Jump to content


Photo
- - - - -

Smrtna kazna


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2578 replies to this topic

Poll: Smrtna kazna (401 member(s) have cast votes)

Da li ste za postojanje smrtne kazne

 1. DA (189 votes [51.78%])

  Percentage of vote: 51.78%

 2. NE (176 votes [48.22%])

  Percentage of vote: 48.22%

Vote Guests cannot vote

#2551 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,124 posts

Posted 22 November 2015 - 15:59

U al' si ga kaznio...
On bi da se ubije - a ti mu ispuniš želju! Smrt mu je samoproklamirani/zadati cilj. Pokušaj ponovo, za koji dan/mesec :)

 

Pa stos je upravo u tome da me ne zanima retaliatorna funkcija kazne, nego samo zastita drustva - na najefikasniji i najjeftiniji nacin.

Odstranjivanje kanceroznog tkiva.

Kod manje sumanutih ljudi, vremenska kazna moze posluziti kao sredstvo odvracanja, za rehabilitaciju kriminalca itd. - od tipova o kakvima pisem nikada nece nastati produktivni pripadnici drustva. Od sitnog lopova mozda i hoce.#2552 GlennGould

GlennGould
 • Members
 • 5,994 posts

Posted 22 November 2015 - 16:49

Pa stos je upravo u tome da me ne zanima retaliatorna funkcija kazne, nego samo zastita drustva - na najefikasniji i najjeftiniji nacin.

Odstranjivanje kanceroznog tkiva.

Kod manje sumanutih ljudi, vremenska kazna moze posluziti kao sredstvo odvracanja, za rehabilitaciju kriminalca itd. - od tipova o kakvima pisem nikada nece nastati produktivni pripadnici drustva. Od sitnog lopova mozda i hoce.

 

Mutne su to vode, Zorane... (naime nemamo svi istu definicuju tog 'drustva', a i imas ugadjeni problem kada jedno takvo 'drustvo' pocnes stititi metodama koji mu ne prilice -no, ne moramo ponovo u krug)

 

Upravo si zapoceo razgovor o jednom takvom sitnom, koji je posluzio visem cilju. Ja bih najpre demontirao taj mehanizam preoblikovanja od krimosa ka teroristi i to radikalnim suprostavljanjem ideologiji (poput nazicma/komunizma/etnoshovinizma/islamizma, etc.)

 

Ima ipak nesto vise od pukog brojanja i statistike. Nesto sto bi trebalo biti, ne smao proklamovane, vrednosti. Nesto sto ce poslati poruku da je sâm zivot svetinja, a ne führer/vodja/nacija/Allah, etc. To je mnogo bolja borba positivnim vrednostima. Ono drugo je prihvatanje iste borbe sa drugim ciljevima, ako me razumes...

 

 

ps. disclaimer:  Nisam protivnik samoodbrane, dapache. Smrtna kazna je princip (pravni odgovor jednog drustva). #2553 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,278 posts

Posted 23 November 2015 - 10:34

Ti u diskusiji, na dosta stranica, nisi sudjelovao, a pitam se da li si je uopce pratio.

 
ti u diskusiji, na dosta stranica (najblaze receno), jesi sudjelovao, pa se ja isto pitam. cim je tebi 100% jasno da je etiologija zla u mozgu uhapsenog teroriste 100% jasna samo na osnovu proglasa ID-a, znaci da ti dalje od svog prvog posta na ovom topicu nisi odmakao, ma koliko se Upekkha trudio (znanstvenom argumentacijom) pojasniti problematiku nesvjesnog u etiologiji zla. moje ukljucenje u ovu diskusiju ti mozes dozivljavati kao licni napad, medjutim, mozes ga (stvar je licnog izbora?) vidjeti i kao kritiku svjesnosti pojedinaca (ergo, i takvog drustva) koji i nakon 6 i pol godina diskusije recitiraju istu pocetnu frazu, poput nesvjesnog programskog koda. #2554 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 23 November 2015 - 11:48

...

