Jump to content


Photo

Pozdravite mi Internet


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 Spirit

Spirit
  • Members
  • 951 posts

Posted 13 January 2003 - 12:31

Dakle, da bi preduhitrili nameru Telekoma da nam uzme i ovo malo mogucnosti da koristimo Net, morali bi da kao Net populacija reagujemo na vreme - SAD! Sledi vest:

>>Od leta skuplje telefoniranje

Poskupljenje nije povećanje cena impulsa, već formiranje univerzalne tarife
Poskupljenje fiksne telefonije u Srbiji može se očekivati za sedam do osam meseci. Iz Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija je najavljeno da to, međutim, neće biti postignuto jednostavnim povećanjem cene impulsa, nego formiranjem univerzalne tarife koja će se primenjivati bez obzira na to da li pozivate pretplatnika u istoj zgradi ili u najudaljenijem mestu u Republici.

Ova novina, koja će mnoge sasvim sigurno neprijatno iznenaditi krajem leta, proističe iz promene politike prema kojoj su finansijska očekivanja operatera bila usmerena ka međunarodnom saobraćaju. Međutim, kako ti pozivi po pravilu traju veoma kratko, odlučeno je da se zarada poveća na osnovu domaćeg saobraćaja. Takav sistem primenjuje se i u drugim zemljama, pa tako poziv u Hrvatskoj između, na primer, Varaždina i Dubrovnika staje isto koliko i između dve zagrebačke opštine. Takozvanu "flet" tarifu većina tamošnjih korisnika, naravno, dočekala je sa negodovanjem, ali su zato oni koji često zovu inostranstvo bili prijatno iznenađeni jer je međunarodni saobraćaj pojevtinio. Kako na njega više nisu polagana veća očekivanja operatera, odlučeno je da se smanjivanjem cene korisnici na taj način stimulišu da češće pozivaju brojeve u inostranstvu.

Da li će uvođenje univerzalne tarife, u našem slučaju, sa sobom povući i pojevtinjenje međunarodnog saobraćaja, za sada nije poznato. Ali, sasvim sigurno se može očekivati da će pretplatnici ubuduće biti veoma obazrivi kako i za koje potrebe koriste telefon. Sa druge strane, Telekom "Srbija" ima obavezu da uz veće prihode konačno osavremeni fiksnu telefonsku mrežu u Republici. Možda će tako neki izgubiti mogućnost da beskonačno ćaskaju, ali zato pristup Internetu više neće biti luksuz malobrojnih na digitalnim centralama.<<

Evo sada prakse na delu, posluzicu se cenovnikom Hrvatskog Telekoma:

Automatski nacionalni telefonski promet Cijena [kn/min]
vrijeme A* vrijeme B*
0,23 0,115
(visa) tarifa (niza)
<1kuna - 8.3 dinara>

Kad se to preracuna u dinare, racunica je da je minut na netu 1.9 dinara u visoj odnosno 0.95 dinara u nizoj tarifi, bez poreza. Ako sa nadom pretpostavimo da ce cene biti nize, recimo 4 puta (toliko je standard u Srba nizi no u Hrvata, pa je za ocekivati da i cene budu 4x nize, haha) onda ce vas 1h na netu kostati 14.25 dinara (poskupljenje sa sadasnjih 4.5din/h) + internet sat kod provajdera (oko 25 dinara) + porez 20% i sve to u nizoj tarifi. Ako ne verujete u bolji standard Hrvata, onda 14.25 pomnozite sa 4 i dobicete "ekonomsku" cenu.

Ostalo je jos 6 meseci kakvog-takvog interneta. Smesno je i razmisljati o boljim vezama u zemlji gde su dvojnici sudbina, a ISDN buducnost. Ako se ovaj cenovnik usvoji internet nece biti samo luxuz onih srecnika na digitalnim centralama <ja sam na digitalnoj centrali, ne smatram sebe srecnikom> vec ce biti luxuz svih nas.

#2 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 13 January 2003 - 13:13

Bas bezveze!

No dobra je stvar sto je poceo da funkcionise cable net. Cene su na nivou pocetnog dranja (200 MB mesecno - 800 din) + € 100 depozita za modem mada za godinu, godinu i po dana verujem da ce se cene spustiti i da ce moci za nekih 1000 dinara da se ima sasvim pristojna gigabajtaza. :smile:

#3 Guest_l33t h4x0r_*

Guest_l33t h4x0r_*
  • Guests

Posted 18 January 2003 - 01:08

cena je dranje koze s ledja, toliko nigde ne koshta, AKO MISLE DA PRODAJU CABLE tako moraju da spuste cenu!

#4 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 18 January 2003 - 02:11

Na nasu veliku zalost kod nas umesto da privuku kupce niskim cenama oni to cine visokim. I na jos vecu zalost uvek se isplati.


Seti se samo koliko je kostao mobilni telefon '96? Oko 10.000 DM telefon i kartica. I naravno "baje" su se primile i oni su za godinu dana isplatili sve ulozeno u mrezu. Da bi kasnije mob bio dostupan bukvalno svima.

Tako ce i za cable. Ove cene ce biti aktuelne dok se ne isplati ulozen novac a za godinu, dve ce biti trzisne.

Tako ti je to u mladim demokratijama i robovlasnickom kapitalizmu...