou ni ne shvataju sta to znaci vec u emancipaciji nalaze nesto suprotni ulozi zene kao partnera i majke.

#17 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 11 November 2009 - 05:46

Pa sad slobodne asocijacije?
Evo, kao prvo mnoge devojcice u srednjoj skoli imaju plan da imaju puno dece i da se udaju za nekoga $, a posle svega ne bi trebale da imaju problema sa onim sto zele.
Upoznao sam mnogo mladih majki koje su zadovoljne sa idejom da budu masina za pravljenje dece. Mnoge imaju vise od troje.
Opet obrazovni profil je na nivou srednje skole, tako da tu ne mozemo da govorimo nekom naprednom razmisljanju koje prevazilazi nivo moj muskarac ce sve da mi obezbedi.
Dok se profil ljudi, a tu mislim i na muske i zenske koji zavrse samo srednju skolu, ne obrazuje na nivou kooperacije u zivotu i tolerancije pratnera, moja prica o remote controlu ima da bude aktuelna. Dokle god ne bude normalno da jedan kaze da je umoran a drugi uskoci i bez pitanja odradi posao ima da se prica o emancipaciji zena na svim nivoima, plus to ce da bude idealna tema za politicare i kolekciju glasova u izbornim kampanjama.
Sala ili ne po meni to ovako izgleda.
:ph34r:

Ja sam mozebiti sad vec malo umorna pa te mozda stoga ne razumem Mrde...
devojcice u srednjoj skoli?a sta posle,kao,ako zavrse faks,one se emancipuju,il sam ja ovo presimplifikovano shvatila?
inace s ostatkom se relativno slazem,opet kazem,nije sve bas tako jednostavno za objasnjavanje.

#18 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 11 November 2009 - 05:52

Pricao meni jedan fini stariji holandski gospodin, uredno razveden negdje u 50-oj godini starosti. Pricao o nekoliko brace i sestara, tad imali svi puno djece, roditeljima i svom braku. Kaze da je do negdje 70-tih malo brakova bilo razvedenih. A onda kaze dosla neka cudna emancipacija zena i poceli se masovno razvoditi. Pitanje za postavljacicu teme: je li ima veze emancipacija sa tolikim iznenadnim razvodima? Pazi nisam ja radio statistike i ne pada mi na pamet, ali covjek nema razloga da laze pa eto uzimam to kao neku pocetnu informaciju.

Te price mozes da cujes u gotovo svakoj zemlji.Negde 70tih vecina zakonodavstava je napustila utvrdjivanje krivice za razvod a i povecao se broj zena koje su zaposlene.Znaci sticanjem ekonomske nezavisnosti zena povecao se broj razvoda jer vise nisu morale da trpe muzeve alkoholicare iz finansijskih razloga.Isto tako od 70th se stalno povecava i broj samohranih majki.

#19 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 11 November 2009 - 05:56

E,vidi Magripa.A njemu sam se nadala. :ph34r:
Objasni mi ako mozes sta si hteo da kazes,zene su u S.Savezu dobile pravo glasa pre nego u Svajcarskoj.Pravo glasa ok,ali sto se tice ostalih prava...hm.Ne znam.Ne znam u smislu nemam previse informacija.Jel imas ti nesto vise da kazes po tom pitanju?

#20 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 11 November 2009 - 06:01

Pricao meni jedan fini stariji holandski gospodin, uredno razveden negdje u 50-oj godini starosti. Pricao o nekoliko brace i sestara, tad imali svi puno djece, roditeljima i svom braku. Kaze da je do negdje 70-tih malo brakova bilo razvedenih. A onda kaze dosla neka cudna emancipacija zena i poceli se masovno razvoditi. Pitanje za postavljacicu teme: je li ima veze emancipacija sa tolikim iznenadnim razvodima? Pazi nisam ja radio statistike i ne pada mi na pamet, ali covjek nema razloga da laze pa eto uzimam to kao neku pocetnu informaciju.


