Jump to content


Photo
- - - - -

Naucna i tehnoloska otkrica


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
58 replies to this topic

#31 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 07 July 2012 - 11:08

Ajd sad konkretno, šta teoretski i praktično znači ovo otkriće? Kako bi nekome ko ima samo osnovna znanja iz fizike objasnio šta je Hogsov bozon, čemu tolika fama i tako to :)? Ako ti nije teško... 0:)

#32 Golubica

Golubica
 • Members
 • 3,253 posts

Posted 07 July 2012 - 18:51

Ajd sad konkretno, šta teoretski i praktično znači ovo otkriće? Kako bi nekome ko ima samo osnovna znanja iz fizike objasnio šta je Hogsov bozon, čemu tolika fama i tako to :)? Ako ti nije teško... 0:)


Koliko osnovno je "osnovno"? Za potpune pocetnike mozda nesto ovako: http://thelede.blogs...times&seid=auto

A za more advanced stuff cu i ja sacekati Schrodingera :lol:

#33 Impromptu

Impromptu
 • Members
 • 57,443 posts

Posted 07 July 2012 - 18:58

@nvukelic


Posted Image

Otprilike sve što potpuni laik može da nauči i zna o HB...

Edited by gmboki, 07 July 2012 - 18:59.


#34 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 07 July 2012 - 23:54

Ajd sad konkretno, šta teoretski i praktično znači ovo otkriće? Kako bi nekome ko ima samo osnovna znanja iz fizike objasnio šta je Hogsov bozon, čemu tolika fama i tako to :)? Ako ti nije teško... 0:)

Kao sto rekose ljudi, "osnovna znanja" su zavisna od govornika. Ali...

...znacaj otkrica - ako se pokaze autenticnim (zapaziti da ne kazem istinitim) - jeste u tome sto daje potporu sveobuhvatnoj teoriji elementarnih cestica koju zovemo Standardnim modelom. Oci ove teorije, pre svega Stiven Vajnberg, Sheldon Glesou, Abdus Salam, Dejvid Gros i jos par likova, su na bazi ranijeg totalno neshvacenog u svoje doba uvida Yanga i Millsa, pronasli nacin da objedine 3 od 4 fundamentalne interakcije ("sile", dakle elektromagnetsku, slabu i nuklearnu) kroz zajednicki koncept SIMETRIJE. Kad ti pogledas u ogledalo vidis sebe; ako bi simetrija bila narusena, onda bi video nesto drugo, a u zavisnosti od toga koliko je simetrija narusena, mogao bi da vidis sasvim razlicite stvari. Kad jedna elementarna cestica pogleda u ogledalo, metaforicki govoreci, ona moze da vidi neke druge cestice, a pravila koje su to koje moze da vidi nam daje Standardni model. Sto je energija svemira niza (u proseku), to su simetrije vise narusene. I obratno: kad je energija bila visoka (blizu Velikog praska), tada su simetrije bile sve manje narusene, odnosno sve tacnije. Na osnovu toga, Vajnberg i kompanija su bili u stanju da pokazu da se sve moguce stvari koje vidimo oko nas reprodukuju u vidu interakcija 6 kvarkova i 6 lakih cestica ("leptona"), koji zahvaljujuci raznim narusenim simetrijama (koje se tehnicki nazivaju kalibracionim, bazdarnim ili "gauge" simetrijama) proizvode sve ovo sarenilo raznih stvari, protona, neutrona, mezona, hiperona, itd. koje vidimo na nasim danasnjim niskim energijama.

E sad, Standardni model je imao dosta predvidjanja, od kojih su se neka obistinila, negde se pokazala cak suvise konzervativna, ali najvece koje se nije ostvarilo *do pre par dana* (MOZDA!) jeste da su na jako visokim energijama (koje su bile na raspolaganju u Velikom prasku, ali gotovo nikad kasnije, sem mozda u eksplozijama supernovih i u akceleratorima ljudi ili drugih inteligentnih civilizacija), kada su sve simetrije bile nenarusene i sve ove 3 sile bile zapravo jedna sila, pomenuti kvarkovi i leptoni bili bez mase, a da su masu dobili kada su poceli da interaguju sa novom, do sad nepoznatom cesticom, koja je nazvana Higsov bozon. Uopsteno, matematicari su pokazali da kad god se simetrije narusavaju, pojavljuju se nekakve nove cestice koje imaju celobrojan spin (tj. bozoni) i to je generalna kategorija Goldstonovih bozona, a medju svim matematickim mogucnostima jedan od njih je taj koji je odgovoran za pojavu mase kod cestica je nazvan Higsovim. Standardni model u svom originalnom obliku nije davao predvidjanje za masu Higsovog bozona - sto je isto kao i pitanje koliko treba ubrzati neke druge cestice da bi njihovi sudari imali dovoljnu energiju da se tu pojave neki veoma retki procesi u kojima direktno ucestvuje Higsov bozon, tj. koliko nam veliki akcelerator treba. Medjutim, docnije verzije poboljsanog Standardnog modela (sa dodacima koji nose vesela imena poput SUPERSIMETRIJE) su dale konkretnija predvidjanja koja su - ako se ovo od pre par dana pokaze kao legitimno - sad potvrdjena. Moglo bi se, tako, krajnje pojednostavljeno reci da smo sa potvrdom ovog predvidjanja konacno razumeli zbog cega se kvarkovi i leptoni ne ponasaju onako kako je bio slucaj blizu Velikog praska, kad su bili liseni mase, kao sto su fotoni danas, vec imaju masu, a i sva druga svojstva koja iz mase proizlaze. A to je otprilike pola fizike... ;) Ovo potonje i jeste glavni razlog sto se podigla prasina oko otkrica, mislim to i cinjenica da su potrosili 8e9 dolara na skalameriju :lol:

#35 DayWalker

DayWalker
 • Members
 • 7,846 posts

Posted 10 September 2012 - 23:42

http://www.futuretim...tm#.UE5pcY3iY9I

#36 melankolic

melankolic
 • Members
 • 25,300 posts

Posted 11 December 2012 - 22:56

Kvantna levitacija.

