Jump to content


Photo
- - - - -

Sertifikati


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 pospanko

pospanko
  • Members
  • 1,094 posts

Posted 25 September 2009 - 01:45

Engleski i francuski učim od 6. godine, nemački od pre godinu dana (trenutno najmanji ,,problem'').

Jedino što imam kao potvrdu znanja i to jedino engleskog jesu nekakve diplome iz letnjih škola engleskog, jednu sam dobio u Oksfordu, drugu u Kembridžu, obe sa visokim ocenama. Ipak, kapiram da mi one ne bi preterano pomogle kad bih naprimer konkurisao za master na nekom evropskom fakultetu.

Može li mi neko, ko ima iskustva sa tim, preporučiti sertifikat koji bi mi najviše koristio (iz poznavanja engleskog, francuskog, pa čak i nemačkog ako se nađe neko da ima iskustvo sa tim), kao i instituciju koja se kod nas bavi testiranjem i pripremama za polaganje? Znam da ima gomila informacija na netu o tome, ali bi mi više koristilo kad bi neko ponudio lične impresije.

Hvala unapred!

.

#2 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 25 September 2009 - 10:18

Evo ja ti mogu pomoci oko engleskog, valjda ce se naci neko drugi za francuski i nemacki.

Prva opcija bi bio TOEFL (Test of English as a Foreign Language), koji je priznat u preko 130 zemalja sirom sveta. Rezultati testa su validni dve godine, jer se smatra da u tom periodu tvoje znanje moze znacajno da varira.
Vise o tome ovde:
http://www.ets.org/p...t_ets.org_toefl

Druga je neki od Kembridzovih testova, recimo CAE (testovi su poredjani po nivoima znanja, pa ne mogu da ti kazem koji bi ti najvise odgovarao). Ovaj test je dovoljno da polazes samo jednom i vazi do kraja zivota. I on je priznat u celom svetu, u preko 8500 institucija.
http://www.cambridge...nglish/cae.html

Kada odlucis koji test zelis da polazes, sledeci korak je da se raspitas gde, kad i kako. Evo nekih informacija za TOEFL (vidi spojler).

Spoiler! --Click here to view--

Polaganje Kembridzovih ispita ogranizuje British Council, a sve u vezi sa tim mozes saznati na njihovom sajtu: http://www.britishco....org/serbia.htm

Za francuski i nemacki mozes se obratiti Francuskom kulturnom centru:
http://www.ccf.org.yu/srp/04c.htm
http://www.ccf.org.yu/srp/04d.htm

odnosno Gete institutu:
http://www.goethe.de...prf/srindex.htm

Za konkretan sertifikat ne mogu da ti dam odgovor, jer ne znam koji je tvoj nivo znanja jezika, ali u svakom slucaju mozes da probas sam da se prepoznas u testovima koji ti se nude ili eventualno da zatrazis savet u nekoj od ovih organizacija.

#3 M. Fury

M. Fury
  • Members
  • 587 posts

Posted 25 September 2009 - 10:28

Za engleski Cpreporučujem ambridge sertifikate, kao što je već pomenuto polaganje organizuje British Council. Nemaju rok trajanja, tako da kad jednom položiš, položio si. Ja imam položen CPE i mislim da je vredelo truda. :ph34r:
Za nemački jezik postoje slični sertifikati, polaganje organizuje Geteov institut.

http://www.goethe.de...prf/srindex.htm

#4 pospanko

pospanko
  • Members
  • 1,094 posts

Posted 25 September 2009 - 16:26

Odlično, baš takve informacije su mi i trebale. Hvala vam puno! :ph34r:


.