Jump to content


Photo
- - - - -

Kako gledati filmove i uživati u tome


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
43 replies to this topic

Poll: Kako najčešće gledate filmove? (55 member(s) have cast votes)

Kako najčešće gledate filmove?

  1. U bioskopu (14 votes [21.54%])

    Percentage of vote: 21.54%

  2. Koristim hardverski plejer (DVD/DivX/BD plejer) (10 votes [15.38%])

    Percentage of vote: 15.38%

  3. Kompjuter, standardni monitor (17 votes [26.15%])

    Percentage of vote: 26.15%

  4. Kompjuter, obični TV (4 votes [6.15%])

    Percentage of vote: 6.15%

  5. Kompjuter, HD-panel (LCD, plazma) (17 votes [26.15%])

    Percentage of vote: 26.15%

  6. Kompjuter, projektor (1 votes [1.54%])

    Percentage of vote: 1.54%

  7. Mobilna sprava (iPhone etc) (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  8. Nešto drugo (2 votes [3.08%])

    Percentage of vote: 3.08%

Vote Guests cannot vote

#31 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 23 July 2009 - 11:53

Ja iskljucivo skidam 1080p za filmove i 720p za serije.Zasto bih gledao SD kad mogu HD,zato sam i kupio HDTV.Jedino ako gledas tri filma dnevno pa ne mozes da postignes da skines sve. :ph34r:

U ovom boldovanom je poenta.
Ako se gleda na običnom CRT televizoru ili monitoru male rezolucije, suštinske razlike između DVD i kvalitetno kompresovanog DivX-a od 700MB (za prosečan film) ili nešto manjeg h.264 nema (HD sadržaj je bespotreban).
Ako neko ima HD monitor ili TV nedostaci kompresije su uočljivi, a ako se radi upscaling slika je mutnija, pa je logičnije obezbediti video u odgovarajućoj rezoluciji.

#32 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 23 July 2009 - 13:45

Izbegavam sve moguće TFT/LCD ekrane. Klasičan CRT ili Plazma. Na ovim TFT se ništa ne vidi kad je scena u mraku.


Pa ako kupis TN-film TFT sa 300:1 kontrastom (real, ne ona glupost zvana dinamicki kontrast) za neku sicu normalno da neces videti tamne scene i jos ce ti se pritom i boje `razlivati`a pravi kolorit ces moci da vidis samo ako fiksiras sebi glavu na dead-center iste... Kupi dobar IPS TFT, pa cak i kvalitetniji MVA/PVA panel moze da prodje za tu svrhu, sa 800+:1 kontrastom pa vise plazmu neces hteti ni da pogledas. Da, plazma ce uvek vernije prikazivati crnu boju zato sto ima self-luminescence, ali su danas razlike postale gotovo smesne... Po svemu ostalom plazma je daleko inferiornija...

#33 MaRkOMaN

MaRkOMaN
  • Members
  • 2,021 posts

Posted 23 July 2009 - 20:22

da priupitam nesto manje-vise tu negde, "oko" rezolucija: koji od zilion besplatnih sajtova za video streaming ima najbolje "realizovanu" hd podrsku?
Spoiler! --Click here to view--
+ koji (napredni) softer bi preporucili za video kepcr s ekrana i postprodukciju tog materijala, a da nije camtasia?

#34 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 23 July 2009 - 21:43

Za screencasting Adobe Captivate, Camtasia mu nije ni do kolena... Za general video capture, to sad vec zavisi sta ti tacno treba... WM Capture i Jing Pro (servis) su prilicno ok alternative Camtasia-i... Cak bih rekao da WM Capture lovi daleko bolje sliku od Camtasia-e (tj. jede manje resursa i rekorduje bolje)... A mozes da koristis i dzabaleska FRAPS koji snima maltene raw format pa onda lepo sam odaberes kako ces ga resize-ovati i u sta ces ga enkodirati u skladu sa tvojim potrebama.

Sto se video sharing servisa tice, blip je bolji od YT-a, ako nista drugo omogucava ti da zadrzis originalni format. S druge strane, ako planiras da pravis pare od toga i ne zelis da pravis bolne kompromise, bolje je uzeti neki dedicated servis (poput Brightcove-a) ili cak lepo da napravis svoj sistem a da koristis neki CDN za same video-e...

#35 realno *W

realno *W
  • Members
  • 46,138 posts

Posted 24 July 2009 - 14:31

Jedno pitanje za stručna lica, kojih ovde, koliko vidim, ima na pretek:

Koji je najbolji način za povezivanje kompa i LCD tv-a?