 

... ma koliko se Upekkha trudio (znanstvenom argumentacijom) pojasniti problematiku nesvjesnog u etiologiji zla moje ukljucenje u ovu diskusiju ti mozes dozivljavati kao licni napad, medjutim, mozes ga (stvar je licnog izbora?) vidjeti i kao kritiku svjesnosti pojedinaca (ergo, i takvog drustva) koji i nakon 6 i pol godina diskusije recitiraju istu pocetnu frazu, poput nesvjesnog programskog koda ...

 

 

Svaki tuzilac / advokat odbrane bi mogao pozvati nekog strucnjaka sa suprotnim misljenjem.

Zar se to ne dogadja redovno, i zar Upekkha ne 'recitira istu pocetnu frazu'?

So?

 

Neko je spomenuo 'svetost zivota' pa se pitam, onako kinichki - a sta je sa 'svetoscu zivota zrtve'?

Ili i to spada u PC 'recitacije'?

 

Btw, a cemu onda, uopste, sluzi sud?

Pa, postoji i nesto sto se zove 'bozje zapovesti' - pa cak ni to nije dovoljno, jer ih neke bolesne, lisene elementarnog ljudskog morala spodobe, arbitrarno krse.

 

A ne poseduju ni legalitet, ni legitimitet. 

 

...


Edited by Kinik, 23 November 2015 - 11:49.


#2555 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,124 posts

Posted 23 November 2015 - 18:19


ti u diskusiji, na dosta stranica (najblaze receno), jesi sudjelovao, pa se ja isto pitam. cim je tebi 100% jasno da je etiologija zla u mozgu uhapsenog teroriste 100% jasna samo na osnovu proglasa ID-a, znaci da ti dalje od svog prvog posta na ovom topicu nisi odmakao, ma koliko se Upekkha trudio (znanstvenom argumentacijom) pojasniti problematiku nesvjesnog u etiologiji zla. moje ukljucenje u ovu diskusiju ti mozes dozivljavati kao licni napad, medjutim, mozes ga (stvar je licnog izbora?) vidjeti i kao kritiku svjesnosti pojedinaca (ergo, i takvog drustva) koji i nakon 6 i pol godina diskusije recitiraju istu pocetnu frazu, poput nesvjesnog programskog koda. 

 

Otvoren za diskusiju jesam, a - kao sto kazes - nisam odmakao od prvog posta jer mi nisu ponudjeni nikakvi validni argumenti.

 

Najvjerojatnije, zato sto (svjesno ili ne) raspravljamo o razlicitim stvarima.

Vidis, ti u svojem postu koji citiram spominjes "problematiku nesvjesnog u etiologiji zla" - a mene, polazeci od prakticnog umjesto filozofsko-teoretskog, ta problematika zanima samo uz kavu nakon pola noci. Tokom dana, zanimaju me samo neto-efekti.

 

Banalno i jednostavno: ako neki kreten napadne moju kcer na parkingu, moj osnovni interes je da tog kretena maknem i da se to sutra ne ponovi.

 

Tek nakon toga, kad je taj osnovni interes zadovoljen, mozemo raspravljati o metodologiji.

Je li kreten imao "nesretno djetinjstvo," je li ogranicenog intelekta, je li... sto stvari - ne tice me se tokom inicijalnog incidenta i ne bih imao nista protiv da ga kcer upuca (samo teoretski, u praksi nije naoruzana).

Ako ga je moguce rehabilitirati - prijetnjom/kaznom, terapijom, vec nekako - ja sam za. Ako nije moguce, ako je pocinioc vec dokazao nemogucnost tako sto je istu stvar (npr. silovanje i ubistvo) napravio vise puta uprkos pokusajima rehabilitacije - treba ga likvidirati.

 

Unaprijed se ispricavam zbog vulgarnosti primjera - no, koliko se prisjecam iz ranijih postova, i ti si otac.