 

http://youtu.be/FxKw1qQt-Sk#37 DayWalker

DayWalker
 • Members
 • 7,846 posts

Posted 03 January 2013 - 17:02

live long and prosper


Edited by DayWalker, 03 January 2013 - 17:14.


#38 st.maurice

st.maurice
 • Banned
 • 14,181 posts

Posted 13 January 2013 - 01:32

Yup, there we go...

 

Roll up your iPad and stuff it in a pocket? E-Paper may make it a reality

 

epaper.jpg

 

In a scene from Steven Spielberg’s 2002 film Minority Report, a future cop on the run ducks into the Washington Metro to evade his pursuers. Within seconds, a passenger’s paper-thin digital newspaper, displaying USA Today, updates to show the fugitive’s face.

 

http://www.youtube.com/watch?v=81iiGWdsJgg

 

Napravljen prvi "papirni" tablet#39 filos

filos
 • Banned
 • 105 posts

Posted 18 February 2013 - 20:20

meni je ovaj led koji gori zanimljiv...

 

Klatrat metana je sastavni deo plitkovodne morske geosfere. Javlja se u dubini sedimentmih struktura i u vidu izdanaka na okeanskom dnu. Veruje se da je nastao pomeranjem gasa iz dubine Zemljine kore duž raseda. Posle toga je došlo, na kontaktu gasa s hladnom morskom vodom, do kristalizacije i taloženja klatrata.

Pri visokom pritisku, klatrat metana ostaje stabilan do temperature od 18oC. Prosečan sadržaj je 1 mol metana na svakih 5,75 mola vode, što zavisi od toga koliko je molekula metana “uključeno” u različite kristalne rešetke vode. Izmerena gustina je oko 0,9 gr/cm3. Prema tome litar čvrstog klatrata metana sadrži, u proseku, 168 l gasovitog metana.

 

a vec se cetiri velike sile pripremaju za eksploataciju istog,  jos to da pretocimo u energiju i ostasmo bez polova, pingvina....#40 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 27 February 2013 - 17:58

...

 

Niko da se seti 15. godisnjice ovce 'Doli'.

 

 

A ni drugih kloniranih zivotinja.

 

...


Edited by Kinik, 27 February 2013 - 18:06.


#41 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 04 April 2013 - 11:29


Dark Matter Signal Possibly Registered on International Space Station#42 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 07 May 2013 - 10:19

Uspešno testiran prvi pištolj napravljen 3d štampačem

 

Prvi pištolj napravljen pomoću 3d štampača uspešno je ispalio svoj prvi metak, prenosi "Skaj njuz".

 

Kako su rekli predstavnici kompqanije “Defense Distributed” koja je tvorac kontroverznog pištolja, oružje nazvano Liberator uspešno je testirano u Teksasu.

 

Petnaest delova pištolja je napravljeno od čvrste plastike otporne na toplotu, a jedan deo je napravljen od metala, da bi detektori metala mogli da ga otkriju, inače ne bi bio legalan u SAD.


Pištolj poseduje cev koja može da se menja i tako da ispaljuje metke različitog kalibra.


Osnivač kompanije "Defence Distributed" Kodi Vilson, koji je osam meseci pravio prvi pištolj, sam je testirao oružje.

 

Kompanija je najavila da će na internetu objaviti nacrte oružja, što je izazvalo negodovanje velikog dela američke javnosti koja smatra da će na taj način svako moći da napravi oružje.

 

"Znam da se ovo oružje može povrediti ljude. To je pištolj. Ali to nije razlog da ne objavimo nacrte. Najvažniji interes jeste sloboda", rekao je Vilson.

 

Trodimenzionalno štampanje je moderna tehnologija pravljenja različitih objekata nanošenjem slojeva materijala i sve više se koristi u raznim oblastima industrije.

 

Odlično, uskoro će svako moći sebi da odštampa pištolj... :ajme:


Edited by pixel, 07 May 2013 - 10:20.


#43 ObiW

ObiW
 • Members
 • 5,684 posts

Posted 14 May 2013 - 18:14

Odlično, uskoro će svako moći sebi da odštampa pištolj... :ajme:


Pa shto facepalm? U Srbiji ce i dalje vaziti zakon da je posedovanje oruzja zabranjeno, a poznato je da strah od zakona odvraca ljude da ga krshe, zar ne? Zar ne?#44 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 17 May 2013 - 20:06

There's no gentle way to put it: People who give in to racism and prejudice may simply be dumb, according to a new study that is bound to stir public controversy.

 

I za ovo im je trebalo istraživanje?! :)#45 Hromi Daba

Hromi Daba
 • Members
 • 5,761 posts

Posted 19 September 2013 - 17:39

Da li je na pomolu resenje za nekompatibilnost opste teorije relativiteta i kvantne fizike?
 
A Jewel at the Heart of Quantum Physics