Jump to content

Photo

E-novine

• Please log in to reply
2173 replies to this topic

#16 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 27 August 2009 - 17:13

On pise za jednu malu grupu ljudi ono sto oni zele da cuju.

Stoga, piše ono što većina ne bi želela da čuje? :ph34r:
  • 0

#17 maara

maara
  • Members
  • 1,465 posts

Posted 27 August 2009 - 17:28

Jedan neprijatelj manje.

:ph34r:
  • 0

#18 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 27 August 2009 - 17:38

Vjerujem da ce Srbija dobije prave novine koje ce kriticki da se odnose prema vlasti, kriminalu, korupciji itd Medijskog sredstva koje propada, a uredjuje ga Petar Lukovic, nije mi najmanje zao. On pise za jednu malu grupu ljudi ono sto oni zele da cuju. To nema veze sa promjenama u drustvu, niti je njemu cilj da se one dogode. Efekat njegovog pisanja je u sustini kontraproduktivan.

Pored toga E-novine su se ponijele izuzetno neprijateljski prema bosanskim Srbima, tako da je ovo u stvari jedna dobra vijest za sve Srbe preko Drine. Jedan neprijatelj manje.

:ph34r:

zanimljivo je razmišljanje ovakvih likova iz tzv. republike srpske:
1. bitno je samo šta kaže većina koju usmerava nazi elita od postanka te tzv. republike
2. ako samo pokušaš da spomeneš dodikove pajace očekuj da te njegovi obožavaoci proglase neprijateljem

a šta drugo i očekivati od onih čija je "republika" nastala na genocidu?
  • 0

#19 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 27 August 2009 - 17:45

Sama reč "neprijatelj" govori mnogo više od onoga što je mislio da može da kaže.
  • 0

#20 Mali Medved

Mali Medved
  • Members
  • 913 posts

Posted 27 August 2009 - 17:58

Nekvalitetnih provokatora mi nije žao. pa makar se sto puta svrstavali na moju stranu.

Za dobre autore se ne sikiram, oni će van te e-nakaze samo napredovati.

Ne dam pare.

Tačka.
  • 0

#21 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 27 August 2009 - 18:10

Ama ljudi, mašimo poentu. Briga me za ukuse i kvalitet, raspravljalo se već o tome... Poenta koja ovde svima promiče je da li postoje finansijski pritisci i ko ih sprovodi. Da li neko zna o tome nešto da kaže? Zabole me da li je neko nekoga doživljava kao prijatelja ili kao neprijatelja...
  • 0

#22 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 27 August 2009 - 18:22

oglašivači, kako koji?
šta smo mislili, da ćemo posle godine pljačkaških pohoda slobine poslovne elite imati istu tu elitu pretvorenu u dobronamerne bizmismene? samo u snovima. sadašnja medijska situacija je slika i prilika stila života ljudi koji su se bogatili u "vreme smrti".
  • 0

#23 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 27 August 2009 - 18:37

Da se razumemo, niti mislim da su Enovine nešto posebno i da za njih ne važi ono što važi i za druge... Novine nastaju i gase se, novinari nadju gažu drugde i pantha rei. Ali ako je istina da ih neko namerno koči, onda neka se lepo izađe sa konkretnim podacima. Za B92 znamo da ih Miško ne voli, a znamo i kako im to pokazuje. To mi je "razumljivo" - u pitanju je privatan kapital i čovek radi šta i kako hoće sa svojim parama. Ali ako je istina da iza slulčaja sa E-novinama stoje političari, onda je to problem koji se rešava vilama i kamenjem. Ako nije istina, onda neka se kaže "trebaju nam dežurni krivci, pa eto neka to bude Tadić" (ne mislim da bi neko od njih bio u stanju da kaže tako nešto, zato pitam ako je neko sa strane upoznat sa modusom operandi u slučaju E-novina). Ako je to izmišljotina, onda neka se zatvore, novinari će se i onako izboriti sami za svoje gaže.
  • 0

#24 David Gilmour

David Gilmour
  • Members
  • 5,374 posts

Posted 27 August 2009 - 18:53

zanimljivo je razmišljanje ovakvih likova iz tzv. republike srpske:

Sta ti tu ima zanimljivo. Ako nekoga zelis da unistis sta da ocekujes od njega zauzvrat, podrsku ?

