Jump to content


Photo

E-novine


 • Please log in to reply
2173 replies to this topic

#31 sanguinic

sanguinic
 • Members
 • 4,162 posts

Posted 28 August 2009 - 17:06

Osoblje e-novina na tenderu

Prodajemo se!


Naš verni čitalac i dragi prijatelj iz daleke Holandije - na bhs web teritoriji poznatiji kao Oibibio - dao nam je odličnu ideju za pokušaj preživljavanja finansijske krize. "Prodajte se", dosetio se Oibibio, posle dugog razmišljanja o tome šta jedan medij treba da uradi da bi uspeo na slobodnom balkanskom tržištu.

Dragi čitaoci, prijatelji i saradnici, ne čekajte objavljivanje u Službenom glasniku - već je raspisan tender za romantičnu večeru sa članom redakcije e-novina po vašem izboru. Šaljite nam svoje ponude, a mi ćemo stanje na semaforu redovno ažurirati. Nemojte da vas brinu geografske razdaljine - ako ste na drugoj strani sveta, naći ćemo se negde na pola puta. Ko kaže da romantična večera nije moguća na sarajevskom aerodromu, u avganistanskim prostranstvima, u tranzitu; i šta fali Parizu ili Zagrebu, a ni Toronto nije za bacanje - o čarima Mediterana da i ne govorimo. Ako ste na dijeti, nema veze, vi gledajte a mi ćemo jesti za dvoje.

Tender se zvanično zatvara 15. septembra u ponoć.Iz naše ponude:Dejan Kožul – Šef deska, radan i nečujan. Voli promaju, ne smeta mu dim cigarete. Jede sve što vole mladi.

Žarka Radoja – Mršava i vredna, malo troši. Teme za razgovor: Dundo Maroje i ostali dubrovački frajeri. Upada drugima u reč.

Peđa Popović – Idealna večera: hot dog s nogu. Skroman i nenametljiv, spreman na svaki dogovor. Voli neosnovane pohvale.

Bojan Tončić – Mrzi sve ljude, a naročito muškarce, žene i decu. Biljke i životinje. Voli da zamera, preporučujemo kafanu sa emotivno stabilnim kelnerima. Tema: ratni zločini, individualni a naročito kolektivni.

Ivan Radojević – Najodgovorniji među nama - za slovne greške. Profesionalnim lektorima se za ovu večeru odobrava popust. Voli egzotične, južnoameričke kuhinje.

Milica Jovanović – Šta god da kažete, ona ima kontraragument. Idealna kombinacija: škampi na klupi u parku.

Milica Marković – Ova večera mora biti na mreži - na Fejsbusku, Skajpu ili Majspejsu. Bar ne morate da brinete kako ćete se obući. A ni kako izgledate.

Iva Klisić – Vedra i vesela, zarazno se smeje i svaku večeru pretvoriće u opštu zabavu. Ali nju ne puštamo samu, mnogo je mlada.

Marko Matić – Najbolji među nama, stručan i ozbiljan, zna prigodne šale i ume da sluša. Pedantan i ljubazan, nije izbirljiv.

Dragan Kujundžić – Idealan termin za ovu večeru je u radno vreme. Voli zdravu hranu i medicinske savete. I Depeche Mode.

Ivan Ilić – Pljeskavica za poneti, punjena, sa raznim prilozima. Ako nema, može i smoki. Priča u šiframa, ali uspeli smo da razaznamo da voli kompjutere i servere.

Milan Živanović – Kad se zatvori tender, večera sa njim će biti moguća samo u vojnoj kantini. Ima i to svojih čari, a od kupca očekujemo zabavnu reportažu sa ovog SMB događaja.

Branislav Jelić – Direktor. Ovih dana živi pod stolom. Na večeru povedite i svog šefa, poslovne prijatelje, knjigovođe i advokate, savetnike i menadžere - da bude veselije.

Tomislav Marković – Ova večera može da traje oko 15 minuta: uglaviće je između pisanja za e-novine, preloma Betona i redigovanja knjiga. Možda je bolje da ćutite dok jedete.