Brak je jarane jedan potpuno prevazidjen koncept. Ziveti sa jednom osobom 50 ili 70 godina je psiho-fizichki nezdravo.
U izuzetno retkim sluchajevima, iznimnim, to funkcionishe, sve ostalo je incest.

Naravno da to ima veze sa emancipacijom zena, ali ne u onom negativnom kontekstu - kurvanje, ludilo i slichne gluposti.
Nemogucnost osamostaljenja i otpochinjanja novog zivota nije kochila samo zene prilikom odluchivanja za razvod, vec je drzala kao taoce i mushkarce, obichno praveci od njih vece svinje nego shto to po difoltu jesu.

Idealno bi po meni bilo proziveti brachne zivote sa recimo 3 brachna "druga" :ph34r: , 10-15 godina svaki, otprilike tada prestaju ljubavni i pochinju drugarski odnosi koji veoma brzo predju u rodjachke a zatim i bratsko-sestrinske.

#21 estel

estel
  • Members
  • 1,079 posts

Posted 11 November 2009 - 06:02

Dakle kako vidite promene u polozaju zena kroz savremenu istoriju i sta je po vama doprinelo vecim zenskim pravima?

Mislim da su zenska prava uglavnom osvajana pod istim onim impulsom koji i inace vodi covecanstvo ka sirem shvatanju ljudskih prava, dakle kako se uvidelo da robovi imaju prava, da paori imaju prava, da ratni zarobljenici imaju prava, da deca imaju prava, tako se isto uvidelo i da zene imaju prava...ne vidim nesto konkretno sto je samo po sebi poteglo napred, sem mozda vec pomenute pilule koja jeste totalno promenila polozaj zena (bar onih kojima je dostupna).

e sad, kako je to stizanje do prava izgledalo i jos uvek izgleda u razlicitim regionima sveta je vec posebna prica.

prica o zenskim pravima je mnogo, mnoooogoooo vise od porodiljskog bolovanja i jednakih plata...prica o zenskim pravima je prica o tome da se, nakon priznavanja da je i zena ljudsko bice (sto u srbiji nije problem, taj smo stupanj ipak prevazisli), vrednost zene ne gleda iskljucivo kroz njenu ulogu necije supruge i majke (sto u srbiji jeste problem, taj stupanj jos nismo prevazisli).

kazes da krenemo od onoga sto je nama blisko...ja kad krenem od onoga sto je meni blisko uvek se neko ko to nije video zaprepasti i kaze kako su to ekstremi i pojedninacni slucajevi. pa mozda su extremi nekome iz kruga dvojke, ali pojedinacni slucajevi nikako nisu - to nije jedna ulica ili jedno selo, to je ceo jedan kraj srbije koji zivi na taj nacin (naravno, stepen 'extremizma' varira od pordice do porodice).
dakle, 80% devojaka (devojcica?) koje su sa mnom isle u osnovnu skolu se udalo izmedju 15e i 19e i dobilo decu pre 20e. neke od njih i za momke koji su ih mlatili jos u vezama, ali boze moj, sta je samar u poredjenju s time da si nasla muza. te devojke su odgajane u okolini gde se smatra da je jedino cemu zena treba da stremi da nadje muza i rodi decu...jedino ljudsko bice manje vredno od neudate zene je zena koja ne moze da ima dece - to tek totalno dzabe trosi vazduh. (ne preterujem). dakle, ove devojke nisu ni uspele da dodju do nekih godina kad se izgradjuje stav i pogled na svet, a vec su upale u masinu.
dakle deca devojcica s kojima sam se ja igrala kao mala sada polaze u 5,6 razred...
zensko dete jednom kad se uda vise nema gde da se vrati (narocito ako ima brata).
neke od tih koje su moje godiste bukvalno ne smeju da izadju iz dvorista bez dozvole muza...
o blagodetima koje je bogatom srpskom selu donela amniocenteza je tek zabavno pricati. zene iz porodica koje imaju para i iskljucivo zensku decu, idu po 7,8 puta na abortuse dok kariogram konacno ne pokaze Y hromozom kod fetusa. a onda kad se konacno rodi sin napravi s etakva festa da ja ne razumem kako onim starijim sestrama nakon toga moze da ostane i trunka samopostovanja i divim se ako im ostane... :) devojka koja je isla sa mnom u skolu je u sred tog procesa svojoj 4vorogodisnjoj cerki rekla "sto bre nisi bila musko da ne moram vise da radjam!" - dakle ne pricam o mojoj babi, pricam o mojoj vrsnjakinji. (moja baba je posebna prica :ph34r: ). toliko o emancipaciji u srbiji u 21. veku...
znam ja da ima bezbroj drugacijih primera, ali to ne potire ogroman broj ovih strasnih, samo se oni ne vide bas dobro sa Slavije recimo...
o tome da zena koja je kao obrazovana, dobrostojeca, zivi u centru Beograda, nagovara cerku da se uda a ne da ostavi kretena sa kojim zivi 5 godina i koji joj je ne jednom napravio sranje od zivota (sa sve tucom), sta reci? (poenta je da su cerki 'isle godine')...
ideje da devojcicama 'ne lici' da igraju fudbal i slicno su jos kako kod nas opsteprisutne...
i tako dalje...