1. bitno je samo šta kaže većina koju usmerava nazi elita od postanka te tzv. republike

2. ako samo pokušaš da spomeneš dodikove pajace očekuj da te njegovi obožavaoci proglase neprijateljem

Da neko pise zaista kriticki o Dodiku i njegovim mahinacijama, niko iz RS ne bi rijec rekao, nego bi podrzao te novine. Ja prvi, ako treba. Ali nije rijec o tome, jednostavno ljudi pisu ciste neprijateljske propagandne pamflete sa jasnim ciljem unistenjem RS. I to cak ni ne kriju. 

a šta drugo i očekivati od onih čija je "republika" nastala na genocidu?

"Onih". Mislis na milion ljudi koji tamo zive. Sve si rekao time najvise o sebi. Postoji topik o BiH i mozes tamo da izrazis svoje stanoviste o RS, ratu itd.

Ja sam samo rekao zasto ne podrzavam te nazovi novine, tj portal. Oni ne podrzavaju "mene", pa ni ja njih. Da dodam jos, Lukovicev rjecnik i njegovo pljuvacko novinarstvo je dno dna i ne vidim da je dalo bilo kakve rezultate. Cak sta vise i neke ideje koje su u redu sroza na taj nacin. Sa jedne strane Kurir, sa druge Lukovic, ludilo opste.

Edited by alek33, 27 August 2009 - 18:57.

• 0

#25 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 27 August 2009 - 19:54

oglašivači, kako, koji?

Kako kako koji?

Pa valjda marketing drzavnog Telekoma, pod upravom Srdjana Sapera. :D
Srdjan Saper tako procenjuje da jedan baner na sajtu "Pravde" 1 vredi:

120.000 +PDV dinara mesecno, tj.
1.440.000 +PDV dinara godisnje

Posted Image
cena mesecnog banera na sajtu Pravde, sa PDV 2

Jedini baner na sajtu Pravde po takvoj ceni oglasavanja je Shaperov, i stoji vise od godinu dana, pa je tako Telekom finansirao sajt Pravde sa barem: 1.700.000 dinara, tj. 18.500€, sa PDV

Poredjenja radi, posecenost Pravda.rs ne ulazi u prvih 100.000 sajtova na internetu i obuhvata u tromesecnom proseku: 0.00045% posecenosti (ukupnog broja internet korisnika) 3
Sa druge strane E-novine.com ulaze u prvih 100.000, i generisu tromesecni prosek od:
0.00142% posecenosti (ukupnog broja internet korisnika) 4

Po racunici Srdjana Sapera, Telekom bi trebao da zakupi baner na sajtu E-novina, koji je 3.16 puta poseceniji od sajta Pravde, barem pet miliona dinara (pedeset hiljada eura) :D :
1.700.000 x 3.16 = 5.372.000

E-novine za razliku od Pravde nemaju stampano izdanje, niti Srdjana Sapera za donatora 'opozicione' misli :ph34r:, pa je utoliko cela prica o finansiranju sajtova tacna, da treba imati ledja i na internetu, tek na njemu.
Dakle internet portal kao takav im je ne u boljem polozaju od ostalih medija (nezavistan od standardnih oglasivaca koji idu preko djilasa i sapera, i slicno sviranje kurcu koje se cuje po forumima), vec naprotiv u podredjenijem.

Nadam se da nisam udavio sa podacima...

btw, Srdjan Saper bi baner na b92.net (54 puta poseceniji od Vuciceve Pravde) 5 trebao da plati nekih milion eura godisnje, da svima placa kao sto sere novac Vucicevoj Pravdi. :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 http://www.pravda.rs...u-pravda-online
2 http://forum.b92.net...showtopic=51443
3 http://www.alexa.com...einfo/pravda.rs
4 http://www.alexa.com...fo/e-novine.com
5 http://www.alexa.com/siteinfo/b92.net

Edited by st.maurice, 27 August 2009 - 20:47.