Sad, ako ti netko siluje i unakazi kcer - nakon sto je za isto djelo odsluzio prvi put 5, drugi put 10 i treci put 13 godina zatvora - hoces li lamentirati nad njegovom "neshvacenom etiologijom" ili pomisliti da ga je vec davno trebalo likvidirati?

Pa, mozda, i zaliti sto rehabilitacija nije bila bas uspjesna...

 

Mozemo se vratiti na pra-faktore: opstanak vrste, zastitu potomstva, sve bioloske instinkte itd.

 

Sad, ako je njegov "etioloski" bioloski instinkt, zelja za prezivljavanjem/boljitkom, njemu ostvariv pljackom - zasto bi moj instinkt/zelja bio manje vrijedan tako sto je ostvariv smrtnom kaznom?

Necu te ovdje zamarati detaljima i primjerima, no, citava moja porodica, svi smo zrtve nekih sranja i svima bi nam zivot bio ljepsi da su pocinioci tih sranja smaknuti na vrijeme.

 

Izvinjotina i pardonizam za upletanje politike u raspravu - no, ja sam uglavnom (obrazovanje, zdravstvo itd.) anarhist/liberal/ljevicar... ali u kaznenoj/pravnoj politici sam teski desnicar.#2556 neprilagođena

neprilagođena
 • Members
 • 24 posts

Posted 24 November 2015 - 03:11

 

 

Citala post 11, prethodne i one koji slede. Metode, dokazi za utvrdjivanje krivice nisu savrseni. Sudije nisu savrsene. Zakoni nisu savrseni.
Post o pilotiranju je neumesan. Prica o rizicima mnogih zanimanja je razvodnjavanje.
Zrtve i porodice zrtava ne mogu dobiti pravednu satisfakciju tako da smrtna kazna u tom slucaju gubi smisao. Dozivotna bez prava na pomilovanje, iz bar dva razloga - jedan je preventivni, da zlocinac ne ponovi zlodelo a drugi kazneni i kao opomena drugima. Bez zaprecene kazne bilo bi vise zlocina, a ma kako surovim kaznjavanjem zlocin se ne iskorenjuje. Tacno je i jedno i drugo.
Svakako, teska tema. Jedini smisleni razlog protiv smrtne kazne je samo strah od greske. Tacno da smo s pojavom Hrista, dobili novi pojam, novu vrednost, - oprost, za razliku od Starozavetnog oko za oko. Prva zapovest je - Ne ubij! Smrtni greh je ubiti za razliku od drugih grehova gde postoji iskupljenje. Biblija upucuje na postovanje i Bozjih i carevih zakona tako da i zastupnici smrtne kazne i njeni protivnici ne mogu u Bibliji da nadju bespogovorno uporiste.

 

 

 

 

Malo si pobrkala smrtne grehe sa zapovestima, ali ok... navikla sam da ateista bolje poznaje bibliju, pa sam prestala sebi da aplaudiram.


Edited by neprilagođena, 24 November 2015 - 03:13.


#2557 Mama_mia

Mama_mia
 • Members
 • 4,639 posts

Posted 24 November 2015 - 16:20

Malo si pobrkala smrtne grehe sa zapovestima, ali ok... navikla sam da ateista bolje poznaje bibliju, pa sam prestala sebi da aplaudiram.

 

mozda upravo zbog toga.

 

 

(da pojasnim, mozda upravo zbog toga sto bolje poznaje bibliju je pala odluka da se bude ateista, sto naravno ne bi trebalo da ima neke veze sa misljenjem o smrtnoj kazni u 21.veku na osnovu biblijskoj kazivanja)#2558 neprilagođena

neprilagođena
 • Members
 • 24 posts

Posted 28 November 2015 - 23:12

mozda upravo zbog toga.

 

 

(da pojasnim, mozda upravo zbog toga sto bolje poznaje bibliju je pala odluka da se bude ateista, sto naravno ne bi trebalo da ima neke veze sa misljenjem o smrtnoj kazni u 21.veku na osnovu biblijskoj kazivanja)

 

 

To nije stvar odluke već stanje svesti.

