Jump to content


Photo
- - - - -

Studiranje u Sloveniji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 Aleksandar_M

Aleksandar_M
  • Members
  • 27 posts

Posted 30 July 2009 - 00:47

Poz,

Interesuje me da li ima studenata iz Slovenije, mada cisto sumnjam da posecuju ovaj forum. No, ipak mozda ima nekog. Interesuje me koji su uslovi prelaska nasih studenata na ljubljanski universitet?

#2 iDemo

iDemo
  • Members
  • 5,385 posts

Posted 30 July 2009 - 09:41

Poz,

Interesuje me da li ima studenata iz Slovenije, mada cisto sumnjam da posecuju ovaj forum. No, ipak mozda ima nekog. Interesuje me koji su uslovi prelaska nasih studenata na ljubljanski universitet?

Nemam pojma al' se secam kad je moj drugar otisao (pre jedno 20ak godina) iz Beograda u Ljubljanu, bio je najbolji u generaciji na prve 2 godine nekakvog rudarsko-geoloshkog smera i onda, iz "porodicnih" razloga (citaj - neko mu je u familiji vidovit), presao u Ljubljanu. Druga vremena, naravno, al' se jos uvek secam s kojim je glasom opisivao kako mu izgleda kad uzme knjige da uci - ono - "Ja pogledam a ono, brate, 'kineski'...". I tako. Ako ne znas slovenacki - i to dobro/dobro - imaces malo vremena da ga naucis, osim ako ne planiras da studirash kao Crnogorci pravo u Beogradu (ono - deda, sin & unuk na istoj godini)...

#3 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 30 July 2009 - 10:29

Poz,
Interesuje me da li ima studenata iz Slovenije, mada cisto sumnjam da posecuju ovaj forum. No, ipak mozda ima nekog. Interesuje me koji su uslovi prelaska nasih studenata na ljubljanski universitet?


Sve zavisi šta studiraš. U svakom slučaju, imaš dva glavna univerziteta, ljubljanski i mariborski. Najbolje ti je da posetiš njihov sajt, prebaciš na englesku verziju i kroz tačne podatke o tvojoj trenutačnoj situaciji (koju si srednju završio, dali si već dao neke ispite, šta bi da studiraš, itd...) dobit ćeš najbolji mogući odgovor.

U svakom slučaju, kad rešiš taj info problem da znaš gde jesi, onda te čeka nostrifikacija svih mogućih svedočanstava i sve to i uplatnica (pozanimaj se na nekoj boljoj studentskoj organizaciji u Srbiji kako je sa izmenom studenata, možda imaš neki bonus kod skolarine ili je uopšte ne plaćaš...) i upis. Mislm da to možeš i iz Srbije i preko neta sve da rešiš. Kad ti je upis odobren i rešiš to, ideš na slovenačku ambasadu u Beogradu sa papirima i oni ti daju vizu (verovatno će da traže i papire o nekažnjavanju itd...,pozovi njih da ti daju konkretne informacije).

Na kraju, ako dodješ do te tačke, čeka te borba za smeštaj. Ja mislim da se kod nas u studentskim domovima čuva 150 mesta za strance i tamo isto treba da konkurišeš. Soba se delomično naplaćuje ali su smeštaji sredjeni do jaja.. Privatni smeštaj te košta od 250 EUR za sobu do 500 EUR za garsonjeru ili neki jednosoban stan u Ljubljani. Plus nekih 500 EUR mesećno za život, knjige, svašta ostalo.... (kao studenta imaš pravo na relativno jeftine bonove za prehranu, s njima možeš da jedeš po restoranima koji imaju sklopljen ugovor sa studentskom organizacijom, jeftiniji javni saobračaj, putovanja, itd...).

Predlažem ti da ako već dodješ tu, idi na dvo nedeljni kurs slovenačkog jezika (a mislim da je to i uslov za upis) ako nisi Slovenac bez državljanstva rodom ili ako nisi već dao nešto tako.

Eto ti link od ljubljanske univerze:Link.

Povodom ličnog iskustva nadam se da će ti pomoći još neko sa iskustvom studente kao stranca u Sloveniji. I da, srećno u svakom slučaju.