• 0

#26 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 27 August 2009 - 22:15

Sta ti tu ima zanimljivo. Ako nekoga zelis da unistis sta da ocekujes od njega zauzvrat, podrsku ?

a ko je tražio podršku od onih koji zasnivaju svoju "državnost" (tako vi doživljavate vašu "republiku", jesam u pravu?) na genocidu? to kao kad bi jevreji iznosili činjenice vezane za zverstva nacističke nemačke a preživeli nacisti im zamerali na tome. žao mi je, vi ste podržavali tu i takvu politiku vaših ratnioh vođa, nastavljate u mirnodopskih uslovima sa politikom koja je i dovela do rata u bih i sad očekujete da ljudi imaju razumevanja za to.
nemam, niti ću imati. a bićete samostalni kad na vrbi zasvrbi.

"Onih". Mislis na milion ljudi koji tamo zive. Sve si rekao time najvise o sebi. Postoji topik o BiH i mozes tamo da izrazis svoje stanoviste o RS, ratu itd.

šta me briga za taj milion. bilo je mnogo više miliona uključeno u projekat svetske dominacije arijevske rase pa nemam razumevanja za njih. neka svako izađe na kraj sa svojom savešću ili ako i dalje tera po starom, neka mu drugi pomognu u tome.
tako i sa tim miliončetom (ako ih toliko ima koji to podržavaju) koji je sanjao o nebeskoj srbiji, ujedinjenim srpskim zemljama i sl. nazi gadostima.

Ja sam samo rekao zasto ne podrzavam te nazovi novine, tj portal. Oni ne podrzavaju "mene", pa ni ja njih. Da dodam jos, Lukovicev rjecnik i njegovo pljuvacko novinarstvo je dno dna i ne vidim da je dalo bilo kakve rezultate. Cak sta vise i neke ideje koje su u redu sroza na taj nacin. Sa jedne strane Kurir, sa druge Lukovic, ludilo opste.

ma ludilo je ta vaša zemlja koju niste sposobni zbog vaših nazi snova da izvedete na put evropskih integracija. bićete poslednji, čak i posle pužolike srbije, koji ćete biti ugurani u eu. treba da vas bude sramota zbog toga a ne nekog tamo lukovića ili lista "kurir" (šta god mislio o njemu) zbog stvari koje se vama ne sviđaju. koga briga?
  • 0

#27 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 27 August 2009 - 22:55

Ama ljudi, mašimo poentu. Briga me za ukuse i kvalitet, raspravljalo se već o tome... Poenta koja ovde svima promiče je da li postoje finansijski pritisci i ko ih sprovodi. Da li neko zna o tome nešto da kaže? Zabole me da li je neko nekoga doživljava kao prijatelja ili kao neprijatelja...

Kakvi finansijski pritisci? To sto neko nece da se oglasava kod njih? Pa evo ja kad bih imao firmu ne bih voleo da se oglasavam na takvom mestu (obzirom na brojnost i strukturu publike), nema veze sta Saper ili Tadic misle o tome. Internet portal je vrlo jeftina stvar ako hoces da radis neprofitno. Zakup servera sa dovoljnim protokom i storage-om kakav je potreban portalu posecenom poput e-novina je reda $100-$200 mesecno, i to da bude komotno za svakog posetioca kao i da ne bude usporenja i pucanja. To mogu bez ijednog jedinog banera da finansiraju sami urednici, pisci i sta vec sa nekim simbolicnim solidarnim donacijama. Eventualno mogu da naprave shop sa majicama, soljama, upaljacima i tako to pa da citaoci na taj nacin doniraju odrzavanje sajta (ali nikako da traze live kesh koji oni mogu bez ikakve kontrole da strpaju sebi u dzepove). Dakle, ako je njima cilj samo da sire kriticku misao putem internet portala nema zime za njih.

