hajmo da od komada Srbije napravimo albansku etnicku drzavu.
I to zamisli od Preambule!
Posted 27 August 2009 - 01:17
hajmo da od komada Srbije napravimo albansku etnicku drzavu.
Posted 27 August 2009 - 01:30
on ima reputaciju hrabrog, postenog i nekoruptovanog, kada bi oni osnovao stranku i kada bi se vise bavio socijalnim pitanjima verujem da bi ladno osvojio vecinu glasova, glasova onih koji ne izlaze na glasanje (koji su btw vise od 50% gradjana sa pravom glasa), ali oni se vise bave ahtisarijem gde su mnogo kontradiktorni. zamisli juce protestovali protiv tog protokola koji eulex namerava da potpise sa srbijom, jedan od njih cak objasnjavao kako taj dogovor je prema rezoluciji 1244 a ne prema ahtisarijevom planu...bio mi je cudno kako se neko od novinara nije setio da mu kaze: alo bre, pa vi ubise nas sa pricom kako je ahtisarijev plan najgore resenje za kosovo a sada protestujete zato sto taj protokol nije baziran na ahtisarijev plan
Posted 27 August 2009 - 01:43
topik je o "samoopredeljenju", kada si rekao 'oni' ocigledno si mislio na ove koji juce protestvovali...pa daj objasni da li si prepoznao nekog od njih...
ovo sto ti radis je isto kako kada bih ja replikovao na neki post gde je slika ili snimak neke grupe srba (bilokoje ili recimo neke grupe koja protestuje protiv fasizma u srbiji) i kada bih rekao "ovi isti su odgovorni za genocid u bosni"
Posted 27 August 2009 - 01:46
Meni se svidja sto oni nemaju pretjerani respekt ni prema kome, ni UNMIK-u, ni EULEX-u, ni SAD. Prosto hoce svoju drzavu, bez raznoraznih 1244, Ahtisarijevih planova i slicno.
Jedino mi ne bi bilo simpaticno da njima neko upravlja iz sjenke, mada je jasno da policija i sluzbe uvijek ubacuju i svoje ljude u takve pokrete.
Takodje, bilo bi ruzno ako bi pravili sovinisticke ispade. Ja sam rekao da su mi ovako izdaleka simpaticni, jer nikad nisam primijetio da govore nesto protiv Srba ili bilo koje nacije.
Znaci da su i prilicno popularni u narodu, mada bi oni tesko mogli da osvoje preko 15% na izborima. Prosto, izbori su nesto drugo.
I na kraju, stvar se drzi na talentu i energiji jednog ili 2-3 covjeka, sto je takodje problem.
Ipak, dobro je za Kosovo da postoje takvi pokreti, jer se drustvo politicki razvija, a i stranci mogu da vide da ima raznih glasova i ambicija, nije bas sve jednostavno.
Posted 27 August 2009 - 01:51
...
Posted 31 August 2009 - 23:56
vredi reci da je sam Albin dobar decko i veoma intelegentan. ali meni se cini da ga je zatvor malo radikalizovao i da sada gleda na situaciju malo crno-belo. ne mogu reci da uvek gresi, ali ne mogu reci ni da je uvek u pravu.
ne nikad nisu imali sovinistickih ili ant-srpskih ispada osim sto su protiv ahtisarijevog plana i protiv toga da srbi kao manjina imaju veca prava od albanaca, oni smatraju da imamo pravo za samoopredeljenje i da ne treba praviti nikakav kompromis oko toga, znaci protiv su polu-nezavisnosti.
Edited by CTPAX, 31 August 2009 - 23:57.
Posted 01 September 2009 - 00:14
Izostanak svesti o tome da je manjinama potrebno dati posebna prava nije odlika demokrate. Normalno je da manjina bude privilegovana, baš zato što je manjina i što je to jedini način da ne bude diskriminisana.
