Jump to content


Photo
- - - - -

Sibenik


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
54 replies to this topic

#31 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 11 October 2009 - 11:18

nažalost fotografije su na hardu koji mi nije ovde pa ne mogu da ilustrujem


Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by Cro-boy, 11 October 2009 - 11:19.


#32 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 11 October 2009 - 11:26

Baš te :ph34r:

#33 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 11 October 2009 - 12:12

Uvek jedno isto...

I na temi o turistima u hrvatskoj ista prica...

imas malo godina (koliko je pozeljno imati godina ovde, 60+... ?), nikada nisi bio u Sibeniku (dubrovniku, zagrebu, splitu...), slepo verujes demagogiji, uz neizostavnu uvredu na kraju...

evo, ja nisam bio u Sibeniku, niti mi pada na pamet da odem u tu provinciju prepunu sovinista. Svi hrvatski mediji su izvestavali o histeriji koja tamo zavlada cim vide naznake necega iz Srbije. Uopste ne nameravam da pojedem govno kako bih poverovao glasinama da se ne jede i da nije ukusno.

Kao kada bih ja rekao posle svih ovih sranja da je "tupsa" svako ko "od nekud" veruje u price o nasilju nad strancima po Beogradu koja su se desila zadnjih mesec dana...

Sibenik je selendra prepuna srbomrzackih nacionalista. Cinjenica.

Vidi se da nikada nisi bio u Sibeniku, sto ti ni malo nije smetalo da se izlupetas. Mozes ti koliko god hoces da zivis, ne u prilicno provincijalnom Beogradu, nego i u metropolama, kakve su London ili Njujork, ti ostajes zatucani provincijalni sovinista.
Iz perspektive grada u kome ljude ubijaju i prebijaju bez razloga, kakav je Beograd, komentari kao citiran samo pokazuju da je ljudska glupost beskonacna.
Ove prelepe fotografije koje je postavio Cro-boy, snimljene su sa tvrdjave Sv. Ane.

Samo kao ilustraciju, prenosim mali deo iz mog teksta "Dalmacija (i Istra) za pocetnike" o mojim letosnjim utiscima sa puta po Dalmaciji i Istri; tekst je 3. septembra objavljen u celini na sajtu "Pescanika":

Narednog dana krećemo prvo u obilazak Murtera, Betina, Jezera…Nekada sam sva ta mestašca, kao i Tisno, odlično poznavao – sada ih gotovo ne prepoznajem. Popijemo tu i tamo kafu ili pivo, niko, čak ni gestom, ne pokazuje da mu imalo smeta moj ekavski govor ili moj izrazit beogradski akcenat. Sve je beskrajno čisto, klozeti blistaju i nigde se ne puši. Siguran sam da mnogima to ne prija, ali i to je cena koja se mora platiti na putu u Evropu. U svim ovim mestima osećam se lako i lagodno jer ih oduvek znam - to je tradicionalno partizanski, a ne ustaški kraj.
Međutim, odlazimo u Vodice. To je nekada bilo selo pored Šibenika, a danas se gotovo izjednačilo sa Šibenikom. Nasred rive, ogroman poster Ante Gotovine. Gotovina ili Mladić, svejedno, u meni izazivaju samo odvratnost. Spomenik “braniteljima” i “domoljubcima”, sa nesuvislim tekstom u kome se ne zna tačno sta je to Bog uradio za Hrvatsku i šta će tek uraditi, a šta su “branitelji” uradili sami. Uzgred, u Hrvatskoj se ponavlja ona nesuvisla priča koje se još uvek sećaju oni koji pamte pedesete i šezdesete i kada broj boraca ekspotencijalno raste. Sve je to izmešano sa najružnijim nacionalisticko - religioznim kičerajem, tako prepoznatljivim iz Srbije. Predsednik Republike Hrvatske i nesumnjivo vrlo častan čovek, u pravu je kada kaže da krstovi nemaju šta da traže u školama, javnim ustanovama i bolnicama. Vodičanima to, nažalost, ne dopire do kratke pameti. Istovremeno, u svim vodičkim pekarama prodaje se čuveni “hrvatski” specijalitet – burek, a sve krčme namesto “filane paprike” nude običnu, ah, tako srpski prostačku, punjenu papriku.
Naredni dan idemo posle podne u obilazak. Prvo krećemo na autoput Zagreb – Split, u pravcu Splita. Dolazimo na elegantan most koji premošćava estuarij kojim se Krka uliva u more. Iza mosta restoran, servisna stanica, benzinska pumpa i prelepo šetaliste uz ivicu kanjona, odakle puca pogled na pitoreskni gradić Skradin. Gotovo da je nemoguće opisati lepotu tog prizora i pogleda. Nekada sam živeo u tom kraju, pa mi je sve poznato, ali opet, dah mi zastaje pred tom lepotom.
Nastavljamo u Šibenik, grad u kojem sam proživeo neke godine. Sa puta vidim Prukljansko jezero i selo Bilice Donje, u kojem sam imao svog gostioničara, kome sam ulazio kroz kuhinju da pregledam šta ima od ribe najsvežije, a koji je u ono neko vreme, kad je viski bio retko piće, stavljao pred mene ne čašu nego bocu i koji je, kad mu javim da mi dolaze gosti, za mene pekao posno jagnje iz Dalmatinske Zagore. Nekada gotovo neprohodni makadam sada je blistav asfalt, a selo…
U Šibeniku se mučim da uočim zgradu u kojoj sam nekada stanovao, a živeo sam na desetom spratu i kad posle zimskih kiša bura raščisti nebo i Italiju u daljini, gledao s prozora šibenski arhipelag i Kornate. Nekakav nov tunel ispod železničke stanice izvodi na rivu. Nekadašnji Dom Armije postao je biblioteka. Stare ulice stoje kao nekada – čuvena šibenska ulica po imenu Masna. Romanička katedrala jednako pleni svojom romaničkom lepotom. Kanal Svetog Ante pokazuje kako samo mi prolazimo, a on ostaje za večnost.
Napuštamo Šibenik, a nekada ružnog industrijskog predgrađa Crnice nema. Napuštajuci taj grad, sećam se Arsena Dedića i njegovih priča o “vlaku prema jugu” ili s juga, kako se išlo preko Perkovića i Knina. Sećam se i moje nekadašnje gazdarice, kojoj sam ime zaboravio i kod koje sam došao 1980, kad sam došao u Šibenik. Sećam se i njene posteljine - besprekorno bele, uštirkane i s mirisom lavande.