I, konačno, Petar Luković - Znate i vi da ova večera nema cenu i da nije moguće predvideti kako će biti raspoložen, šta će želeti da priča a šta da jede. Zato je tako neodoljiv.
 • 0

#32 sanguinic

sanguinic
 • Members
 • 4,162 posts

Posted 28 August 2009 - 18:22

Posle ovakvog "genijalnog" marketinškog poteza, više nemam sumnje u to da su oni finansijski tu gde jesu zbog samo i isključivo zbog katastrofalnog markeninga. Mislim stavarno, njima je "dragi čitalac iz daleke Holandije" (ništa lično potiv ovog čoveka) marketig konsultant, koji "se posle dugog razmišljanja dosetio šta jedan medij treba da uradi da bi uspeo na slobodnom balkanskom tržištu" :ph34r:
Da li postoji među tim "osobljem" i čitaocima e-novina neko ima bar elementarno razumevanje za marketig, da im da besplatan savet. Samo to im može pomoći.
 • 0

#33 st.maurice

st.maurice
 • Banned
 • 14,181 posts

Posted 29 August 2009 - 01:08

Ma oni to ironicno odgovaraju, savet je bio tipa "ili da prodajete nesto, ili da se prodate" (eticki). Pa otud "prodaja" redakcije za veceru.

Too bad, vec je veceras zatvoren sajt.
 • 0

#34 Pareidolia

Pareidolia
 • Members
 • 998 posts

Posted 29 August 2009 - 09:09

Opet su ga otvorili :ph34r:
 • 0

#35 sanguinic

sanguinic
 • Members
 • 4,162 posts

Posted 29 August 2009 - 13:23

Ma oni to ironicno odgovaraju, savet je bio tipa "ili da prodajete nesto, ili da se prodate" (eticki). Pa otud "prodaja" redakcije za veceru.

Too bad, vec je veceras zatvoren sajt.


Jasno. Meni ta "ironija" nije legla. Nekako, odiše očajem i pokazuje potpunu nemoć. Mislila sam da ima nekog kreativnijeg tamo, da osmisli neku "suvislu" kampanju za pomoć, ali i promociju sajta uopšte. Mislim, krajnje je vreme da urade nešto. Možda nešto kontraverzno, što će privući pažnju šireg javnog mnjenja. Ovo mi nekeko "očajno",a ne kontraverzno. Iako nisam baš najradovniji čitalac, i često imam primedbe na stavove nekih kolumnista, pomogla bih. Specifična su, i eto da kažem zaista korisna pojava na medijskom tržištu. A kada si jedini i specifičan na tržištu, teško je porpasti. To mi je bilo čudno, kad sam videla koliko malu posetu imaju. Nekako mi se učinilo da je to ipak zbog slabe promocije sjata, a ne zbog "pritisaka" od strane navedenih u njihovom saopštenju. Pa navedeni su "doktori" marketinga za njih.
Bez obzira da li postoje neki pritisci, ili ne, oni moraju da shvate da je internet tržište kao i svako drugo, i da nema opstanka bez marketing aktivnosti (na žalost mnogih, ili na sreću onih koji se marketingom bave :ph34r: ).
Neko je pomenuo kojim sumama je finansirana Pravda - elektronska. I da bi e-novine po toj računici trebale biti finansirane (reklamiranjem telekoma) sa tri puta većom sumom. Ali, ti pokazatelji o učešću na tržištu od 0,000nekoliko posto za oba medija su smešni. Nisu nikakva opasnost za nevedene finansijere ili bilo koga drugog. Pravdin sajt se finansira zbog štampanog izdanja (imaju čitoce i time "nekakav" uticaj na javno mnjenje - znam neke penzionere koji je čitaju, pa ispred zgrade uveče prepričavaju pročitano, i šire "istinu"). A e-novine, em imaju smešno mali udeo na internet tržištu, em nemaju štampano izdanje, em ih ni jedan televizijski kanal ne pominje i ne cirtira...i kao takvi nisu opasnost na pomenute "finansijere". Neka još jednom razmisle o promociji, to im je jedina šansa za opstanak. Eto, jedan besplatan savet, neka bude shvaćen kao pomoć.

PS Još su živi, radi sajt.

Edited by sanguinic, 29 August 2009 - 14:04.