kako se boriti protiv svega ovoga? edukacijom, edukacijom, edukacijom. samo je nevolja sto se u srbiji trenutno odigrava suprotan proces, ono sto je kiti opisala na O||O topiku: "povratak domacinskim vrednostima"...

sto se mene licno tice, ja imam jos ekstremnije vidjenje zenske emnaciopacije i 'osvajanja slobode' - ja mislim da zene nece biti potpuno slobodne sve dok im se, samo zato sto su zene, sudi na osnovu onoga sta rade sa svojim telom (ili bar sudi u vecoj meri nego muskarcima). dakle, dok zene ne budu mogle da izaberu da se bave zanimanjima tipa prostitucija ili striptiz ili porno glumica a da se na njih zbog toga ne gleda drugacije, slobode nema. dok god s jedne strane svestenici a s druge kvazi-feministi vicu "nemoral!" odnosno "objektivizacija!" (ili kako se vec kaze taj glagol od 'seeing women as objects'?) - zene ce biti tek robovi svog tela - samo zato sto su zene. po mom misljenju to je najveci stupanj slobode, tek kad zena bude mogla da izebere da bude domacica ili striptizeta ili astronaut i da je niko ne proziva zbog prvog ili drugog ili treceg, tek onda mozemo da pricamo o potpunoj slobodi i emancipovanosti. do tada i sloboda da te ne uhapse ako si na plazi u toplesu (kao i svaki prisutni muskarac) nesto znaci...

p.s.: da, za polozaj zena u jednoj sredini su podjednako krivi i muskarci i zene.

#22 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 11 November 2009 - 06:04

Idealno bi po meni bilo proziveti brachne zivote sa recimo 3 brachna "druga" :) , 10-15 godina svaki, otprilike tada prestaju ljubavni i pochinju drugarski odnosi koji veoma brzo predju u rodjachke a zatim i bratsko-sestrinske.

Eee,al nisi ti to izmislio.To se zove sukcesivna monogamija. :ph34r:

#23 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 11 November 2009 - 06:06

Idealno bi po meni bilo proziveti brachne zivote sa recimo 3 brachna "druga" :) , 10-15 godina svaki, otprilike tada prestaju ljubavni i pochinju drugarski odnosi koji veoma brzo predju u rodjachke a zatim i bratsko-sestrinske.


Mislim da gresis ovde, stoji da u odredjenom periodu sexualni aspekt braka postaje manje bitan, ali ne ljubavni, barem tamo gde brakovi funkcionisu normalno. A na tom aspektu oba partnera treba da porade ... :ph34r:

#24 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 11 November 2009 - 06:12

Eee,al nisi ti to izmislio.To se zove sukcesivna monogamija. :)


Ja to pricham za zene, da budem fin. Shto se mene tiche meni i sukcesivna poligamija odgovara, onako intimno - shto bi rekli fudbaleri :ph34r: .

Stara seoska fora, svaki seljak ima 5-6 shvalerki, a nichija zena nije kurava ....... ybg, ne slaze se rachun.