 

21, ili 12, možda se samo metode razlikuju i to što se šizofreničar danas komotno može braniti verom u boga i sagrešivati u krug uz pokajanje ili pravu terapiju... neki ljudi definitivno nisu zaslužili da udišu vazduh. I tu je kraj moje percepcije i razumevanja stvari jer je ta bolest za koju se fasuje smrtna kazna neizlečiva.#2559 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 28 November 2015 - 23:57

...

 

 

Tom zlocinackom drljatoru koji obznanjuje da je 'spoznao / pronasao' svog licnog dzizisa - treba uprliciti mogucnost da se sretne sa njime!

I svakom drugom!

:lol+:

 

...#2560 Mama_mia

Mama_mia
 • Members
 • 4,639 posts

Posted 29 November 2015 - 12:57

:lol+:

 

ama ne dolazi u obzir da drzava uprilicuje biblijske susrete!#2561 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 29 November 2015 - 19:30

...

 

Dok zivimo u uredjenom drustvu - da.

 

Posto ravnodusno gledam kako u parku uklanjaju opalo lisce, ili smrkovima peru prljave ulice - tako ravnodusno gledam na eksterminaciju manijaka.

 

A sad hoce li se taj negde sresti sa svojim 'tvorcem' to me uopste ne interesuje.

 

Btw, ako vec koristis sve usluge te drzave - pocev od komunalija, pa do putovanja i ostalih stvari - moras pristati na to da svojim porezom podrzavas tu drzavu, i sve ono sto ona cini.

 

Ne moze to - ovo hocem, ovo necem.

To je emotivno moralizatorstvo i nezrelost.

Pa nismo valjda vecita deca?

 

I opet - a sto tebe toliko brine zlocinac, a mnogo manje zrtva?

:wacko:

 

...#2562 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,278 posts

Posted 30 November 2015 - 05:54

...

 

Btw, ako vec koristis sve usluge te drzave - pocev od komunalija, pa do putovanja i ostalih stvari - moras pristati na to da svojim porezom podrzavas tu drzavu, i sve ono sto ona cini.

 

Ne moze to - ovo hocem, ovo necem.

To je emotivno moralizatorstvo i nezrelost.

Pa nismo valjda vecita deca?

 

...

 

Srbija?#2563 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 30 November 2015 - 06:13

...

 

 

A kam se ti vecito revlas?

:wicked:

 

...#2564 Hromi Daba

Hromi Daba
 • Members
 • 5,761 posts

Posted 04 December 2015 - 17:34

Btw, ako vec koristis sve usluge te drzave - pocev od komunalija, pa do putovanja i ostalih stvari - moras pristati na to da svojim porezom podrzavas tu drzavu, i sve ono sto ona cini.

 

Ne moze to - ovo hocem, ovo necem.

 

Zapravo moze ... drzava je ono sto se dogovorimo da je ... pa ako se dogovorimo da ima pravo da ubija, onda ima, ako se dogovorimo da nema, onda nema ... u medjuvremenu, ubedjivanje i preganjanje za i protiv je potrebno i pozeljno ...

 

To je emotivno moralizatorstvo i nezrelost.

Pa nismo valjda vecita deca?

 

I opet - a sto tebe toliko brine zlocinac, a mnogo manje zrtva?

:wacko:

...

 

Zato sto je zrtvi svejedno ... "tebi" i "meni" nije, oko cega i jeste cela diskusija ...#2565 ObiW

ObiW
 • Members
 • 5,684 posts

Posted 06 December 2015 - 01:11

Zapravo moze ... drzava je ono sto se dogovorimo da je ... pa ako se dogovorimo da ima pravo da ubija, onda ima, ako se dogovorimo da nema, onda nema ... 

a kako komentarises cinjenicu da samim cinom ulaskom u EU nema dogovaranja oko smrtne kazne vec naprosto mora da se usvoji zateceno stanje? tu zapravo nema evolucije svesti koja dolazi "odozdo", o cemu ti pricas.