#36 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 24 July 2009 - 15:23

Sve zavisi sta ti TV ima od ulaza i sta graficka kartica na kompu ima od izlaza - dokle god je digitalna veza ne gubi se nista. Ako ti kartica ima HDMI izlaz a TV ima HDMI ulaz - to je najoptimalnija solucija. Mnogi LCD TV uredjaji dolaze i sa DVI ulazom pa onda mozes da isti nakacis kao standardni monitor. Takodje, ako ti TV ima HDMI ulaz a komp ti nema takav izlaz, postoji relativno jednostavan i jeftin adapter DVI->HDMI (ne vrsi se nikakva konverzija i degradacija jer su DVI i HDMI kompatibilni)... If all else fails, tu je S-Video ili component video... Ako su ti dobri konektori, ako koristis oklopljene kablove i ako ti graficka izbacuje solidan S-Video/component video signal a TV to sve dobro interpretira, ne bi trebalo da izgubis previse na kvalitetu slike...

#37 stex

stex
  • Members
  • 995 posts

Posted 24 July 2009 - 15:52

Pa ako kupis TN-film TFT sa 300:1 kontrastom (real, ne ona glupost zvana dinamicki kontrast) za neku sicu normalno da neces videti tamne scene i jos ce ti se pritom i boje `razlivati`a pravi kolorit ces moci da vidis samo ako fiksiras sebi glavu na dead-center iste... Kupi dobar IPS TFT, pa cak i kvalitetniji MVA/PVA panel moze da prodje za tu svrhu, sa 800+:1 kontrastom pa vise plazmu neces hteti ni da pogledas. Da, plazma ce uvek vernije prikazivati crnu boju zato sto ima self-luminescence, ali su danas razlike postale gotovo smesne... Po svemu ostalom plazma je daleko inferiornija...


Baš me zanima da li su istovremeno gledao isti film sa tamnim scenama na LCD, Plazmi i CRT televizoru? Da si ih video uporedo, ne bi tako pričao. U pitanju su bili neki od najskupljih Panasonic LCD i Plazma kao i Philips Mach Line CRT TV. Veruj mi, tu LCD nema šta da traži. Glavna stvar kod LCDa je što je jeftin za proizvodnju i, zbog težine, za transport, pa je zarada ogromna. Zato nas i ubeđuju da je LCD "VR` br`te".

#38 wu tang clan

wu tang clan
  • Members
  • 461 posts

Posted 24 July 2009 - 17:19

Ma da LCD je krs :ph34r: Pitanje kako su ti televizori koje si gledao bili povezani i kako su podeseni.Ja sam sa Sony LCD KDL-40E4000,prezadovoljan :)

#39 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 25 July 2009 - 04:29

Kako gledati filmove i uživati u tome

U bioskopu [ 9 ] [24.32%]
Koristim hardverski plejer (DVD/DivX/BD plejer) [ 3 ] [8.11%]
Kompjuter, standardni monitor [ 12 ] [32.43%]
Kompjuter, obični TV [ 4 ] [10.81%]
Kompjuter, HD-panel (LCD, plazma) [ 8 ] [21.62%]
Kompjuter, projektor [ 0 ] [0.00%]
Mobilna sprava (iPhone etc) [ 0 ] [0.00%]
Nešto drugo [ 1 ] [2.70%]


Dosao sam do zakljucka da je potpuno svejedno, ako je Terminator Salivation ikakav pokazatelj.
Film je sranje na svim ekranima i u svim rezolucijama. Jedino nisam probao tu ajpod varijantu.
Mozda je podnosljiviji, uz *mute* gumb podrazumeva se.
Neki novi Trek, pa makar i sa novim reziserom, bi cucnuo i kao cam. snimak.

Edited by st.maurice, 25 July 2009 - 04:52.


#40 st4lk3r

st4lk3r
  • Members
  • 1,033 posts

Posted 26 July 2009 - 16:40

Ma da LCD je krs :ph34r: Pitanje kako su ti televizori koje si gledao bili povezani i kako su podeseni.Ja sam sa Sony LCD KDL-40E4000,prezadovoljan :)


Uze mi reč iz usta... Moja skromna 32" Bravia KDL-32D3000 nema problema ni sa crnom, ni sa belom, a ni sa svim ostalim bojama, uključujući ciklamu, rezedu, karmin i šućmurastu. Taj TV, plus HTPC, plus Logitec Harmony i dalje su mi najbolja investicija u životu.

#41 st4lk3r

st4lk3r
  • Members
  • 1,033 posts

Posted 05 January 2010 - 23:27

WDTV Live

Attached File  wd_tv_media_player1.jpg   63.27KB   26 downloads
Attached File  WD_TV_Live_HD_media_player.jpg   44.6KB   31 downloads

Spravica je velika kao malo veća kutija za sapun, komotno se drži na dlanu bez rizika da ispadne. Ima dva USB ulaza za flash-stikove i eksterne diskove (FAT32/NTFS), ethernet-priključak, optički izlaz za pun 5.1 zvuk, HDMI izlaz za zvuk i video. WDLive se kači na kućnu mrežu (ethnernetom, može i wirelessom, ali uz dodatnu investiciju i malo muke). Nakon toga pomoću ove sprave možete da reprodukujete praktično svaki multimedijalni sadržaj koji se nalazi na bilo kom disku vidljivom u vašoj kućnoj mreži, direktno na TV. Naravno, ko ima kućni razglas sa optičkim ulazom, uposliće i njega za puno uživanje u HD zvuku i slici.