#25 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 11 November 2009 - 06:14


Auuu Estel ovo je gola istina, ali istina koja se odnosi na ruralnu sredinu uglavnom. Naravno uzmi u obzir da je SR vise od 80% ruralna.
To je ono sto sam probala da kazem Vesni po pitanju dal su zene krive za nasilne brakove. Sredina u kojoj zivimo cesto diktira uslove. Sve prepoznajem - imamo slican background pa znam. Iako mogu reci da u centru grada jedna moja vrsnjakinja iz srednje zivi u braku u kome se "on mnogo naljuti ako ona zakasni" pa nije mogla da popije kafu kod mene iako se nismo videle 10 godina....i to devojka/zena (tesko mislimo o ljudima iz tih dana u smislu njihovih godina) je iz dobrostojece porodice, ona je u situaciji da je "sramota" da prizna da je muz blago receno lema.
Iako u urbanim sredinama vidimo veliki pomak u godinama za brak, jos je to rovito tamo....

#26 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 11 November 2009 - 06:30

ideje da devojcicama 'ne lici' da igraju fudbal i slicno su jos kako kod nas opsteprisutne...


Znam da si ovo uzela samo kao primer, ali ja sam mojoj cerki rekao - sine :) , zaboravi na fudbal (ovde je to strashno popularno pa navaljivala), fudbal necesh igrati dok je tata ziv, a posle kako god hocesh. Necu bre da mi dete ima noge ko Safet Sushic. Imash sine nogice kao antilopa, shta ce ti fudbal da ih unakazish. Igraj odbojku, upishi sinhrono plivanje, ma biraj shta hocesh, ima milion sportova. I tu sam reshen da ostanem pri tom stavu. Ne moze bre.

Mislim da gresis ovde, stoji da u odredjenom periodu sexualni aspekt braka postaje manje bitan, ali ne ljubavni, barem tamo gde brakovi funkcionisu normalno. A na tom aspektu oba partnera treba da porade ... :ph34r:


Problem je shto kod mushkaraca taj seksualni aspekt nekako, kako bih rekao ....... preteze :D .... il' se meni samo tako chini. Gde je seks izdashan i neuskracen tu mushkarac postaje fleksibilan za sve ljubavne i romanticharske priveske.

#27 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 11 November 2009 - 06:32

E,vidi Magripa.A njemu sam se nadala. :ph34r:
Objasni mi ako mozes sta si hteo da kazes,zene su u S.Savezu dobile pravo glasa pre nego u Svajcarskoj.Pravo glasa ok,ali sto se tice ostalih prava...hm.Ne znam.Ne znam u smislu nemam previse informacija.Jel imas ti nesto vise da kazes po tom pitanju?

Pravo na papiru ti malo znaci u svakodnevnom zivotu.Zene u Svajcarskoj nisu imale pravo glasa ali je odnos drustva prema njima bio daleko bolji nego u Jugi ili SSSR-u.Ono sto je najvise doprinelo emancipaciji zena je kada su masovno pocele da rade i postale ravnopravne u okviru porodice.

#28 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 11 November 2009 - 06:33

Ja htedoh da kazem DWS na onih petnaest godina...smanji malo brate,precera ga... :ph34r:

#29 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 11 November 2009 - 06:40

Ja htedoh da kazem DWS na onih petnaest godina...smanji malo brate,precera ga... :)


Rekao sam idealno 15 godina. Optimalno bi bilo 10. Realno 5. Ako pogledamo istini u ochi 2-3. I tako opet dodjosmo do one night standera kao prave mere :ph34r: .

#30 estel

estel
  • Members
  • 1,079 posts

Posted 11 November 2009 - 06:46

Znam da si ovo uzela samo kao primer, ali ja sam mojoj cerki rekao - sine :ph34r: , zaboravi na fudbal...

obrati paznju na razlog u mom primeru: "ne lici ti...", dakle nema nikakav konkretan razlog nego ono iskonsko 'kako bi zene trebalo da se ponasaju'.
a ja se vecito ko klinka gurala da budem golman :).