Medjutim, ako oni hoce da to nacine svojim full-time poslom od koga ce ziveti, tj. ako hoce da prave profitabilan internet medij pravila poslovanja su mnogo, mnogo drugacija. Ima dva generalna modela (sa mnogo pod-modela) za ostvarenje toga:
1) Da nadju investitora koji ce finansirati sajt i zaposlene na odrzavanju istog do nivoa kad bude imao dovoljan broj redovnih citalaca da moze da zivi od reklama. To naravno podrazumeva pravljenje poslovnog plana kako da se korisnici dovuku na njihov portal posto nijedan investitor nece da da pare uzalud. To tesko da bi se dopalo ekipi e-novina posto bi onda morali da malo misle i na publiku a ne da pisu polu-pismene tekstove usled svojih licnih frustracija.
2) Da se svi ucesnici u doticnom projektu solidarisu dovoljno da dugo vremena rade bez profita (cak i sa gubitkom) dok ne steknu dovoljno publike koja je spremna da placa dnevnu/mesecnu/godisnju pretplatu. Ovo im takodje ne bi odgovaralo jerbo za sada nisu pokazali da umeju da naprave dovoljno kvalitetan sadrzaj koji bi ljudi hteli da plate.

Sto se B92 tice, na internetu nema zime za njih, vec imaju dovoljnu publiku da portal moze ziveti sam od sebe (i to po vise modela), a uz odredjene organizacione promene i jos pristojno zaradjivati pritom. B92 killer je televizija koja je jedna ogromna rupa bez dna i nalazi se u maloj bari sa puno krokodila tako da su sanse mizerne da se prezivi na tom polju - sto pre B92 to shvati, to su mu vece sanse da prezivi. Da se zadrzao na radiu i internetu, B92 ne bi imao problema sa kojima se danas suocava, al' jbg, neko je bio izgleda ubedio odlucujuce da je posedovanje televizije prestiz (i jeste prestiz, ali prestiz kosta papreno) pa je nastalo to sto je nastalo - ne zna se ni da l' ce preziveti do kraja godine. Uostalom, i neko ko ima gotovo savrsenu strukturu za televiziju - Pink - grca u problemima, B92 u toj areni nema sta da trazi.

Uostalom, internet killed the video star...

Edited by incognito, 27 August 2009 - 22:56.

• 0

#28 David Gilmour

David Gilmour
  • Members
  • 5,374 posts

Posted 28 August 2009 - 13:22

....

E sad mi je jos draze sto propadaju, bice manje ljudi kao ti...
  • 0

#29 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 28 August 2009 - 14:02

Kakvi finansijski pritisci? To sto neko nece da se oglasava kod njih? Pa evo ja kad bih imao firmu ne bih voleo da se oglasavam na takvom mestu (obzirom na brojnost i strukturu publike), nema veze sta Saper ili Tadic misle o tome. Internet portal je vrlo jeftina stvar ako hoces da radis neprofitno. Zakup servera sa dovoljnim protokom i storage-om kakav je potreban portalu posecenom poput e-novina je reda $100-$200 mesecno, i to da bude komotno za svakog posetioca kao i da ne bude usporenja i pucanja. To mogu bez ijednog jedinog banera da finansiraju sami urednici, pisci i sta vec sa nekim simbolicnim solidarnim donacijama. Eventualno mogu da naprave shop sa majicama, soljama, upaljacima i tako to pa da citaoci na taj nacin doniraju odrzavanje sajta (ali nikako da traze live kesh koji oni mogu bez ikakve kontrole da strpaju sebi u dzepove). Dakle, ako je njima cilj samo da sire kriticku misao putem internet portala nema zime za njih.

Krajnje korektna procena, one can only wonder: gde je zapelo?

Ako nije problem hosting sajta i njegova registracija, ostaje to da im se ne radi pro-bono (za dz.).
Eto koliko su sami voljni da podupru ono sto pisu. Sjajno.
  • 0

#30 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 28 August 2009 - 14:24

E sad mi je jos draze sto propadaju, bice manje ljudi kao ti...

citiat nekog od kolega skorpiona?
  • 0