 • 0

#36 st.maurice

st.maurice
 • Banned
 • 14,181 posts

Posted 02 September 2009 - 12:07

Luković: Neću poštovati novi zakon

Luković je na tribini o odgovornosti medija u Sarajevu usvojene izmene Zakona nazvao "glupim i ludačkim" i dodao da će njegov medij nastaviti da bude neodgovoran prema vlastima u regionu. On je rekao da mediji u Srbiji uopšte ne pišu o ratnim zločinima, pod izgovorom da je reč o nekomercijalnoj temi koja ne interesuje čitaoce.

Prema njegovim rečima, zvanična politika u Srbiji je ista kao za vreme Slobodana Miloševića, pošto vlasti ne žele da se suoče sa ratnim zločinima.

"Srbija je zemlja ispred čijeg glavnog grada Beograda se na 20 kilometara nalazi masovna grobnica u Batajnici, ali to i dalje nije tema za političare i medije", rekao je Luković.
http://www6.b92.net/...p;nav_id=379252
http://www.e-novine.com/

Car. Kako da ga posle ne obozavas? :ph34r:
 • 0

#37 sanguinic

sanguinic
 • Members
 • 4,162 posts

Posted 02 September 2009 - 15:25

Eto, Pera me demantovao. Ipak on zna kako se radi PR u tiražnim medijima, i sam je pisao za jedan "takav".

Prvo izjaviš nešto kontraverzno

Luković: Neću poštovati novi zakon

usvojene izmene Zakona nazvao "glupim i ludačkim"

da privučeš pažnju, da te citiraju i pominju ovi "tiražni"
i onda dodaš i ponešto pametno, a kontraverzno, ono što bi trebalo da je poenta

zvanična politika u Srbiji je ista kao za vreme Slobodana Miloševića, pošto vlasti ne žele da se suoče sa ratnim zločinima.
"Srbija je zemlja ispred čijeg glavnog grada Beograda se na 20 kilometara nalazi masovna grobnica u Batajnici, ali to i dalje nije tema za političare i medije",

i čekaš da se istomišljenici, i "različitomišljenici" pojave na portalu

P.S. Pera zaslužuje da mu e-novine isplaćuju i honorar za marketing menadžera
 • 0

#38 Vesna

Vesna
 • Sleepers
 • 18,721 posts

Posted 02 September 2009 - 15:36

da pitam: jel elektronski mediji potpadaju pod ovaj zakon?
 • 0

#39 maara

maara
 • Members
 • 1,465 posts

Posted 02 September 2009 - 16:02

da pitam: jel elektronski mediji potpadaju pod ovaj zakon?
ZAKON O JAVNOM INFORMISANjU


III. JAVNA GLASILA

Pojam javnog glasila

član 11.

Javna glasila su novine, radio programi, televizijski programi, servisi novinskih agencija, Internet i druga elektronska izdanja navedenih javnih glasila, kao i druga sredstva javnog informisanja koja pomoću reči, slike ili zvuka objavljuju ideje, informacije i mišljenja namenjene javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika.

Javno glasilo nema svojstvo pravnog lica
 • 0

#40 Vesna

Vesna
 • Sleepers
 • 18,721 posts

Posted 02 September 2009 - 16:03

ok, hvala. nisam još čitala zakon u integralnoj verziji. :ph34r:
 • 0

#41 maara

maara
 • Members
 • 1,465 posts

Posted 02 September 2009 - 16:08

Attached File  Zakon_o_javnom_informisanju.pdf   315.63KB   49 downloads

Attached File  Zakon_o_izmenama_i_dopunama_zakona_o_javnom_informisanju.pdf   62.42KB   55 downloads
 • 0

#42 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 02 September 2009 - 17:27

član 11.

Javna glasila su novine, radio programi, televizijski programi, servisi novinskih agencija, Internet i druga elektronska izdanja navedenih javnih glasila, kao i druga sredstva javnog informisanja koja pomoću reči, slike ili zvuka objavljuju ideje, informacije i mišljenja namenjene javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika.

Javno glasilo nema svojstvo pravnog lica

meni ovo malcice nepismeno.
valjda su "ideje, informacije i mišljenja" namenjeni "neodređenom broju korisnika" i upravo se zbog toga javno distribuiraju.
nesto mi ne ide da su "namenjene javnoj distribuciji".


pa i ovo "misljenja" mi malo skripi, preslobodno je dodato za jedan pravni akt imo... onda se moglo dodati i "poglede" i slicne drkalice...