Edited by vladan, 11 October 2009 - 12:27.


#34 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 11 October 2009 - 15:55

Sam grad je jako lep, nalazi se na vrlo neobičnoj lokaciji, sav je u spratovima.



budimo iskreni, Sibenik i jest tamo gdje je u razvoju, upravo poradi cinjenice da ga ostatak Dalmacije nazivlje - selo na katove.
sam >stari grad< je lijep .. no ostatak je onako :ph34r: .. gdje ne postoji mogucnost sirenja [unutar plana]
tako da .. sto znam .. je .. ima krasnu okolicu, koju si opisala ali da bi bas u Sibeniku proveo duze od 1 dana - ne bih.


mada, mozda i grijesim .. mozda se Sibenik ipak uzdigne iznad mog pesimizma.

#35 Kurt Austin

Kurt Austin
  • Members
  • 381 posts

Posted 13 October 2009 - 18:44

Vidi se da nikada nisi bio u Sibeniku, sto ti ni malo nije smetalo da se izlupetas. Mozes ti koliko god hoces da zivis, ne u prilicno provincijalnom Beogradu, nego i u metropolama, kakve su London ili Njujork, ti ostajes zatucani provincijalni sovinista.


Ne bulazni, bre ... Normalan familijarni covek ide da provede nekoliko dana godisnjeg odmora negde gde ce mu biti prijatno i gde nece morati da razmislja dal' ce da dozivljava neprijatnosti, ... a ne da evocira nekakve uspomene od pre 30 godina.

#36 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 19 October 2009 - 17:17

Takođe nedaleko slapovi Krke i onaj mostić na magistrali sa koga se vidi gradić Skradin, gde je prečaroban pogled.



kad si vec pomenula, pronadjoh dvije [za uspomenu]

#37 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 19 October 2009 - 19:37

Nikada nisam bio u Sibeniku, ali moja prva asocijacija na Sibenik je...

Attached File  200px_Dra__en_Petrovi__.jpg   10.84KB   32 downloads

edit. doduse ovo je spomenik iz Zagreba, ali Drazen je svakako prvo sto smo kao klinci culi iz Sibenika i o Sibeniku

Edited by DonJuan, 19 October 2009 - 19:39.


