ti u diskusiji, na dosta stranica (najblaze receno), jesi sudjelovao, pa se ja isto pitam. cim je tebi 100% jasno da je etiologija zla u mozgu uhapsenog teroriste 100% jasna samo na osnovu proglasa ID-a, znaci da ti dalje od svog prvog posta na ovom topicu nisi odmakao, ma koliko se Upekkha trudio (znanstvenom argumentacijom) pojasniti problematiku nesvjesnog u etiologiji zla. moje ukljucenje u ovu diskusiju ti mozes dozivljavati kao licni napad, medjutim, mozes ga (stvar je licnog izbora?) vidjeti i kao kritiku svjesnosti pojedinaca (ergo, i takvog drustva) koji i nakon 6 i pol godina diskusije recitiraju istu pocetnu frazu, poput nesvjesnog programskog koda.
Otvoren za diskusiju jesam, a - kao sto kazes - nisam odmakao od prvog posta jer mi nisu ponudjeni nikakvi validni argumenti.
Najvjerojatnije, zato sto (svjesno ili ne) raspravljamo o razlicitim stvarima.
Vidis, ti u svojem postu koji citiram spominjes "problematiku nesvjesnog u etiologiji zla" - a mene, polazeci od prakticnog umjesto filozofsko-teoretskog, ta problematika zanima samo uz kavu nakon pola noci. Tokom dana, zanimaju me samo neto-efekti.
Banalno i jednostavno: ako neki kreten napadne moju kcer na parkingu, moj osnovni interes je da tog kretena maknem i da se to sutra ne ponovi.
Tek nakon toga, kad je taj osnovni interes zadovoljen, mozemo raspravljati o metodologiji.
Je li kreten imao "nesretno djetinjstvo," je li ogranicenog intelekta, je li... sto stvari - ne tice me se tokom inicijalnog incidenta i ne bih imao nista protiv da ga kcer upuca (samo teoretski, u praksi nije naoruzana).
Ako ga je moguce rehabilitirati - prijetnjom/kaznom, terapijom, vec nekako - ja sam za. Ako nije moguce, ako je pocinioc vec dokazao nemogucnost tako sto je istu stvar (npr. silovanje i ubistvo) napravio vise puta uprkos pokusajima rehabilitacije - treba ga likvidirati.
Unaprijed se ispricavam zbog vulgarnosti primjera - no, koliko se prisjecam iz ranijih postova, i ti si otac.
Sad, ako ti netko siluje i unakazi kcer - nakon sto je za isto djelo odsluzio prvi put 5, drugi put 10 i treci put 13 godina zatvora - hoces li lamentirati nad njegovom "neshvacenom etiologijom" ili pomisliti da ga je vec davno trebalo likvidirati?
Pa, mozda, i zaliti sto rehabilitacija nije bila bas uspjesna...
Mozemo se vratiti na pra-faktore: opstanak vrste, zastitu potomstva, sve bioloske instinkte itd.
Sad, ako je njegov "etioloski" bioloski instinkt, zelja za prezivljavanjem/boljitkom, njemu ostvariv pljackom - zasto bi moj instinkt/zelja bio manje vrijedan tako sto je ostvariv smrtnom kaznom?
Necu te ovdje zamarati detaljima i primjerima, no, citava moja porodica, svi smo zrtve nekih sranja i svima bi nam zivot bio ljepsi da su pocinioci tih sranja smaknuti na vrijeme.
Izvinjotina i pardonizam za upletanje politike u raspravu - no, ja sam uglavnom (obrazovanje, zdravstvo itd.) anarhist/liberal/ljevicar... ali u kaznenoj/pravnoj politici sam teski desnicar.