Edited by muras, 02 September 2009 - 17:27.

 • 0

#43 KANDAhar

KANDAhar
 • Members
 • 5,117 posts

Posted 14 January 2010 - 13:13

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava zabrinutost zbog činjenice da se regionalni portal E-novine nalazi pred gašenjem, naročito zbog okolnosti koje su ovaj otvoreni i kritički medij dovele u izuzetno tešku situaciju.

Sudeći prema činjenicama koje su nam dostavile kolege iz E-novina, ovaj medij je suočen sa takozvanom “sofisticiranom cenzurom”, što je zapravo eufemizam za političko-tajkunski pritisak na medije, koji je tako karakterističan za postmiloševićevsku Srbiju.

Monopolističke marketinške agencije, koje su u stvarnom ili prikrivenom vlasništvu ljudi bliskih vrhu političke i ekonomske moći - sada je to već javna tajna - ucenjuju osiromašene medije. Ucena se odvija vrlo jednostavno: ukoliko mediji pišu “po ukusu” političkih moćnika i tajkuna, time imaju šanse da dobiju novac od oglašavanja. Ukoliko se, pak, “drznu” da pišu kritički o “političkim veličinama” ili, ne daj bože, o poreklu novca domaćih tajkuna, sledi “sofisticirana cenzura”: neće biti oglasa za takve medije!

Zbog toga se mi novinari danas veoma često nalazimo u paradoksalnoj situaciji: shvatamo da je u vreme Miloševića bilo više prostora za kritičko izveštavanje nego li u vreme “demokratije”. Zbog toga je u Srbiji danas na sceni svojevrsno partiokratsko medijsko jednoglasje, zaraženo nacionalizmom, koje ima veliki broj tabu-tema, počevši od uzroka rata na prostorima bivše Jugoslavije i ratnih zločina, pa do sveopšte korupcije, te ekonomske, kulturne, političke i moralne devastacije našeg društva.

NDNV zato poziva zainteresovanu javnost u regionu na solidarnost sa redakcijom E-novina. Reč je, naime, o jednom od veoma retkih medija u Srbiji pa i u regionu koji ima hrabrosti i snage da bude bespoštedni kritičar vladajućih politika i tajkuna. Gašenje E-novina značilo bi još jedan udar na slobodnu reč i ostavilo bi nenadoknadivu prazninu u medijskom prostoru regiona.

NDNV će o situaciji u E-novinama i o pritiscima kojima je izložen ovaj medij obavestiti i relevantne međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija.

NDNV


Ja ne mogu da verujem dokle smo mi došli, ljudi moji... A posle će biti kako nije isto ko za vreme Miloševića. Sad bih ja kao trebao da obrazlažem, objašnjavam, analiziram malo u ovom postu, ali nešto neću. Mrsko mi. Zadnje je vreme došlo...
 • 0

#44 rory

rory
 • Members
 • 2,989 posts

Posted 14 January 2010 - 14:05

A-ha stražnje vreme došlo, tebi mrsko da obrazlažeš, meni isto, peri i kompaniji da rade za džabe, sponzore da stave ruku u džep a jedino ove pijavice na vlasti ništa ne mrzi. Zanima me jedno, da li je sajt tako slabo posećen da je slabo interesovanje za reklame ili reklamiranje na tom mestu može izazvati neprijatnosti, recimo posete finansijske pet puta nedeljno.
 • 0

#45 Vesna

Vesna
 • Sleepers
 • 18,721 posts

Posted 14 January 2010 - 14:44

Ja ne mogu da verujem dokle smo mi došli, ljudi moji... A posle će biti kako nije isto ko za vreme Miloševića. Sad bih ja kao trebao da obrazlažem, objašnjavam, analiziram malo u ovom postu, ali nešto neću. Mrsko mi. Zadnje je vreme došlo...


ma daj, ništa lakše nego sve svaliti na tadića. moja kuća je ugasila jedno izdanje zbog neisplativosti, tiraži su nevidjeno pali, 80% oglasa je kompenzacija... kome da se žalimo?

ili da damo intervju slobodnoj evropi ko pera luković i za sve optužim režim u srbiji? mislim, možda se neko sažali pa uplati kintu. :ph34r:
 • 0