Edited by Dhx77, 30 July 2009 - 11:16.


#4 Aleksandar_M

Aleksandar_M
  • Members
  • 27 posts

Posted 30 July 2009 - 18:09

Hvala svima, zna li neko kolike su školarine za studente iz Srbije i da li se može nekako dobiti stipendija. Čuo sam da hrvatski državljani ne plaćaju ništa?
Prvenstveno me interesuje tehničke nauke.

Što se jezika tiče, često sam gledao Slo1,Slo2,TV3,Poptv i kanalA, i recimo razumem kad govore (stalno sam pokušavao da pratim dnevnik ili vesti na njihovom zbog brzog govora, a polazilo mi je često za rukom) inače kao mali sam živeo u Občini u Italiji, blizu Trsta, gde se masovno govori slovenščina, i gospodja koja je mene i brata čuvala je govorila slovenački, a inače roditelji su često izenadjeni kako ih ja razumem sa slovenačkih tv stanica, dok oni ne :ph34r:

Najbolje ti je da posetiš njihov sajt, prebaciš na englesku verziju i kroz tačne podatke o tvojoj trenutačnoj situaciji (koju si srednju završio, dali si već dao neke ispite, šta bi da studiraš, itd...) dobit ćeš najbolji mogući odgovor.


Odlično se snalazim i sa slo verzijom :)

#5 Zh!

Zh!
  • Members
  • 13 posts

Posted 06 August 2009 - 16:33

Ako si zainteresovan za razmenu, što znači da ne možeš dobiti diplomu ljubljanskog univerziteta, preporučujem ti Basileus program preko kojeg možeš otići na semestar ili dva kada su u pitanju osnovne studije, a i obezbedjuju zasita dobru mesečnu nadoknadu :ph34r:
Srećno!

#6 svracak

svracak
  • Banned
  • 290 posts

Posted 15 August 2009 - 23:20

Nema potrebe ici bilo gde na prostoru bivse YU jer je Univerzitet u Beogradu bio i ostao vodeci. Druga je prica ako govorimo o inostranstvu. Recimo:

                           Link

#7 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 17 August 2009 - 12:00

Nema potrebe ici bilo gde na prostoru bivse YU jer je Univerzitet u Beogradu bio i ostao vodeci. Druga je prica ako govorimo o inostranstvu.


Osim sto Beogradskog Univerziteta nema nigde medju prvih 500 Univerziteta na svetu, za razliku od Ljubljanskog. A medju prvih 500 se nalaze samo 2 ruska univerziteta (Moskva i Sankt Petersburg) - apropo tvog linka. Poredjenja radi tu je 20+ kineskih, 4 indijska, 6 brazilskih, 22 italijanska, 40 nemackih, ....


Da ne bude zabune - listu su sastavili kinezi (ranking by Shanghai Jiaotong University of the top 500 universities in the world) i zasnovana je na sledecem:


Alumni of an institution winning Nobel Prizes and Fields Medals
Alumni
10%
Staff of an institution winning Nobel Prizes and Fields Medals (pure mathematics)
Award
20%
Quality of Faculty
Highly cited researchers in 21 broad subject categories
HiCi
20%
Articles published in Nature and Science*
N&S
20%
Research Output
Articles in Science Citation Index-expanded and Social Science Citation Index
SCI
20%
Size of Institution
Academic performance with respect to the size of an institution
Size
10%

Total
100%

#8 Timoshenko

Timoshenko
  • Members
  • 125 posts

Posted 20 August 2009 - 21:07

Nema potrebe ici bilo gde na prostoru bivse YU jer je Univerzitet u Beogradu bio i ostao vodeci. Druga je prica ako govorimo o inostranstvu. Recimo:

Link



Stvarno ne bih da budem grub, ali ovako nesto moze da izjavi samo neko ko dana nije proveo u inostranstvu a kamoli posetio neku stranu obrazovnu instituciju, makar i u najblizem okruzenju.

Ne znam po cemu nas obrazovni sistem (namerno tu necu ni izdvajati BU) moze da bude vodeci?! "Dno dna" je jedini adekvatan termin koji mi pada na pamet kao asocijacija na stanje u nasoj prosveti.