Potpuna ravnopravnost gde nije bitno ko je pripadnik manjine, a ko većine, postoji samo u društvima koja su do perfekcije sređena. Kosovo je vrlo daleko od toga.
Posted 03 September 2009 - 08:37
Posted 03 September 2009 - 17:41
Posted 08 September 2009 - 00:40
Posted 08 September 2009 - 07:28
Gledam ovaj Kurtijev tekst, mogu da kazem da je dobro napisan, prilicno argumentovan, jasan. Npr. kada kaze da mu je jasno da Srbiji treba taj sporazum zbog vizne liberalizacije, ali da se taj problem viza za gradjane Srbije ne tice Kosovara. I ukupno, vecina stvari je precizno napisana, argumentovana.
Dakle, osim energije i hrabrosti, covjek je talentovan. Ostajem pri tome da su mi simpaticni.
Ipak, kako ja to vidim, mnogi stavovi i ton ovdje su nacionalisticki. U tekstu postoji jak nacionalisticki naboj.
Prvo, pri kraju navodi podatke o srpskim zlocinima na Kosovu, bez posebne potrebe. Dalje, ocjenjuje namjere Srbije kao "kriminalne". Iz toga je jasno da on nije zainteresovan za pomirenje sa Srbijom i to je njegov stav, koji postujem, ali se ne slazem.
Ispada da uopste nije problem sto je EULEX sklopio sporazum sa stranom drzavom, nego sto je ta drzava upravo Srbija.
Takodje, u tekstu se ne dopusta da bi Srbi na Kosovu mogli imati neke posebne potrebe i poseban tretman. Zbog toga se pomalo stice utisak da bi Kurti u stvari zelio 100% etnicki cisto Kosovo.
Dalje, mislim da je nerealan kada tvrdi da Kosovu nisu potrebni policajci, sudije i tuzitelji iz inostranstva. Prije svega, cini mi se da bi Kosovo tesko moglo u ovom trenutku stvoriti iole nezavisno sudstvo, bez debelog uplitanja sa strane. Ne kazem da je ovako dobro, ali meni se cini da je bolje da tamo u sudovima i tuzilastvima zasada bude stranaca. Uzgred, cini mi se da bi to bilo bolje i u okolnim zemljama.
Sto se tice policajaca, ako bi otisli, moglo bi se desiti da u Mitrovici pocnu etnicki sukobi, uplaseni Srbi krenu da prelaze u Srbiju i Vojska Srbje upadne i okupira Mitrovicu. Onda bi Kosovari galamili kako je to agresija i okupacija i trazili jos jednu stranu intervenciju protiv Srbije. Hocu da kazem da su policajci iz EU tamo potrebni.
Ono u cemu se ja slazem sa Kurtijem, jeste da su zapadne zemlje sklone da izvoze svoju korupciju na Balkan. I tako ce EU uloziti ogromne novce u Kosovo, a da obicni Kosovari od toga nece vidjeti velike koristi, cesto ce imati cak i stete. I kada se neko zapita kako to da su ulozene milijarde, a standard se nije bitno povecao, oni ce objasniti da je to tako, jer je na Kosovu korupcija ogromna, prosto takva je tamo kultura i protiv toga se ne moze. Nece reci da su oni cesto i bili motor te korupcije. Ovako je vec bilo u BiH. Radi se o polukolonijalnom odnosu prema Balkanu.
I tako, nema srece na Balkanu bez konstruktivnog mijesanja EU, a ovo nije to sto zelimo. I zato je Kurti trenutno najbolji covjek na citavom Balkanu da im nekako prenese tu poruku.
Edited by fahox, 08 September 2009 - 07:28.
Posted 20 September 2009 - 12:59
Edited by Marko, 20 September 2009 - 13:01.
Posted 20 September 2009 - 13:57
Zakljucak: tip je simpatican, pametan, energican i hrabar, ali mozda malo previse nezgodan.
Posted 20 September 2009 - 14:12