A šta fali stavljanju znaka pitanja na autoritete? Breht ima jednu interesantnu pesmu o tome. Suviše je duga, ne da mi se kucati.
A u Srbiji su sve sami strava stručnjaci, do mojega. Vidimo to oko nas svakodnevno i u svemu.
Ništa ne nedostaje stavljanju znaka pitanja na autoritete ako se to čini iz dobre namere, argumentovano i iz ugla nekog kompetentnog za datu oblast. A ako se to čini samo u cilju pokušaja srozavanja komeptencije nekom ko je uložio vreme, znanje, resurse, karijeru ne bi li izgradio dati autoritet, onda to nije OK.
Naravno da nije sve logicno, ne postoji savrsen jezik. Ali ako se neko vec bavi opisom jezika, tj. pisanjem pravila, mogao bi da se potrudi da bar ta pravila zvuce logicno, bar koliko je to moguce. Ili tebi zaista ne zvuci cudno postojanje glagola koji ima samo i iskljucivo oblike prezenta? 
A da li misliš da u nekom toliko raslojenom i kompleksnom sistemu kakav je naš može svako pravilo da zvči logično? Jezik nije matematika, 2 i 2 nije uvek 4. A percepcija zvuka nije univerzalna kategorija i zavisi od čula sluha svakog od nas. I da li misliš da se taj neko nije potrudio da pravila ''zvuče logično''? A da li je logično uvođenje subjunktiva/konjunktiva radi jednog jedinog glagola iako naš jezik to ne poznaje. I, kao što rekoh o tome koliko je i šta logično u jeziku i generalno možemo do sutra, ali ne znam kuda ti vodi.
A ti moras da shvatis da ni oni koji pisu udzbenike nisu savrseni, da se i njima potkrade pokoja neosnovana tvrdnja kao sto je ova. A ja ne mislim, vec znam ko pise udzbenike. Daleko od toga da su ti ljudi nekompetentni, ali recimo da su im neki stavovi krajnje diskutabilni, i da im se odavno skrenula paznja na to, a ipak odbijaju da ih preispitaju.
Prvo si napisala da su nekompetentni, a sad to opovrgavaš. Odluči se.
to je samo jedan od brojnih primera sta se desava kad nedovoljni kompetentni ljudi uhvate da pisu udzbenike...