#38 Adam

Adam
  • Members
  • 1,472 posts

Posted 19 October 2009 - 19:55

Ne bulazni, bre ... Normalan familijarni covek ide da provede nekoliko dana godisnjeg odmora negde gde ce mu biti prijatno i gde nece morati da razmislja dal' ce da dozivljava neprijatnosti, ... a ne da evocira nekakve uspomene od pre 30 godina.


nemoj ni slucajno negde u svet. los andjeles, nevjork, nedajboze rio... mnogo bre opasno. moze ti se desiti nesto mnogo gore od neprijatnosti tipa ne sluzimo kafu nego kavu ili da ti neko izduva gume. moz' glavu da izgubis. kad bolje razmislim, mozda bi bilo najbolje da sedis kuci. kod nas su drumovi najopasniji. ovi nasi, srpski. moz' te satre neka pijana budala mnogo pre nego sto stignes gde si krenuo. u odnosu na to, neko ko dobacuje za stolom jer pripadas narodu koji mu je skenjao najbolje godine zivota i nije neki problem, zar ne?

a ja cu u sibenik. volim da rizikujem. takav sam. volim i katedralu, i krkine slapove, i svasta nesto sto se nabrojalo. a volim i ljude.

i uopste, na stranu politika, da li zaista smatras da je zivot bez rizika vredan zivljenja?

#39 Kurt Austin

Kurt Austin
  • Members
  • 381 posts

Posted 19 October 2009 - 21:51

nemoj ni slucajno negde u svet. los andjeles, nevjork, nedajboze rio... mnogo bre opasno. moze ti se desiti nesto mnogo gore od neprijatnosti tipa ne sluzimo kafu nego kavu ili da ti neko izduva gume. moz' glavu da izgubis.
...
i uopste, na stranu politika, da li zaista smatras da je zivot bez rizika vredan zivljenja?


Naravno, ... mozes svugde glavu da izgubis, al' fazon je u tome sto na pomenutim mestima, uz odredjenu dozu opreza to ne ocekujes, za razliku od Hrvatske gde je to realnost, ... bar za nas Srbe. I ne, nisam uopste hteo da politizujem ... Radi se o zdravoj logici. Sto se mene i moje porodice tice, godisnji odmor posmatram kao odmor, ... a ne avanturu.

#40 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 20 October 2009 - 06:37

Sedi, brate, gde i jesi; u tvom je guznom crevu tako lepo, mracno, toplo i vlazno da za bolje i nisi.
Sovinisticki nakot... :ph34r:

#41 stvorko

stvorko
  • Banned
  • 3,004 posts

Posted 20 October 2009 - 07:23

Sovinisticki nakot... :ph34r:



eh sad, pa nisu svi sibencani takvi...

#42 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 20 October 2009 - 11:54

eh sad, pa nisu svi sibencani takvi...

Nisu. A nisu svi ni cinicni kao stvorko koji je djelimicno u pravu. Jbg, ko meni garantuje da me nece neka budala zaskociti u kafani u Bgd? Sve dok postoji takva sansa da se to desi znaci ja ne bih trebao doci u Bgd. Ili ti u Sarajevo npr. Opet nesto kontam ipak je vishe normalnih ljudi. Poenta je da drzave profunkcionishu, da policija radi svoj posao. I ovdje Holandjani tradicionalno ne vole Njemce pa ne vade oci jedni drugima.

#43 stvorko

stvorko
  • Banned
  • 3,004 posts

Posted 20 October 2009 - 12:00

e pa sad... ti kad dodjes u bg, i da te zaskoci neko, samo kazes da si srbin iz bosne, odes u zg zaskoce te, samo kazes da si hrvat iz hercegovine. table na kolima ionako nemaju oznake, vama super... :ph34r:

ali ako budes purnjao onu tvoju krdzu od duvana, ode ti glava gde god da se pojavis...

#44 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 20 October 2009 - 12:08

e pa sad... ti kad dodjes u bg, i da te zaskoci neko, samo kazes da si srbin iz bosne, odes u zg zaskoce te, samo kazes da si hrvat iz hercegovine. table na kolima ionako nemaju oznake, vama super... :)

ali ako budes purnjao onu tvoju krdzu od duvana, ode ti glava gde god da se pojavis...

Moze li ovako, ako neko mene zaskoci, a budem u tvom drustvu ti brzo zgrabis cigaru od mene i otpuhnes 2 dima? A ja cu govoriti: ma ljudi pa gushi i mene svo vrijeme, ali nije razlog da skacete na njega. I onda te kao zamolim da ugasis to sranje. :ph34r:

#45 PURGER

PURGER
  • Members
  • 1,218 posts

Posted 13 December 2009 - 22:14

Predivan grad, pun istorije, poseban narod (dalmatinci), treba videti i upoznati. Preporucujem!


Samo istine radi ne postoji poseban narod Dalmatinci.
Dalmatinci su ponositi i časni Hrvati.