Od formata podržano je praktično sve, od JPEG-a i MP3 fajlova, preko prastarih DivX codeca pa sve do MKV-kontejnera sa 1080p/x264 videom i MP3/AC3/DTS zvukom. Ako neki a/v format nije podržan kako treba (kao svojevremeno DTS), problem se obično ispravi brzo pošto WD ažurno objavljuje nove firmware.Uređaj je odavno "uhakovan" tako da ko želi neki extra feature, može da proba i alternativni softver, naravno uz rizik da svoj WDLive pretvori u ciglu.

Moja iskustva su vrlo, vrlo pozitivna.

Pre svega, za instalaciju treba 5 minuta (pod uslovom da imate HDMI kabl koji nećete naći u kutiji). Nema mnogo šta da se podešava tako da je korisničko uputstvo skoro nepotrebno. Uređaj nema ventilator tako da je u radu potpuno tih i ni najmanje ne ometa uživanje u gledanju. Reprodukcija čak i 1080p sadržaja ide glatko a uređaj se zagreva umereno. Video kontrola ima malo ali su sve super-korisne: izbor audio-streama kod dual audio filmova, izbor pravog titla (ako ih u folderu ima vise), sinhronizacija titla i zvuka u koracima od 0.1s, zumiranje slike, plus standardne komande za pozicioniranje u filmu.

Podrška za naša slova u titlovima je odlična. Titlovi bi mogli da budu konfigurabilniji (za nijansu veci i bolji font), ali su i ovakvi (beli sa crnom bordurom) dovoljno jasni u svim scenama.

Za one koji žele da prekrate vreme i nekim sadržajem sa interneta tu su klijenti za Flickr i Youtube. WDLive ume da se zakači i na bilo koji media server koji imate u kući (recimo TVersity), što daje i mogućnost reprodukcije stream-based sadržaja. Firmware se updateuje preko interneta, direktno iz uređaja, u dva klika.

Daljinac je relativno jeftin ali korektan i sasvim upotrebljiv. Ako imate neki od univerzalnih Logitech daljinaca, WD daljinac vam i ne treba.

Ima i poneka korisna "perverzija"... USB disk zakačen direktno na WDLive vidi se kao i svaki drugi mrežni disk tako da po njemu možete da pišete sa bilo kog računara u mreži (WDLive mu dodje kao mali mrežni server). Performanse nisu baš sjajne, ali uređaj za te svrhe nije ni namenjen. Jedino mi se nije dopalo to što nakon aktivacije optičkog izlaza za zvuk, WDLive i dalje šalje zvuk i kroz HDMI tako da televizor treba utišati kako se ne bi pokvarilo uživanje u pravom 5.1 zvuku.

U Americi i Kanadi WDLive košta oko 100EUR, kod nas 150EUR (imao ga je "Monitor", ne znam da li je još uvek imaju na lageru). Ako kupujete, vodite računa da postoji i (stara) verzija WDTV uređaja bez "Live" oznake. Takav plejer je nešto jeftiniji ali se ne može nakačiti na mrežu (ograničeni ste na USB).

Topla preporuka svim čestitim piratima.

Edited by st4lk3r, 05 January 2010 - 23:40.


#42 vincentprice

vincentprice
  • Members
  • 559 posts

Posted 06 January 2010 - 10:52

Odlichna spravica, ima ga moj prijatelj, nakachenog na tv od trideset neshto inchi.
Pravi mali kucni bioskop. Platio ga oko 100 eura u Shvici.

#43 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 11 January 2010 - 13:31

Posted Image

još bolja igračkica. ima DTS downsampling tako da nema potrebe za FW.( za razliku od WDTV live I, 2jka ima takodje DTS downsampling, ali je gotovo 50% skuplja od asusa, bar je tako bilo u vreme kad sam ja pazario, pre oko mesec dana)

Sa novim FW moguce je menjati i veličinu titla i poziciju na ekranu.

#44 st4lk3r

st4lk3r
  • Members
  • 1,033 posts

Posted 12 January 2010 - 16:00

Posted Image

još bolja igračkica. ima DTS downsampling tako da nema potrebe za FW.( za razliku od WDTV live I, 2jka ima takodje DTS downsampling, ali je gotovo 50% skuplja od asusa, bar je tako bilo u vreme kad sam ja pazario, pre oko mesec dana)

Sa novim FW moguce je menjati i veličinu titla i poziciju na ekranu.


Ne mogu da poredim kvalitet, nisam imao prilike da probam i drugu spravu, ali priznajem da ova ASUS-ova izgleda lepše :ph34r: Koliko ovo košta?